GÜNDEM - 29 Ocak 2020 Çarşamba 12:06

Bakan Soylu: 'Elazığ'da bütün okullar 10 Şubat'ta açılacak'

A
A
A
Bakan Soylu: 'Elazığ'da bütün okullar 10 Şubat'ta açılacak'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "3 Şubat’ta açılacak olan okullar, Elazığ’ın tamamında 10 Şubat’ta aynı zamanda da Malatya’ya açılacak okullar için Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi ilçelerinde 10 Şubat’ta açılacak" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, 6.8 büyüklüğünde depremden en çok etkilenen Elazığ ve Malatya illerinde yapılan faaliyetler ve yardımlara ilişkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, "3 Şubat’ta açılacak olan okullar, Elazığ’ın tamamında 10 Şubat’ta aynı zamanda da Malatya’ya açılacak okullar için Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi ilçelerinde 10 Şubat’ta açıklaması konusunda kamuoyuna bir duyuru yapma zaruriyeti ortaya çıkmıştır. Özellikle üniversitelerde de ara tatil var. Elazığ'daki Fırat Üniversitesi'nde sınavlar vardı onlar ertelenmişti. Onun ötesinde 17 Şubat’ta açılacak. Onun için bu esnada elbetteki herhangi bir ertelemeye de gerek yok. Elazığ’da 200 üzerinde okul var Allah'a şükür sadece valiliğimiz tespiti çerçevesinde yıkacağımız 10 okul var. Bunların hemen yıkım işlerine başlanacak. Hep birlikte özellikle iş insanlarımızı aradık. Okul yapma konusunda yaptığımız görüşmeler konusunda bize sevinerek ve mutlu olarak katkıda bulunmayı taahhüt ettiler. Valiliğimiz diğer okul ihtiyaçları konusunda eğitim ve öğretime başladığı zaman planlamayı gerçekleştirecekler. Bizim ilk plan aşamamız okulların yapılmasını sağlayabilmek" diye konuştu.

"100 milyon civarında vatandaşımızın nakit desteği söz konusu"
Yardımlar ve bağışlar başlığı altında da konuşan ve bilgiler veren Bakan Süleyman Soylu, "Bütün milletimiz rahat olsun. Buraya gelen bütün yardımlar ve bütün bağışlar itina ile hakkaniyet ölçüsü içerisinde dağıtılmaktadır. Geçmiş alışkanlıklardan kalan acaba ne olacak sorusunu lütfen Elazığ ve Malatya üzerinde speküle edilmesi bizi incitir ve üzer. Sahada tek tek tüm arkadaşlarımızla beraber, buradaki yüce gönüllü ordusuna müteşekkiriz. Malatya ve Elazığlılar bu konuda çok büyük bir iradeye sahipler. Ciddi bir gönüllülük süreci yönetiliyor. Özellikle AFAD ve Kızılay'a bu konuda bağışlar geldi. Kızılay'a gelen bağış toplamı 27.5 milyon lira, Elazığ-Malatya depremi ile ilgili AFAD’a gelen bağış toplamı SMS olarak 27 milyon 652 bin, şu saat itibariyle banklara gelen taahhütler toplam 72 milyon. Nereden bakarsanız toplam 100 milyon civarında vatandaşımızın nakit desteği söz konusu oldu" ifadelerini kullandı.

