GÜNDEM - 01 Nisan 2020 Çarşamba 19:14

Bakan Koca: 'Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, can kaybı sayısı 277'ye çıktı'

A
A
A
Bakan Koca: 'Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, can kaybı sayısı 277'ye çıktı'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs nedeniyle son 24 saatte 63 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 277’ye yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Bakan Koca, salgında gelinen noktanın altını çizerek tüm dünyanın ortak verdiği bir savaş içinde olduğunu söyledi. Bakan Koca, “Korona virüs salgınında gelinen nokta artık olayın başlangıç günlerini unutturdu. Dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir insan bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz. 24 saat içinde bile yaşam tarzı radikal değişiklikler gösteriyor.

Bu eski dünya değil. Dünya insanının ekran başından izlediği haberler eskiye benzemiyor. Dünyanın her ülkesi ortak bir düşmana karşı savaşıyor. Dünyanın her ülkesi bu savaşta ayrı bir cephe. İnsanlık buna ilk kez tanık oluyor. Dayanışma izolasyonla gerçekleşiyor. Araya mesafe koymak bizi güçlü kılıyor” ifadelerini kullandı.

"Temas, mesafe, izolasyon"

Bakan Koca: 'Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, can kaybı sayısı 277'ye çıktı'

Şu ana kadar Covid-19’a karşı alınan önlemler arasında en etkili olanın izolasyon olduğuna değinen Koca, “Dünya şu ana kadar bu virüse karşı nasıl başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Hastalık Türkiye’ye girdiğinde bu mücadelede asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik. Temas, mesafe, izolasyon. Bu 3 kelime hayati önemli. Temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız ve kendimizi izole edeceğiz. Bütün dünyada bilim insanları hastalık üzerine çalışıyor. İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor.

Mücadele, yayılmayı önleme meselesidir. Tıp, ‘Temastan kaçın, araya mesafe koy, kendini izole et’ diyor. Bu temel kural uygulanmazsa diğer tedbirler bizi koruyamaz. Tehdit herkes için ortak, tehdide karşı davranış da ortak olmalıdır. Uyguladığınız tedbiri başkasından da talep etme hakkınız var. Yakınlarınızı, çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var. ‘Özgürlüğümüzü kısıtlayan birbirimiz değiliz, özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor’ derseniz size kimse itiraz edemeyecektir” şeklinde konuştu.

"Bugün ödevimizi ne kadar iyi yaparsak yarın bununla o kadar övüneceğiz"

Bakan Koca: 'Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, can kaybı sayısı 277'ye çıktı'

Yaşanan sıkıntılı sürecin er ya da geç biteceğine değinen Bakan Koca, “Mücadelenin temelinde kişiler var. Herhangi birimizin tavizi hepimizi ilgilendirecek ciddi sonuçlar doğuracaktır. Bugünler, tahammül ve dirayet günleridir. Bugünler şüphesiz geçicidir. Bugün ödevimizi ne kadar iyi yaparsak yarın bununla o kadar övüneceğiz. Başarırsak, ki başaracağız birlikte gurur duyacağız. Bu bir savaştır. Halk sağlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmak, mümkün olduğu kadar bu virüsü kontrol altına almaktır. Virüsün bütün gücü, yayılma fırsatıdır. Bu savaşta virüse bu fırsatı tanımayalım. İzole olmayı başaramazsak kayıplarımız artacak. Bu mücadelede stratejimiz sabit hayat olmalıdır. Yuvamız, gücümüz olmalı. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar hızlı galip geliriz” diye konuştu.

"Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396"

Son 24 saat içerisinde ortaya çıkan Korona Virüs tablosunu paylaşan Koca, “Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396, bugünkü vaka sayısı 2 bin 148, bugün hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 63. 333 hastamızın da iyileşerek taburcu edildiğini söylemek istiyorum. Bazı bilgiler endişe verici olabilir. Endişe verici olarak da algılanmalı. Vakaları hızlı tespit gücümüz söz konusu. Bu tespitlerle virüs taşıyan hastaları izole ediyoruz. Günde taradığımız hastaların sayısı 10 bine vardı. Yani, bu süreçte toplam takibini yaptığımız pozitif vakaları taradığımızda da 47 bin 156 kişi oldu. Tarama son derece önemli. Bu dönemde pozitif ya da şüpheli görülen vakanın kimlerle temas ettiğini bilmek ve o kişileri özellikle izole etmek bu mücadelede önemli bir unsur” dedi.

