SAĞLIK - 29 Nisan 2024 Pazartesi 16:37

Erciş’te sağlıklı beslenme eğitim semineri verildi

A
A
A
Erciş’te sağlıklı beslenme eğitim semineri verildi

Van Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından Erciş ilçesinde sağlıklı beslenme eğitim semineri verildi.


Gençlik ve Spor Müdürlüğü uzman diyetisyeni tarafından Erciş Gençlik Merkezinde sağlıklı beslenme ve diyet ile alakalı eğitim semineri verildi. Seminerde konuşan diyetisyen Edanur Gülşah Dündar, sağlıklı beslenmesin öneminden bahsederek obezite ile mücadele ve sağlıklı yaşam hakkında bilgi vererek, diyet yapmanın yollarından bahsetti.


Eğitime Erciş Gençlik Merkezi ve Erciş Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu çalışanları katıldı.



Erciş’te sağlıklı beslenme eğitim semineri verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de 19 Mayıs koşusu yapıldı Küçükçekmece’de okullar arası 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kros yarışması düzenlendi. Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile okullar arası 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kros yarışması düzenlendi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Küçükçekmece Gölü kenarında düzenlenen yarışmada, 191 sporcu dereceye girebilmek için ter döktü. Koşu; Küçük Kızlar, Küçük Erkekler, Yıldız Kızlar, Yıldız Erkekler, Genç Kızlar ve Genç Erkekler olmak üzere 6 kategoride gerçekleşti. Yarışma sonunda dereceye girenlere kupa ve madalya takdim edildi. Dereceye girenler ise şöyle; Küçük Kızlar 1. Jinda Efsun Gökdemir - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2. Rojbin Kurt - Yunus Emre Ortaokulu, 3.Nisa Kerimoğlu - TOKİ Avrupa Konutları Ortaokulu Küçük Erkekler, 1. Siraç Sevinç - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2.Buğra Çelik - Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, 3.Talha Bekçi - Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu Yıldız Kızlar 1.Toprak Güneri - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2.HiraNur Toy - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 3. Elif Şen - Söğütlüçeşme Ortaokulu Yıldız Erkekler 1.Ahmet Abdullah - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2.Abdül Cabbar Abdullah - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 3.Aras Özen - Melikşah Ortaokulu Genç Kızlar 1. Tuğba Duran - Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2.Ecrin Karaoğlan - Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 3.Esmanur Teke - Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi Genç Erkekler 1.Emirhan Sönmez - TOKİ Atakent Spor Lisesi, 2. Utku Öztürk - TOKİ Atakent Spor Lisesi, 3.Yiğit Önata - Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Gaziantep Gastronomi şehrinde kağıt üstünde kebap dönemi Gastronominin başkenti Gaziantep’te, tarihi bir mekanda hizmet veren bir kebapçı, geleneksel sunum yöntemlerini bir kenara bırakarak kebapları tabak ya da bardak kullanmadan doğrudan kağıt üzerinde servis etmeye başladı. Bu yenilikçi sunum tarzı, şehirdeki yemek severlerin yoğun ilgisini çekti. Kebapçıyı ziyaret eden vatandaşlar, etin kağıt üzerinde sunulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kebap severler, bu yöntemin hem pratik hem de lezzetin daha doğal hissedilmesini sağladığını belirtti. Kebapçının sahibi Selçuk Cingisiz ise, bu sunum tarzıyla hem çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilediklerini hem de müşterilerine farklı bir deneyim sunduklarını ifade etti. “Çok tercih ediliyoruz ve bu yoğunluktan çok