SAĞLIK - 16 Kasım 2021 Salı 09:16

Bilim Kurulu Üyesi’nden BioNTech’te 4. doz açıklaması: 'Karar vereceğiz'

A
A
A
Bilim Kurulu Üyesi’nden BioNTech’te 4. doz açıklaması: 'Karar vereceğiz'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, BioNTech’te olası 4. doz aşılamaya ilişkin, ''Yeni her bir varyant için endişe etmeye gerek yok, bunların hakim varyant olacağının garantisi yok. Şu anki pandeminin bastırılması anlamında 4. doza ihtiyaç olacak mı, bunu zaman söyleyebilir. Yeni veriler ortaya çıktığında tartışılıp ülke olarak karar vereceğiz ama şu an için gündemde 4. doz diye bir şey yok.'' dedi.

Pandemiyle mücadelede vaka ve ölüm sayıları yüksekliğini korurken uzmanlar her fırsatta aşı, maske ve mesafenin önemine dikkat çekiyor.

Bu kapsamda BioNTech 2 doz aşı olup üzerinden 6 ay geçen vatandaşlar için öncelik gruplarına göre 3. doz aşı randevuları da açılırken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, salgın süreci ve BioNTech'te olası 4. doz ihtimali üzerine konuştu.

“Yeni her bir varyant için endişe etmeye gerek yok"

Pandemide son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Bu dalganın farkı yoğun bakım hastalarımız biraz ağır seyrediyor, o yüzden de aşısız olmak bu dalga için biraz cesaret. Şu an çok şükür bir biz bunu 30 bin bandında kesebildik. Yukarı tırmanış trendini durdurabildik. Yeni her bir varyant için endişe etmeye gerek yok, şunu görmek lazım; virüsler devamlı yeni mutasyonlarla varyantlar ortaya çıkarabilir ama bunların hakim varyant olacağının garantisi yok. Çok sayıda adı bile konulmamış varyantlar söz konusu oldu. Alfa ve delta varyantı bütün dünyada hakim varyant haline gelebildi. Yeni bir varyantla virüs kendi kendini sonlandırabilir. Bu bir ihtimal de var, ümit ediyoruz böyle bir şey olur. Çıkacak olan ilaçların fiyatlarının çok yüksek olma ihtimali var, ne kadar sürede bütün dünyanın kullanımına geçecek, alt yapı, seri üretim bunları zaman gösterecek ama elimizdeki aşı, şu an en etkili yöntem ve maliyet olarak da en kabul edilebilir yöntem. Aslında aşıya karşıt bir ülke değiliz, çocukluk aşılarından biliyoruz. Halkımız bu konuda çok iyi uyum gösteriyor. Çocuk nüfusumuz çok büyük, çocuk nüfus da işin içine girdiği zaman ülkenin total bağışıklık oranı biraz düşük bir rakama iniyor” dedi.

“4. doza ihtiyaç olacak mı bunu zaman söyleyebilir”

BioNTech aşısında olası bir 4. doz ihtimali üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nurettin Yiyit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandeminin sonraki sürecini bir; bizim çabamız, iki de virüsün ne tarafa doğru evrileceği belirleyecek. 2 doz aşı bizi oldukça iyi korudu ama artık 2 doz olanların bir kısmının üzerinden çok uzun zaman geçti, artık koruyucu antikorlarında bir düşme vakti geldi. Düşen antikorlarının bir hatırlatmaya ihtiyacı var. Grip aşısını düşünelim aslında her yıl bir hatırlatma dozu oluyor. Eğer bu şekilde giderse herhangi bir değişiklik olmazsa korona virüsün de belli ki bir zaman sonra belki hatırlatma dozları grip gibi olabilir, mevsimsel bir hastalığa dönme ihtimali çok yüksek. Bunun şu anki pandeminin bastırılması anlamında 4. doza ihtiyaç olacak mı bunu zaman söyleyebilir. Niye söylüyorum bunu tıp kanıta dayalı bir bilimdir, yeni veriler, kanıtlar ortaya çıktığında tartışılıp karar verilir. Pandeminin yol başında biz mRNA aşısı için bir hatırlatma dozu gerekebileceğini ama zamanını bilmediğimizi ifade etmiştik. Büyük çalışmaların verileri yayınlanmaya başlandı, bizden önceki ülkelerin de yol yürüyüşlerine bakınca gördük ki 6 ay sonra mRNA aşısı olanların da bir hatırlatmaya ihtiyacı olduğu kanaatine vardık. Ama bir 4. doz gerekecek mi onu ilerleyen zamanda, bizim önümüzde giden ülkeler var onların durumuna bakacağız. Bir de bu konuda yapılan çalışmaların da verilerini göreceğiz. Yani kaç ay sonra antikorlar düşmeye başlıyor bunların hepsini masaya yatıracağız. Ülke olarak karar vereceğiz ama şu an için gündemde 4. doz diye bir şey yok”

“Bilim Kurulu’nun yeni bir kısıtlama gündemi yok"

