DÜNYA - 15 Nisan 2025 Salı 23:30 | Son Güncelleme : 15 Nisan 2025 Salı 23:31

Beyaz Saray: 'Top Çin'in sahasında. Çin'in bizimle bir anlaşma yapması gerekiyor'

A
A
A
Beyaz Saray: 'Top Çin'in sahasında. Çin'in bizimle bir anlaşma yapması gerekiyor'

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD-Çin arasında patlak veren ticaret savaşı hakkında, "Top Çin'in sahasında. Çin'in bizimle bir anlaşma yapması gerekiyor, bizim onlarla bir anlaşma yapmamız gerekmiyor" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD'nin Çin'e uyguladığı yüzde 145'lik gümrük vergisinin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile bir ticaret anlaşması yapmaya açık olduğunu belirtti. Leavitt, Trump'ın ticaret anlaşması için ancak ilk hamleyi Çin'den beklediğini ifade ederek, "Top Çin'in sahasında. Çin'in bizimle bir anlaşma yapması gerekiyor, bizim onlarla bir anlaşma yapmamız gerekmiyor. Çin bizim sahip olduğumuz şeyi istiyor. ABD tüketicisini ya da başka bir deyişle paramıza ihtiyaçları var. Başkan, Çin ile bir anlaşmaya açık olduğunu bir kez daha açıkça ifade etti" dedi.

Trump'ın Çin'e başlattığı vergi savaşı

Trump, 2 Nisan'da imzaladığı yeni kararname ile 185 ülkeye yeni gümrük vergileri getirmiş, 9 Nisan'da ise Çin hariç ABD'ye gümrük vergisi konusunda misilleme yapmayan ülkelere yönelik vergileri 90 gün durdurma kararı almıştı.
Trump, Çin'e ABD'ye uygulayacağı yüzde 34'lük tarifeyi 8 Nisan'a kadar geri çekmesi için süre vermiş, sürenin dolmasının ardından 9 Nisan'dan itibaren Çin'e yüzde 50 oranında yeni ek vergi uygulama kararı almıştı. Çin'den misillemeye misilleme gelmiş, ABD mallarına yönelik vergiler 10 Nisan itibariyle yüzde 34'ten yüzde 84'e çıkarılmıştı. Trump, tekrar misilleme hamlesi yaparak vergi oranını yüzde 125'e yükseltmişti. Çin'de Trump'ın açıklanmasına karşılık olarak 11 Nisan'da ABD mallarına uygulanan vergileri yüzde 125 olarak güncellemişti.