memnunuz” Gastronomi şehrine yenilik getirdiğini söyleyen işletmeci Selçuk Cingisiz, “Gördüğünüz gibi burada düzenli bir şekilde taze et kesiyoruz. Burada dinlendirip daha sonra yemeğe hazır hale getiriyoruz. Gelen müşterilerimize taze bir şekilde ikram ediyoruz. Gördüğünüz gibi işletmemiz çok küçük. Bu yüzden tabak, bardak kullanmıyoruz. İşimizde yoğun olduğu için hijyenik yağlı kağıt kullanıyoruz. Müşterilerimizde bu durumdan gayet memnun. Çok tercih ediliyoruz ve bu yoğunluktan çok memnunuz. Severek tüketiliyor kebaplarımız. Muadilimiz yoktur. Düzenli bir şekilde gelen müşterilerimiz var. Yoğunluğumuzda gözle görülüyor” dedi. “Öncelikle bu yemek lezzeti memleketin hiçbir yerde yoktur” Hemen hemen her gün et tükettiğini söyleyen müşteri Yunus Şahin, “Öncelikle bu yemek lezzeti memleketin hiçbir yerde yoktur. Doğal olması da ona ayrıcalık kazandırıyor. Çok güzel bir lezzeti var. Herkese tavsiye ediyorum. Ben her gün tüketiyorum” ifadelerini kullandı. “Lezzetin olduğu yerde tabak kullanmaya gerek yok” Diğer müşteri Engin Yıldız, “Özellikle böyle salaş mekânları çok tercih ediyorum. Lezzetli bir yer. Sunumlarda tabak kullanılmıyor. Bence çok daha güzel. Lezzetin olduğu yerde tabak vs kullanmaya gerek yok” şeklinde konuştu. “Elle yemek daha çok lezzet katıyor” Yurt dışından kağıt üstünde kebap yemek için geldiklerini söyleyen Okan Ezgi Atabay çifti ise, “Eşimle yemek için buraya geldim. Güzel bir yemek yiyelim dedik. Bu yüzden de bu mekanı tercih ettik. Sosyal medyada gördük ve çok merak ettik. Tabak burada kullanılmıyor. Bizim için önemli olanda etin lezzetidir. Elle yemek daha çok lezzet katıyor. Lezzeti on numara olduktan sonra bizim için bir şey fark etmiyor” diye konuştu.
Adana Motosiklet sürücüleri kural tanımayan motosikletlilerden rahatsız Adana’nın Kozan ilçesinde yapılan denetimlerde motosiklet sürücüleri kurallara uymayan sürücülerden rahatsızlığını dile getirerek, denetimlerin sıkı bir şekilde devam etmesini talep etti. Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, ilçede abartı egzoz ve kurallara uymayan sürücülere yönelik denetim gerçekleştirdi. Göç yolundaki denetimde kask, ehliyet ve motosikletinde eksik bulunmayan Yasin Kuzey isimli sürücü, trafik denetimlerinden memnun olduklarını söyledi. Bir motosiklet sürücüsü olarak gece kendisinin de motosiklet sürücüleri tarafından rahatsız edildiğini ifade eden Kuzey, “Bu sistemden çok memnunuz. Motosiklette en önemli şey tedbir. Bir motosikleti herkes sürer ama tedbirli olamaz. Abartı egzoz ben de sürdüm ama insanlar hoş şeyler söylemiyor” diye konuştu. Trafik ekipleri ise halkın huzur ve güvenliği için çevreyi rahatsız eden motosiklet ve motorlu bisikletlerin yalnızca idari yaptırımla değil, 2024 yılı tutarlarına göre ehliyetsiz araç kullanımının 12 bin 977 TL, teknik değişiklik yapmanın 6 bin 439 TL olduğunu belirterek, idari para cezası göz önünde bulundurulduğunda sürücülerin, işletmelerin ve ailelerin de bizzat dahil olduğu duyarlılık ile trafik sorununun çözüleceğini dile getirdiler. Öte yandan, bu yılın ilk 5 ayında motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerine yönelik yapılan denetimlerde bin 508 motosiklet kontrol edildi. Denetimlerde 130 kişiye ehliyetsiz veya yetersiz ehliyetle araç kullanmaktan, 189 sürücüye kask takmamaktan, 22 araca teknik değişiklik, abartı egzozdan, 9 araca duman-gürültü çıkarmaktan, 102 sürücüye diğer maddelerden olmak üzere toplam 456 araca cezai işlem uygulanırken, 80 motosiklet ve motorlu bisiklet tipi araç trafikten men edildi.
