GÜNDEM - 31 Temmuz 2014 Perşembe 17:37

Bakan Eroğlu'dan kuraklık açıklaması

A
A
A
Bakan Eroğlu'dan kuraklık açıklaması

Bakan Eroğlu, Ramazan Bayramı programı kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar’daki ziyaretlerine Sultandağı ve Bolvadin ilçeleri ile devam etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kuraklığa bağlı olarak su tasarrufu konusunda uyarılarda bulunarak, “Bütün belediye başkanları festival, mestival yapacakları yerde, festivallerine de gitmiyorum ve şiddetle karşıyım. Yer altı içme suyu şebekelerini mutlaka yenilesinler” dedi.

Bakan Eroğlu, ilçelerde kurulan tören alanlarında vatandaşlar ile bir araya gelerek bayramlaştı ve onlarla sohbet etti. Sultandağı ilçesinin ardından Bolvadin ilçesine geçen Eroğlu, burada tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, kuraklık ve su tasarrufu konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu, Türkiye’de kişi başına su kullanımı ile ilgili bil verdi. Eroğlu,

"Türkiye’ye 642 milimetre yağış düşüyor ortalama ama bu uzun dönem ortalaması. Bazı yıllar daha yağışlı bazı yıllar daha az yağışlı, kurak olabiliyor. Genellikle de Türkiye’de 7 yılda bir kuraklık söz konusu. 1993-1994’te bir kuraklık oldu. Daha sonra 2000, 2007 ve 2014 yılında bir kuraklık oldu. Ama biz bunlara karşı bir tedbir alıyoruz. Bütün şehirlerimizin içme kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için barajlar, ishale hatları, arıtma tesislerini inşa ettik. 76 şehrin tesislerini tamamladık. Ayrıca şuna da belirteyim sulama suyu ihtiyacı için de bu kuraklığı dikkat alarak bin günde bin gölet inşa ettik. Bu yıl sonunda bu bin taneye bir tane de Kıbrıs’ta olmak üzere bin bir göleti tamamladık. Kuraklıkta asıl olan suyu biriktirmektir. Sulak zamanda, yağış zamanda suyu biriktirip, suyun olmadığı zamanlarda yaz aylarında veya kurak mevsimlerde suyu kullanmak için biz şu an biriktirme yapıları yapıyoruz. Bunun için 268 tane baraj ve bin bir tane gölet inşa ediyoruz. Onların çok büyük faydası oluyor. Bir de kuraklığa bir çare de artık bilhassa iptidai sulama sistemlerini terk ettik. Suyumuzun yüzde 70-75'i sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayide ve içme ya da kullanma suyunda kullanılıyor. Sulamada tasarruf için modern sulama sistemlerine geçtik. Her yerde kapalı sistem dediğimiz yağmurlama ya da damlama sulama sistemlerine geçmek suretiyle yüzde 50 civarında bir tasarruf sağlıyoruz. Bu sene bir miktar yağışlarda bir azalma oldu. Ama aldığımız tedbirler sayesinde şu anda şehirlerimizde sular akıyor.

Sulamada da çok büyük problem söz konusu olmadı. Çünkü kapalı sisteme çoğunu dönüştürdük. Barajlarımızda geçen seneden su vardı. Su seviyesi barajlarda biraz düşük ama şu mevsimde bile ortalama yüzde 40-45 nispetinde, Türkiye ortalamasında barajlarımız su var. Bu yazı da sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum. Tecrübemiz, bilgimiz, yaptığımız bu tesisler sayesindeki gerek sulama tesisler ve modern sulama sistemleri gerek barajlar, göletler, içme suyu ishale hatları, arıtma tesisleri sayesinde bu sıkıntıyı atlatıyoruz, atlatacağız ben buna inanıyorum. İnşallah yağışlar da eylülden itibaren gelecek" ifadelerini kullandı.

“GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI BİTKİ DESENİNİ DOĞRU SEÇMELİ”
Konya Ovası'nda yaşanan kuraklık ve alınan önlemler konusuna da değinen Bakan Eroğlu, “Konya Türkiye’de en az yağışı alan ovadır. Biz Konya Ovası’nda bunu bildiğimiz için Konya Ovası'na çok büyük projeler yaptık. Başka havzalardan tarihte ilk defa Konya Ovası'na su taşıdık. Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Uslu Barajı’ndan, Beyşehir Gölüne su aktardık 180 milyon, oradan sulama kanalı ile Konya Ovası'na su ilettik. Ayrıca biliyorsunuz Sula’da bir depolama tesisi yaptık. Buradan da yılda 100 milyon metreküp Akdeniz’e boşa akan suları buraya çevirdik. 100 yıllık Konya Ovası'nın hayali olan Bağbaşı Barajı Mavi Tünel bu da bitti. Buradan da yılda 414 milyon metreküp su akacak yani Konya Ovası'na biz kurak dönemlerde dahi 650 milyon metreküp yılda su iletecek 3 tane dev tesisi tamamladık. İnşallah bu seneki kuraklığı da Konya Ovası’nda sıkıntı olmadan atlatacağız, onu özellikle belirteyim. Tabii burada şunu yapmak lazım bizim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından beklediğimiz şu bitki desenini suya göre planlaması lazım. Yani biz her yıl 2 yıl önceden her ovada ne kadar su kullanılabileceğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık

Bakanlığına vereceğiz, onalar da ona göre bitki planlamasını, bitki desenini planlamaları lazım. Yani diyelim kuraklık varken kalkıp da çok su kullanılacak pancar ekerseniz tabi o su yetmez. Dolayısı ile teşvik sistemini ve bitki desenini suya göre ayarlamak lazım, bunun için biz büyük bir çalışma yapıyoruz. Yani 2 yıl önceden muhtemel barajlarımızda ve diğer göletlerimizde yağışları da tahmin ederek meteoroloji vasıtası ile ne kadar suyumuz olabilir, bu suyu ne kadar kullanabileceğiz bunun planlamasını birlikte yapacağız, bu çalışmayı da başlattık” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE ORTALAMA BAZI İLLERDE YÜZDE 50 CİVARINDA KAÇAK SU VAR”
Bakan Eroğlu, kentlerdeki kayıp ve kaçak su konusuna da dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“İşte Konya Ovası'nda da ilk defa buna başladık. 2’ncisi özellikle bu Akarçay havzasında bu çalışmaları başlattık. Çünkü çok iyi planlama yaparsak kuraklıkları aşarız merak etmeyin. Ama planlama yapmazsak, aklımızı kullanamazsak kuraklıkları aşmak mümkün değil. Bazen geçmiş yıllarda yağış olmasına rağmen su verilemiyordu neden, tesis olmadığı için. Bunun için suyu akıllıca yönetmek gerekiyor bir, iki gerekli bütün biriktirme tesislerini baraj, göler ve diğer sulama şebekelerini, içe suyu şebekelerini yapmak gerekiyor ki, birde şehirlerde büyük su kaybı var.

Belediye Başkanlarının vazifesi bu. Bütün Belediye Başkanları festival, mestival yapacakları yerde ki, festivallerine de gitmiyorum ve şiddetle karşıyım, yer altı içme suyu şebekelerini mutlaka yenilemeleri hatta bu konuda skada yani su kumanda sistemlerini kurmaları gerekir. Su kayıp, kaçaklarını azaltmaları gerekir. Bunu yapmak gerekir. Yani şuanda Türkiye’de ortalama bazı illerde yüzde 50 civarında kaçak var yer altında. Şebekelerin eski olmasından dolayı yeteri kadar bakım yapılamadığından yenilenemediğinden dolayı yani bunu da yapmak belediyelerin vazifesi. Tama suyu biz getirelim, ama belediyelerde suyu akıllı bir şekilde kaybetmeden dağıtsın.” Bakan Eroğlu, açıklamalarının ardından Bolvadin Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen bayramlaşma törenine katıldı. 

