EĞİTİM - 25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:39

Bilişim Girişim ve Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin ilki gerçekleştirildi

A
A
A
Bilişim Girişim ve Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin ilki gerçekleştirildi

Bilgisayar Mühendisleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu (İKMYO) tarafından ortaklaşa düzenlenen Bilişim Girişim ve Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin ilki gerçekleşti.

Bilişim Girişim ve Dijital Dönüşüm Zirvesi’nin ilki İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirildi. Bilgisayar Mühendisleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile ortaklaşa düzenlenen zirvenin açılış konuşmalarını İKMYO Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Zeliha Kartal Yıldız, Bilgisayar Mühendisleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği adına ise Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Özkaner yaptı.

Zirvenin ilk oturumu olan bilişim oturumu, Yaşar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Refet Polat’ın moderatörlüğünde yapıldı. İZTO 39. Bilgisayar ve Donanım Teknolojileri Grubu Komite Başkanı ve TBD İzmir Şb. Y.K. Üyesi Vahit Çimen, Adres Gezgini A.Ş. Yazılım& Tasarım Ekibi Takım Lideri Onur Cambaz ve Avukat Dr. Uluğ İlve Yücesoy’un katılımıyla gerçekleşen oturumda, kişisel verilerin saklanması, şifrelenmesi ve silinmesi, dijital pazarlamada reklamların önemi, e-ticaret yazılımlarının mevcut durumları, web tasarımda kullanıcı arayüzünün önemi, siber güvenlik alanında ülkemizin durumu ve büyük veriyi işleme konusundaki gelişmelerden bahsedildi.

“Siber güvenlikçilere de ihtiyaç var”

Öğrencilere tavsiye olarak, mutlaka bir alanda uzmanlaşmak gerektiğinin vurgulandığı oturumda, herkesin yazılımcı olmak için çabaladığı ancak yazılımcı kadar teknikerlere, sistem ve kullanıcı arayüzü tasarımcılarına, siber güvenlikçilere de ihtiyacın var olduğunun ve bu alanlarda alanında yetişmiş insan gücünün azlığının unutulmaması gerektiği ifade edildi.

İkinci oturum olan dijital dönüşüm oturumu ise Vestel Elektronik Dijital Dönüşüm Müdürü Emre Mestandoğan’ın sunumu ile gerçekleşti. Vestel özelindeki örneklerden başlayan Mestandoğan, ülkemizde hatta oradan da dünyada dijital dönüşümün öneminden bahsederek, bir fabrikanın nasıl gelişen teknolojilere ayak uydurduğunu, eski makinelerin nasıl sistemlere entegre edildiğini, oluşan güvenlik açıklarının üretimleri nasıl etkilediğini, insan gücüne ihtiyacın azalması ancak burada da aynı doğrultuda sistem uzmanlarına olan ihtiyacın arttığını, fabrikada üretimde oluşan problemlerin tespiti için her makineyi kontrol eden programların ve tüm makinelerden çekilen verilerin raporlanmasının ne kadar önemli olduğunu, makinelerin birbirleriyle iletişim kurarak ham madde aktarımını nasıl gerçekleştirdiğini ve insansız mainbord üretiminin ve sistem testlerinin yine insansız nasıl yapıldığını örneklerle öğrencilere aktardı.

“Kullanıcı deneyimleri ölçülebilir”

ActionCOACH Partnerden Evrim Selvi moderatörlüğünde gerçekleşen üçüncü oturum olan girişim oturumunda, Türkiye Genç İş İnsanları Derneği Ege Şube Başkanı Melih Sebastien Durmuş, American Life Alsancak Temsilciği Kurucu Ortağı Berna Öztürk, Dogo Tasarım Stratejik Planlama Müdürü Dr. Esra Erzengin ve Dogo Tasarım Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Peksarı yer aldı.