Mersin Silifke’de satılan İran ve Antalya karpuzuna Rus vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor Pazar tezgahlarında yerini alan İran ve Antalya karpuzuna Silifke’de Rus vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Dilimle satışa sunulan kapuzun tanesi 200 ila 400 lirayı buluyor. Cepleri yakan karpuzu vatandaşlar dilimle alıyor. İran ve Antalya karpuzu pazar tezgahlarındaki yerini aldı. İran’dan ithal edilen aynı zamanda Antalya’dan getirilen karpuzlar pazarlarda satışa çıkarken, fiyatı resmen el yakıyor. Tanesi 200 ila 400 lirayı bulan karpuzun fiyatı böyle olunca haliyle dilim usulü tadımlık satılıyor. Silifke’nin belirli yerlerinde kurulan kapalı pazarda kilosu 30 liradan satılan ve tanesi 200 ila 400 lirayı bulan karpuz, tüketicinin isteği üzerine dilimlerle satılmaya başlandı. Bu parayı yüksek bulanlar sık sık “Dilimle satılıyor mu, yarısını alabilir miyiz” diye sorunca, Silifke Kapalı Pazarı’nda karpuz satışı yapan İbrahim Karayel, karpuzu alınabilir ölçülerde keserek satışa sundu. Bazılarını ikiye bölen, bazılarını ise çeyrek dilimler halinde kesen Karayel, karpuzları streç filmle sarıp, dilimini tüketiciye satmaya başladı. Karayel yaptığı açıklamada, "Pazar eskisi gibi dolmuyor. Başta karpuz olmak üzere yaz meyveleri sezona pahalı giriş yaptı. Bu yüzden karpuzu dilimle satmaya başladık. Rus vatandaşlar karpuza büyük bir ilgi gösteriyor” dedi. Karpuz ise daha çok Rus vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.
Bursa Özel sektörün sorunlarını BTÜ çözüyor Sektörlerin karşılaştıkları problemleri çözmek için harekete geçen Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) “Sorun Çözüm Pazarı” tanıtım toplantısını otomotiv sektörünün temsilcileriyle yaptı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen formatın toplantısında firma temsilcileri memnuniyetlerini ve beklentilerini aktarırken, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Özel sektörün karşılaştığı tüm sorunların çözümü, BTÜ elinden olacak” dedi. Akademik aklı özel sektörle buluşturmak amacıyla pek çok proje üreten Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) şimdi de sektörlerin sorunlarını çözmek için kolları sıvadı. ‘Sanayiyi güçlendiren, sanayiden güç alan üniversite’ hedefiyle “Sorun Çözüm Pazarı” formatını geliştiren BTÜ, burada sektörün yürüttüğü Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon, test-analiz, kalite gibi mevcut süreçlerinde karşılaştıkları problemlere çözüm önerileri getirecek. Bu çerçevedeki ’Sorun Çözüm Pazarı’nın tanıtımı Bursa’nın en güçlü olduğu alanlardan otomotiv sektörüyle başladı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ile Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, ulusal ve uluslararası çapta faaliyet gösteren otomotiv firmalarının temsilcileri ile bir araya geldi. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirilen buluşmada, firma temsilcileri tek tek söz alarak sektörde karşılaştıkları sorunları ve BTÜ’den beklentilerini dile getirdi. Sektörlerin yol haritası iş birliğiyle belirlenecek Otomotiv sektörü temsilcileriyle yapılan buluşmada konuşan Rektör Naci Çağlar, ’Sorun Çözüm Pazarı’nın amacının sorunları çözmek veya iyileştirme önerilerini üniversite-sektör iş birliği çerçevesinde birlikte geliştirmek ve yol haritasını belirlemek olduğunu söyledi. BTÜ’nün her zaman özel sektörün sesine duyarlı olduğunu ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Rektör Çağlar, ’Sorun Çözüm Pazarı’ ile iş birliğini daha da sistematikleştireceklerini belirtti. ’Sorun Çözüm Pazarı’ ile yapılabilecek iş birliklerinden bahseden Rektör Çağlar, “Sizlerin ileteceği sorunlara karşılık teknik danışmanlık verebilir, ortak projeler gerçekleştirebiliriz. Yine bu sorunları lisansüstü tez çalışmaları ve verebileceğimiz eğitim hizmetleri ile aşabiliriz. Bu tanıtım buluşmamızda elde ettiğimiz verilerle, otomotiv sektörümüzün ’Sorun Çözüm Pazarı’ organizasyonunu haziran ayı ortalarında başlatacağız. Diğer tüm sektörlerimiz ile de ’Sorun Çözüm Pazarı’ organizasyonlarına devam ederek, bilimsel yetkinliğimizi özel sektöre aktarmak istiyoruz” dedi. Nitelikli iş gücü, verimlilik ve rekabet artışı ’Sorun Çözüm Pazarı’ sayesinde sektörlerin pek çok kazanım elde edeceğinden bahseden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Çağlar, “Üniversite-sanayi iş birliği sayesinde nitelikli iş gücü, verimlilik artışı, maliyetlerin azalması, rekabet avantajı, yeni fon kaynakları, teknoloji transferi sağlanabilecek. Bunların yanında sektör çalışanları tarafından sektör sorunlarına yönelik lisansüstü tezler yapılmasının önü açılacak. Sorunların çözümünde bilimsel bakış açısının içe dönmesi ile de Ar-Ge imkanları geliştirilebilecek. Böylelikle özel sektörün karşılaştığı tüm sorunların çözümü, BTÜ elinden olacak” diye konuştu. Otomotivin sorunları: yeşil dönüşüm, enerji verimliliği, teknik sorunlar Rektör Çağlar’ın konuşmasının ardından tek tek söz alan otomotiv firma temsilcileri, Bursa Teknik Üniversitesi masası etrafında sorunların çözülecek olmasının çok önemli ve değerli olduğunu söyledi. Özellikle teknik alanda ve uluslararası projeler konusunda problemler yaşadıklarını belirten firma temsilcileri, BTÜ öncülüğünde bu sorunların çözülebileceğini ifade etti. Firma temsilcileri; AB proje destekleri, yeşil dönüşümün sağlanması, karbon ayak izi, yeni projelerin hayata geçirilmesi ve bunların sürdürülebilmesi, elektrikli araçların ağırlığının azaltılması, enerji verimliliği yönetimi, yapay zekânınotomotiv sektörü sürecine dâhil edilmesi gibi sorunların çözümünde iş birliğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Rektör Çağlar ve ekibine teşekkür eden otomotiv firma temsilcileri, sorunlarının çözümü için buluşmayı sabırsızlıkla beklediklerini de ifade etti. İlki otomotiv sektörüyle başlayan ’Sorun Çözüm Pazarı’nın toplantıları farklı sektörlerle de devam edecek. Toplantıların ardından her firma ya da konu özelinde ayrı masalar oluşturulacak. Çözüm masaları oluşturulurken, firmanın ya da konunun sorununa yönelik uygun akademisyenlerin belirlenmesi sağlanacak. Akademisyenler ve firma temsilcileri çözüm masasında buluştuktan sonra bir takvim oluşturulacak, takvime göre sorunların çözümü için geliştirilecek projelerle aksiyon alınması sağlanacak. Bu süreç BTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından takip edilecek.