SAĞLIK - 22 Nisan 2015 Çarşamba 11:23

Bebeklerde kafatası şekil bozukluğuna kasklı çözüm!

A
A
A
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğuna kasklı çözüm!

Anne karnında ya da doğum sonrası bebeklerde oluşan kafatası şekil bozuklukları kask tedavisi ile düzeliyor.

Medicalpark Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, “Aileler çocuklarına tepeden bir baksınlar, eğer çocuğun arkasındaki o baş sanki yokmuş gibi görünüyorsa mutlaka doktorlarına başvursunlar ve kask tedavisini istesinler” dedi.

Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu (düz, yassı, yamuk kafa sendromu) anne karnında ya da doğum sonrasında değişik nedenlerle oluşabiliyor. Bebeğin kafasında yamukluk, düzlük ya da asimetri görülebiliyor. Kafatası şekil bozukluklarının büyük bir kısmı yatış pozisyonundan meydana geliyor. Şekil bozukluğunun ikizlerde ve erkek bebeklerde görülme olasılığı ise daha fazla. Özellikle yatış pozisyonuna bağlı kafatası şekil bozukluklarında Amerika Birleşik Devletleri’nde sıklıkla uygulanan kask tedavisi, Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Kuzey ve Koza Kılıçaslan kafatası şekil bozukluğundan muzdarip olan 10 aylık ikiz kardeş. Anne baba ikizlerindeki şekil bozukluğunu 2-3 aylıkken fark etti. THY’de hostes olan anne Damla Dizdar Kılıçarslan doktorlarının kendilerine kask tedavisi önerdiğini söyledi.

“KAFATASI YUVARLAK OLMALIDIR”
Kılıçarslan, kızları Koza’nın kafatasındaki şekil bozukluğunun kaska gerek kalmadan yüzüstü aktiviteleri ile düzeldiğini, oğlu Kuzey’e ise kask takıldığını belirterek, “Doktorumuz bize kask tedavisi olduğunu belirtti. Yatış pozisyonunu değiştirerek, egzersiz yaptırarak da kafa yamukluğunu düzeltmemiz mümkünmüş fakat yüzde yüz garantisi yokmuş. Biz de risk almak istemedik. Çünkü bu çocuğumuzun hayatı boyunca önemli olan bir şey. Nasıl diş teli, dişler sağlıklı olsa bile tel takılıyor, bu da o tarz bir tedavi yöntemi. Çocuğun mutluluğu, öz güveni, sosyal yaşamı için çok önemli. Olması gereken bir kafa şekli var, kafatası yuvarlak olmalıdır. Olması gerekeni oldurtmak için bu kaskı taktırdık. İstanbul’da yeni açılan bu merkeze geldik, kask takıldıktan 20 gün sonra gözle görülür bir şekilde düzelme oldu. Tedavi süresi yaklaşık 3-4 ay kadar kask çocuğun 23 saat kafasında kalıyor. Sadece banyo için çıkarıyoruz. En fazla bir saat kafasında olmaması isteniyor. Kaskın içini yüzde 70 saf alkolle temizliyoruz. Her gün kafasını şampuanlıyoruz. Yoksa kafasını kaşıyor. Fakat alıştı hiç zorluk çekmedi” dedi.

Damla Dizdar Kılıçarslan, çocuklarının kafalarında şekil bozukluğu olan ailelerin kask taktırmalarını tavsiye ettiğini vurgulayarak, “Kask tedavisine başladığımızda yamukluk 10 mm idi, 20 gün sonra 5 mm’ye düştü. Sonrasında ise tamamen düzeldi. Çok mutlu olduk. Eğer çocuklarının kafalarında şekil bozukluğu varsa kesinlikle kask takmalarını tavsiye ederim. Ortez- protez uzmanı gerekli ölçümleri yapıyor ,1-2 kere kontrole çağırıyor gerileme var mı ,yok mu ona bakıyor onun sonucunda kask tavsiyesinde bulunuyor.Eğer gerekiyorsa kask takılıyor, gerekmiyorsa takılmıyor. Örneğin kızıma gerek görülmedi. Ondaki şekil bozukluğu bir takım egzersizlerle düzeldi” diye konuştu. Baba Alparslan Kılıçarslan ikiz bebeklerinin ömür boyu kafasındaki yamuklukla yaşamalarını istemediklerini söyleyerek, Özellikle erkek bebeklerdeki kafa şekil bozukluğunun düzeltilmesi daha da önemli. Kızlar kafalarındaki şekil bozukluğunu saç ile kapatabilirler. Erkeklerin belki 25 yaşında saçları dökülecek öyle bir yamuklukla tüm hayatı boyunca yaşamasını istemedik” dedi.

