GÜNDEM - 19 Ocak 2017 Perşembe 16:51

Bakan Tüfenkci'den bankalara uyarı

A
A
A
Bakan Tüfenkci'den bankalara uyarı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, katıldığı televizyon programında, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Sicil affıyla ilgili bilgi veren Tüfenkci, yüksek faiz uygulayan ve gününden önce kredi çağıran bankaları uyardı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TVNET'te Ahmet Rıfat Albuz'un sorularını yanıtladı. Tüfenkci, sicil affıyla ilgili bilgiler verirken, yüksek faiz uygulayan ve gününden önce kredi çağıran bankaları uyardı. Tüfenkci, "'Kendi listeme bakarım' diyen bankalara acımayacağız. Gereken adımları atmaktan çekinmeyiz" dedi. Bakan Tüfenkci, Sicil Affı ile ilgili "Esasında 12,5 milyona yakın kurum ve işletme bundan faydalanacak. Çekini, kredisini, kredi kartını ödeyemeyenler, sonradan ödese dahi 5 sene kara listeye giriyor. Buralarda yazıldığı için de ikinci krediyi alamıyorlardı. Yeni düzenlemeyle çeklerinizi, senetlerinizi, borçlarınızı ödemişseniz veya 6 ay içinde öderseniz sicil banka tarafından dikkate alınmayacak. Size yeni bir beyaz sayfa açılacak. Yeniden kredi kartı, kredi, ticari kredi kullanabileceksiniz. Bankaların uygulamaları çok önemli" ifadelerini kullandı.

Gününden önce kredileri çağırma yapan bankaları 'Gereğini yaparız' diyerek uyaran Tüfenkci, "Resmi Gazete'de çıktıktan sonra da dikkatli şekilde izleyeceğiz. 'Kendi listeme bakarım' diyen bankalara da acımayacağız. Biz insanlarımızın hayatına beyaz sayfayla başlamasını istiyoruz. Biz esnafa yeni krediler vereceğiz. 0 faizli kredileri kullanamadığını görüyoruz bazı esnafların. Özellikle KOBİ ve esnaflar için çok önemli bunlar" dedi. Bankaların faizlerine ilişkin de görüş veren Tüfenkci, "Cumhurbaşkanımız tarafından uyarılar yapılıyor. Piyasa şartlarını zorlayan bankalarla ilgili uyarılar yapıyor. Bankanın haksız kazança yol açmaması gerekir. Gününden önce kredileri çağırma gibi, leasing kredilerini günü gelmeden çağırmalarını doğru bulmuyoruz. Bunun için de gerekli adımları atmaktan çekinmeyiz" diye konuştu.

"CHP kendine yakışan şekliyle hareket ediyor"
Anayasa değişikliği oylamasıyla da ilgili konuşan Tüfenkci, "Muhalefetin gerilim üreterek Meclis'i, engellemeye çalışan bir siyaseti olduğunu görebiliyoruz. Beklenen daha çok gerilimli geçmesi ama değil. Muhalefet özellikle CHP kendine yakışan şekliyle hareket ediyor. Meclis'i çalıştırmama şeklinde bir strateji yapıyor. Tahrik ederek çalışıyorlar ama genel olarak grubumuz birbirine kenetlenerek dimdik ayakta. Meclis'te maddeler fire vermeden geçiyor. 2. tur oylamalar da firesiz şekilde bitecek. Milletin önüne Anayasa değişikliğini götüreceğiz. En doğrusunu millet söyler" dedi.

Tüfenkci, AK Parti ve MHP'nin Anayasa değişikliği sürecinde iyi çalışmalar yaptığını ifade ederek, "İki parti de üzerine düşeni yapıyor. Hangi mecralar kullanılacak, nasıl bir kampanya yürütüleceği çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar Meclis kararı sonrasında kamuoyuna duyurulacak. AK Parti Anayasa'yı neden değiştirilmesi gerektiğini doğru biçimde anlatacaktır" diye konuştu.

Terörle mücadele
Terörün Anayasa değişikliği konusunu gündemde olduğundan beri arttığını iddia edenlerin olduğuna dair soruyu yanıtlayan Tüfenkci, "Her örgüt bir saldırı yapıyor. Halkın yoğun olduğu yerlerde saldırı yapıyorlar. Bir de ekonomi saldırıları başladı. Bir takım güçlerin organize hareket ettiğini görüyoruz. Tıpkı insanları paniğe sevk etmek gibi saldırılar yapıyorlar. Biz çeşitli terör örgütleriyle mücadele eden bir ülkeyiz. 15 Temmuz'da da bunu yaşadık. 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin daha da fazla üzerine gelindiğini görüyoruz. Allah'a hamdolsun, başarılı olamayacaklar. Ekonomi anlamında yıpratmayı da başaramayacaklar. Biz birlik içinde hareket ettiğimiz sürece Türkiye'yi dize getiremeyecekler" şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.