EKONOMİ - 27 Ocak 2015 Salı 14:04

BAKKA'dan 13 milyon TL hibe

A
A
A
BAKKA'dan 13 milyon TL hibe

Projelere verdiği mali destek ile bölgenin güçlenmesinde büyük rol oynayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2015 yılı Mali Destek Programını açıkladı.

Kurulduğu 5 yıldan bu yana yatırımcılara 53 milyon TL kaynak aktaran ve 207 projenin gerçekleşmesini sağlayan BAKKA, 2015 yılında işletmelere ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara 13 milyon TL hibe vermeyi hedefliyor.

KOBİ’lere, sosyal kalkınma projelerine ve küçük ölçekli altyapı projelerine verdiği destek ile Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün gelişmesinde büyük rol oynayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 yılı Mali Destek Programını da açıkladı. 1 Mart 2010 tarihinde kurulan ve bugüne kadar yürüttüğü 7 farklı mali destek programı ile bölgeye 53 Milyon TL kaynak aktaran, 207 adet projenin hayata geçmesini sağlayan BAKKA, bu projelerle bölgede bin 244 kişinin istihdam edilmesini sağladı.

BÖLGEYE 85,3 MİLYON TL’LİK YATIRIM
2015 yılı Mali Destek Programları bugün BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel tarafından açıklandı. Geçmiş 5 yılın da değerlendirmesini yapan Tezel, “5 yıl içinde bölgeye toplamda 85,3 Milyon TL’lik yatırım yapılması sağladık. 4 adet Doğrudan Faaliyet Desteği Programı vasıtasıyla 2,2 Milyon TL’lik kaynak acil ya da stratejik nitelikli analiz, rapor ve araştırmalar yapmak üzere kullandırılmıştır. Bunlara ek olarak, ilgili kurum ve kuruluşların teknik kapasitelerinin artırılması amacıyla 3 adet Teknik Destek Programı ile 63 kurum ve kuruluşa teknik destek sağlanmış ve yaklaşık 8 bin kişinin eğitim alması sağlanmıştır. Ajansımız, 27 Ocak 2015 Salı günü itibarıyla 2015 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında “KOBİ Mali Destek Programı” ve “Yöresel Değerler Mali Destek Programı” ilanlarına çıkmış bulunmaktadır. Proje Teklif Çağrısı, BAKKA’nın bölge kaynaklarının etkin kullanımını sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacı ile kullandığı önemli araçlardan biridir. Ajans olarak amacımız, faaliyet alanımız olan Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde girişimciliğin ve yenilikçiliğin desteklenerek sektörel çeşitliliğin sağlanmasına ve sürdürülebilir sosyal kalkınmanın sağlamasına katkıda bulunmaktır” dedi.

2015 YILINDA BAKKA’DAN 13 MİLYON TL HİBE
2015 Yılı Mali Destek Programlarının, ilgili taraflardan gelen talepler, görüşler ve geri bildirimler, bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile kalkınma kurulunun tavsiyeleri ışığında kararlaştırılıp Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandığını hatırlatan Tezel, “Bu kapsamda ajansımız 2015 yılı içerisinde “KOBİ Mali Destek Programı” ve “Yöresel Değerler Mali Destek Programı” olmak üzere iki bileşenli bir proje teklif çağrısı dönemi yürütecek olup, bu programlar için Ajans bütçesinden ayrılan toplam kaynak tutarı 13 milyon TL olarak belirlenmiştir.

KOBİLERE 10 MİLYON TL
2015 Yılı KOBİ Mali Destek Programının amacı, TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi’nde turizm ve imalata dayalı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, üretim, hizmet, pazarlama kalite ve kapasitelerini geliştirmektir. KOBİ Mali Destek Programı kapsamında Ajans tarafından sağlanacak olan mali destek tutarı toplam 10 milyon TL’dir. Bu tutarın 5 milyon TL’si makine imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, diğer 5 milyon TL’si ise turizm ve diğer imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için ayrılmıştır. Asgari destek oranının yüzde 25, azami destek oranın ise yüzde 50 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri 35bin TL’den az, 500 bin TL’den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olmaması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

YÖRESEL DEĞERLERE 3 MİLYON TL
2015 Yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programının amacının TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi genelindeki yöresel değerlerden elde edilen katma değerin artırılması, bölge kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılması faaliyetleriyle yerel potansiyelin harekete geçirilerek bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak olduğunu ifade eden Faruk Tezel, “Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında Ajans tarafından sağlanacak olan mali destek tutarı toplam 3 milyon TL’dir” şeklinde konuştu,
Mali destek programından kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar olan kamu kurum ve kuruluşları (valilikler, kaymakamlıklar, bölge/il/ilçe müdürlükleri, vb.), il özel idareleri, belediyeler, 5355 sayılı mahalli idare birlikleri kanunu çerçevesinde kurulmuş mahalli idare birlikleri, köylere hizmet götürme birlikleri vb., kamu kurum ve kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları (odalar, borsalar vb.), sivil toplum kuruluşları (dernekler, vakıflar vb.), organize sanayi bölge müdürlükleri ve küçük sanayi siteleri, kar amacı gütmeyen kooperatifler, üniversiteler, lise, dengi ve üzeri mesleki eğitim veren okullar, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler ile üretici birlikleri faydalanabiliyor.