Kendi girişimcilik hikayelerini anlatarak konuşmalarına başlayan konuşmacılar tarafından, bir girişimci olmanın insanın içinden geldiğinin, herkesin fiziksel dükkân açmaya çalışırken e-ticaretin getirdiği kârın daha büyük olmasının yanı sıra reklamının da daha kolay hale geldiğinin, burada kullanıcı deneyimlerinin daha iyi ölçülebilir olmasının bir avantaj olduğu vurgulandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun UEFA Konferans Ligi: Samsunspor: 1 - AEK Atina: 0 (İlk yarı) UEFA Konferans Ligi 5. hafta maçında Samsunspor, sahasında Yunanistan ekibi AEK Atina ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı kırmızı-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 4. dakikada Holse’nin pasında soldan kaleye paralel bir şekilde topu gönderen Musaba’nın ortasında meşin yuvarlak Moukoudi’ye çarparak filelere gitti. 1-0 8. dakikada Ntcham’ın kalenin cephesinden kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak az farkla kalenin üstünden auta çıktı. 12. dakikada Ntcham’ın ceza sahası yayından plase vuruşunda top direğin sağından auta çıktı. 17. dakikada Koita’nın röveşatasından seken topa ceza sahasında sert vuran Pereyra’nın şutunda meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti. 30. dakikada Mouandilmadji’nin pasında penaltı noktasında topla buluşan Ntcham’ın şutunu kaleci Strakosha son anda çeldi. 34. dakikada Mantalos’un kullandığı serbest atışında ceza sahası içinde Moukoudi’nin kafa vuruşunda top direğin üstünden az farkla auta çıktı. Stat: 19 Mayıs Hakemler: Jeremie Pignard, Aurelien Drouet, Thomas Luczynski (Fransa) Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Antoine Makoumbou, Carlo Holse, Olivier Ntcham, Emre Kılınç, Anthony Musaba, Marius Mouandilmadji Yedekler: Albert Posiadala, Efe Törüz, Joe Mendes, Soner Aydoğdu, Polat Yaldır, Toni Borevkovic, Soner Gönül, Yunus Çift, Tahsin Bülbül, Ebrima Ceesay Teknik Direktör: Thomas Reis AEK Atina: Thomas Strakosha, Lazaros Rota, Harold Moukoudi, Filipe Relvas, Stavros Pilios, Orbelin Pineda, Petros Mantalos, Razvan Marin, Aboubakary Koita, Roberto Pereyra, Luka Jovic Yedekler: Angelos Angelopoulos, Alberto Brignoli, Domogoj Vida, James Penrice, Christos Kosidis, Konstantinos Chrisopoulos, Marko Grujic, Derek Kutesa, Niclas Eliasson Teknik Direktör: Marco Nikolic Gol: Moukoudi (dk. 4 k.k.) (Samsunspor) Sarı kartlar: Satka (Samsunspor), Marin, Mantalos (AEK Atina)
Aydın Aydın’da ilk kez ağız içinden alınan doku ile yeni idrar yolu oluşturuldu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde, Üroloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Özsoy tarafından ağız içinden alınan doku kullanılarak gerçekleştirilen üretra darlığı ameliyatı, Aydın’da ilk kez yapılmasıyla tıp camiasında dikkat çekti. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi’nde, Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Özsoy tarafından Aydın’da ilk kez ağız içinden alınan doku kullanılarak bir üretra darlığı ameliyatı (Bukkal Mukozal Greft Üretroplasti) başarıyla gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmelerde, tekrarlayan idrar yapma güçlüğü nedeniyle başvuran 55 yaşındaki hastada üretra darlığı tespit edildi. Daha önce birçok kez kapalı darlık açma operasyonu geçiren hastanın artık kalıcı bir tedaviye ihtiyaç duyduğu belirlenerek üretroplasti ameliyatına karar verildi. Ameliyatta ağız içinden alınan 