SAĞLIK - 14 Ocak 2018 Pazar 11:04

Bakterili mamalar 83 ülkeye satılmış

A
A
A
Bakterili mamalar 83 ülkeye satılmış

Fransa’da salmonella bakterisi bulunduğu tespit edilmesinin ardından toplatılma kararı verilen bebek mamasının 83 ülkeye satıldığı ortaya çıktı.

Fransa’da üretilen ve içerisinde salmonella bakterisi bulunduğu için toplatılma kararı verilen bebek mamasının 83 ülkeye satıldığı ve 12 milyondan fazla kutuyu içerdiği ortaya çıktı. Dünyanın en büyük bebek maması ve süt tozu üreticisi şirketi olan Lactalis CEO’su Fransız medyasına yaptığı açıklamada bebek mamalarının çok sayıda ülkeye satıldığını doğruladı. Fransız Journal Du Dimanche gazetesine konuşan Lactalis CEO’su Emmanuel Besnier şirketin konuyu gizlemeye çalıştığına yönelik iddiaları yalanladı. Besnier, “Şikayetler var ve bununla birlikte tam işbirliği yapacağımız ilgili soruşturma da var” dedi. CEO olaydan etkilenen ailelere tazminat ödeneceğini de sözlerine ekledi.

Fransa Tarım Bakanı ürünlerin yasaklandığını ve soruşturmanın devam ettiğini duyurmuştu. Şirkete ait ülkenin Craon kasabasında bulunan fabrikasında geçtiğimiz Ağustos ayında salmonella mikrobu tespit edilmişti. Mikrobun tespitinin ardından ürünler Aralık ayından itibaren piyasadan toplatılmaya başlanmıştı.
Salmonella bakterisinin ishal, mide krampı, kusma ve sıvı kaybına neden olduğu belirlendi. Bakterinin bebeklerde kullanımının hayati tehlikeye neden olduğu ifade edilirken şuana kadar Fransa genelinde 35 bebeğin bakterili mama nedeniyle tedavi altına alındığı kaydedildi. Yunanistan ve İspanya’da da benzer vakaların görüldüğü bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışlar yasak Kütahya’da Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunca orman yangınlarını önleme çerçevesinde 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. Vali Musa Işın’ın başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunda Kütahya’daki 2024 yılı yangın önleme çalışmaları ve yangınlara karşı alınacak tedbirler karara bağlandı. Toplantıda, orman yangınlarını önleme kapsamında 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. “Anız ve Bitki Örtüsü Yakmak Yasak” Toplantıda alınan kararlara göre, anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereği idari para cezası kesilecek, ormana 4 kilometre mesafede yakılan anızlar için 6831 sayılı kanunun 76. Maddesi 4. fıkrasına gereği yasal işlem yapılacak. 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 386,79 TL idari para cezası verilecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılacak. “Gönüllü Eğitimleri” Orman teşkilatınca lüzumlu görülen ilçelerde, yangın söndürme çalışmalarına katkıda bulunabilecek gönüllüler ve Sivil Toplum Örgütlerine, başvurmaları halinde gönüllü eğitimleri Orman İdaresince gerekli eğitimler verilecek ve yangın söndürme esnasında, yangın söndürme malzemesi desteği sağlanacak. Geçen yıl iki büyük yangınla karşılaşıldığını ve bu yangınlarda kahramanca mücadele eden Orman İşletme Şefi Murat Yıldırım’ın şehit olduğunu, dozer operatörü Hasan Hüseyin Türker’in ise gazi olduğunu hatırlatan Vali Işın, "Şehidimize tekrar Allah’tan rahmet, gazimize sağlık ve esenlikler diliyorum, Allah sağlığına kavuştursun” dedi. “580 teknik personel, 108 adet araç ve iş makinesiyle mücadele edeceğiz” Vali Musa Işın, 2024 yılında 580 teknik personel ve yangın işçisi, 108 adet araç ve iş makinesiyle yangınlarla mücadele edileceğini ve 33 adet orman gözetleme kulesinde kameralı gözetleme sistemi mevcut olduğunu belirtti. “TB2 İHA ve KORU431 helikopteri konuşlandırılacak” Vali Işın, yangın söndürme helikopteri Koru 431 ve İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın da yangınlarla mücadelede önemli rol oynayacağını söyledi. Zafer Havalimanı’nda konuşlandırılacak TB2 İHA’nın 10.00-20.00 saatleri arasında uçuş ve gözetleme yapacağını belirten Işın, İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın havada kalış süresinin 27 saat olduğunu kaydetti. Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil “ 2024 yılının yangınsız bir sezon olması diledi.”