KÜLTÜR SANAT - 22 Ocak 2023 Pazar 13:04

Bir ton ağırlığında, 500 bin taşla 3 boyutlu zeytin ağacı mozaiği yaptı

A
A
A
Bir ton ağırlığında, 500 bin taşla 3 boyutlu zeytin ağacı mozaiği yaptı

Hatay’da mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli, dünyada benzeri olmayan 500 bin taşla 1 ton ağırlığında 3 boyutlu buğday içerisinde zeytin ağacı mozaiği yaptı.

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli’nin 500 bin doğal taşla gerçek zeytin çekirdeklerini de kullanarak 9 ayda yapımını tamamladığı 3 boyutlu mozaik görenleri hayran bırakıyor. 1 ton ağırlığındaki eser, Cumhuriyet Kültür Merkezi'nde sergileniyor. Mozaik çalışmasının en büyük özelliklerinden biri ise beton harcı ile yapılması.

Menel Hüzmeli hobi olarak başladığı mozaik sanatını atölyeye çevirerek meslek haline getirdiğini belirterek, “Ben 12 yaşında St. Simon Manastırı’nda yerde gördüğüm bir mozaik sonrasında başladım mozaik macerasına. Çevreden topladığım taşla, çalıyla çırpıyla başladım. Daha sonra yaptığım araştırma da bunların eğitimleri olduğunu, nasıl yapıldığını, belli renkli taşların bir araya getirilerek güzel desenler ortaya çıktığını öğrendikten sonra kolları sıvayıp güzel çalışmalar yapmaya başladım” dedi.

Yaklaşık 1 ton ağırlığındaki çalışmanın en büyük özelliğinin harç ile yapılması olduğunu belirten Hüzmeli, "Çalışmamın adı ‘Cennetin hediyesi’, çok özel bir çalışmadır. Çalışmamız yaklaşık 9 ay sürdü. Tasarımı 2 ay, yağımı ise 7 ay sürdü. Ben bu zeytin ağacı çalışmasını yapana kadar ellerim birçok kez kesildi, yaralandım, bileklerimi sarmak zorunda kaldım çünkü çok zor bir eser. Olgunlaşmamış granit taşlarından oluşan bir çalışma. 1 metre 65 santim boyunda, 1 metre 45 santim eninde 1 ton ağırlığında. Hint yeşili ile yapıldı ve özelliği taşların hiç birinin boyalı olmaması. Taşlar zaten bizim için doğada boyanmış halde geliyor, boyası ve katkı maddesi hiç yok. En büyük özelliği ise mozaik çalışmasının harç ile yapılması, bunlar Roma döneminde yapılan çalışmalardır normalde ama günümüzde hiç kimse harçla çalışma yapmıyor” dedi.

Hüzmeli, “Mozaiği yaparken ben bunu düz yapmamalıyım, farklı bir şey olması lazım dedim ve üç boyuta dönüştü. Çalışma da gerçek zeytin çekirdekleri var beton üzerine olduğu için beton harcı ile yapıştırıldı ve zeytin çekirdekleri özel bir işlemden geçirildi, çürümesin ve bozulmasın diye. Ağacımız 500 bin adet parçadan oluşuyor. Taşları tek tek kendi elimle yonttum ve montajını büyük bir keyif ve özenle yaptım. Eserimiz tektir, dünya da asla eşi benzeri yoktur” diye konuştu. Hüzmeli, ayrıca Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurmayı düşündüğünü ve eserinin Antakya’da sergilendikten sonra Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergi salonlarında sergilenmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Gökhan Aklan - Adem Karagöz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da 19 Mayıs coşkusu Deprem bölgesi Malatya’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yılı coşkuyla kutlandı. Malatya’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yılı kutlamaları İnönü Caddesi Malatya Park AVM önünde gerçekleştirildi. Malatyalıların yoğun katılım sağladığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda bir konuşma yapan Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebubekir Kayhan, “19 Mayıs Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’da topyekun bir milli mücadele ruhunu ve iradesini harekete geçirmek için İstanbul’dan Bandırma gemisi ile Samsun’a ayak bastığı tarihin adıdır. 19 Mayıs Milli Egemenlik ve Milli İradenin hakimiyet günüdür. 19 Mayıs geleceğimizin teminatı gençliğimize güvenin sembolüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 19 Mayıs 1919‘da Samsun’da tarihe altın harflerle yazılan kurtuluş mücadelemizin başlangıcının 105’inci yıldönümünde, o günkü heyecanı, bugünde aynı şekilde yaşıyoruz. Unutulmamalıdır ki 19 Mayıs sadece bir tarih değil bir milletin dirilişinin ve bir ulusun umutlarının simgesidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ve Cumhurbaşkanımızın da Recep Tayip Erdoğan’ında sürekli gençlerimize hatırlattığı muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedeflerimiz için durmadan, bıkmadan, usanmadan çalışmalıyız. 105 yıl önce bu güzel vatanımız için mücadele ederek şehit ve gazi olan ecdadımıza layık olmalıyız. Ecdadımızın mücadelesinden aldığımız bu ilhamı, geleceğimizi inşa etmede rehber edinmeli ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmalıyız. Her alanda yerli ve milli atılımlarla ülkemizi layık olduğu seviyelere çıkaracak motivasyonun kaynağı, milli mücadele ruhumuzdur“ dedi. “Her şeyi gençliğe bırakacağız” Hedeflenenin bilimde, sanatta, sporda ve hayatın her alanında daha güçlü ve daha mutlu bir Türkiye olduğunu kaydeden Kayhan, ”Bu hedefe yürürken en büyük gücümüz ve güvencemiz siz değerli gençlerimizdir. Bu tarihi gün, aynı zamanda, geleceğimizin güvencesi olan sizlerin akıl, duygu, sağduyu ve fedakârlıkla istikbalimize sahip çıkma sorumluluğunu aldığınız gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi biz, her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır, geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir. Evet, bütün ümidimiz siz kıymetli gençlerimizdedir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından geçilen kutlama programında öğrenciler ve sporcular tarafından gerçekleştirilen gösteriler büyük beğeni topladı. Kutlama programı mini konser ile son buldu. Törene Vali Ersin Yazıcı, 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel , Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kurum müdürleri ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.