4-5 cm’lik doku (bukkal mukozal greft) üretraya yama olarak uygulandı ve daralan bölge başarıyla yeniden yapılandırıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Özsoy, bukkal mukozal greft üretroplastinin tekrarlayan üretra darlıklarında günümüzde altın standart tedavi olduğunu belirterek, yöntemin yüksek başarı oranına, düşük nüks riskine ve uzun vadeli kalıcı sonuçlarına dikkat çekti. Ağız içinden alınan greftlerin hızlı iyileşmesi sayesinde hastaların kısa sürede günlük yaşamlarına dönebildiğini ifade etti. Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erhan Ateş ise, ADÜ Üroloji Kliniği’nin uzun yıllardır Aydın’da birçok ilke imza atan, çağdaş tedavi yöntemlerini yakından takip eden ve başarıyla uygulayan öncü bir klinik olduğunu vurguladı. Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde gerçekleştirilen bu ileri rekonstrüktif cerrahinin ADÜ Hastanesi’nde başarıyla uygulanmasının gurur verici olduğunu dile getirdi. Her iki hekim de başarının güçlü bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu belirterek, kendilerine destek veren Hastane Başhekimliği’ne, Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ve sürece katkı sağlayan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
İstanbul İBB Meclisi’nde çöpe atılan İSBİKE bisikletleri gerginliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Aralık ayı 3’üncü oturumu yapıldı. Oturumda, AK Parti ve CHP meclis üyeleri arasında, hurdaya dönen ve İBB tarafından çöpe atılan İSBİKE bisikletleri tartışmasında gerginlik yaşandı. İBB Meclisi’nde Aralık ayı 3’üncü oturumu, Meclis 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında Saraçhane’deki belediye binasında yapıldı. AK Parti Esenler Meclis Üyesi Abdullah Aksu’nun geçtiğimiz günlerde İSBİKE bisikletlerinin çöpe atılması ile ilgili konuştu. Bunun üzerine İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan konuşmalara karşılık verdi. Mecliste diğer üyelerinde söz hakkı almak istemesi üzerine yaşanan gerginlik üzerine başkan tarafından ara verildi. Kürsüde konuşma yapan AK Parti Esenler Meclis Üyesi Abdullah Aksu, "2018 ve 2019 yıllarında mükemmel bir şekilde işleyen sistem 2019’dan sonra gerilemeye başlıyor. 2020, 2021, 2022 yıllarında yönetim zafiyetinden dolayı her yıl yüzlerce bisiklet çöpe gidiyor. 2023 yılına gelindiğinde koskoca İBB pes ediyor. 2023’te bir açıklama yapıyorlar. ‘Biz bisikletleri toplamaya karar verdik. Bisikletlerin bakım onarımı yaptıktan sonra tekrar İstanbul’un hizmetine sunacağız’ diyorlar. 2 buçuk senede bisikletlerin tamir ve bakımını yapamıyorlar. 3 bin adet aldıkları bisikletleri, bin 100 taneye düşürüyorlar. Onları da geçtiğimiz günlerde milletin gözünün içine baka baka Kartal’daki depolarda ezdiler, hurdaya çıkardılar" dedi. Aksu, CHP sözcüsünün söylediklerine ve bisikletlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşıma da tepki gösterdi. Bisikletlerin tekinin 30 bin TL’ye alınmadığını söyleyen Aksu, "Siyaset yapacağız diye insanları yanıltmaya gerek yok. Belediyeye bisiklet sistemi kurmak bisikletçiler çarşısından bisiklet almaya benzemiyormuş. 5-6 yılda bu işi buraya nasıl getirdiniz? İstanbul’un kaynakları ile alınan ve CHP yönetimi ile çöp edilen binlerce bisikletin sorumluları hakkında lütfen gerekeni yapın. Bu konuda kurum içi idari soruşturma dahil olmak üzere gerekli iş ve işlemleri bence başlatmalısınız" diye konuştu.