"Bir hastanın virüsü bulaştırdığı kişi sayısı en az 30"

Bakan Koca: 'Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, can kaybı sayısı 277'ye çıktı'

Bakan Koca, 1 hastanın tarama sonucunu da göstererek hastalığın bulaşma sürecindeki hıza dikkat çekerek, “Ortada görülen bir hastanın virüsü bulaştırdığı kişi sayısı en az 30. Bu herhangi bir tablo değil. Bu isimleri belli olan bir tablo. Virüs çok kolay yayılıyor. Herkesin kendini şüpheli görüp, kendini izole etmesi gerekiyor. Bulaştıran kişi ise hayatta hastaneye yatmamış biri. 3 kişinin de hayatını kaybetmesine 12 kişinin de pozitif sonuç vermesine sebep olduğunu görüyoruz. Virüs kolay bulaşıyor. Başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızda ilerliyor. Biz daha önce bunu böyle bilmiyorduk. İzolasyon ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyorum. Bu virüs bütün dünyaya yayılımını 3 ayda yaptı. Bunu ne kadar kolay bulaştığına örnek olsun diye söylüyorum” diye konuştu.

"Önemli olan hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısını azaltabilmek"

Salgından dolayı hayatını kaybeden kişi sayısının mümkün olduğunca aza indirmek için sağlık personelinin tüm gayreti gösterdiğini söyleyen Bakan Koca, “Her hastaya test yapılmak diye yanlış bir algı var. Japonya’da yapılan test sayısı 34 bin. Bizim test sayımız 100 bini geçti. Günlük test kapasitemiz 15 bini buldu. Şu an 71 merkezde çalışılıyor. 89 merkeze de çıkma gibi planlarımız var. Çin’den getirdiğimiz kitler de devreye girdi. Bizim kit sorunundan öte bunu çalışacak ortamımız önemli. Biz hem merkez sayımızı arttırıyoruz hem de bunu çalışabilecek tüm merkezlere izin veriyoruz.

Geçen hafta 10 binlere geleceğimizi söylemiştim, şimdi 15 bini bulduk. Haftaya 20-25 bin aralığına çıkacağımızı düşünüyorum, önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde de 30 binli rakamları görebileceğimizi söylüyorum. Önemli olan hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısını azaltabilmek. Bunun için testi daha çok hastalık bulgusu olan ve şüpheli olan kişilere yapmak istiyoruz. Hasta değilse herkese bu testin yapılması, kişinin kendisini negatif olarak düşündüğü için daha özgür ve rahat hareket etmesine sebep olur. 3-5 gün sonra da bu test pozitif çıkarsa birçok kişiye bulaştırabilir. Bu dönemde herkes kendisini pozitifmiş gibi düşünerek izole etsin” ifadelerini kullandı.