Yardım malzemeleri konusunda uyarısını yineledi
Elazığ ve Malatya tırlarla yardım malzemeleri geldiğini hatırlatan Soylu, "Isıtıcı, gıda kolisi ve battaniyenin dışında, özellikle belki mont olabilir. Onun dışında vatandaşımızdan veya ilgili kurum ve kuruluşlardan bir talebimizin olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Vatandaşlarımızın yardım konusunda hassasiyetlerimizi anlıyorum. Özellikle yaş sebze ve meyve geliyor ama sebze ve meyveyi alabilmek ve tüketme konusunda bir zaman sıkıntımız var. Biz onları aş evlerimize veriyoruz ama aş evlerimiz de başka kanallardan bunu karşılamaya çalışıyor. Bunu da bir vesile söylemiş olalım. AFAD olarak iki ayrı depodan 10 bin tüplü ısıtıcıyı İstanbul’dan Valiliğimiz ve AFAD Başkanlığımızla birlikte yola çıkarttık. İkinci el kullanılmış giysinin gönderilmesi hususu bizi zorluyor, giysi gönderebilirler biz buradan dağıtabiliyoruz ama onunda da sıfır olarak, kaban gibi kaşkol gibi kazak gibi şeyler olabilir. Biz bunları dağıtırız. Arkadaşlarımız iyi bir sistem çerçevesiyle dağıtma imkanına sahip olabiliyorlar" diye konuştu.

Günde 65 bin kumanya
Yardım ürünlerinin dağıtımı konusunda hassasiyetli olunduğunu belirten Soylu, "Özellikle Elazığ’da Malatya’da toplam şu ana kadar 23 bin 286 çadır dağıtıldı, 52 bin 658 battaniye dağıtıldı. 19 bin 565 yatak dağıtıldı. Tüm çadırlar, tüm kalınacak yerler tekrar taranıyor eksik ne varsa ısıtıcı, yatak, battaniye, keçe ne varsa tekrar her birine teker teker verilecek. Yaklaşık 65 bin günlük kumanya dağıtılıyor. Bütün sıcak aş ve beslenme mekanizmamızı Kızılay yönetiyor. Türk Polis Teşkilatına teşekkür ediyorum günde 50 bin kumanya gönderiyorlar. Bunların 50 bini de dağıtılıyor. Geçici konaklama ve barınma merkezleri konusunda tespitlerimiz yaptık. Çalışmalarımız başladı. Burada hiçbir vatandaşımızı aç ve açıkta bırakmayacak planımızı gerçekleştirdiğimizi bildirmek istiyorum. Şuana kadar 3 bin vatandaşımız üzerinde psikososyal destekler verildi" şeklinde konuştu.

Kıyamet Çevrimtaş'ta kopmuş
Bakan Soylu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına her bir aileye 10'ar bin lira yardım yapıldı. Yaralı kurtulanlara da bin lira yardım yapıldı. 3 tır oyuncak geldi çocuklarımıza onları dağıtacağız. Toplam 30 bin tok kömür enerji bakanlığımız talimatları çerçevesinde bize intikal etti dağıtımına başlanıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 44 Milyon ara geldi yarısı Malatya'ya yarısı da Elazığ'a. Onları depremin psikolojisinden kurtarmak için çalıyoruz. Elazığ Belediyemiz 26 noktada aş evleri kurdu. Aynı zamanda internet hizmetleri de her tarafa yayılıyor. Çevrimtaş'ta idik, depremin merkezine gittik orada nasıl bir hal olduğu gördük. Sanki kıyamet orada kopmuş oradaki hayvanlar telef olmuşlardı. Tarım bakanlığımız hayvanlarını göndermişlerdi onları da vatandaşlarımıza da teslim ettik. Burada hepimizin hayatta ders alacağı önemli manzaralar var. Herkes kendi hassasiyetini önemle yansıtıyor. Burada büyük bir gönül birliği zinciri var."

