GÜNDEM - 01 Haziran 2010 Salı 13:11

Başbakan'dan İsrail'e sert mesaj

A
A
A
Başbakan'dan İsrail'e sert mesaj

Başbakan Erdoğan ilgili bakanlar MİT müsteşarı ve Genelkurmay 2. Başkanı ile Başbakanlık'ta görüşüyor. Terör ve İsrail saldırısıyla ilgili her türlü gelişme masaya yatırıldı. Toplantı sona erdi. Toplantının ardından Başbakan Recep tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu

İran Büyükelçisi'nin de takip ettiği Erdoğan'ın grup konuşması Arapça ve İngilizce'ye tercüme edildi yabancı televizyonlar tarafından da yayınlandı.

İŞTE BAŞBAKAN'IN KONUŞMASI:

Bugün sadece aziz milletime değil bütün insanlığa seslenmek istiyorum. Dün gecenin en karanlık anında iki kanlı saldırı gerçekleşti. Biri İskenderu'daki askeri birliği yönelik terörist saldırıydı. İkincisi fecir vaktinde Akdeniz sularında insanlık tarihi en ağır yaralarından birini aldı.

İçinde merhamet ve şefkat olan yardım gemiler menzillerine varamadı. Dün sabah, İsrail ordusuna ait silahlı unsurlar, Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırıda bulundu. Masum insanların kanını döktü.
İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren  gemilere yaptığı kanlı katliam her türlü laneti hak etmiş bir katliamdır. Yapılan  bu saldırı açıkça uluslararası hukuka yapılmıştır, insanlığın vicdanına yapılmış, dünya barışına yapılmıştır.
Bu saldırı uluslararası hukuka yapılmıştır. İnsanlığın vicdanına yapılmıştır. 

İnsanlığın vicdanına diyorum, zira o gemilerde her milletten her dinden insanlar, sadece ama sadece abluka altındaki Gazze’ye insani yardım götürüyorlardı. Gemiler hareket etmeden önce, bütün dünyaya yüklerini niyetlerini deklere etmişti. Bu yardımın şahidi olarak dünyadan ve ülkeden 60 tane gazeteci gemilere binmişti.

Açık denizde mazlum, yoksul insanlara, evleri yıkılmış Filistinlilere yardım götüren 600 insana ve 6 gemiye yapılan bu silahlı saldırının, BM’nin temel felsefesine yapılmış bir saldırı olduğu açıktır.

Gemilerde sivillerden, yardım gönüllülerinden başka yolcu bulunmamaktaydı. Gemilere beyaz bayrak çekilmişti. Tüm bunlara rağmen gemiler silahlı saldırıya maruz kaldı. Biz o sırada Latin Amerika programındaydık. Hatay’da meydana gelen menfur saldırı ve İsrail’in hukuksuz saldırısı nedeniyle temaslarımızı yarıda keserek Türkiye’ye döndük.

Gereken adımları, Türkiye’de arkadaşlarımla müşterek atmaya başladık. Dün sabah Bülent Arınç, ilgili bakanlarla toplantı gerçekleştirerek meseleyi ele aldı. Dışişleri Bakanlığımız, silahlı kuvvetlerimiz gelişmeleri yakından takip ettiler.

Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası  hukukun ve diplomasinin bütün imkanlarını kullanmaktadır ve bundan sonra da  kullanacaktır.

Telaviv büyükelçisi geri çağrılmışır. İsrail ile 3 tatbikat iptal edilmişir. BM Güvenlik konseyi İsrail'i kınayan bir açıklama yapmıştır.

Genç milli takımın yapacağı maçlar iptal edilmiştir. İslam Konferansı ve Arap Birliği ile temaslar kurulmuşur. 

İsrail yaralıları biz gönderelim demiştir. Yaralıları biz alırız diyerek onların bu teklifini reddettik. Tüm yaralıların Türkiye'ye getirilerek tedavi edilmesi için gereken adımlar atılmıştır.

İsrail bir an önce vehametin durumu anlamalı ve yanlışını düzeltmeli. Gemiler Türkiye Yunanistan ve Komor adaları bandıralıdır. 32 ülkeden insanlar vardır. İsrail insanlık dışı ambargoyu derhal kaldırmalıdır.

Dün yaşananlar insanlığın ortak medeniyeti açısından kara bir leke olmuştur. İnsanlık açısından büylük bir suküttür, alçakca bir pervasızlıktır.

Savaşta kadınlara yaşlılara sivillere din adamlarına saldırılmaz. Yardım görevlilerine saldırılmaz. Savaşta değil barışta saldıranlar insanlığı ayaklar altına almış insanlıktan çıkmış olurlar. Korsanların bile belli hassasiyetleri olur. Hiçbir hassasiyetlere uymayanlara bu sıfatları yakıştırmak iltifat olur.

Sorumsuz pervasız hak hukuk tanımayan saldırısı mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalıdır. Türkiye bu işin peşini bırakmayacak.Türkiye yeni yetme köksüz bir devlet değildir. 

