TEKNOLOJİ - 10 Ekim 2011 Pazartesi 11:36

Blackberry'nin sahibi 'asker kaçağı'

A
A
A
Blackberry'nin sahibi 'asker kaçağı'

Türkiye'de yatırım planlayan RIM firmasının sahibi, İstanbul göçmeni Lazaridis, zorunlu askerlik yüzünden görüşmelere yardımcısını gönderdi.

Blackberry akıllı telefonlaırn üreticisi Mike Lazaridis'in Türkiye'de askerlikten muaf olması için çare aranıyor. Şirketin kurucusu olan Lazaridis, CEO’luk ve Başkanlık görevlerini üstleniyor. 1.3 milyar dolarlık servetiyle Kanada’nın en zengin 51’inci işadamı. Mike Lazaridis’in bir diğer yönü ise İstanbul, Pangaltı’dan Kanada’ya göçen Rum bir ailenin çocuğu olması. Milliyet'te yer alan habere göre; Lazaridis’in Türkiye ile ilgili bir diğer bağlantısı da “zorunlu askerlik” yüzünden Türkiye’ye gelemiyor olması.


BAŞBAKAN OLAYIN TAKİPÇİSİ


Milliyet'in haberine göre RIM’in Türkiye’de Ar-Ge konusunda çalışma-yatırım yapması adına “Yatırım Ajansı” çalışma yürütüyor. Hatta yetkililer Başbakan Tayyip Erdoğan’a konuyu aktardı ve 2009 yılının sonunda “sorun çözülsün” talimatı geldi. O dönemde Lazaridis’e Türk vatandaşlığı teklifi götürülmüş, yatırıma davet edilmişti. Buna karşılık askeriyenin açık hükümleri gereği bu konuya çözüm konusunda ciddi sıkıntı yaşandığı biliniyor.


Türkiye ve Blackberry (RIM) için bu hafta önemli bir döneme işaret ediyor. Türkiye Ar-Ge ve yerli üretim konusunda teknoloji dünyasında etkili olma adına iddialı planlar yapıyor, 16 milyon adetlik ‘yerli tablet PC’ ihalesine hazırlanıyor. Bu iş Fatih projesinin temel taşlarından biri.
Kanadalı RIM, önce iPhone’un ardından iPad’in çıkışının ardından ağır yara aldı, şirketin hisseleri 70 milyar dolarlardan 10 milyar dolar seviyesine kadar indi. Bu noktadan yukarı doğru çıkış arıyor, bunun için dünyanın dört bir yanında proje peşinde koşuyor. Türkiye tam da buraya oturuyor.


TÜRKİYE’YE ‘BALSİLLİE’ GELİYOR


Türkiye ve Kanadalı RIM tarafları bu hafta bir araya geliyor. Ancak RIM’in Türkiye buluşmasına İstanbul göçmeni Mike Lazaridis değil şirketin diğer CEO’su Jim Balsillie katılıyor.


RIM Türkiye ofisinden edinilen bilgilere göre görüşmelere bizzat Lazaridis'in gelmemesi, onun askerlik sorununa halen bir çözüm bulunmamış olmasımdam kaynaklanıyor.


Bilindiği gibi Türkiye, yerli-yabancı ortaklarla tablet PC projesinin Türkiye’de üretimini ve aynen yerli otomobil projesinde olduğu gibi Türk markası ile pazarda yer almasını istiyor. Pazarın yerli-yabancı dev oyuncuları da bu işin içinde olmak adına şu sıralar Türkiye’de yoğun mesai harcıyor. Blackberry’nin Türkiye’de piyasaya çıkarmaya hazırlandığı PlayBook serisi ürün de bu proje için onlarca adaydan biri konumunda.


ALTI YAŞINDA PANGALTI’DAN KANADA’YA GÖÇTÜ


Mike Lazaridis Mart 1961’de İstanbullu bir Rum ailenin çocuğu olarak Pangaltı’da doğdu. Altı yaşına kadar İstanbul’da yaşadı, sonrasında 1967’de ailesiyle birlikte Kanada’ya yerleşti. Waterloo Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği öğrenimi gördü, teknoloji dünyasındaki pek çok ünlü örnekte olduğu gibi son sınıfta üniversiteyi terk etti.


1984 yılında RIM adlı şirketi kurdu. iPhone piyasa çıkana kadar endüstrinin en hızlı büyüyen oyuncusu olan firma 2008 yılında 70 milyar doların üzerinde piyasa değerine ulaştı. Ardından düşüşe geçen RIM’in piyasa değeri 12 milyar dolara kadar indi. Önceki gün yayımlanan verilere göre RIM’in Başkanı ve CEO’su Laziridis’in serveti 1.3 milyar dolara işaret ediyor. Mike Lazaridis ulaştığı bu rakamla Kanada’nın en zengin işadamları liginde 51’inci sırada yer alıyor.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu 24Erzincanspor yönetimi, düzenlenen iftar programında basın mensuplarıyla bir araya gelerek kulübün mevcut durumu ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentte bir restoranda gerçekleştirilen programa spor camiası temsilcileri ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı. Programda konuşan Kulüp Başkanı Alaattin Yavuz Güneş, sezonun kalan bölümünde ligdeki konumlarını daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Teknik heyet ve futbolcularla uyum içinde çalıştıklarını belirten Güneş, planlı ve disiplinli bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini ifade etti. İstikrarlı performansın önemine dikkati çeken Güneş, camiaya güven veren bir tablo ortaya koyduklarını dile getirdi. Toplantıda kurulması planlanan futbol akademisine ilişkin de bilgi veren Güneş, Erzincan’da altyapı temelli ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. Genç yeteneklerin erken yaşta keşfedilerek profesyonel altyapıyla buluşturulmasının öncelikleri arasında yer aldığını aktaran Güneş, akademinin uzun vadede hem kulübe hem de şehir futboluna katkı sağlayacağını belirtti. Sponsorluk çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Güneş, kulübün mali yapısını güçlendirmek amacıyla iş dünyası ve çeşitli kurumlarla temasların sürdüğünü ifade ederek, mevcut ekonomik şartlara rağmen mali disiplinin korunduğunu ve şeffaf bir yönetim anlayışı benimsediklerini sözlerine ekledi. Program, basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.