ÇEVRE - 08 Ağustos 2019 Perşembe 00:41

Bodrum’daki yangın 6 saat sonra söndürüldü

A
A
A
Bodrum’daki yangın 6 saat sonra söndürüldü

Muğla’nın Bodrum ilçesinde çıkan ve 6 saat sonra kontrol altına alınan yangında 30 hektarlık alanın kül olurken, Milas ilçesindeki yangında da 6 hektarlık alan yandı.

Bodrum’un Mumcular Mahallesi’nde öğle saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen ve Bayır köyü etrafını saran yangına 6 helikopter, çok sayıda arazöz ve orman işçileri müdahale etti. Alevleri söndürmek için Mumcular Mahallesi’ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar da seferber oldu. Bazı vatandaşlar yangına müdahale edenlere su ve ayran taşırken bazıları da ellerine aldıkları kürekler ve süpürgelerle yangın söndürmeye çalıştı. Dumandan etkilenen vatandaşlara ve orman işçilerine 122 ekipleri müdahale etti. Bayır bölgesinde 30 hektarlık alanda etkili olan yangın ekipler tarafından yaklaşık 6 saatlik müdahalesinin ardından kontrol altına alındı.

Milas’taki yangın da kontrol altına alındı

Milas ilçesinin Tuzabat bölgesinde çıkan ve havadan karadan müdahale edilen yangın da kontrol altına alındı. 6 hektarlık alanın yandığı alanda soğutma çalışmaları sürerken, iki yangına toplam 19 arazöz 31 su ikmal aracı, 4 ilk müdahale aracı, 12 pikap, 14 helikopter, 10 dozer, 10 trayler, 5 itfaiye aracı ile birlikte 125 araç ve 310 personel müdahalede bulundu. 

Öte yandan Bayır köyündeki yangında bazı evlerin ahırları, kışlık samanları küle oldu. Arıcılıkla uğraşan bazı vatandaşların arı kovanları yandı döndü. Bahçeleri ve ekinleri yanan birçok vatandaş gözyaşlarına hakim olamadı.

Kaymakam Yılmaz ve BAşkan Aras bölgede inceleme yaptı 

Bölgeye Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ta gelerek incelemelerde bulundu. Yangınla ilgili olarak kısa bir açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Yangın büyük bir alana yayıldı. Yerleşim yerleri, ekiplerimizin hızlı mücadelesiyle zarar görmedi çok fazla. Bir köylümüzün samanlığı ve bir vatandaşımızın arı kovanları yandı. Köylü halkımızın zeytin ağaçlarında büyük zarar var. Bölgedeki çamlık alanda ciddi zarar var. Helikopterler havandan soğutma çalışmaları yapıyor. Bazı evlere çok yaklaştı alevler. Köylü halkı dumandan etkilenmesin diye tahliye edildi köy halkı, sonra herkes evlerine döndü” dedi. 

Aras vatandaşlar uyararak, “vatandaşlara seslenmek istiyorum. Ormanda yaptıkları tüm faaliyetlerde lütfen dikkat etsinler. Yanan ormanlar değil geleceğimizdir” ifadelerini kullandı. 

Eren Ayhan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Uluslararası öğrenciler Tokat’ta iş dünyasıyla buluştu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) ve Tokat Teknopark iş birliği ile 2023 yılında hayata geçirilen "Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitim Programı" faaliyetleri devam ediyor. Program kapsamında eğitim alan uluslararası öğrenciler, Tokat Teknopark A.Ş. koordinasyonunda ve OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi Uzmanlarının katılımıyla, Tokat Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan bir şirketi ziyaret etti. Çalışma ziyaretinde öğrenciler; işletmelerin dış ticaret faaliyetlerinin iş hayatındaki uygulamalarını, fabrikadaki üretim süreçlerini yakından gözlemleme ve işletme içindeki operasyonları inceleme şansı buldu. Ziyaret öğrencilerin, kendi ülkelerinde hangi hedef pazar ve müşterileri belirleyebileceklerine ilişkin fikir edinme imkanı da sundu. Ziyaretin sonunda öğrencilere, 12’den fazla ülkeye ihracat yapan firmanın ürünleri, sektörel tecrübesi, teknolojik altyapısı hakkında detaylı bilgi elde edebilecekleri kataloglar verildi. Fabrika çalışma ziyareti, öğrenciler tarafından teorik bilgilerini, sahadaki yansımalarıyla birlikte yorumlayabilecekleri önemli bir deneyim olarak değerlendirildi. Yabancı uyruklu öğrencilere yönelik dış ticaret programları OKA tarafından Samsun, Çorum ve Tokat illerinde uygulanan Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Programları, dış ticaret alanında Bölgede nitelikli insan kaynağı yetişmesine yönelik etkili bir adım olarak değerlendiriliyor. Programlar, uluslararası öğrencileri bireysel kariyer yolculuklarında bir adım öne taşırken, öğrencilerin bölgenin ekonomik kalkınması için önemli bir rol üstlenmelerine de imkân sağlıyor. OKA’nın 2022 yılında başlamış olduğu Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Programlarına Samsun’da 40, Çorum’da 49, Tokat’ta ise 46 uluslararası öğrenci katıldı. Programlar kapsamında uluslararası öğrencilere Temel Dış Ticaret Eğitimi verildi. “Dış Ticaretin Temel Kavramları, İş ve Görev Tanımları”, “Dış Ticaret Kuralları ve Prosedürleri”, “Teslim Şekilleri”, “İstihbarat, Pazarlama Stratejileri” ve “İletişim” konuları işlendi. 2024 yılı Mart ayı itibarıyla tüm illerde öğrenci-firma eşleştirmelerine yoğunlaşıldı. Böylelikle firmaların talepleri doğrultusunda, öğrencilerin kendi ülkelerinde ticari bağlantılar ve güçlü satış kanalları kurması sağlanacak.
Antalya Okul çevresinde yapılan denetimlerde 29 bin 100 adet gümrük kaçağı sigara ele geçirildi Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün okul çevrelerindeki iş yerlerinde kaçakçılık faaliyetlerine yönelik yaptığı denetimde 30 bin 750 adet boş makaron/sigara sarma kağıdı, 29 bin 100 adet gümrük kaçağı/doldurulmuş sigara 135 adet puro ele geçirildi. İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan “Çocukların Eğitim Süreçlerinin Güvenliğine İlişkin Koruyucu ve Önleyici Hizmet ve Tedbirlerin Artırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde, Çocuk Şube Müdürlüğü katılımıyla Muratpaşa ilçesindeki okul çevrelerinde bulunan tekel bayi, market, tütüncü gibi faaliyet gösteren işyerlerinde; elektronik sigara, sarmalık kıyılmış tütün, sarma sigara, pipo, nargile tütünü, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilen tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü elektronik mamulün ele geçirilebilmesi amacıyla denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde; 30 bin 750 adet boş makaron/sigara sarma kağıdı, 29 bin 100 adet gümrük kaçağı/doldurulmuş sigara 135 adet puro, 65 adet elektronik sigara/likiti, 7 kilogram nargile tütünü, 1 adet tabanca, 2 adet şarjör, 60 adet fişek ele geçirildi. Yapılan aramalar neticesinde suç unsuru tespit edilen işyerlerinin sahipleri/işletmecileri hakkında “5607 Sayılı Kanun’a Muhalefet Etmek”, “6136 Sayılı Kanun’a Muhalefet Etmek” ve “Sağlık İçin Tehlikeli Madde Temini (TCK md.194)” suçlarından adli işlem yapıldı.