SAĞLIK - 02 Aralık 2021 Perşembe 18:20

Bakan Koca madde madde sıraladı: SMA hastalığı için önemli adımlar!

A
A
A
Bakan Koca madde madde sıraladı: SMA hastalığı için önemli adımlar!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir” dedi.

SMA (Spinal Muskuler Atrofi) Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında basın açıklaması yapan Bakan Koca, “Bakanlığımız SMA konusunda somutluk kazanmış, sonuç vaat eden bilimsel verilerden hareket etmektedir. Ve hepimiz biliyoruz ki, tıbbın ilk kuralı da, mevcut bilgiler ışığında hastaya zarar vermesi olası her şeyden kaçınmaktır. Bu kural gereği, tıp kendini sürekli olarak yeni bilgilere, ama riske girmeden adapte eder. Bu anlamda bilim öncü, hekimlik takipçidir” ifadelerini kullandı.

“Ne yazık ki, bu hastalığın her döneminde etkili olan bir tedavi mevcut değildir”

Nusinersen etkin maddeli, SMA hastalarındaki etkisinin sınırları ortaya konmuş olan ilacın Türkiye’de uygulanan tedavinin kapsamında olduğunu ve bu ilacın bedelsiz olarak sağlandığını belirten Bakan Koca, “Yıllardır yapılan çalışmalar ve ülkemizde hastaların yaşamından elde edilen gerçek veriler ilacın erken evrede fayda sağlayabildiğini göstermektedir. Ne yazık ki, bu hastalığın her döneminde etkili olan bir tedavi mevcut değildir. Hastalarımıza mevcut en iyi tedavileri sunmak, hayatlarını kolaylaştırmak stratejimizin esasını oluşturuyor. SMA hastalığı sebebiyle yeni ıstıraplar yaşanmasını önlemekse en önemli hedeflerimizden biridir” şeklinde konuştu.

“Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getiriliyor”

Nihai bir tedavisi olmayan ve genetik bir hastalık olan SMA’nın önlem alınması mümkün bir hastalık olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dâhil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor” diye konuştu.

“Yapılacak yeni doğan taraması ile tespit edilen hastalar için uygun tedaviye derhal, en erken dönemde başlanacaktır”

SMA Bilim Kurulu toplantısının sonuçlarını beş madde halinde sıralayan Bakan Koca şunları kaydetti:

1. Spinal Musküler Atrofi hastalığının farklı tipleri için hastalığı modifiye eden tedavi seçenekleri mevcuttur. Ülkemizde SMA için karşılanmamış bir tedavi ihtiyacı bulunmamaktadır. 2017 yılından itibaren SMA Tip1, 2019’dan itibaren ise SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarda tedavi uygulanmaktadır. Nursinersen, risdiplam ve gen replasman tedavisi seçeneklerinin tamamı SMA Tip-1 hastalarında hastalığın ilk üç ayı içinde kullanıldığında benzer etkinlik gösterdiği bilimsel olarak ve gerçek hayat verileri ile ortaya konmuştur. Bu tedavilerin erken dönemde bir birlerine üstünlükleri gösterilmemiştir.

2. Sözünü ettiğim Nursinersen etkin maddeli ilacımız, tedavi rehberinde tanımlı tüm hastalarımız için kullanılmaya devam edecektir.

3. Bu ilacı kullanan hastalar için 'tedavi almaya uygunluk' kriterlerinde hastaları zorlayan bazı kriterler kaldırılmıştır. Tedaviye erişim için standart kontrollere devam edilmesi son derece önemlidir.

4. Yapılacak yeni doğan taraması ile tespit edilen hastalar için uygun tedaviye derhal, en erken dönemde başlanacaktır.

5. Yeni doğan tarama programı ile birlikte tüm tedavi seçeneklerine erişim konusunda alt yapı çalışmaları son derece özverili şekilde sürdürülmektedir. En kısa sürede sağlık sistemine entegre edilecektir.”