GÖKTEN CEYLAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Minik öğrenciler doğada tasarruf için çalışarak herkese örnek oldular Bilecik’te minik öğrenciler doğada tasarruf için çalışmalar yaparak herkese örnek oldular. Bilecik Eğitimde Nitelik ve Vizyon Programında öğrencilerin doğayı tanıma etkinliklerine yer verildi. Bu çerçevede Kozabirlik İlkokulu öğrencileri ‘Tasarruf Müfettişleri Etkinlikleri’ kapsamında Kent Ormanı’nda çevre temizliğine önem vererek, ormandaki canlılar için su kaplarına su koydu. Çocukların gelişimi için birçok güzel etkinliği hayata geçiren Kozabirlik İlkokulu yöneticileri ve öğretmenleri, çocukların yerinde gözlem yaparak doğayı tanıyıp keşfetmesine ve eğlenerek öğrenmesine yardımcı oldu. Okul idaresinin desteği ile etkinlikleri koordine eden Songül Yılmaz liderliğinde örnek bir sosyal sorumluluk etkinlikleri gerçekleştirilmeye devam ediyor. Etkinlikler kapsamında; çöp toplama etkinliği, kuş gözlemi, yaprak gözlemi ve doğa yürüyüşü yapılıyor. Öğrencilerin yerinde gözlem ve tasarrufun önemi hakkında bilgilendirildiği etkinlik veliler tarafından da takdirle karşılanıyor. Minik öğrenciler hem bilgilendiriliyor hem de tertemiz doğanın keyfini yaşıyorlar. İlkokul öğrencileri, aynı zamanda yavru TEMA olarak ağaçları ve doğayı korumanın önemi hakkında yerinde incelemelerde bulunurken, ormandaki canlılar için su kaplarına su koymayı da ihmal etmiyorlar, suyun canlılar için öneminin ve tasarruf etmenin farkındalığını yaşıyorlar. BİLEN kapsamında bu güzel çalışmaları tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol okul idaresine ve öğretmenlere teşekkür etti.
Kütahya Meslek liseli öğrenciler ortaokul öğrencileri için askılık üretti Kütahya’nın Gediz ilçesinde, yaptıkları çalışmalarla kamuoyunun takdirini kazanan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu defa 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu için askılık üreterek teslim ettiler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Gediz Kaymakamlığı koltuğuna oturan 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Gül Eysa Mamak’ın talebi ile harekete geçen Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İnşaat Teknolojileri bölüm öğretmen ve öğrencileri Gediz Fen Lisesi’nin sponsorluğunda askı üretimine başladı. 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulunun sınıflarında ihtiyaç olan askılıkları tamamlayan öğrenciler, askılıkları 1 Eylül İmam Hatip Ortaokuluna teslim ettiler. Konuyla ilgili konuşan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gökhan Said Mamak, “İnşaat Bölümü öğretmen ve öğrencilerimiz 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin talebine kayıtsız kalmayarak o günden bu ya askılık üretimi gerçekleştirdiler. Üretilen askılıklar 1 Eylül İmam Hatip Ortaokuluna teslim edildi. Kurumlar arası dayanışmayı destekleyen Gediz Fen Lisesine, okulumuz öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi. Mamak ayrıca, “Gediz Vergi Dairesi kurumundaki bilgisayarların yenilenmesi nedeniyle kullanılabilir ve okulumuzda ihtiyacımızı karşılayacak durumdaki 15 adet bilgisayarı kurumumuza hibe ettiler. Kurumlar arası paylaşım konusunda desteklerinden dolayı Gediz Vergi Dairesi Müdürü Abdülbaki Aydın’a teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.