EKONOMİ - 18 Ağustos 2010 Çarşamba 16:00

Bankalar Karamehmet'in peşinde

A
A
A
Bankalar Karamehmet'in peşinde

Türk bankaları kasalarındaki 61 milyar dolar likidite ile enerji dağıtım ihalelerine 6.1 milyar dolar teklif veren Karamehmet-Kazancı ortaklığı MMEKA'yı finanse etmek için sırada bekliyor.

İstanbul Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesine 3, Gediz'e 1.9, Başkent Doğalgaz'a 1,2 milyar dolar teklif ettiler.

Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığı MMEKA'nın son 1 haftada enerji sektöründeki dev ihalelere verdiği toplam 6.1 milyar dolar bankacıların iştahını kabarttı.

Kazancı "Ortağım finansman konusunda Türkiye'nin duayenlerinden biri. Finasman ağırlıklı olarak yurtdışı olacak" dese de Türk bankaları MMEKA'yı bekliyor.

CNBC-e'ye konuşan bankacılar, Karamehmet'in yurtdışından fazla borçlanamayacağını, Türk bankalarının da kapısını çalacağını söylüyor.

Bankacılar, Karamehmet'in ihtiyacı olan kaynaktan daha fazlasını temin edecek likidite ve sermaye yeterliliğinin sektörde olduğunu vurguluyor.

Haziran sonu itibariyle Türk bankacılık sisteminde 42 milyar TL'si yani 28 milyar doları döviz olmak üzere toplam 92 milyar TL yaklaşık 61 milyar dolar krediye dönüşmeye hazır likidite bulunuyor.

Özellikle 2010 yılında açılan sendikasyon piyasasının etkisiyle bankacıların döviz likiditesinde rahatladığı belirtiliyor. Türk bankaları yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan 10 milyar dolara yakın borçlandı.

Bankacılar Karamehmet'le masaya oturmaları durumunda özkaynak kullanımına önem vereceklerinin altını çiziyor. Kimine göre Çukurova'nın patronu daha kolay finansman sağlamak için en az yüzde 50 özkaynak kullanmalı.

7.3 MİLYON ABONE GELİRSE


Karamehmet-Kazancı ortaklığının dağıtım ihaleleriyle ulaştığı 7.3 milyon abone de bankaların iştahını kabartan bir diğer önemli unsur. Eğer Karamehmet Türk bankalarından kredi isterse, verilen cevap "aboneleri bizim bankaya getir" olacak. 7.3 milyon aboneyi kendisine müşteri yapan, diğer bankacılık ürünlerinde büyüme fırsatı bulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.