ASAYİŞ - 10 Şubat 2023 Cuma 17:44

Bir tık tık sesi, 107 saat sonra enkazdan çıkarttı

A
A
A
Bir tık tık sesi, 107 saat sonra enkazdan çıkarttı

Depremin 5. gününde kurtarma çalışmalarında 107.saatin ardından Hatay İskenderun’da polis memuru çift Hacı Murat Kılınç ve Raziye Kılınç’ı kurtaran Antalya İHH Arama-Kurtarma şefi Ali Uygur bir tık tık sesi ile bulduklarını belirtti.

İskenderun’da depremde birlikte Arzum apartmanın yıkılmasıyla altında kalan polis memuru çift Hacı Murat Kılınç ve Raziye Kılınç 107.saatin sonunda enkazın altından kurtarıldı. Antalya İHH Arama Kurtarma ekip şefi Ali Uygur, o anları İhlas Haber Ajansına anlattı.

Uygur, “Antakya bölgesinde çalışıyordum. Dün 20 saatlik bir çalışma sonucu saat 4’de buraya Sakarya ekibi, Kocaeli ekibimiz çalışma yapıyorduk. Bir ses duyduklarını söylediler, destek talebinde bulundular. Bölgeye gelerek arkadaşlara destek olmaya başladık. Önce sesler çok derinden ve yavaş geliyordu. Daha sonra bir işaret şeklinde geliyordu. Duvara vuruyorlardı. Daha son çok derinden kendi seslerini duyduk. Ardından sesler daha netleşmeye başladı, aşağı doğru indikçe. 5’inci kattan birinci kata iniyorduk çünkü, o yüzden açtığımız küçük deliklerden onların seslerini duyduk. Işığımızı gördüler, biz onları, elini ayağını gördük, yüzünü gördük. O şekilde aramızda sohbetler başladı” dedi.

Uygur şöyle devam etti, ”Bizlerden su isteyenler, börek çay isteyenler oldu. Sigara isteyenler oldu. Kılınç ailesi de bize tatlı sözleri verdi, börek sözleri verdi. İnşallah daha sonra gelir içeriz. Bizim o sohbetlerimiz kazazedenin bilincini kontrol etmek amaçlıda yapıyoruz sohbetleri. Sağlık durumları iyi, bu vesileyle bütün Türk halkının başı sağ olsun. Bütün ekiplerin emeğine yüreğine sağlık. Bu insanlar günde 20 saat çalışıyorlar, 3 saatlik uykuyla devam ediyor” sözlerine yer verdi.

Uygur Kılınç ailesini bir tık tık sesinden bulduğunu ifade ederken, çök tutun kapan pozisyonunun önemine vurgu yaptı, ”Arama kurtarma çalışmalarında yaşam boşluğu dediğimiz alan var ya, çök tutun kapan diyoruz arkadaşlara bütün temel afet bilinci eğitimlerinde herkese çök tutun kapanı öğretiyoruz. Çök tutun kapan olmadığını zaman hedef küçültme yani enkazda ayağı kirişin altında kalabiliyor, eli kalabiliyor. Ama bu çok tutun kapanda hedef küçültme pozisyonun insanların hayatta kalmasını sağlayabiliyor. Bir yerlerinin kirişlerinin altında kalma riskini azaltıyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 4 - Antalyaspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’de 34. haftanın kapanış maçında Fatih Karagümrük, konuk ettiği Antalyaspor’u 4-1’lik skorla mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 55. dakikada kullanılan serbest vuruş esnasında hakem Kadir Sağlam’ın uyarısına rağmen düdükten önce topa dokunan Safuri, ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışında kaldı. 58. dakikada Van de Streek’in topuk pasında sol kanatta topla buluşan Emre Uzun, ceza sahası içine girdikten sonra pasını Erdal Rakip’e aktardı. Erdal Rakip’in ceza sahası içinden çektiği şutta kaleci Sirigu topu çıkardı. 64. dakikada sol taraftan kullanılan serbest vuruşta Eysseric’in ortasında arka direkte iyi yükselen Rohden, kafayla topu içeri çevirdi. Altıpas içinde topla buluşan Markao, voleyle meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 78. dakikada ceza sahası dışı sol çaprazından kullanılan serbest vuruşta Larsson, doğrudan kaleye yaptığı sert vuruşla sol direk dibinden meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 2-1 81. dakikada Lasagna’nın pasında Can Keleş, ceza sahası içi sağ çaprazından bekletmeden yaptığı vuruşla topu ağlara yolladı. 3-1 90+1. dakikada Naldo’nun hatasında topu kapan Paoletti, ceza sahasına girmeden yaptığı düzgün vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 4-1 Hakemler: Kadir Sağlam, Mustafa Sönmez, Erdem Bayık Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli (Teklic dk. 88), Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli (Kourbelis dk. 60), Can Keleş, Eysseric (Paoletti dk. 88), Güven Yalçın (Nazım Sangare dk. 88), Markao (Lasagna dk. 73) Yedekler: Emre Bilgin, Emir Tintiş, Salih Dursun, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Antalyaspor: Leite, Gerxhaliu (Mert Yılmaz dk. 78), Bahadır Öztürk (Naldo dk. 21), Ömer Toprak, Güray Vural, Kaluzinski, Van de Streek, Erdal Rakip (Ufuk Akyol dk. 60), Emre Uzun (Milosevic dk.78), Larsson, Safuri Yedekler: Ataberk Dadakdeniz, Doğukan Özkan, Beytullah Tunç, Harun Toprak Teknik Direktör: Sergen Yalçın Goller: Güven Yalçın (dk. 36), Markao (dk. 64), Can Keleş (dk. 81), Paoletti (dk. 90+1) (Fatih Karagümrük), Larsson (dk. 78) (Antalyaspor) Kırmızı kart: Safuri (dk. 55) (Antalyaspor) Sarı kart: Lasagna (Fatih Karagümrük)