TEKNOLOJİ - 27 Kasım 2016 Pazar 21:53

Bimeks ve Sıradışı Eğitim Gönüllüleri’nden çocuklara programlama eğitimi

A
A
A
Bimeks ve Sıradışı Eğitim Gönüllüleri’nden çocuklara programlama eğitimi

Sıradışı Eğitim Gönüllüleri, sıraların dışına çıkıp teknolojinin tüketicisi değil üreticisi olan çocuklar yetiştirmek için Kod Saati uygulamasıyla Bimeks sponsorluğunda Ankara’da bir alışveriş merkezinde çocuklarla buluştu.

“Eğitim sistemimiz değişebilir mi? Yazılımların ve internetin toplumumuzdaki en büyük dönüşümü sağladığı, her bir endüstri dalındaki her bir iş alanının dokusunu değiştirdiği günümüzde, okullarımız bu değişime ayak uydurmak için ne yapabilir?” Bu sorulara yanıt ararken teknolojinin esiri değil, teknolojinin bir vasıta olduğunu bilip onu doğru şekilde kullanmaları için çocuklara erken yaşlarda bilgisayar biliminin tohumlarının atılması gerektiğine inanan Sıradışı Eğitim Gönüllüleri Derneği, Bimeks sponsorluğunda MEB desteğiyle Yenimahalle’de bir ilkokulda pilot uygulamadan sonra “Kod Saati” ve “Bilgisayar Bilimi Becerileri”ni öğrencilerle tanıştırıp, onlara geleceğin mesleklerinde en çok fayda sağlayacak bilimin kapısını aralamak için bu uygulamayı başlattı.

Bir AVM’de yapılan uygulama ile 7-12 yaş aralığındaki çocuklara bilgisayar programı programlayıcısı eğitimine giriş niteliğinde eğitim verildi.

Bu organizasyon ile takım çalışması yapılabileceğini göstermek istediklerinin altını çizen Sıradışı Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Kadriye Arberk, “Eğitim gönüllüsü arkadaşlarımızla birlikte takım çalışması yaptık. Kim hangi konuda iyiyse o konuda yer aldı. Network'te iyi olan network ürünleri kurdu. Çocuklara takım olabilmeyi öğretmek amaçlı örnek bir çalışma yaptık” dedi.

Sıradışı Eğitimciler Derneği'nde eğitimci olan Ayşe Meva Önyurt ise bir grup eğitimci öğretmenin bir araya gelerek Bimeks sponsorluğunda Kod Saati Projesini başlattıklarını kaydederek, projeyle çocuklara teknolojinin tüketicisi değil üreticisi olmaları için çalışma yaptırdıklarını söyledi. Bu uygulamayı halka yaymak istediklerini ifade eden Ayşe Meva Önyurt, “Her çocuğun 1. sınıftan itibaren aslında bilgisayar dillerini de öğrenmesi gerekli, çünkü gelecekte duvarların bile bilgisayar olacağı bir dönemde yaşayacaklar. Bu dili bilmezlerse sadece tüketici olacaklar ve kendi kültürlerinden, değerlerinden, inanışlarından bir şeyler katamayacaklar” diye konuştu.