İrfan Çalışkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de “Öncelik Yayanın” sloganı ile Trafik Haftası etkinliği düzenlendi Sultangazi’de Trafik Haftası kapsamında sürücülerin yaya geçitlerinde önceliğin yayalara tanımasını gerektiğini hatırlatmak için etkinlik düzenlendi. Sultangazi’de Trafik Haftası kapsamında sürücülerin yaya geçitlerinde önceliğin yayalara tanımasını gerektiğini hatırlatmak için etkinlik düzenlendi. Sultangazi’nin işlek caddelerinden olan Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi ve Atatürk Bulvarı kesişim noktasında gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Cebeci Sultançiftliği İlköğretim Okulu öğrencileri ellerinde sürücülerin dikkatini çekmek ve geçiş üstünlüğünün yayalara ait olduğunu hatırlatmak amacıyla "Her yıl trafikte daha iyiye” “Yayalar kırmızı çizgimizdir” ve “Trafik hayattır" yazılı dövizler taşıdı. Etkinliğe Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, İlçe Emniyet Müdürü Alparslan Kırbaş ve Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç da eşlik etti. Etkinlik hakkında açıklama yapan Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, "Bu hafta Trafik Haftası. Önceliğimiz, yayaların düzenli ve güvenli geçişi, önceliğimiz trafiğin güvenli akışını sağlamak ve aynı zamanda da yol kenarında, kaldırımda bekleyen yayalarımızın güvenli şekilde geçişini sağlamak. Biz bu bilinçlendirmeyi yapmak istiyoruz. Bütün trafiğe çıkan insanlarımızın yaya gördükleri zaman güvenli şekilde geçişini sağlamak için durmaları ve frene basmalarını istiyoruz. Dolayısıyla bu hafta bütün birimlerimiz, bütün emniyet teşkilatımız hem yayalarımızı bilinçlendirmek hem de araç sürücülerimizi bilgilendirmek amacı ile sahadaydı. Biz de bu sahadaki programlardan bir tanesine hep birlikte eşlik ettik. Sahadaki gözlemlerimizi çocuklarla birlikte bir uygulama yaptık. Bundan sonra yine bu etkinliklerimiz, bu programlarımız, bu farkındalık oluşturma programlarımız devam edecek. Ben bütün sürücülerimizin daha dikkatli, daha güvenli bir sürüş ve aynı zamanda trafik kurallarına azami olmaz şekliyle uymalarını istiyorum ve bekliyorum. Bizim önceliğimiz yaya, bizim önceliğimiz güvenli trafik. Biz bunu sağlamak için sahadayız. 7/24 sahada olmaya devam edeceğiz" dedi. Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç ise, "Sultangazi Belediyemizin trafik eğitim parkı var. Bu trafik eğitim parkı bu sene 6. olacak. Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun’un talimatlarıyla ilçe kaymakamımız ve ilçe emniyet müdürümüzün de desteğiyle günde 300 tane çocuğumuzu bu trafik eğitim parkına getiriyoruz. Hem bizzat küçük araçlarla uygulamalı olarak burada eğitim alıyorlar, hem de teorik eğitimlerini alıyorlar. Trafik eğitimiyle ilgili bilinçli yaya, bilinçli sürücü olmakla ilgili tüm bilgileri edinerek evlerine gidiyorlar. Özellikle cetveldir, silgidir hepsinin üzerinde trafik işaretleri var. Çocuklarımıza trafik işaretlerini de uygulamalı öğretmiş oluyoruz burada aynı zamanda" dedi.
Gaziantep GAÜN’de “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” söyleşisi Baykar Akıllı Wep Sistemleri Grup Lideri ve T3 AI Program Yöneticisi Refik Söylemez, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” söyleyişi kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Refik Söylemez Yapay Zeka ve Türkiye’nin büyük dil modeli olan T3 AI’le ile ilgili gelişmelere değindi. Günümüzde dünyada gündemin yapay zeka olduğunu ve ülke olarak bu yarışta yer almamız gerektiğini belirten Söylemez, bunun için Türkiye’nin büyük dil modelini geliştirdiklerini söyledi. Refik Söylemez