SAĞLIK - 24 Haziran 2019 Pazartesi 13:17

"Bilinçli tüketilen dondurma sağlıklıdır”

A
A
A
"Bilinçli tüketilen dondurma sağlıklıdır”

Doğru koşullarda üretilmiş dondurmanın kararında tüketildiği takdirde besin değeri açısından sağlıklı bir yiyecek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kamil Bostan aynı zamanda dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri de aktardı.

Yaz aylarının gelmesi ve sıcakların artması ile birlikte dondurma tüketimi de arttı. Her yaş grubu tarafından sezonun favori yiyeceği olarak tercih edilen dondurma ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan ayrıca sağlıklı dondurma üretimini, saklama koşullarını ve fazla tüketimin neden olacağı sorunları dile getirdi.

                       

“Az tüketilirse faydası çok”

Özellikle tüketilen miktar konusunda bilinçli davranılması gerektiğine ve bu sayede dondurmanın sağlık açısından faydalı olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kamil Bostan, “Dondurma besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. Süt ya da süt tozundan elde ediliyor. Protein ve yağ oranı çok yüksek. Meyveli ise içerisinde mineraller ve vitaminleri barındırabiliyor. Şekersiz dondurma yapamazsınız. Yalnızca tat sağlamak için değil, dondurmanın kıvamının tutması için de şeker kullanılıyor. Sütlü dondurmalarda şeker oranı yüzde 10-15 arasında değişirken meyve püresinden elde edilen dondurmalarda bu oran yüzde 20’lere varabiliyor. Ayrıca sütlü dondurmalar yüzde 12 civarında yağ barındırır. Dondurma aşırı tüketilirse şeker ve yağ zengini olduğundan kilo problemi oluşabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Nereden aldığınıza dikkat edin”

Dondurma içerisindeki katkı maddelerine ve satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Kamil Bostan, “Dondurma yaparken çeşitli katkı maddeleri kullanılıyor. Kıvamının tutturulması, hemen erimemesi, içerisindeki sıvıların kristalize olmaması için çeşitli miktarlarda birden fazla katkı maddesi dondurma içerisinde yer alabilir. Endüstriyel üretimlerde ‘emülgatör’ ve ‘stabilizatör’ katkı maddeleri kullanılmadan dondurma üretilemez. Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın izin verdiği katkı maddeleri insan sağlığı açısından tehlikesizdir. Endüstriyel dondurmalarda bu katkı maddeleri kullanılır. Diğer üreticiler de eğer keçiboynuzu gamı (sakızı) gibi doğal katkı maddeleri kullanıyorsa bunlar sağlıklıdır. Ancak çoğu üreticinin dondurma içerisine ne koyduğunu bilemiyoruz. Küçük üreticinin denetimleri de bir problem yaşandıktan sonra yapılıyor. O nedenle dondurma alacaksak bildiğimiz, güvendiğimiz üreticilerden almalıyız” ifadelerini kullandı.

“Gıda boyası tehlikeli olabilir”

Dondurmanın içerisindeki tek ‘masum olmayan’ içeriğin gıda boyaları olduğunu vurgulayan Bostan, “Dondurma içerisinde, izin verilen ancak sağlık sorunlarına neden olabileceği iddia edilen tek katkı maddesi gıda boyalarıdır. Endüstriyel dondurma üreticilerinin tamamı dondurmanın rengini tutturabilmek için yüksek miktarda renklendiriciler kullanıyor. Henüz kesinleşmiş olmasa da gıda boyalarının çocuklarda ‘hiperaktiviteye’ yol açtığını savunan çalışmalar mevcut. Özellikle doğal olmayan renklerdeki dondurmaların çocuklar tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

“Eksi 18 derecede saklanmalı”

Dondurmanın saklama koşulları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Bostan, “Dondurma adı üzerinde ‘dondurulmuş’ bir ürün. Dondurulmuş bir ürünün bozulduğunu anlamak tüketici için oldukça güç. Dondurma eğer hijyenik koşullarda üretilmemişse içerisinde bir takım patojenler (bakteriler) yerleşebiliyor. Erime gerçekleşirken bu patojenler açığa çıkıyor ve hızla ürüyorlar. Bu nedenle dondurma, bakterilerin çoğalmayı tamamen durdurduğu eksi 18 derecede saklanmalı, dondurucudan çıkartıldığında tüm ‘dondurulmuş’ ürünlerde olduğu gibi hemen tüketilmelidir” dedi.

“Hızlı yenirse boğaz enfeksiyonlarına davetiye çıkartır”

