GÜNDEM - 21 Ocak 2021 Perşembe 15:19

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Aşılamada en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra'

A
A
A
Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Aşılamada en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra'

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşılama takvimi ile ilgili konuştu. İlhan, “Aşılar yapılmaya başlandıktan sonra evet vücutta antikor oluşma söz konusu olabiliyor ama en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra. Kabaca ilk aşıdan 7 hafta sonra. Biraz daha genelleştirirsek, birinci aşıdan 2 ay sonra yüksek seviyede bir antikor olduğunu söylemek mümkün” dedi.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşılamasındaki süreci anlattı. Prof. Dr. İlhan, aşılamanın salgın zincirinin kırılması açısından hayati öneme sahip olduğunu ve vatandaşların sırası geldiğinde aşı olmalarının gerektiğini belirtti. Bilim Kurulu Üyesi İlhan, ilk doz aşılamalarda 1 milyon kişinin geçildiğini, ilerleyen süreçte gelen aşılar ile birlikte peyderpey aşılama takviminin devam edeceğini kaydetti.

“Kısa zaman içerisinde de daha yüksek rakamlara ulaşacağımız gözüküyor”

Aşılamanın ilk dozunda dün itibariyle 1 milyon kişinin geçildiği ve bunların da 800 bin kadarının sağlık çalışanlarından oluştuğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Biliyorsunuz ki ilk aşamada sağlık çalışanları, bununla birlikte huzur evleri ve bakım evlerinde kalan büyüklerimiz ve onun yanında da 65 yaş üzeri büyüklerimiz yer alıyordu. Tabi burada kendi içinde bir algoritma var. Öncelikle en büyüklerden başlamak gerekiyor. Zira biliyorsunuz koronavirüs hastalığı söz konuş olduğunda öncelikle en çok etkilenenlerin aşılanması gerekiyor, en çok vefat edenlerin, en çok ağır hasta olanların; bunlar da büyüklerimiz. Biliyorsunuz 90 yaş üzeri aşılandı. Bugün itibariyle 85’e düştü. Sonra 80 üzeri diye devam edecek, aşağı doğru peyderpey 65 yaş üzerine kadar gelecek. Tabi bunun algoritmal yapılmasının nedeni kalabalığı engellemek. Biliyorsunuz 90’larda daha az vatandaşımız var. 85 üzerinde biraz daha çok. Aşağı doğru nüfus artıyor. Bunlar da kısa zaman içerisinde, birkaç gün içerisinde tamamlanarak, aşağı doğru buradan ikinci gruba gelmek buradaki temel hedef. Yine ikinci grupta da 50-64 yaş arası olan vatandaşlarımız. Yine toplumda hizmet önceliği olan gruplarımız, askerlerimiz, polislerimiz, öğretmenlerimiz ve belediye hizmet sektörü çalışanları gibi gruplarımız yer alıyor. Tabi bununla beraber de toplumun büyük bir kesiminin aşılanması söz konusu olacak. Sistem tam böyle gidiyor. Kısa zaman içerisinde de daha yüksek rakamlara ulaşacağımız gözüküyor” şeklinde konuştu.

“Bu işte sürdürülebilirlik esas açıkçası”

İkinci parti geldiği zaman da aşılamanın peyderpey devam edeceğini vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi İlhan, “Sınır nerede kaldıysa oradan devam edecek. Bu işte sürdürülebilirlik esas açıkçası. Aşı ne zaman geldiyse diğer aşı tamamlanmak üzereyken onun üzerinden devam etmek gerekiyor. Örneğin buradaki 3 milyon dozun aşılanması bitmeden önce, o geldiği zaman hemen akabinde onun devamı, o geldikten sonra 30 milyon doz onun devamı gibi gidecek. Tabi burada yine sıranın bozuk olmaması çok çok önemli. Belli bir sınır tarihinde vatandaşlar randevu alıp, randevularına giderlerse ve aynı zamanda da kendilerine en yakın sağlık kuruluşuna giderlerse ki biliyorsunuz Türkiye’de aşı ücretsiz. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve aile sağlık merkezlerinde yapılıyor. Peyderpey bu sıra kendilerine geldiklerinde, aşının geldiği oranda da aşının yapılacağını söylemek mümkün” diye konuştu.