konuşmasında, “Şu an dünyada gündem yapay zeka, bizde ülke olarak bizim bu yarışta olmamız gerekiyor. Biz teknolojik inovasyon yaparak bu yarışta olmak istiyoruz. Bunun için ‘Türkçe Büyük Dil Modeli’ geliştirilmesini başlattık. Yakın bir zamanda bunu ekosisteme açmayı planlıyoruz. Paydaşlarımızla beraber birçok alanda sistemler geliştirdik. Bu projeden herhangi bir gelir beklemiyoruz, hiçbir şekilde satış stratejisi gütmüyoruz. Geliştirdiğimiz programla bilgiler daha güvende olacak. Birçok büyük kurumlarımız ihtiyaç halinde şuan ki programları kullanıyorlar bundan dolayı bilgiler yurt dışına akıyor ve bunu ücretli alıyorlar. Bizim geliştirdiğimiz program ücretsiz ve daha güvenilir olacak. Bunları yaparken gençlerimizle birlikte yapmak istiyoruz. Nasıl TEKNOFEST’te Gaziantep Üniversitesi paydaşlığında önemli yerlere geldiysek, yapay zeka alanında da hep beraber T3 ailesi ve topluluk olarak Türkiye’nin en iyi modelini çıkartıp bu alanda dünyanın en iyisi olmak istiyoruz” dedi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş ise Gaziantep Üniversitesinin TEKNOFEST’lerdeki başarılarına değinerek, öğrencilerin her türlü projelerini desteklediklerini söyledi. Prof. Dr. Yumrutaş, “Göreve geldikten soran geliştirdiğimiz programla ulusal ve uluslararası teknolojik yaraşmalara katılmak isteyen öğrencileri destekledik. İmkanlar dahilinde yeni atölye ve ofisler açarak öğrencilere daha rahat çalışabilecek mekanlar kazandırdık. Yine öğrencilerimize yenilikçi teknolojileri öğretmek için atölye ve malzeme desteği sağlıyoruz. Son 3 yılda öğrencilerimiz TEKNOFEST’lerde 27 ödül getirdi. Öğrencilere verdiğimiz destekler karşılıksız kalmadı.” diye konuştu.
Çorum Müftü Şahin Yıldırım Çorum’daki yeni görevine başladı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çorum İl Müftüsü olarak atanan Şahin Yıldırım yeni görevine başladı. Cumhurbaşkanlığınca Resmi Gazetede yayımlanan "İl Müftüsü Atama Kararları" ile Malatya İl Müftüsü iken Çorum İl Müftüsü olarak atanan Şahin Yıldırım yeni görevine başladı. Çorum İl Müftü Vekili Adem Aygül ve personel tarafından karşılanan Müftü Şahin Yıldırım, personelin hayırlı olsun tebriklerini kabul etti. Daha sonra Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezinde din görevlileriyle bir araya gelen Müftümüz Yıldırım için cübbe ve sarık giyme merasimi düzenlendi. Merasime, Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, Tokat İl Müftüsü Esat Yapıcı, DİB Başkanlık Müftüsü Ümit Çimen, Müftü Şahin Yıldırım, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, Malatya İl Müftülüğü din görevlileri ve Çorum İl Müftülüğü din görevlileri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını yapan Müftü Yardımcısı Adem Aygül, Müftü Yıldırım’a hoş geldiniz derken yeni görevinin hayırlı olması dileklerinde bulundu. Malatya İli Battalgazi İlçesi Söğütlü Cami İmam-Hatibi Mehmet Refik Metin’in hayırlı olsun temennisini içeren konuşmasının ardından kürsüye gelen Müftü Yıldırım, tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür edip Çorum’un önceki müftüsü Muharrem Biçer’e de yapmış olduğu hizmetlerden dolayı şükranlarını bildirdi. Müftü Yıldırım yaptığı konuşmasında; sorumluluğunun çok ağır olduğunu ve bu yükü birlikte omuzlayacaklarını belirtti. Tokat Müftüsü Yapıcı ise konuşmasında; sarığın ilmi, cübbenin de takvayı sembolize ettiğini ifade ederek hayırlı olsun temennisiyle Müftü Yıldırım’a cübbe ve sarığını giydirdi. Başkanlık Müftüsü Çimen de Çorum iline hoş geldin dileğiyle Müftü Yıldırım’a çiçek takdiminde bulununken Amasya Müftüsü Ayvaz’ın duasıyla program tamamlandı.