Dondurma tüketildiğinde gerçekleşen boğaz enfeksiyonlarının sebebinin hızlı yemekle ile alakalı olduğunu söyleyen Bostan son olarak da, “Dondurma tüketiminde bir başka sorun ise hızlı yenmesi. Donmuş durumda olan ürünü hızlı tükettiğimizde boğazımızdaki bakteri direnci düşüyor. Bağışıklığını yitirmiş doku hızla enfekte olabiliyor. ‘Dondurma yeme, boğazın şişer’ inancı buradan geliyor. Eğer dondurmayı ağzımızda eritmeden donuk halde yutmaya çalışırsak boğaz enfeksiyonlarına davetiye çıkartırız” ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli’deki Vefa Konseri duygulandırdı Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu Kurucu Şefi Lütfi Selek Onuruna Vefa Konseri gerçekleştirildi. Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro salonunda gerçekleştirilen Vefa Konserine eşi Güncü Selek, Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Yılmaz meclis üyeleri, Lütfi Selek’in dost ve arkadaşları, eski koro üyeleri ile çok sayıda sanatsever katıldı. Şefliğini koronun en eski üyelerinden olan İbrahim Bilgenoğlu Sunumunu Yücel Bildiren’in yaptığı konser iki bölümden oluşurken sağlık sorunları nedeniyle kendi onuruna düzenlenen geceye katılamayan Lütfi Selek’in hayat hikayesi slaytlarla anlatıldı. Şef Lütfi Selek’in duygu dolu hayat hikayesinin anlatıldığı slaytın son bölümünde Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği korosunun kuruluşu dönemin Belediye Başkanları isimleri ile birlikte anıldı. Lütfü selek’in kızı Hüma Selek Dereli’nin de yer aldığı koro geçmişten günümüze en güzel ve en çok dinlenen muhteşem eserleri seslendirdiği konserde dinleyicilerde şarkılara eşlik etti. Kendisi için düzenlenen vefa gecesinde bulunamayann Lütfü Selek’in duygularını ifade ettiği yazılı mesajı programın sunucusu Yücel Bildiren tarafından okundu. Yaşadığı kaza sonucu önce hastanede sonra da evinde tedavisi devam eden ve kendisi için düzenlenen vefa konserine katılamayan şef Lütfü Selek mesajında, "Adıma düzenlenen konserime uzaktan yakından gelerek onurlandıran tüm konuklarımıza minnet ve saygılarımla selamlıyor teşekkür ediyorum. Gerek sazı gerek sesi ile konserdeki eserleri seslendiren sazendilerimizi hanendelerimizi kutluyor şükranlarımı arz ediyorum. Konser organizasyonunu büyük özveri ile gerçekleştiren tüm dostlarıma en kalbi duygularımla teşekkürlerimi sunuyor, Allah’tan sağlık ve afiyetler diliyorum. Konserimize kucak açarak desteklerini esirgemeyen varlıklarıyla konserimizi onurlandıran Nazilli Devlet Hastanesi’nin sayın yöneticilerine tekrar tekrar teşekkür ediyor selam ve saygılarımı arz ediyorum. Yine bu konserinin gerçekleşmesi için desteklerini esirgemeyen başta Belediye Başkanımız Dr. Ertuğrul Tetik olmak üzere tüm belediye çalışanlarına en kalbi duygularımla teşekkür ediyor saygılarımla kendilerini selamlıyorum" ifadelerini kullandı. Mesajın okunmasının ardından sunucu Yücel Bildiren, "Nazilli Belediyesi Türk sanat Müziği grubumuz adına gerekse sizler adına hocamız Lütfi Selek’e yüce Allah’tan acil şifalar diliyor bir an önce sağlığına kavuşmuş olarak bizlerle beraber olmasını arzuladığımızı tüm içtenliğinizle ifade ediyoruz" diye konuştu. Konser sonunda sahneye davet edilen Güncü Selek böyle bir gecenin düzenlenmesinden dolayı duygu dolu teşekkürlerini ifade etti. Belediye Başkan yardımcısı Selahattin Yılmaz koro şefi İbrahim Bilgenoğlu ve Yüncel Bildiren’e çiçeklerini takdim ettikten sonra tüm Kuro üyelerine onur ve teşekkür belgelerini verdi. Belediye Başkanı Ertuğrul tetik’in çok istemesine rağmen önemli bir toplantısı nedeniyle böyle bir geceye katılamayışının üzüntüsünü yaşadığını belirterek,"Türk sanat müziği korosunu Kur’an bugünlere kadar getiren yaşatan Büyük usta Lütfü Selek hocamıza sonsuz teşekkürlerimi arz etmek istiyorum aynı zamanda şükranlarımı da arz etmek istiyorum geçirdiği rahatsızlık nedeni ile öncelikle Allah’tan acil şifalar diliyorum en kısa zamanda Belediye Başkanımız Dr Ertuğrul Tetik ile kendisini ziyarete gideceğiz. Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Konseri bu gece bize çok güzel duygular yaşattı. Bu gece konserin içinde yer alan çok değerli koro sanatçılarına, saz sanatçılarımıza şef İbrahim Bilgenoğlu’na ve çok değerli Yücel Bildiren beyefendiye ve yine ayrıca bu gecenin yaşanmasına katkı sağlayan belediye personelimizin tümüne sonsuz teşekkürler ediyorum" dedi.
Bursa Yenişehir’de rota turizme çevrildi Yenişehir’in tarihi ve doğal güzelliklerini turizm vitrinine çıkaracaklarını söyleyen Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Şehrimizin ve esnafımızın turizmden payına düşen gerçek hakkını almasını hedefliyoruz” dedi. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker’i makamında ağırladı. Yenişehir’in, tarihi kimliğinin ön plana çıkartılarak ilçeyi turizm rotası haline getirmek istediğini söyleyen Başkan Ercan Özel, “Tarihte 4 kıtada yüz yıllar boyunca hüküm süren Osmanlı Cihan Devleti’nin temellerinin atıldığı ve devletin ilk başkenti olan Yenişehir’de, tarihi değerlerimizi daha fazla ön plana çıkarmak istiyoruz. Bunun yanı sıra başta Cennet Kanyonu olmak üzere doğal güzelliklere sahip olan ilçemizin tanıtımına yatırım yaparak şehrimizin ve esnafımızın turizmden payına düşen gerçek hakkını almasını hedefliyoruz” dedi. Turizmin ön plana çıkması adına çalışmalara başlayacaklarını anlatan Başkan Ercan Özel, Yenişehir’i ortak akılla yöneterek, birlikte kalkındıracaklarının vurgusunu yaptı. Başkan Özel, “Turizm sektörüne yön veren TÜRSAB’la birlikte ilçemiz tarihini ve doğal güzelliklerini turizme kazandırmak için ortak hareket edeceğiz. Turizmin rotasını Yenişehir’e çevirmek için çalışacağız” diye konuştu.