Kimse Türkiye'nin sabrını test etmemelidir. Türkiye'nin dostluğunu kaybetmek bile başlı başına bir bedeldir. Kanlı saldırıyı izleyen İsrailli vatandaşlar iki ülkenin ilişkilerine ağr bir darbe vurduğunu çok iyi anlamaktadırlar.

İsrail yaptığı haksızlığı antisemizm ile açıklama aymazlığından vazgeçmelidir. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır.  İsrail yönetiminin hukuksuzluklarının örtülecek, görmezden gelinecek hali kalmamıştır. Uluslararası toplumun 'yeter artık' deme vakti gelmiştir. BM bu akşam aldığı kınama kararı ile yetinmemelidir.

Biz İsrail halkı ve Musevilerle her zaman dost olduk. Bu saldırıyı şiddetle eleştiren İsrailli insanlar, bu olayın ne kadar büyük bir yanlış olduğunu, dostluğa vurulmuş ağır bir darbe olduğunu çok iyi anlamaktadır.

Mesele hak hukuk tanımayan mevcut yönetiminin, şiddet uygulaması kan dökmesi, barışı tehdit eden yaklaşımlar sergilemesidir.

İsrail yaptığı haksızlıkları güvenlik endişesiyle, anti-smitizmle açıklayamaz. Ortaada şiddeti politika haline getiren, kan akıtmakatan çekinemyen bir yentim bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail hakkında verdiği karaları tanımayan İsrail'dir. 

BM Sektereri aradı, Akşam da Obama ile görüşeceğim. Onlara bunları anlatacağım. İsrail bunları bir eyerleden aldığı güçle yapıyor.

Bu yönetim bunlatrın bedelini ödemelidir. Kendi halkının güvenliğini düşünen devlet bütün dünyanın nefretini kazanarak bunu yapamaz. İsrail etrafındaski savunma kalkanlarını bir bir yok etmekte.

Kin ve nefreti yaygınlşatırarak etrafına istikrarsızlaştırarak bir çıbvan başı olarak iyor gibi açığa çıkıyor. 

İsrail halkına seslenmek istiyorum. Anti semitizme karşı olduk. Şimdi aynı duyarlı tavrı sergilemek İsrail halkı olarak sizdedir. Hükümet ortaklarının her türülü şiddet politikası İsrail'in menfaatini ortadana kaldırmakta sizin güvenşiliğinizi ortadan kaldrımaktadır.

İsrail devletini korsanlık yapar duruma düşürmektedir. Devlet terörü etmekle, kan dökmekle devlet yönettiğini zanneden bu pervasız politikacılar öncelikle İsrail halkına kötülük etmektedir.

Türk Musevi cemaatine de teşekkür ediyorum. Musevi vatandaşlarımız Türkiye'nin haklı kaonumunu savunuyor. Onlara kem gözle bakmak kimsenin hakkı değildir.

Bugün yeni bir gündür. Milattır. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikardır.  Alenen cinayet işleyenlerin özür dilemeden insanlığın yüzüne bakması mümklün değildir.

Masum insanalara silahla saldırarak kan akıtmak devlet terörüdür. Bize ateş atıldı. Artık sizin bu yalanlarınızdan bıktık. Dürüst olun. El konulan gemiler personel ve gönüllerle birlikte derhal serbest bırakılmalıdır. Bu saldırı İsrail'in Gazze'ye reva gördüğü zulmü ortaya koydu.

Öldürmeryi iyi bildiklerini yüzlerine söylediklerimiz insanlığa gösterdi. Sedyedeki yaralıyı bile kelepçeliyorlar. İnsanlıktan bunların ne kadar nasibi olduğu dünayaya anlatmak mükün değili.

Kuru kuruya lanetlemek yetmiyor artık netice almamız gerekiyor. Artık gücü değil adalet yerini bulacağını bilmelidir.

Türkiye hukukun kurallarını uygulayacak. Kan dökücü siayasetiyle İsrail bu cinayeti meşru gösteremez. İsrail hiçbir gerekçe ile elindeki kanı temizleyemez. Akdeniz'deki saldırının ortaya çıkardığı sorun artık dünyanın sorunudur. Hiç kimsenin bu botyutta işlenen cinayete seyirci kalmayacağını dülşünüyoruz.
 
Her kim kanlı saldırıları görmezden gelirsde onlar da bu saldırı suç ortağıdır. Meselenin terörle mücadele olmadığı bir şehrin insanlarını katletmek olduğu ortaya çıkmıştır.

O insanaların üzerinde fosfor bombaları atacaksınız, camileri, hastaneleri bombalayacaksıızı bunlar yetmez gibi o insanları her türlü ihtiyaçlarından mahrum bırakacaksızın. Yardım görevlilerinden insanlık dışı vahşetinizi esirgemeyeceksiniz Herkes mazur görebilir, göz yumabilir, sinsice desteklerebilir ama İsrail Türkiye'yi başkalarına benzetmek gibi bir hatanın içine düşmesin. Bedeli ağır olur. Açık denizde cinayet işkleyen İsrail kanlı eylemiyle bütün dünyaya karşı tecrit olanatyı seçmiştir. Herkes sırtını dönse bile biz Türkiye olarak Gazze'ye sırtımızı dönemeyeceğiz. Herkes sussa biz Filistin için haykırmaya deva medeceğiz.