“Aşılamada en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra”

Covid-19 aşılamasından sonra antikor düzeyinin belli bir süre sonra oluştuğunun altını çizen İlhan şunları kaydetti:

“Aşılar yapılmaya başlandıktan sonra evet vücutta antikor oluşma söz konusu olabiliyor ama en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra. Kabaca ilk aşıdan 7 hafta sonra. Biraz daha genelleştirirsek, birinci aşıdan 2 ay sonra yüksek seviyede bir antikor olduğunu söylemek mümkün. İlk aşıdan sağlık çalışanlarını hesaplarsak, Mart 15 gibi gözüküyor. Büyüklerimiz de şimdi aşılanıyor. Normal hayatımıza dönüşü peyderpey tabii ki başlatmak mümkün. Ama bunun zamanlamasını söylemek için biraz daha erken gibi geliyor bana. Tabi yine normale dönüşte de kısıtlamalar biliyorsunuz saat olarak var. Çeşitli fiziksel mekanlarının kısıtlaması var. Yine nasıl kapandıysa aynı sıra dahilinde peyderpey açılması doğru olacaktır. Ama bunları biraz daha Mart başında konuşmak daha doğru olacak gibi gözüküyor. Şu anda iyi bir noktadayız. İyi bir seviyedeyiz. Çok zor bir Haziran-Temmuz deneyimi yaşadık. Sonra ardı sıra bayram sonrası süreçleri hatırlarsak Eylül, Ekim, Kasım, Aralık’ı rakamlarımızda 700’lere kadar düşmüştük biliyorsunuz. Ondan sonra açılmayla birlikte toplumun ve işletmelerin kurallara uyumda sorun yaşadığını gözlemledik. Bu nedenle aniden hasta sayımız, vaka sayımız yükselerek devam etmişti ve çok zor bir 6-7 aylık süreç yaşadık. O yüzden açılmada erken davranmamak gerekiyor. Biraz daha süreci izlemek daha doğru olacaktır. Hazır aşıyı yakalamışken, aşıda belirli bir noktaya gelmişken en azından büyüklerimizin aşılanıp antikor düzeyi belirli bir seviyeye gelmişken normal yaşama dönmek daha doğru olacaktır kuşkusuz.”