Medikalpark Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, bebeklerin doğum öncesi anne karnında duruş, sezaryenle doğum, peramatüre, zor ve uzun doğumların kafadaki şekil bozukluğunu artırdığını kaydederek, “Bize ailelerin en çok başvurma sebeplerinden biri de kafa şekil bozukluğu. Beşikte bebeklerin kafasının tek tarafa uzun süre yatması, uzun süreli araba koltuğunda duruş, yine uzun süreli sallanan beşik ve çocuk arabası kullanımı vb. diğer faktörler de şekil bozukluğunun ilerlemesine katkı sağlıyor. Diğer bir çeşit kafatası bozukluğu da kraniosinostoza bağlı olarak meydana gelmekte. Kraniosinostoz hastalarında kafatasının düzelmesi sadece ameliyat ile mümkün olabilmektedir” şeklinde konuştu.

“AİLELERE KASK ÖNERİSİ”
Dr. Hayri Gözlükgiller, çocuğa tepeden bakıldığında arkadan sanki kafası yokmuş gibi görünüyorsa bu durumun kafa şekil bozukluğu olduğunu belirterek, “Özellikle çocuklarda kafa şekil bozukluğu varsa üçüncü aydan sonra bir ultrason ile tespit ederek, kafa şekil bozukluğunun ne olduğunu belirleyip ona göre tedaviye yönlendiriyoruz. Çocuk doktorunun çocuğun baş çevresini sık aralıklarla takip etmesi lazım. Bunu aileler de yapabilirler. İlk 3 ay içinde baş çevresi 1 santimetre, üç aydan altı aya 0,5 santimetre 1 yaşına kadar 3 santimetre büyümeli. Büyümüyorsa çocukta sıkıntı olduğu düşünülmeli. Kafatası şekil bozukluğu tedavi edilmezde ileriki yaşlarda estetik açıdan kötü bir görüntü oluşuyor. Şekil bozukluğu ömür boyu devam ediyor” diye konuştu.

Dr. Hayri Gözlükgiller, ailelere kask tedavisini önerdiklerini kaydederek, “Ailelere sürekli söylüyoruz, bebeklerin üçüncü aya kadar yüzüstü yatırılmaması gerekiyor. Hangi pozisyonda yatırırsak yatıralım 2 saatte bir mutlaka pozisyon değiştirmemiz lazım, çocuklar geceleri yatarken de sağ ya da sol tarafına dönük olarak yatırılmalı ki aspirasyon riskine ve kafa şekil bozukluğuna sebep olmasın. Kask, yeni gelen bir uygulama ve teknoloji. Birçok ailenin de bundan çok memnun kaldığını görüyoruz. Aileler çocuklarına tepeden bir baksınlar , eğer çocuğun arkasındaki o baş sanki yokmuş gibi görünüyorsa mutlaka doktorlarına başvursunlar ve kask tedavisini istesinler” ifadelerini kullandı.