Alt yaş grupları için çocukların oynadığı çoğu oyunun programlama yapılabilecek bir dil haline dönüştürüldüğünü kaydeden eğitmen Ömer Faruk Şafak ise, “O dilde kolaylıkla programlama yapılabiliyor. Çocuklara öğretici kılavuzlar hazırlamışlar ve bu kılavuzları okuyarak herkes çocuğuna öğretebiliyor. Bu programlamaya giriş niteliğinde bir eğitim ve çocuklara çok güzel faydaları var. Çocuklara bilgisayar programlama konusunda çok büyük faydası olur, ufuklarını açar. En azından bir internet sitesine girdiğinde arka planda neler olduğunu çok iyi bir şekilde anlayabilir. Ya da oynadığı oyunun nasıl yazıldığını çok iyi bir şekilde aklında tutabilir. Biz de bunu Sıradışı Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak AVM’lerde etkinlik halinde ilk defa denemeye başladık. Çok büyük ilgi gördük. Burada öğrencileri toplayarak Minecraft isimli oyunu kod yazdırarak uygulamaya başladık. O dili öğreniyoruz daha sonra programlamaya alıyoruz, bir saat süreleri oluyor ve 14 bölümü 1 saat içinde bitirmelerini istiyoruz. 07-12 yaş arasındaki çocukların programlama yapabildiği güzel bir etkinlik. Onlar için çok güzel bir heyecan kaynağı, ‘başardım’ sesini duymak çok güzel bir şey bizim için” açıklamasında bulundu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Galatasaraylı taraftarlar şampiyonluk heyecanını paylaştı Ankara’da Galatasaraylı taraftarlar, takımlarının 26. şampiyonluğunun mutluluğunu paylaştı. Galatasaray’ın Trendyol Süper Lig’de 2025-2026 sezonda 26. şampiyonluğun ardından 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanında taraftarlar mutluluklarını paylaştı. Galatasaray taraftarı Zeynep, "Çok mutluyuz öncelikle. 10 yaşında kardeşim var resmen doğduğundan beri şampiyonluk görüyor. Böyle bir şey görülmedi herkesten Allah razı olsun, bıktık ama olsun. Her sene buradayız şampiyonluğumu kutlu olsun" dedi. Efe isimli minik taraftar ise, "Dördüncü kez şampiyon olduk çok mutluyuz, bütün Galatasaray cemiyetine hayırlı olsun" diye konuştu. Galatasaraylı Muhammed ise, "Dört sene üst üste şampiyonluk olduk bestesiyle büyüdük şimdi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Hasan Sayındı ise, "Çok mutluyuz, gururluyuz, coğrafi olarak tek şampiyonuz. Sabaha kadar buradayız, burada sabahlayacağız" şeklinde konuştu. Galatasaray taraftarı Kemal ise, "Üniversiteye başlayalı 4 sene oldu, 4 senede 4 şampiyonluk. İnşallah önümüzdeki 50 senede 50 kere şampiyon olacağız. Bu takım bu sene şampiyon, hakkımızla, gururumuzla" dedi. Bir başka taraftar olan Mehmet ise, "Bu takımda emeği olan herkesin emeğine sağlık. Şampiyon olmak gerçekten güzel, Galatasaraylı olup şampiyon olmakta daha güzel. Şimdi bizim tek bir konsantrasyonumuz var hedef 27 diyoruz, çünkü kupalara layıksın sen şanlı Galatasaray" diye konuştu.
İstanbul Okan Buruk: "Şampiyonluğu yakaladığımız için çok mutluyum" Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, çok uzun bir sezon geçirdiklerini belirterek, kazandıkları şampiyonluktan dolayı için de çok mutlu olduğunu söyledi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Galatasaray evinde karşılaştığı Antalyaspor’u 4-2’lik skorla mağlup etti ve şampiyonluğunu ilan etti. Müsabakanın ardından Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Stresli bir maç oynadıklarını söyleyen Buruk, "Çok fazla gol pozisyonunu girdik. Moralimizi düşürecek, seyircimizi düşürecek iki gol yedik. Devamında ikisinde de ayağa kalktık. Pozisyonlara girdik, goller atmayı başardık. Oyuncularımı tebrik ederim. Başkanımız Dursun Özbek her zaman bize destek oldu. Bugün seyircimizle birlikte çok güzel ortam yaptık. Erken bitirip daha rahat şampiyonluk alabilirdik. Heyecanlandırıp maçın sonunu 2 golle bitirdik. Çok yoğun bir sezon geçirdik. Şampiyonlar Ligi oynadık. Çok maç yaptık. Ülke adına iyi işler yaptığımız bir sezon oldu. Galatasaray adına çok uzun bir sezon oldu. 4 sene üst üste şampiyonluktan dolayı oyuncularıma teşekkür ederim. En iyisini hep yapmaya çalıştılar. Sezon içerisinde yanlışlarımız da oldu. Galatasaray taraftarını üzdüğümüz dönemler de oldu ama Allah’a şükür 4 senelik periyotta onların hep yüzü güldürdük. 4 şampiyonluk yaşattık. Bu sene Avrupa’da önemli galibiyetler aldık. Galatasaray takımının artık dünya çapında bir takım olduğunu, orada iddialı olduğunu net bir şekilde gösterdik. Türkiye Ligi’nde şampiyonluk önemli. Bu sene Şampiyonlar Ligi’ndeki başarımız, oradaki ulaştığımız oyun, sonuçlar taraftarımızla birlikte Avrupa’ya verdiğimiz mesajlarla bence dünya çapında da birçok takım, ülke ve insan Galatasaray’ı konuştu, Türkiye’yi konuştu. Bence en önemli şeylerden biri bu. Bunu konuşturduğumuz için çok mutluyum. Bunun yanında şampiyonluğu yakaladığımız için de çok mutluyum" diye konuştu.