Emin Kuvat - Neşra Durmaz - Nurullah Geylani
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da ilginç görüntü: Hindiler çarşıda gezdirilerek satılıyor Adana’nın Kozan ilçesinde hindilerin çarşıda gezdirilerek satılması ilginç görüntüler oluşturdu. 35 yıllık hindi üreticisi ve satıcısı Ahmet Bilgili, alışılmışın dışındaki satış yöntemiyle dikkat çekiyor. Bilgili, hindileri ilçe merkezindeki caddelerde gezdirerek görücüye çıkarıyor. Araçların arasından geçen, çarşı merkezinde gezdirilen hindiler, hem ilçe sakinlerinin hem de yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Trafikte de araçlar hindilere yol veriyor. Çarşı merkezinde uzun yıllardır hindi satışı yapan Ahmet Bilgili, hindileri her gün iş hanının bahçesinden çıkararak cadde cadde gezdirdiğini belirtti. Doğal ortamda yaylada yetiştirdiği hindileri bu şekilde tanıttığını anlatan Bilgili, talebin özellikle tavuk etine alternatif arayanlardan geldiğini ifade etti. "Bunlar çiftlik malı değil, doğal yayladan getiriyorum" diyen Bilgili, "35-40 senedir bu işi yapıyorum. ‘Canavar Ahmet’ lakabıyla tanınırım. Fiyatlar 2 bin 500 liradan başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Hindi eti, tavuğa göre daha fazla protein içeriyor ve kolesterolünün düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Satış yaparken yazdığım manileri de okuyorum" diye konuştu. Esnaflardan Harun Akdoğan ise , "Tavuktan daha lezzetli, pilav üstü çok güzel oluyor. Protein oranı da yüksek" derken, berber Nazım Kurt ise, "30 yıldır burada berberim. Her berberin önünden hindi geçmez. Burası Canavar Ahmet’in pazarı, herkes alıştı" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin’de Yılbaşı Pazarı ışıl ışıl coşkuyla kapılarını açtı Mersin Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanına kurduğu Yılbaşı Pazarı, rengarenk stantları, konserleri ve lezzetleriyle 7’den 70’e herkesi yeni yıl coşkusunda buluşturuyor. Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kurduğu Yılbaşı Pazarı ile yeni yıl ruhu ve neşesi tüm kenti sardı. Rengarenk atmosferi, görenleri büyüleyen ışıkları, yılbaşı süsleri ve dolu dolu stantlarıyla vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Yılbaşı Pazarı, 7’den 70’e herkese 2026 heyecanını yaşatıyor. Pazarda stantları gezen vatandaşlar, bir yandan alışveriş yaparken diğer yandan da onlarca lezzetin ve canlı müziğin tadını çıkarıyor. Mersin’in yeni yıl coşkusunu doruklara ulaştıran pazarda; yeni yıl konulu hediyelik süs eşyalarından takılara, seramik ürünlerden oyuncaklara, en leziz tatlardan çeşitli içeceklere varıncaya kadar el emeği birçok ürün de satışa sunuluyor. Rengarenk atmosfer, yeni yıl heyecanı, Mersin’in lezzetleri Yılbaşı Pazarında Yılbaşına uygun süslemeler ve ışıklarla donatılan pazarda stantları gezen vatandaşlar, zengin yiyecek ve içecek stantlarında birçok lezzeti tadarken, 2026’yı selamlayan yılbaşı ağacının önünde bol bol fotoğraf çektiriyor. Çevre illerden ve Mersin’in her köşesinden vatandaşları ağırlayan pazarda her akşam yerel sanatçılar tarafından verilen konserler de gecenin coşkusuna eşlikçi oluyor. Kurulan sahnede danslar, interaktif oyunlar ve mini konserler verilirken, çocuklar ise çeşitli oyuncaklarla günün tadını çıkarıyor. 4 Ocak tarihine kadar her yaştan vatandaşın uğrak noktası olacak olan pazar; bir yandan yeni yıl heyecanını en estetik haliyle yaşatırken bir yandan ekonomik yönüyle esnafları, rengarenk yapısıyla sosyal medya içerik üreticilerini, konserleriyle ise müzikseverleri memnun bırakıyor. Çeşitli lezzetleri deneyimlemeyi sevenler ise tantuniden dönere, hamburgerden sandviçlere, pastalardan çikolatalara kadar birçok ürünün keyfini çıkarıyor. "Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor" Mersin Büyükşehir Belediyesi Denizkızı Turizm A.Ş Genel Müdürü Buğra Yıldız, açıldığı günden beri Mersinlilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Yılbaşı Pazarı hakkında bilgi vererek, "Büyükşehir Belediyemizin düzenlemiş olduğu Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor. Bu yıl dördüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Yılbaşı Pazarımızda 125 stant bulunuyor. 12 Aralık’ta açtığımız Yılbaşı Pazarımız 4 Ocak’a kadar sürecek. Alanımızda hediyelik eşyalar, çiçek, yeme içme stantları, çocuk oyun ve eğlence alanları yer alıyor. Ayrıca alanımızda her gün değişik etkinlikler de planlanıyor. Her gün mutlaka bir konserimiz ve bir DJ etkinliğimiz var. Gün içerisinde bando etkinlikleri oluyor" dedi. Yılbaşı Pazarının tüm Mersinliler tarafından çok beğenildiğini sözlerine ekleyerek, "Alan, yılbaşı ruhunu çok iyi yansıtıyor, her yer ışıl ışıl. Yılbaşı Pazarımıza olan yoğun ilgiden dolayı esnafımız burada çok iyi satışlar yapıyor ve gayet mutlu ayrılıyorlar. Her gün çok yoğun bir kalabalık ağırlıyoruz. 7’den 70’e tüm Mersinliler Yılbaşı Pazarının tadını çıkarıyor" dedi ve yeni yıl ruhunu yaşamak isteyen bütün Mersinlileri Yılbaşı Pazarına davet etti.