Utku Şimşek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla 19 Mayıs Marmaris’te törenlerle kutlanıyor 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapılan etkinlikler ile kutlandı. Sabah çelenk sunma töreninin ardından ilçe stadyumunda öğrencilerin gösterileri ile yapılan törenler akşam fener alayı ve konser ile devam edecek. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü, kutlama programları dahilinde bu sabah ilk olarak Marmaris İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Cem Tuncel, Atatürk büstüne çelenk sundu. Çelenk töreninin ardından kutlamalar Marmaris Şehir Stadyumu’nda devam etti. Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Cumhuriyet Başsavcısı Fatmagül Yörük, Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Murat Çam, Marmaris İlçe Emniyet Müdürü Emre Alay, kurum ve kuruluş müdürleri, gaziler, STK’lar, vatandaşlar ve okulların katıldığı Marmaris Şehir Stadyumu’ndaki tören, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu’nun geçişi ile başladı. Törende Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın mesajının okunmasının ardından Marmaris Gençlik ve Spor Müdürü Cem Tuncel’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi. Akabinde dereceye giren öğrencilere Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski ve Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü madalyalarını takdim etti. Ödül töreninin ardından Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi ve Nurettin Gençalioğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin sunduğu halk oyunları, jimnastik, dans ve Judo gösterileri gerçekleştirildi. Tören, Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi ve Nurettin Gençalioğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Gençlik Andı’nın okunması ve bayrak töreni ile sona erdi. 19 Mayıs kutlama programları saat 20.30’da Kentenci Otel önünden başlayacak Fener Alayı, saat 21.00’da 19 Mayıs Gençlik Meydanında Karşı Sokaklar grubunun konseri ve saat 22.00’de 19 Mayıs Gençlik Meydanında DJ Muzzo konseri etkinlikleri ile devam edecek.
Sakarya Kursiyeri sakatlanınca yerine öğretmeni girdi: "En son 20 yıl önce oynadım” Sakarya’nın Karasu ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinden oluşan halk oyunu ekibindeki kadının sakatlanması üzerine yerine usta öğretici girdi. Tamamı kadınlardan oluşan ekipte tek erkek olan usta öğretici, “En son 20 yıl önce uluslararası bir festivalde oynadım. 20 yıldır sadece çalıştırıyorum hiç sahnede oynamadım” dedi. Karasu Şehir Stadı’nda gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde Halk Eğitimi Merkezi’nde eğitim gören ve tamamı kadınlardan oluşan halk oyunları ekibinin gösterisi sırasında bir kadın ayağından sakatlandı. Oyunun devam etmesi için ise kadınların grubuna usta öğretici İsmail Hakkı Yavuzyiğit girdi. Yavuzyiğit, gösteride kalan iki oyunu, kadınlarla birlikte oynayarak tamamladı. İzleyicilerden büyük alkış alan gösteri sonrasında Yavuzyiğit, en son 20 yıl önce bir festivalde oynadığını belirterek, “19 Mayıs kutlamaları sırasında ekibimizin pek de alışık olmadığı bir durum yaşandı. Oyuncularımızdan biri son provada ayağında bir rahatsızlık odluğunu söyledi. Geçici bir tedavi uyguladım, geçmediğini söyledi. “Sahneye çık bir dene olmazsa gereğine bakarız” diye konuştuk. Oyuna devam edemezse işaret vermesini ve yerine geçebileceğimi söyledim. Tek kaygım, oyuncularımızın kadın olması. Bir erkek olarak beni görmesi izleyenlerde bir hayretlik oluşturmuş olabilir. Umarım izleyenler bundan keyif almıştır. Böyle bir durumla çok karşılaşmayız ama hiçbir oyuncumuzu da ayrı yolda bırakmayız. En son 20 yıl önce uluslararası bir festivalde oynadım. 20 yıldır sadece çalıştırıyorum hiç sahnede oynamadım. Enteresan bir olay yaşadık bu benim için bir ilk oldu” dedi.
Kırıkkale Kırıkkale’de "Halk Koşusu" yapıldı Kırıkkale’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında "Halk Koşusu" yapıldı. Kırıkkale Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında "Halk Koşusu" yapıldı. Koşuya katılmak isteyen vatandaşlar, Millet Bulvarı üzerindeki Tren Garı önünde toplandı. Koşu öncesi öğrenciler tarafından yapılan gösteriler, vatandaşların beğenisini topladı. 8 kilometrelik parkurda yapılan halk koşusu, Belediye Başkanı Ahmet Önal’ın startıyla başladı. Başkan Önal’da vatandaşlara koşuda eşlik etti. Koşuya bazı aileler çocuklarıyla katıldı. Bazı vatandaşlar da koşmak yerine yürümeyi tercih etti. Başkan Önal, yaptığı açıklamada, her yaş gurubundan çok sayıda vatandaşın "Halk Koşusu" etkinliğine katıldığını söyledi. Ahmet Önal: "Her yaş grubundan vatandaşlarımız burada" Cıvıl cıvıl bir ortamın oluştuğunu ifade eden Önal, "Her yaş grubundan vatandaşlarımız burada. Birinci olan arkadaşlarımız var, birinci bitiren arkadaşlarımız var. Bazı vatandaşlarımız da koşusuna devam ediyor. Bende koşuda vatandaşlarımıza eşlik etme fırsatı buldum. Coşkuluyuz, mutluyuz, heyecanlıyız. Buradan bir kez daha büyük lider asrın lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı, sevgilerimi, şükranlarımı sunuyorum" dedi. Koşuya katılan İbrahim Durmuş, halkla bütünleşmenin birleşmenin adresinin bu etkinliğin olduğunu ifade ederek, organizasyonun da güzel olduğunu belirtti. Ömer Faruk ise, "halk koşusu" etkinliğini düzenleyen belediye başkanına teşekkürlerini iletti.