SAĞLIK - 12 Mayıs 2021 Çarşamba 11:33

Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Bu yıl korona virüs tedbirleri kapsamında tam kapanma sürecine denk gelen Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Uzman Diyetisyen Merve Bayram, “Ramazan ayı sonrası eski yeme düzenine geçilmesi psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine yol açabilir. Bu durumda özellikle hazımsızlık gibi mide problemleri ile kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşler görülebilir. Bu nedenle besinleri iyi çiğneyerek, azar azar ve sık sık tüketin” dedi

Ramazan ayı boyunca oruç tutulması nedeniyle yeme düzeninin değiştiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Bayram, “Öğün sayılarının azalması ve değişen beslenme alışkanlıkları metabolizmayı yavaşlatarak Ramazan Bayramı ile eski yeme düzenine geçerken daha fazla yemek yemeye neden olabilir. Bu durum kilo artışına sebep olmasının yanı sıra sağlığı birçok yönden olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bayramda evde olsak da beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

“Günde 2 - 2.5 litre su için”
Güne su ile başlanması önerisinde bulunan Merve Bayram, “Ramazan ayı sonrası en çok dikkat edilmesi gereken nokta su tüketimidir. Oruçla birlikte su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Ayrıca su tüketimini keyifli hale getirmek adına sularınızın içine kabuk tarçın, limon, nane yaprağı, yeşillik, salatalık ve zencefil atabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Basit karbonhidratlardan uzak durun”
Bayram gününe hafif bir kahvaltı ile devam edilmesi gerektiğini belirten Bayram, “Gün içerisinde daha fazla besin tüketileceği düşünüldüğünde, hafif bir kahvaltı ile güne başlamak sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve gün içerisinde meydana gelebilecek hazımsızlık, gaz ve şişlik gibi sorunları önler. Proteinden zengin yumurta ve peynirin yanında; lif açısından zengin bol yeşillik, domates, salatalık ile 1-2 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği gibi metabolizma ve sindirim sistemini olumlu etkileyecek tercihler yapılmalıdır. Ayrıca poğaça, börek, beyaz ekmek gibi basit karbonhidratlardan ve salam, sosis, sucuk gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Gün içerisinde tatlı tüketecekseniz, reçel, çikolata, bal gibi besinleri tüketilmemelidir” dedi.

“Lifli (posalı) besinlerin tüketimini artırın”
Bayram, “Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere tüm sebzeler, meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, bulgur ile tam tahıllı ürünler lif (posa) içeriği yüksek besinler olup, tüketimlerinin artırılması sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve kabızlıktan korunmaya yardımcı olur. Ayrıca lif (posa) içeriği yüksek besinler kan şekerinin de hızlı yükselmesini engeller. Yetişkin bireyler imkânlar dâhilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler.”

“Gazlı içecekler susuzluğu gidermez”
Sıvı tüketiminin artırılması vurgusunda bulunan Bayram, “Sıvı kaybının yerine konmasına ek su tüketiminin artırılması sindirimi kolaylaştırmaya, vücudun ısı dengesini ayarlamaya ve en önemlisi de zararlı maddelerin vücuttan daha kolay uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ve meşrubatlar yerine, sıvı ihtiyacını karşılamak amacıyla bitki çayları, sade maden suyu, süt, ayran gibi içecekler tercih edilmelidir. Şekerli ve gazlı içeceklerin susuzluğu gidermediği gibi daha fazla susuzluğa neden olmasından dolayı bunların tüketilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

“İyi çiğneyin”
Az az ve sık sık beslenilmesi uyarısında bulunan Bayram, “Ramazan ayı sonrası eski yeme düzenine geçilmesi psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine yol açabilir. Bu durumda özellikle hazımsızlık gibi mide problemleri ile kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşler görülebilir. Bu nedenle besinler iyi çiğnenerek, azar azar ve sık sık tüketilmelidir. Ayrıca öğün araları en az 2 saat en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

“Çikolatalardan uzak durun”
Tatlı tüketiminden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Bayram, “Geleneksel olarak bayram denince akla ilk olarak tatlı gelmektedir. Tatlı tercih ederken hamurlu ve şerbetli tatlılardan, şekerler, lokumlar ve çikolatalardan uzak durulmalı, bunlar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir” dedi.