Beyaz Saray, ise Trump'ın Çin'e yönelik açıkladığı yüzde 125'lik gümrük vergisinin içerisinde daha önce getirilen yüzde 20 gümrük vergisinin dahil olmadığı belirtmiş, bu nedenle Çin'e uygulanan vergi oranının mevcut gümrük vergisi ile birlikte toplam yüzde 145'e ulaştığını kaydetmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da İnönü Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ne erişilebilirlik ödülü İnönü Üniversitesi Merkez Kütüphanesi "Erişilebilirlik Bayrağı" almaya hak kazandı. Malatya’da, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’nun yaptığı incelemeler sonucunda İnönü Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, "Mekânda Erişilebilirlik Bayrağı" ve "Erişilebilirlik Belgesi" alma başarısı elde etti. Düzenlenen bayrak ve belge takdim törenine İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Sait Çeçen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Prof. Dr. Ali Özer, Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Genel Sekreter Abuzer Kalkan, Genel Sekreter Yardımcıları Ömer Çelik ile Yaşar Kalkan, Yapı İşleri Daire Başkanı Gülşen Dayı, Engelsiz İnönü Koordinatörü Orhan Şahin ve Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Neziha Üstüner katıldı. Tören öncesinde konuşan İl Müdürü Ali Sait Çeçen, Malatya’da erişilebilir kurum sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, erişilebilirliğin toplumsal yaşam açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Çeçen, sürece katkı sunan üniversite yönetimine teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat ise elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçen tüm birimlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından İl Müdürü Ali Sait Çeçen tarafından Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat’a "Mekânda Erişilebilirlik Bayrağı" ile "Erişilebilirlik Belgesi" takdim edildi.
Malatya MTÜ’de İstiklal Marşı konferansı düzenlendi İstiklal Marşı’nın kabulünün 105. yılı dolayısıyla Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde (MTÜ) "Millî Ruhun Sesi: İstiklal Marşı" başlıklı bir konferans düzenlendi. MTÜ Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kenan Işık Amfisinde yapılan konferansa İnönü Üniversitesi’nden emekli öğretim görevlisi İbrahim Uzunoğlu konuşmacı olarak katıldı. Programın protokolünde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Doğan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci yer aldı. Etkinlik kapsamında saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine binaen programda özel bir duyarlılık gösterilerek, STMF Müzik Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Harun Barış eşliğinde tüm salon İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan seslendirdi. Salonu dolduran öğrenciler, marşı büyük bir coşku ve birlik duygusuyla okuyarak programa anlamlı bir atmosfer kattı. Uzunoğlu, konuşmasında İstiklal Marşı’nın yalnızca bir milli marş olmanın ötesinde, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini, vatan sevgisini ve milli ruhunu yansıtan güçlü bir metin olduğunu vurguladı. Marşın yazıldığı tarihi şartları ve Mehmet Âkif Ersoy’un düşünce dünyasını da ele alan Uzunoğlu, İstiklal Marşı’nın tarihi derinliği ve taşıdığı anlam üzerine değerlendirmelerde bulundu. Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem tarafından Öğr. Gör. İbrahim Uzunoğlu’na günün anısına hediye takdim edildi.
Antalya Serbest kalmak için itirafçı olduğunu söyleyen tutuksuz sanık, 3 kişiden helallik istedi Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından itirafçı olup serbest kalan belediyenin o dönem imar şube müdür vekili tutuksuz sanık, davanın 2’nci duruşmasında verdiği ifadede, serbest kalmak için eşiyle birlikte itirafçı olduğunu ve para aldığını iddia ettiği kişiler helallik istediğini söyledi. Duruşma savcısı, emniyette verdiğini söylediği yalan beyanlar nedeniyle sanık hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ederek, mahkeme heyetine kayda alınmasını istedi. Bölge Adliye Mahkemesi toplantı salonunda görülen duruşmada, soruşturma kapsamında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Muhittin Böcek’in de aralarında bulunduğu 5’i tutuklu toplam 41 sanığın yargılanmasına devam ediyor. Tutuksuz sanık belediyenin o dönem imar şube müdür vekili T.K., "22 Ağustos sabahı polis evime geldi, beni gözaltına aldıklarını bildirdiler. Gözaltı süresince konuyla ilişkim olmadığı ortaya çıktı. İddianameye baktığınız zaman tarafıma yapılan suçlamaların gerçek olmadığı gözükmekte. Eylül ayında aydınlanma yaşanmış, benim hakkımda ifade vermişler. 14 Ekim’de eşimi de gözaltına aldılar. 100 gündür uzak olan babasından sonra anneleri de gözaltına alındı. Ardından eşim de tutuklandı. Eşimle birlikte itirafçı olduk. Üç kişinin ismini verdim. Onlardan para aldığımı iddia ettim. R.K., İ.T. ve F.B., haklarını helal etsinler" dedi. M.E. isimli şahıstan iskan işlemlerinin hızlandırılması için üç parça halinde toplam 250 bin TL para alınması iddialarına yanıt veren T.K., "M.E.’ye ruhsatı ben verdim, yasama ve yürütmeye yönelik eksiklikler vardı, eksiklikleri düzeltmesini talep ettim. Bu sebeple birçok yalan beyanda bulunmuştur. Birinden 250 bin TL aldığımı duyduğunu söylüyor. Masanın üstüne biri zarf bırakıp gidecek, başka kimse görmeyecek, böyle bir imkan yok, ben hiç tek başıma görüşme yapmam. İlk başvuru tarihi 18 Temmuz 2023, 30 Temmuz 2023’te iskanını verdik. İşlem 105 gün sürmüştür, bu kadar uzun sürmesinin nedeni eksiklikleridir. 31 Aralık 2024’te ruhsat düzenlenmiştir. İfadesinde 2 ruhsatı olduğunu ve bu ruhsatları alamadığını söylemiş emniyette. Bu kadar yalan beyan arasında kendimi ifade etmeye çalışıyorum" şeklinde konuştu. Duruşma savcısı, emniyette verdiğini söylediği yalan beyanlar nedeniyle T.K. hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirterek, mahkeme heyetinden de kayda alınmasını talep etti.
Manisa Mezarlıklara ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek Manisa Büyükşehir Belediyesi, Arife günü ve Ramazan Bayramı’nın 1. gününde vatandaşların mezarlık ziyaretlerini daha rahat gerçekleştirebilmesi için kent merkezi ve ilçelerde mezarlıklara ücretsiz otobüs seferleri düzenleyecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşların kabristan ziyaretlerini huzur ve kolaylık içinde yapabilmeleri amacıyla ulaşım desteğini bu yıl da sürdürüyor. Arife günü ve bayramın ilk günü uygulanacak hizmet kapsamında, şehir merkezi ve ilçelerde mezarlıklara ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek. Vatandaşların yoğunluk yaşamadan, güvenli ve konforlu bir şekilde mezarlıklara ulaşabilmesi için planlanan seferler, 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ring sistemiyle gerçekleştirilecek. Belirlenen güzergâhlarda kesintisiz olarak hizmet verecek araçlar sayesinde, özellikle yaşlı ve ulaşım imkânı kısıtlı vatandaşların ziyaretlerini daha kolay yapmaları sağlanacak. Dutlulu’dan birlik ve vefa mesajı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, bayramların birlik, beraberlik ve vefa duygularının en yoğun şekilde yaşandığı özel günler olduğunu vurgulayarak, "Hemşehrilerimizin kabristan ziyaretlerini daha rahat gerçekleştirebilmeleri için gerekli tüm planlamaları yaptık. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, sevdikleriyle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmelerini diliyorum" ifadelerini kullandı. Merkezdeki ulaşım güzergahları şöyle: "1- Uncubozköy Cami, İzmir Caddesi, Akmescit Mahallesi Şeyh Fenari Cami, İki Lüleli Cami, Sultan Önü, Alaybey Zabıta, Kırtık Mezarlık. 2- TOKİ 2, Göçmen Konutları, Atatürk Kentpark, Millet Çarşısı, Tarzan Bulvarı, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Lale Meydanı, Mimar Sinan Bulvarı, İtfaiye, Şoförler Cemiyeti, Eski Garaj, Öğretmenevi, İstasyon, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Kırtık Mezarlığı. 3- Horozköy Mezarlık Karşısı, Horozköy Çarşı, Viraj, Alimoğlu, Eski Tabakhane, Barbaros Karakolu Önü, Barbaros eski dolmuş durağı, Barbaros kanal yolu, Kuşlubahçe okul önü, Kuşlubahçe çıkışı, Mimar Sinan Bulvarı, Nurlupınar Hal Girişi, 354 Sokak."