GÜNDEM - 15 Nisan 2019 Pazartesi 11:10

Baraj kurudu mezarlar ortaya çıktı

A
A
A
Baraj kurudu mezarlar ortaya çıktı

Sivas merkeze bulunan 4 Eylül barajının kurumaya başlaması ve sularının çekilmesiyle Kolluca köyünde sular altında kalan mezarlar yıllar sonra açığa çıktı.

Kent merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Kolluca köyünün mezarlığı, 1996 yılında su toplamaya başlayan 4 Eylül barajı sularının altında kaldı. Yaklaşık 23 yıldır sular altında kalan mezarlar, barajın kurumaya başlaması ve suların çekilmesiyle açığa çıkmaya başladı. Mezarları yıllar önce su altında kalan vatandaşlar ise yıllar sonra mezarları başında dua etme fırsatı buldu.

Mezarları başında yıllardır dua edemiyorlardı 

Kolluca köyünde yaşayan İbrahim Aru, yaklaşık 25 yıldır köy mezarlığına defin yapılmadığını belirterek yıllar sonra akrabalarının mezarları başında dua etme fırsatı bulduklarını söyledi. Aru, “Burası önceden mezarlıktı. Baraj dolayısıyla mezarlık sular altında kaldı. 25 yıldır buraya defin olmuyor. Cenazelerimizi yukarı tekke mezarlığıma defnediyoruz. Babaannem, eniştem, halalarımız ve daha birçok akrabamın mezarı burada. Kıyıdan dua ediyorduk, dua her yerden kabul olur tabi. Suların çekilmesinin ardından geldik dua ediyoruz. Mezarları başında dua etmeyeli en az 15 yıl olmuştur. Mezarların toprağı gitmemiş ama taşları ve ağaçları gitmiş. Ben şuan babaannemin yerini bulamadım. Demir olsa bulunurdu ama ağaç olduğundan bulamadım” dedi. 

Baraj kurudu mezarlar ortaya çıktı

Kolluca köyünde yaşayan Fikret Erturhan ise baraj sularının çekilmesiyle yıllar sonra akrabalarının mezarları başında dua etme fırsatı bulacaklarını söyledi. Erturhan, “Baraj yaklaşık 1996 yıllarında yapıldı. O zamandan bu zamana kadar da barajda su toplandı. Barajın su dolması ile birlikte mezarlarımız su altında kaldı. Benimde dedemin mezarı var. Baraj yapılmadan önce mezarları başından dua ediyorduk. Baraj yapıldıktan sonra mezarların yanına gidemiyorduk ama dualarımızı yapıyorduk. Bu gün nasip olursa mezarlarımızın başına gidip duamızı edeceğiz. Yaklaşık 25 yıl sonra mezarları başında dua etmek nasip olacak. Birkaç yıldır suların çekilmesi ile mezarlar dışarı çıktı" dedi.  

Baraj kurudu mezarlar ortaya çıktı

Veysel Korkmaz - Onur Erden
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Eski MHP İlçe Başkanı Nihat Atlı, ölümünün 1. yıl dönümünde kabri başında anıldı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) eski Kozan İlçe Başkanı Nihat Atlı, vefatının birinci yıl dönümünde Kozan Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törende MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli ve beraberindekiler merhum Atlı’nın mezarına kırmızı güller bıraktı, ardından Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş, merhum Nihat Atlı’nın herkesin hayatına çok güzel dokunuşlar yapan birisi olduğunu söyleyerek, "Nihat Başkanımıza Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Ben kendi adıma çok mutluyum. İyi ki böyle bir adam hayatımızdan gelip geçti. Hepimizin başı sağ olsun" dedi. MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli ise uzun yıllar aynı yolda yürüdüğü bir insanı bir anda kaybetmenin çok büyük bir acı olduğunu belirterek, "Büyük bir üzüntü yaşıyorum. Ama yapacak bir şey yok, takdir-i ilahi. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Ayrıca İstanbul’da da yine yakın dostlarımız büyük bir camide lokma dağıtımı yaptılar. Biliyorsunuz, Nihat Başkanımız tüm okullarda ve eğitim kurumlarında elinden geldiği kadar destek oluyordu. Robotik kodlamalar, çok amaçlı sınıflar gibi projelere destek veriyordu. Önceki günlerde de Suat Ocak İlköğretim Okulu’nda bir sınıf açılışı yaptık. Bu ideallerini, eğitimle ilgili hedeflerini de yine yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İzmir Babaya ‘yardım ve yataklık’ suçlamasıyla verilen cezayı Yargıtay bozdu İzmir’in Ödemiş ilçesinde okul müdürü Ayhan Kökmen’in, makamında pompalı tüfekle vurularak öldürülmesi olayında, ‘cinayete yardım ve ruhsatsız silah bulundurmak’ gerekçesiyle yargılandığı davada 20 yıl 4 ay hapis cezası alan tutuklu sanık B.Y., Yargıtay’ın bozma kararının ardından bu kez ‘azmettiren kişi’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet’ istemiyle yargılanacak. İzmir’in Ödemiş ilçesinde 7 yıl önce yaşanan olayda, okul müdürü Ayhan Kökmen’in makamında pompalı tüfekle vurularak öldürülmesinde tutuklanan B.Y., Ödemiş 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘cinayete yardım ve ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından 20 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanık B.Y. hakkında yapılan ‘yardım etmediği, azmettiren kişi olduğu’ iddiaları üzerine durum temyiz edildi ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından 7 Şubat 2024 tarihinde karar bozuldu. Yargıtay bozma kararında B.Y.’nin ‘yardım eden sıfatında olmadığı, aksine azmettiren kişi’ olduğu belirlendi ve sanığın yeniden yargılanması istendi. “Mahkeme karara uyarsa ‘ağırlaştırılmış müebbet’ cezası verilecek” Yeniden yargılama süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Süleyman Coşkun, B.Y.’nin ilk duruşmada ‘yardım eden’ sıfatıyla yargılandığı için 19 yıl ceza aldığını, yerel mahkemenin bu kişinin olaydaki rolünün 2 çocuğa yardım etmek olduğunu hükmettiğini ifade etti. Avukat Coşkun, “Biz de kişinin ’yardım etmediği, azmettiren kişinin B.Y.’ olduğunu iddia etmiştik. Bu durum temyiz edildi. Yargıtay bozma kararında, bizim iddia ettiğimiz gibi ‘yardım eden sıfatında olmadığı, aksine azmettiren kişi’ olduğunu, belirliyor. Dosyayı bozup yerel mahkeme geri gönderiyor. Mahkemenin karara uyma ihtimali var. Uyma kararı verilirse ağırlaştırılmış müebbet olacak. Zayıf da olsa bozmaya uymama ihtimali de var. Mahkeme direnirse bu sefer ceza Yargıtay ceza genel kuruluna gidecek” ifadelerine yer verdi. Önceki kararda iyi hal indiriminin uygulanmadığını belirten Coşkun, bu sefer de iyi hal indiriminin uygulanmamasını beklediklerini vurguladı. Öte yandan, duruşmanın tekrar 11 Haziran’da olacağı öğrenildi.