“Hipertansiyon hastaları için risk”
Kızartılmış, çok tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durulması konusunda uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Merve Bayram, “İhtiyaçtan daha fazla enerji alımına yol açacağı için yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle kalp hastalığı, diyabet, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunları olan kişilerin ani sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için daha dikkatli olması gerekmektedir. Aynı şekilde çok fazla tuz alımı da kan basıncını olumsuz etkileyerek hipertansiyon hastaları için risk oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Bol hareket etmeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Merve Bayram, “Fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemesinin yanı sıra oruç ile yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktivite artırılmalıdır. Kısıtlamaların olduğu bu bayram, evde yapabilecek hafif sporlar tercih edilerek metabolizma canlı tutulabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Ülke genelinde parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın güneyi, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batı kesimleri ile Edirne, Kırklareli, Diyarbakır ve Mardin çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Ege ve Akdeniz kıyılarında gök gürültülü sağanak, Doğu Anadolu’nun batısının yükseklerinde karla karışık yağmur şeklinde görülecek olan yağışların; Batı Akdeniz, İzmir ve Aydın kıyıları ile Denizli’nin güney ilçelerinde kuvvetli, Antalya ve Muğla çevrelerinde yerel çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle doğu ve güneydoğu yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette, Ege ve Akdeniz kıyılarında kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinde yağmurlu 14 İstanbul: Parçalı yer yer çok bulutlu 19 İzmir: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğleden sonra kıyı ilçelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. 18 Bursa: Parçalı yer yer çok bulutlu, öğleden sonra ve akşam saatlerinde sağanak yağışlı 19 Adana: Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Antalya: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; kuvvetli, yerel çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. 18 Samsun: Parçalı zamanla çok bulutlu 18 Trabzon: Parçalı zamanla çok bulutlu 17 Erzurum: Parçalı zamanla çok bulutlu 7 Diyarbakır: Parçalı zamanla çok bulutlu, gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 14
Bitlis TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi hizmete açıldı BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) işbirliği ile kurum bünyesinde hayata geçirdiği TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Bölgenin ekonomik, sosyal ve girişimcilik ekosistemine katkı sunmak; girişimcilere eğitim, danışmanlık ve işbirliği platformu sağlamak ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulan merkezin açılışına Bitlis Vali Yardımcısı Onur Aykaç, Tatvan Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, TATSO Başkanı Bilal Adabağ, il ve ilçe protokol üyeleri, oda başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, TATSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile çok sayıda oda üyesi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi Akademi Danışmanı Prof. Dr. Zeki Uçar, merkezin akademik vizyon ve misyonuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. TATSO Başkanı Bilal Adabağ ise merkezin kuruluş sürecinde emek veren tüm paydaşlara teşekkür ederek, "TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezi, bölgemiz için sadece bir eğitim alanı değil; aynı zamanda yeni fikirlerin filizleneceği, girişimcilerimizin nitelikli destek alacağı, işletmelerimizin ise dönüşüm ve gelişim fırsatlarına ulaşacağı bir merkez olacaktır. Bitlis Eren Üniversitemiz ile kurduğumuz bu güçlü işbirliği, bilgi ile tecrübeyi bir araya getirerek bölgemizin kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunacaktır. Oda olarak, üyelerimizin ihtiyaç duyduğu her alanda yanlarında olmayı sürdürürken, gençlerimizin ve girişimcilerimizin yenilikçi projelerine de rehberlik etmeye devam edeceğiz. Bu merkezin, Tatvan’ın ve Bitlis’in geleceğine değer katacağına yürekten inanıyorum" dedi. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise iki kurum arasındaki işbirliğinin sağlayacağı katkılara dikkat çekerek, merkezin önemini vurguladı. Tatvan Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer ve Bitlis Vali Yardımcısı Onur Aykaç da, konuşmalarında merkezin bölgesel kalkınma açısından taşıdığı değere dikkat çekerek emeği geçenlere teşekkür ettiler. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve katılımcılar TATSO Akademi ve Proje Danışmanlık Merkezini gezerek yürütülecek faaliyetler hakkında bilgi aldı. Program, verilen kokteyl ile sona erdi.