KASK TEDAVİSİ
Türkiye’de yeni kullanılmaya başlanan kasklar, her bir bebek için özel olarak 3-D veri toplama sistemiyle alınan ölçüme göre yapılıyor. Alınan 3-D kafatası ölçüsü Amerika'da gönderiliyor. Ölçüye göre üretilen kasklar Türkiye’ye yollanıyor. Kasklar kafatası şekil bozukluğunu düzeltmek, normal olan şekline geri kazandırmak için her bir bebeğe özel dizayn ediliyor. Kasklar sık sık kontrol ediliyor ve gerektikçe modifiye edilerek sadece düzlüğün ya da yamukluğun olduğu alanlardaki büyümeyi destekliyor. Kasklar bebeğin hızla büyüyen kafasının olması gerektiği gibi şekillenmesini sağlıyor. Tedavi süresince uzman teknisyenler bebeğin gelişimini sürekli gözlemleyerek kask üzerindeki gerekli değişiklikleri yapıyor. Tedavi genellikle 3-4 ay sürüyor. Kask bebeğin kafasında günün 23 saati kalmak zorunda.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da bir kişi boşanma aşamasındaki karısını öldürerek intihar etti Karaman’da boşanma aşamasındaki 2 çocuk annesi eşini boğarak öldüren koca intihar etti. Olay, gece saat 23.00 sıralarında Valide Sultan Mahallesi 202. Sokak üzerinde bulunan 5 katlı apartmanın son katındaki dairede yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Fatma Çetinkaya’dan (22) öğle saatlerinden itibaren haber alamayan ailesi, polis merkezine giderek kayıp başvurusunda bulundu. İhbar üzerine çalışma başlatan polis ekipleri, kadının boşanma aşamasındaki eşi Mithat Çetinkaya’nın (24) evine gitti. İtfaiye yardımıyla eve giren ekipler, 2 kişinin cansız bedeniyle karşılaştı. Yapılan inceleme sonucunda, Mithat Çetinkaya’nın karısını boğarak öldürdükten sonra kendisini asarak intihar ettiği belirlendi. Olayı duyarak gelen Fatma Çetinkaya’nın annesi kızının öldüğünü öğrenince fenalık geçirdi. Bunun üzerine adrese sağlık ekipleri sevk edildi. Adreste gelen çok sayıda polis ekibi de olayın yaşandığı sokakta güvenlik önlemi aldı. Cumhuriyet Savcısı ve olay yeri inceleme ekibinin yaptığı incelemenin ardından hayatını kaybeden karı kocanın cenazesi otopsi yapılmak üzere Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Öte yandan, Mithat Çetinkaya’nın evi terk ederek kendi ailesinin yanına giden karısını avukatla görüştürme bahanesiyle eve çağırdığı ileri sürüldü. Olayla ilgili başlatılan tahkikat sürüyor.
Ankara Bakan Kurum, tamamlanan asrın inşa seferberliğini Hatay’da anlattı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tamamlanan asrın inşa seferberliğini Hatay’da anlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 27 Aralık Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek 455 bininci afet konutunun teslim töreni öncesi Hatay’da canlı yayına katıldı. Bakan Kurum, 81 ilde 500 bin sosyal konutun inşa edileceği Yüzyılın Konut Projesi kapsamında da deprem bölgesine özel kontenjan ayrılacağını belirterek, "29 Aralık’ta ilk kuramızı Adıyaman’daki konutlar için çekeceğiz. İlk teslimatlarımızı da Mart 2027’de dedik ama 2026 yılı içerisinde teslim edeceğimiz konutlar var" dedi. "Hatay’ın ışıkları bir daha sönmemek üzere yanacak" Hatay’ın yine önemli sembollerinden olan Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar Camisi ve ‘dünyada ilk aydınlatılmış cadde’ olan Kurtuluş Caddesi ile ilgili de konuşan Bakan Kurum, "Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonunu, Konya Büyükşehir Belediye’miz yaptı ve inşallah cumartesi günü ibadete açacağız. Artık ezan sesleri bir daha dinmemek üzere Hatay’ımızda, Habib-i Neccar Camisi’nde yankılanacak. Yine Kurtuluş Caddesi’nin aydınlatma törenini, Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak. Yeniden Hatay aydınlanacak. Yeniden Hatay’ın o ışıkları bir daha sönmemek üzere yanacak" dedi. "Hatay’da 153 bin 755 konutumuzu cumartesi itibarıyla kurasını çekeceğiz" Bakan Kurum, tamamlanan asrın inşa seferberliğine ilişkin cumartesi günü ulaşılacak sayıları açıkladı. Kurum, şöyle konuştu: "Hatay’da 153 bin 755 konutumuzu cumartesi itibarıyla kurasını çekeceğiz ve vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız. Malatya’da yaklaşık 80 bin konutun teslimi ve kurası gerçekleşecek. Kahramanmaraş’ımızda 74 bin bağımsız bölümün kurasını çekiyor olacağız. Adıyaman’ımız depremde enkazın altında kaldığı düşüncesinden bugün modern bir şehir haline geldi. Adıyaman’ımızda 43 bin bağımsız bölümü, Gaziantep’te 31 bin konutu teslim ediyor olacağız. Diyarbakır’ımızda 17 bin, Elazığ’da 15 bin, Şanlıurfa’da 13 bin 400, Osmaniye’de 12 bin 500, Adana’da 12 bin, Kilis’te 2 bin 500, Tunceli’de 298, Kayseri’de 288, Sivas’ta 164 ve Bingöl’de 89 olmak üzere 455 bin konutu inşallah depremzede kardeşlerimize cumartesi günü buluşturmuş olacağız." "İlk Adıyaman’daki konutlar için kura çekeceğiz" Bakan Kurum, 500 bin sosyal konut projesi kapsamında ilk kuraların 29 Aralık’ta Adıyaman’da çekileceğini açıklayarak, "İlk Adıyaman’daki konutlar için kura çekeceğiz. Yani deprem bölgesinden başlayacağız ve mart ayının içine kadar da kuralarımız devam edecek. İlk teslimatlarımızı da Mart 2027 dedik ama 2026 yılı içerisinde teslim edeceğimiz konutlar var. 2026’da konutlarımızı teslim ediyor olacağız. Bu kapsamda Hatay’a 33 bin 289 sosyal konut yapılacak. 6 bin 800’ü Antakya ve Defne’de olacak. Yine Hassa’da, İskenderun’da, Reyhanlı’da, Kırıkhan’da sosyal konutlarımız şu an itibariyle yapılıyor, başladı. Onun da müjdesini milletimize verelim. Yine deprem bölgesindeki diğer illerimize kontenjanlarımızı ayırdık ve oradaki talep doğrultusunda bu projelerimizi gerçekleştiriyor olacağız" diye konuştu.