DÜNYA - 12 Şubat 2026 Perşembe 11:02 | Son Güncelleme : 12 Şubat 2026 Perşembe 14:41

Bakan Fidan: "ABD ve İran, nükleer anlaşmada esneklik gösterdi"

A
A
A
Bakan Fidan: "ABD ve İran, nükleer anlaşmada esneklik gösterdi"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ve İran'ın nükleer anlaşma konusunda esneklik gösterdiğini, ABD'nin İran'ın bazı nükleer zenginleştirmelere "tolerans göstermeye istekli" göründüğünü ifade etti. Fidan ayrıca iki taraf arasındaki görüşmelerin, İran'ın balistik füze programını da kapsayacak şekilde genişletilmesinin "savaştan başka bir şey getirmeyeceğini" vurguladı.

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda, ABD ile İran arasında nükleer anlaşma konusunda yürütülen dolaylı görüşmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, ABD ve İran'ın nükleer anlaşma konusunda esneklik gösterdiğini söyledi. Fidan, "ABD'lilerin, açıkça belirlenmiş sınırlar dahilinde İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine müsamaha göstermeye istekli görünmeleri olumlu bir gelişme" dedi. Fidan, "İranlılar artık ABD'lilerle bir anlaşmaya varmaları gerektiğini kabul ediyor, Amerikalılar da İranlıların belirli sınırları olduğunu anlıyor. Onları zorlamaya çalışmanın bir anlamı yok" şeklinde konuştu. Fidan, İran'ın "gerçek bir anlaşmaya varmayı gerçekten istediğine" ve 2015'te ABD ve diğer ülkelerle yapılan anlaşmada olduğu gibi zenginleştirme seviyelerine ilişkin kısıtlamaları ve sıkı bir denetim rejimini kabul edeceğine inandığını dile getirdi.