Utku Şimşek - Yunus Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da 4. Aşama Raylı Sistem ihalesi yapıldı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in seçim vaatleri arasında yer alan ve Antalya’yı ilk kez metro ile tanıştıracak olan 4. Aşama Konyaaltı-Varsak Raylı Sistem Hattı’nın ihalesi yapıldı. Yaklaşık maliyeti 12 milyar 449 milyon 604 bin lira olarak açıklanan projeye 5 firma teklif sundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen e-ihaleye 5 firma katıldı. Bir firmanın dosyası yetersiz olduğu için dört firmanın teklifi geçerli sayıldı. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı İhalesi, ihale komisyonunun teklif dosyalarını detaylı incelemesi ve değerlendirmesinden sonra sonuçlanacak. Antalya’da daha konforlu ve hızlı toplu taşıma hizmeti sunacak projeyle Antalya trafiğinde önemli bir rahatlama sağlayacak. Antalya metro ile tanışacak 4. Aşama Raylı Sistem Hattı’nın ilk etabı, Konyaaltı ilçesinde Akdeniz Bulvarı’ndan (Serbest bölge) başlayacak. Akdeniz Bulvarı üzerinden Atatürk Bulvarı’nı takip edecek 4. Aşama Raylı Sistem Hattı, Antalyaspor Kavşağı’ndan sonra yerin 30 metre altına girecek. Yer altından Meltem’e dönerek, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Defterdarlık önüne ulaşacak. Yine yer altından Güllük-100. Yıl’ı keserek Muratpaşa Cami’ne uzanan hat, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden geçtikten sonra Kızılırmak Caddesi üzerinde yerin üstüne çıkarak Kepez Belediyesi önünden Sakarya Bulvarı Kavşağı’nda 3. Aşama Raylı Sistem Hattı’na bağlanacak. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı projesiyle Antalya ilk kez metro ile tanışacak. 6 battı çıktı, 16 durak ve 14 üstg eçit yapılacak Antalya 4. Aşama Raylı Sistem Hattı ilk etabı ihalesi ile 17 adet tramvay aracı, vagon temini de yapılacak. Proje kapsamında 6 battı çıktı kavşak, 11 hemzemin ve 5 yeraltı durağı olmak üzere 16 durak, 14 yaya üstgeçidi yer alacak. Projede Antalyaspor ile Falez Kavşağı arasındaki taşıt yolu yer altına alınarak uygulanacak 100. Yıl Yaşam Alanı projesiyle, yeni bir yeşil alan ve kültür-sanat merkezi kazandırılması planlanıyor.
Edirne Enerji santralindeki çökmede milyonluk zarar oluşmuştu: 50 milyon TL’ye yeniden ihale edildi Edirne Meriç Nehri üzerinde yapılan "Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yaşanan beton çökmeden dolayı oluşan büyük kamu zararının ardından açıklama yapan Edirne Valisi Yunus Sezer, 50 milyon lira civarında projenin yeniden ihale edildiğini belirtti. Edirne’de Meriç Nehri üzerine elektrik üretimi için kurulan "Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yanlış mühendislik yapımı sonucu meydana gelen beton ayak kısmı ve table çökmesinde milyonlarca liralık zarar oluşmuştu. 2021 yılında inşasına başlanan ve Edirne’de şehir merkezinden geçen Meriç Nehri üzerinde elektrik üretmek için yapılan enerji santralinde yaşanan çökmeden dolayı milyon liralık beton, demir, lastik savak ve aylarca yapılan işçilik masrafları da çöp olmuştu. İddiaya göre, 625 beton mikserinin doldurduğu ve yaklaşık 70 bin 500 metreküp olan beton inşaat zemini çöktü. 625 beton mikser kamyonlarıyla taşınan çimento, lastik savak tablesinin çökmesi nedeniyle büyük hasar oluşmuştu. Meriç Nehri zeminine Fore Kazık Sistemi ile sıkılaştırma çalışmaları ile hasar onarılmaya çalışılıyor. Lastik savak ayaklarının birinin çökmesinin ardından milyonlarca kamu zararına neden olan proje revize edildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, enerji santralinin 50 milyon TL civarında yeniden ihale edildiğini belirterek, 2 ayrı hukuki sürecinde olduğunu ifade etti. “Öncelikle bir tespit yaptırdık” Projenin yeniden revize edildiğini ifade eden Edirne Valisi Yunus Sezer, “Öncelikle bir tespit yaptırdık. Üniversiteden hocalarımız, DSİ’den ilgili mühendisler, İl Özel İdaresi’nden ve DSİ’nin akredite ettiği firmaların olduğu bir ekiple tespit yaptırdık. Tespit yaptırdıktan sonra buradaki eksiklik neden kaynaklanıyor ve ne yapılması gerektiğini bize ilettiler. Burada jet grout denilen bir sistem uygulanmış. Bu sistemin bazı yerlerde sıkıntılı olduğunu, oradaki hasarın bundan kaynaklandığını belirttiler. Bunun üzerine yeniden zemin etütleri yapıldı ve burada proje yeniden revize edildi. Çünkü bir yatırım yapılmış. Bu yatırımın atıl kalması kamunun zararı" dedi. “Hukuki süreçte 2 tane süreç devam ediyor” Kritik bir karar verdiklerini belirten Vali Sezer, “Bu projenin devam edip etmeyeceği, taşkın riskine neden olup olmayacağı ile ilgili bilgi istedik. Edirne’nin de böyle bir endişesi var. Bu ekibin, burasının taşkın riskini artırmayacağı şeklinde bir raporu var. Projenin de şu anda yaptığımız şekilde fore kazıklarla yeniden yapılması yönünde teknik tavsiye yönünde çalışmaya başladık. Sona geldik. En son açık ihalesi yapıldı. 50 milyon TL civarındaydı. Süreç de devam ediyor. Hukuki süreçte 2 tane süreç devam ediyor. Birincisi tespit davası açıldı. Buradaki kusur kime aittir, neden kaynaklanıyor ile ilgili olarak mahkememiz tespiti bitirmiş. Henüz bize gelmedi ama geldikten sonra buradaki yasal işlem başlatılacak. İdari yönden, mahkemenin tespitine göre şahıslardaki sorumluluğun ne olduğuyla ilgili bir idari soruşturma devam ediyor. O tespiti aldıktan sonra ikisini birleştirip hem maddi tazmin yönüyle süreç başlayacak, hem de idari sorumluluk yönüyle bir süreci başlatmış olacağız. O noktada gayet emin bir şekilde, kanunlar neyi emrediyorsa onu yapmamız gerekiyor. Onu da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çorum Çorum İl Koordinasyon Kurulu Vali Dağlı başkanlığında yapıldı Çorum İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Zülkif Dağlı, 2024 yılında kamu kurum ve kuruluşlarına ait toplam 297 adet yatırım projesinin yürütüldüğünü belirterek, bu projelerin toplam tutarının 38 milyar 592 milyon 258 bin, toplam harcamanın ise 17 milyar 569 milyon 666 bin lira olduğunu açıkladı. Çorum’un 2024 yılı ödeneğinin 3 milyar 306 milyon 965 bin belirten Vali Dağlı, “2024 yılı harcama tutarı 494 milyon 937 bin TL. 2024 yılı içerisinde; gelen ödeneğin yüzde 14,97’si harcanmış ve toplam harcama proje tutarlarının yüzde 45,53’üne ulaşmıştır. Yürütülen 297 projeden 14’ü tamamlanmış, 164 proje devam etmekte, 13 proje ise ihale aşamasında, 106 proje ise başlanmamıştır. Yürütülen projelerin sektörel dağılımına bakıldığında; proje sayısı açısından; diğer kamu hizmetleri sosyal 95 projeyle ağırlıkta olduğu görülürken, proje bedeli açısından; ulaştırma-haberleşme sektörü önde yer almaktadır” ifadelerini kullandı. Yatırımların zamanında tamamlanması için gerekli gayretin gösterilmesi çağrısında bulunan Vali Dağlı, oluşabilecek engellerin önceden belirlenerek gerekli önlemlerin alınması, koordinasyonu gerektiren hususlarda bilgi verilerek, kurumlar arası iletişimin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve çözüm odaklı çalışılmasına özen gösterilmesini istedi.