Milletimiz metin olmalıdır. Türkiye'ye yakaşır bir vakar içinde olmalıdır. Yaralılarımızın yaralarını birlikte saracağız. İnsanlarımıza yaraşan da budur. Herkes bilsin ve emin olsun ki insanlığın vicdanından süzülen dostluk gemileri birgün menziline ulaşacaktır. 

Bu insanlık dışı operasyonun arkasdında olanlara bir kez daha sesleniyorum. Siz ne kadar saldırganlığın arkadındaysanız biz o kadar barışın adaletin arkasındayız.

Siz ne kadar Gazze'lilerin karşısındaysanız biz o kadar Filsitinlilerin Gazzelileri arkadındayız, yanındayız. İsrail'in saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum.

İsrail hükümeti yaralıları, cenazeleri ve yardım görevlilerini bir an önce teslim etmelidir.

İSKENDERUN'DAKİ SALDIRI

İskenderun'daki nöbet değişimi sırasında vuku bulan hain saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Ailerine başsağlığı diliyorum. Terör örgütü alçak ve kanlı yüzünü ortaya koymuştur. Huzur ve güvenliğini hedefleyen bu saldırı amacına ulşamayacaktır.

Biz analar ağlamasın, demokraitik açılımı  bür sürece soktuk. Türkiye demoktratik standartlarını yükseltiyor. Türkiye ne zaman yükselişe geçse bir karanlık el devreye giriyor. Biz demokrasi dedikçe birileri silaha sarılıyor.

Biz anayasa değişikliği yapıyor, referandunma gidiyoruz süreç sabote edilmeye çalışıyor. Bu karanlık senerayolar görülmelidir. Demokratikleşmeyi aynı kararlılıkla sürdüreeceğiz. Terör örgütü ve yandaşları asla hain emellerine ulaşamayacaktır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Fuhuşta yakalanan kadınlarda cinsel yollarla bulaşan hastalık çıktı Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde düzenlenen fuhuş operasyonunda 34 yabancı kadın ve 6 zanlı yakalandı. Yapılan sağlık kontrolünde kadın şahıslardan 2’sinin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıdığı tespit edildi. Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığınca, Marmaraereğlisi ilçesinde faaliyet gösteren 3 işletmeye yönelik, fuhşa teşvik ve aracılık etme, yer ve imkan sağlama suçları çerçevesinde operasyonu düzenlendi. icra edilen eş zamanlı operasyonda, fuhşa teşvik, aracılık ve yer temini yapan 9 şüpheliden 6’sı yakalandı. Şüphelilerden 4’ü sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak Tekirdağ Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari diğer şüphelilerin aranmasına ise devam ediliyor. Cinsel yollarla bulaşan hastalık tespit edildi Olaylara karışan 34 yabancı uyruklu kadın Tekirdağ İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. Yapılan sağlık kontrolünde kadın şahıslardan 2’sinin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıdığı tespit edildi. İşletmelerde yapılan aramalarda, 1 adet tabanca, 3 adet tabanca fişeği, 7 adet cep telefonu, 1 adet harddisk, 2 gram esrar, 3 adet uyuşturucu hap, 3 litre kaçak içki, suçtan elde edilen çok miktarda para ve cinsel içerikli materyaller ele geçirildi. Ayrıca işletmeler hakkında kimlik bildiriminde bulunmama, kapalı alanda sigara içme ve diğer kabahatler nedeniyle idari işlem başlatıldı.
Ardahan Ardahan’da lise öğrencileri gıda zehirlenmesi nedeniyle hastanelik oldu: Valilikten açıklama geldi Ardahan’da Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle Ardahan Devlet Hastanesine kaldırıldı. Valilikten konuyla ilgili açıklama geldi. Ardahan merkezde bulunan Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrenci; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetler nedeniyle öğretmenleri nezaretinde hastaneye kaldırıldı. Hastanede kan tahlili alınarak tedavileri yapılan öğrencilerin tamamı taburcu edilerek pansiyonlarına gönderildi. Ardahan Valiliği konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada konunun yakından takip edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "29 Nisan 2024 tarihinde ilimiz merkez Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrencimiz; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetlerle öğretmenleri nezaretinde Ardahan Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvuran öğrencilerimizin tamamı acil servislerde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, durumu ciddi olan ve yatarak tedavi gören öğrencimiz bulunmamaktadır. Pansiyonda öğrencilere verilen gıda numuneleri ve su numuneleri gerekli incelemelerin yapılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Valiliğimiz tarafından başlatılan idari inceleme devam etmekte olup, konu yakından takip edilmektedir."