Zaman zaman gündeme gelen kısıtlama konusunu değerlendiren Prof. Dr. Yiyit, “Bilim Kurulu’nun yeni bir kısıtlama gündemi yok. Biz aslında şu an birçok tedbire mola vermiş bir görüntüyle gidiyoruz. Aşının gücüne biraz teslim olmuş bir halimiz var. Aslında pozitif vakaları düşürmenin yolu da maske, mesafeye uyumdan geçiyor. Burada iki sıkıntımız var. Birincisi vatandaşımız 1,5 yıldır yoruldu, bir başka şey de aşı olanlarda ciddi özgüven oluştu. Aşı olanlarda maske takmamaya dair bir eğilim başladı. Bunları üst üste koyunca yüksek pozitif vakalarımız çıkıyor. Aslında biraz dişimizi sıksak bu rakamları tekrar minik rakamlara indirebiliriz gibi gözüküyor. Bilim Kurulu’nun öncelikle eğitime tekrar ara vermek gibi hiçbir niyeti, eğilimi yok. Hiçbir zaman da gündeme gelmedi. Aksine sürdürülmesi için neler yapılmalı bunlar konuşuluyor. Sanat, spor hayatını, iş dünyasını tekrar ara vermeye itecek yönde herhangi bir gündemi ya da girişimi yok. Ne kadar vaka çıkacağını vatandaşımız belirliyor aslında onlar bize yardımcı olur el verirse biz bu işi kazasız belasız halledebiliriz ve aşılama oranında eğer yüksek rakamları hedefliyorsak bu yine vatandaşımızın bize desteğiyle olacak. Hastane yatış ve yoğun bakım anlamında çok şey başardık. Ölüm rakamlarını aşağıya indirmemiz gerekiyor. Bunun da yolu aşıyla tanışmamış bir gurubumuz var, o grubun sayısının azalması gerekiyor. Bazen maske aksesuara dönüyor, dış ortamda takıyoruz. Eve girdiğimizde bir yere asılacak atkı muamelesi görmeye başladı” şeklinde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."
Trabzon Trabzon’da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Trabzon’da coşkuyla kutlandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 19 Mayıs Atatürk’ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine katıldı. Gençlerin Cumhuriyet değerlerine olan bağlılığını vurgulayan Başkan Genç, onların enerjisi ve azmiyle ülkenin daha da yükseleceğini ifade etti. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve eşi Arzu Genç, 19 Mayıs Atatürk’ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Beşirli Çok Amaçlı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliklere katıldı. Çeşitli gösterilerin yapıldığı programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Emin Aşıkkutlu, Avrasya Üniversitesi Rektörü Füsun Terzioğlu, İl Gençlik ve Spor Müdürü Lokman Arıcıoğlu ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Genç: "Bağımsızlık ateşinin yandığı gün" 19 Mayıs’ın anlam ve önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “19 Mayıs, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlattığı ve milletimizin bağımsızlık ateşini yaktığı gündür. Bu anlamlı günde, gençlerimizin coşkusu ve enerjisiyle bir kez daha Cumhuriyetimizin temellerinin nasıl atıldığını hatırlıyoruz. Gençlerimizin bu mirasa sahip çıkarak, geleceğe umutla bakmaları bizler için en büyük gurur kaynağıdır. Onların enerjisi ve azmiyle ülkemiz daha da yükselecek. Bu vesileyle, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gençlerimizin ve tüm milletimizin bayramını kutluyorum” dedi.
Antalya Antalya’da deniz korteji Antalya’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Türk bayraklarıyla süslenen onlarca deniz aracı, tarihi Kaleiçi yat limanından Konyaaltı ilçesine doğru deniz korteji gerçekleştirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Antalya’da törenler düzenlendi. Sabah Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenin ardından, Kaleiçi Marina’dan Konyaaltı Varyant’a kadar teknelerle deniz korteji yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nden hareket eden deniz polisi ve sahil güvenlik botları ile çok sayıda tekne, jet-ski ve kayıklar kortej oluşturarak Konyaaltı Falezleri’ne doğru hareket etti. Konyaaltı bölgesinde de birçok denizcinin eşlik ettiği bayraklarla donatılmış tekneleri ve flyboard gösterisini, çevredekiler ilgiyle izledi. Flyboard gösterisi dikkat çekti Atatürk bayraklarının asıldığı teknelere, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi botu da eşlik etti. Deniz korteji Kaleiçi’nden başlayıp Konyaaltı Sahili’ne kadar gelirken, renkli meşaleler yakan tekneler ve Konyaaltı Sahili’nden eşlik eden jet-ski’ye bağlanan özel mekanizma ile çalışan flyboard’u kullanan 4 denizcinin gösterisi unutulmaz anlara sahne oldu. Denize oluşan korteje Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bir helikopter de havadan destek verdi. Kortej sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Göksu adlı geminin, kortej gemilerini selamlaması da alkış topladı. Akşam devam edecek Öte yandan, kutlamalar çevresinde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından akşam saat 19.30’da Konyaaltı Varyant’tan Cumhuriyet Meydanı’na kadar meşaleler eşliğinde fener alayı yürüyüşü gerçekleşecek. Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonundaki yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda saat 21.00’de Buray konser verecek.