POLİTİKA - 03 Kasım 2018 Cumartesi 19:44

'Bize geniş bir liste verildi, biz bu listeyi hemen Rusya tarafına ilettik'

A
A
A
'Bize geniş bir liste verildi, biz bu listeyi hemen Rusya tarafına ilettik'

Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi oturumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İki Kırımlı kardeşimiz bize söylenmişti. Şimdi daha geniş bir liste bizlere verildi, bu listeyi de biz yine hemen Rusya tarafına ilettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mabeyn Köşkü’nde Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi oturumuna geçildi. Oturumun ardından Türkiye-Ukrayna arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına ilişkin ortak bildiri imzalandı. Törenin ardından liderler basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Biz geniş bir liste verildi, biz bu listeyi hemen Rusya tarafına ilettik” 

Ukrayna tarafından Rusya’da tutuklu bulunanlarla ilgili geniş bir liste verildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha önce malum iki Kırımlı kardeşimiz bize söylenmişti. Bunu bizlerde Rusya tarafına Sayın Putin’e ilettik ve serbest bırakılmışlardı. Şimdi daha geniş bir liste bizlere verildi, bu listeyi de biz yine hemen Rusya tarafına ilettik. Temennim o dur ki onlarla ilgili bu süreci takip edeceğiz ve başarılı olur” dedi. 

“Bu konu sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bizi değil, dünyayı ilgilendiren bir konudur” 

Rusya’da tutuklu bulunanlara gösterilen yardımdan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini ileterek konuşmasını sürdüren Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, “Hem Kırım’da hem de Rusya’da yasadışı siyasi mahkumların bize gösterilen yardımlardan dolayı teşekkürlerimi yinelemek isterim. Bu konu sadece Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bizi değil dünyayı ilgilendiren bir konudur. Ben mesela bu konuyu Almanya Başbakanı Merkel’le görüştüm. Aynı şekilde 7 Kasım tarihinde Helsinki ziyaretinde 11 Kasım’da Paris ziyaretinde bu konuya değineceğim. Bu konuda uluslararası toplumun desteği önemlidir. Siyasi mahkumlarımızın en kısa zamanda Kiev’e dönmelerini isteriz. Rusya’da niye bir insanı balkonunda Ukrayna bayrağını astığı için hapishaneye atılıyor. 20 yıllık bir hüküm veriliyor. Bu konuda tabi ki Rusya’ya baskı yapmaya devam ediyoruz. Rusya hapishanelerinde ve işgal altındaki bölgelerdi tutulan mahkumların serbest bırakılması için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Oğuzcan Yazar 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.