Savaş uyarısı

Bakan Fidan ayrıca İran-ABD görüşmelerinin balistik füzeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesinin "savaştan başka bir şey getirmeyeceği" uyarısında bulundu. Fidan, "Her şey aynı anda masaya yatırılırsa nükleer mesele bile tıkanır ve bölge savaşa doğru sürüklenebilir" dedi.
ABD ve İsrail, ABD-İran müzakerelerinin İran'ın nükleer programının yanı sıra balistik füze programını da kapsaması gerektiğini savunurken, İran ise bu fikre karşı çıkıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Gençler Mehmet Akif ve milli mücadele ruhuyla yarıştı Sarıgöl’de dört lise arasında düzenlenen "Korkma! Gençliğin Ruhu Burada" temalı bilgi yarışması, büyük heyecan ve coşkuya sahne oldu. Sarıgöl Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen yarışmada öğrenciler, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve Millî Mücadele dönemine ilişkin bilgileriyle kıyasıya mücadele etti. Sarıgöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Cezmi Yıldırak, yarışmanın amacına ilişkin yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimizin milli ve manevi duygularını pekiştirmek, Mehmet Akif Ersoy’un fikir dünyasını daha yakından tanımalarını sağlamak ve İstiklal Mücadelesi’nin ruhunu genç kuşaklara aktarmak amacıyla Bakanlığımız tarafından düzenlenen ‘Korkma! Gençliğin Ruhu Burada’ temalı bilgi yarışmasını gerçekleştirdik" dedi. Yıldırak, Sarıgöl’deki dört lisenin yarışmaya katıldığını belirterek, "Öğrencilerimiz, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve Milli Mücadele dönemine ilişkin soruları başarıyla yanıtladı. Büyük bir heyecan ve coşku içinde geçen yarışma, millî değerlerimizin genç kuşaklara aktarılması açısından son derece anlamlı oldu" ifadelerini kullandı. İlçe birincisi belli oldu Yarışma sonunda Milli Egemenlik Çok Programlı Anadolu Lisesi, ilçe birincisi olarak Manisa’da yapılacak finallerde Sarıgöl’ü temsil etmeye hak kazandı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Cezmi Yıldırak, "Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize ve onları yarışmaya hazırlayan kıymetli öğretmenlerimize teşekkür ediyor, finallerde ilçemizi temsil edecek ekibimize başarılar diliyorum" dedi.
Eskişehir Giyim tarzı nedeniyle hedef alınan Belediye Başkanı Akgün’e öğretmeninden destek Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün’ün sosyal medyada giyim tarzı üzerinden hedef alınmasının ardından, emekli öğretmen Abdülkadir Tunç eski öğrencisine Kahramanmaraş’tan gelerek destek ziyaretinde bulundu. İYİ Partili Mehmet Emin Korkmaz tarafından giyim tarzı gerekçe gösterilerek sosyal medya üzerinden hedef alınan Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün’e anlamlı bir destek geldi. Akgün’ün İmam Hatip Lisesi’ndeki matematik öğretmeni Abdülkadir Tunç, yaşanan polemikler üzerine Kahramanmaraş’tan Eskişehir’e gelerek eski öğrencisinin yanında yer aldı. Tunç, sadece bir belediye başkanı olarak değil, zor günlerinde kendisine kucak açan vefalı bir öğrencisi olarak gördüğü Akgün’e yapılan saldırıların haksız olduğunu vurguladı. "Bir insanın gönlündeki güzelliği hissetmek gerekiyor" Eski öğrencisine destek vermek için kente gelen Abdülkadir Tunç, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Kahramanmaraşlıyım. Mihalgazi Lisesi’nin müdürlüğünü yaptım, Zeynep Hanım’ın da İmam Hatip Lisesi’nden matematik öğretmeniydim. Bir insanın sadece kıyafetinin değil, gönlündeki güzelliği hissetmek gerekiyor. Zeynep Hanım, Maraş depremlerinde beni buraya davet etti ve 5 ay boyunca beni burada özel misafir ederek krallar gibi karşıladı. Depremde o benim yanımda oldu, ben de şimdi Kahramanmaraş’tan onun yanında olmaya geldim. Zeynep Hanım’la yollarda yürürken karşılaşırdık ve özel bir muhabbetimiz olurdu. Kendisine başarılar diliyorum, her zaman yanındayız."
Çanakkale Mehmetçik Çanakkale’de "Durgun Sulardan Geçiş Eğitimi" gerçekleştirdi Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi yakınlarındaki Demirci Göletinde 2’nci Kolordu Komutanlığı tarafından planlanan ve 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen "Durgun Sulardan Geçiş Eğitimi" icra edildi. "Durgun Sulardan Geçiş Eğitimi" kapsamında, 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından eğitim faaliyeti için Tabur Görev Kuvveti seviyesinde birlik teşkil edildi. Teşkil edilen Tabur Görev Kuvvetini, Mekanize Piyade Bölükleri, Tank Bölükleri ve İstihkâm Bölük unsurları oluşturdu. Eğitimin intikal ve prova faaliyetlerini içeren bölümlerine silah, teçhizat ve araçlarıyla, 23 subay, toplam 171 personelin yanı sıra 4 fiberglas bot, 2 zodyak bot, 1 şalter aracı, 6 zırhlı muharebe aracı, 8 geliştirilmiş zırhlı personel aracı, 5 tank, 1 istihkâm muharebe zırhlı aracı, 1 MAGAS-A aracı, 1 ZAAK aracı olmak üzere toplam 23 adet zırhlı araç ve 6 adet bot, Komando Alay Komutanlığından da 18 personel görev aldı. Eğitim esnasında yerli ve millî teknoloji ile geliştirilen çok sayıda araç ve teçhizat kullanıldı. Eğitim kapsamında senaryo gereği, Karşı Kıyı İzleme Timi zodyak bot ile karşı karaya çıktı. Tim burada gerekli hazırlıkları yaptı. Yerli ve Millî imkânlarla üretilen Amfibik araçlar samur devreye girdi. Karadan su kenarına gelen samur kısa sürede kurulumunu yaparak suyu girdi. Kamyon, tank ve ZPTler samurlar sayesinde karşı kıyıya taşındı. Bu sırada başka birlikler botlar ile düşman unsurlarının bulunduğu noktaya intikal ederek sıcak temas sağladı. Samurlar ile karşı kıyıya taşınan tank ve ZPTler karada karşılaştıkları engelleri kurulan portatif köprü ile geçti. Son olarak samurlar su içerisinde birleşerek tam bir köprü oluşturdu ve araçlar iki yaka arasında su üstünden samurlar sayesinde yapılan köprüden geçti. Kara Kuvvetleri Komutanlığının kahraman askerlerinin kendisine tevdi edilen her türlü görevi zor arazi ve mevsim şartlarında dahi görevini yerine getirmedeki kararlılığını ve azmimi yansıtan eğitimde, gerçek muharebe ortamında karşılaşılması muhtemel durumları içeren canlı bir faaliyet icra edildi.