Asgari destek oranının bulunmadığı ve azami destek oranın ise yüzde 90 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri 35 bin TL’den az, 200 bin TL’den fazla destek talep edemiyor. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olmaması gerekiyor.

SON TARİH 10 NİSAN 2015
Proje teklif çağrısı başvurularının Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi Proje Ve Faaliyet Destekleme Modülü olan KAYS aracılığıyla elektronik ortama kaydedilmesi, ardından matbu olarak rehberde belirtildiği şekilde ajansa teslim edilmesi gerekiyor. Başvuruların 10 Nisan 2015 Cuma günü saat 23.59’a kadar sisteme girilmesi gerekiyor. Dosyaların ise ajansa teslimi için son tarih 17 Nisan 2015 Cuma.
Proje teklif çağrısı kapsamında, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin Merkez ilçelerinde 3 adet bilgilendirme toplantısı ve Merkez ilçeler de dahil olmak üzere 8 ayrı ilçesinde proje yazımına ve sunumuna yönelik olarak eğitim toplantılar gerçekleştirilecek. Söz konusu programlar hakkında detaylı bilgiyi içeren başvuru rehberleri ile bilgilendirme ve eğitim programları takvimleri BAKKA Hizmet Binası, Yatırım Destek Ofisleri ve Ajans internet sitesinden (www.bakka.gov.tr) temin edilebiliyor. 

A. CÜNEYD HAMZAÇEBİ - SERTAÇ ÖZDEMİR
ZONGULDAK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Yeni doğan bebek" vurgununda detaylar ortaya çıktı Yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıran şebekeye yönelik operasyonda detaylar ortaya çıktı. Aralarında doktor, hemşire ve hastane yöneticilerinin bulunduğu şebekenin yüzde 20 komisyonla çalışarak bebekleri kamudan özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerine sevk ettikleri belirlendi. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Mali Suçlarla Mücadele şube ekiplerinin İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenlediği operasyonlarda yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıra şebeke çökertilmişti. Soruşturmaya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Yapılan soruşturmada aralarında doktorlar, hemşireler ve hastaneye yöneticilerinin de bulunduğu 300 kişilik şebekenin yeni doğan bebekleri çeşitli gerekçeler göstererek kamudan özel hastanelere sevk ettikleri, yoğun bakım ünitelerinde günlerce tuttukları ve devlete yüklü miktarda fatura çıkardıkları tespit edildi. Aralarında Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi Dr. Fırat Sarı, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. İlker Gönen’in de bulunduğu çok sayıda doktorun yüzde 20 komisyonla çalışarak haksız kazanç elde ettikleri belirlendi. Operasyon için düğmeye basan ekipler haklarında gözaltı kararı bulunan aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 41 kişiden 40’ını ’ini İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenledikleri baskınlarda yakaladı. 259 kişinin ise savcılığa ifadeye çağrıldı. Şebekenin 2 yıl içerisinde yüzlerce bebeği naklettikleri Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Medicine Esenyurt ile Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de mercek altına alındı. Firari bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, zanlıların “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi” ve “rüşvet” suçlarından emniyetteki sorguları devam ediyor.
İstanbul Üsküdar’da okul çıkışı öğrenciler birbirine girdi Üsküdar Zeynep Kamil Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde beden eğitimi dersinde voleybol topuna ayakla vurulması nedeniyle öğrenciler arasında kavga çıktı. Okul çıkışında birbirine giren öğrencilerin yumruklu, tekmeli ve bıçaklı kavgası başka bir öğrencinin cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, geçtiğimiz gün Üsküdar’da bulunan Zeynep Kamil Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde saat 16.00 sıralarında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, beden eğitimi dersinde öğrencilerden birinin voleybol topuna ayakla vurması nedeniyle bir grup öğrenci arasında tartışma çıktı. Öğrenciler arasındaki sözlü tartışma okul çıkışında bir anda şiddetlenerek kavgaya dönüştü. Yumruk ve tekmelerin havada uçuştuğu kavgaya bir kişi de bıçakla dahil oldu. Kavgayı çevredeki vatandaşlar ve okul öğretmenleri zorlukla ayırdı. Kavgaya karışan öğrencilerden E.O. ve S.B. kafasından yaralandı. Durumun bildirilmesi üzerine kavganın yaşandığı okula çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri olaya karışan öğrencilerin ailelerini okula çağırırken, olayla ilgili inceleme başlattı. "Şikayetçiyim" Kavgaya karışan öğrencilerden E.O.’nun babası Elvan Oğlakçı, "Ders esnasında çocuklar voleybol oynarken top nedeniyle tartışmışlar. Saat dört gibi dışarıya çıkınca yaklaşık 25 kişilik öğrenci ve öğrenci olmayan bir grup, üç kişiyi darp edip bıçak çekiyorlar. Okuldakiler çocukları kurtarıyor. Ama o anda herhangi bir adli işlem başlatılmıyor. Sağlık sorunu olsa bile bir müdahale yapılmıyor. Ben şikayetçiyim" dedi.