SAĞLIK - 03 Mart 2015 Salı 14:46

Boğaz ağrıları büyük sıkıntılara yol açabiliyor

A
A
A
Boğaz ağrıları büyük sıkıntılara yol açabiliyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, virüs enfeksiyonunun bulgusu olan boğaz ağrısının, kişinin yaşam konforunu bozarak büyük sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, “Boğaz ağrısı birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Boğazda yanma ve hassasiyet olarak da ifade edilen ve yutkunmakla şiddetlenen bu şikayetin en sık sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar çoğunlukla virüs kökenlidir. (Soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyoz mononükleoz virüsleri gibi) Yine kızamık, suçiçeği gibi virüs hastalıklarının da döküntülerin yanı sıra, boğaz ağrısı yapabilecekleri unutulmamalıdır.” diye ifade etti.

Daha nadir olarak bakteri kökenli enfeksiyonların boğaz ağrısına yol açtığını ifade eden Op. Dr. Gökhan Güvener, “Bunların arasında da özellikle bademcik iltihaplarında streptokoklar öne çıkar. Ayrıca aşılamayla büyük oranda sıklığı azalmış olan difteri ve boğmaca bakterileri de sebepler arasında sayılabilir. Virüs enfeksiyonlarının spesifik bir tedavisi yoktur ve antibiyotiklerden etkilenmezler. Bu durumda tedavi semptomların giderilmesine yöneliktir. Dinlenme, bol sıvı alımı, ağrı kesiciler; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi ek bulgular varsa buna yönelik tedaviler kullanılabilir. Virüs kökenli enfeksiyonların olağan seyrinde, bağışıklık sisteminin etkisiyle bulgularda hafifleme ve yaklaşık bir haftalık sürede tam düzelme beklenir. Boğaz enfeksiyonları daha nadir görülmelerine rağmen daha ağır seyreden, özellikle çocuklarda komplikasyon oluşturabilecek durumlardır.

Bu durumda yine destekleyici tedavinin yanı sıra uygun antibiyotikler de tedavide yer almalıdır. Bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonları ayırmada kesin kriterler olmamakla birlikte, antibiyotik kullanımına karar verirken bu ayrımı yapabilmek önemlidir. Bakteriyel enfeksiyonlarda boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü çok daha şiddetli ve uzun sürelidir. Genel durum daha belirgin olarak bozulmuştur, ateş genellikle 38.3 derecenin üzerinde ve dirençlidir. Boğazdaki muayene bulguları (kızarıklık, mukoza düzensizliği, farenks bantlarında şişlik gibi) daha belirgindir. Eğer bademcikler tutulduysa şişmenin yanı sıra üzerlerinde beyaz iltihabi döküntüler görülebilir. Boyun lenf bezlerinde ağrılı büyümeler görülebilir. Bakteriyel boğaz ağrılarında; hapşırık, öksürük, burun akıntısı gibi diğer bulgular daha siliktir veya hiç yoktur.

Doktorun uygulayacağı çeşitli kan tetkikleri, hızlı streptokok testi ve boğaz kültürü gibi testler de antibiyotik kararı vermede yardımcı olur. Ağrısının daha nadir görülmekle birlikte enfeksiyon dışı sebepleri de olabilir. Alerjiler, sağlıklı burun solunumu olmaması ve ağızdan nefes almaya bağlı boğaz kuruluğu, kirli havaya ve sigaraya maruz kalmanın yol açtığı kronik tahriş, aşırı bağırma ve sesin kötü kullanımına bağlı gırtlak ve adale ağrıları, reflüye bağlı ağrılar ve bazı tümörler bu sebepler arasında sayılabilir. Genel olarak bir-iki haftadan uzun süren boğaz ağrılarında, olası diğer sebeplerin saptanması için doktor muayenesi önerilmektedir” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mahallemde Maç Var projesinde çeyrek final heyecanı başlıyor Denizli’de başlatılan mahalleler arası futbol turnuvası, çeyrek final müsabakalarıyla devam ediyor. Turnuvanın çeyrek final karşılaşmaları 2 Mayıs Perşembe günü Saraçoğlu ve Başkarcı statlarında yapılacak. Denizli Emniyet Müdürlüğü’nün öncülüğünde birçok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun desteklediği "Mahallemde Maç Var" projesi, mahalleler arasında dostluk ve rekabeti pekiştirmek amacıyla düzenleniyor. Ekim 2023’te başlayan hazırlıklar sonucu, Ocak 2024’te başlayan müsabakalarda 50 mahalle takımı ve 970 genç sporcu kıyasıya mücadele ediyor. Projenin başında belirtilen amaçlarından biri de gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılması ve sosyal çevrelerini iyileştirmelerine yardımcı olmaktı. Ayrıca, mahalle kültürünün güçlenmesine de önemli katkılarda bulunuyor. Turnuvanın çeyrek final müsabakaları, 2 Mayıs 2024 Perşembe günü Denizli’deki Saraçoğlu ve Başkarcı stadlarında gerçekleştirilecek. İlk maç 11.00’de, ikinci maç ise 13.00’te başlayacak. Çeyrek ve yarı final karşılaşmalarının tamamlanmasının ardından 16 Mayıs tarihinde Atatürk Stadyumu’nda büyük final karşılaşması yapılacak. Turnuvanın çeyrek final karşılaşma programı şu şekilde; Saraçoğlu Stadı Saat 11.00 Cumhuriyet - Akköy/Yukarışamlı Saat 13.00 Tekkeköy/Gökpınar - Goncalı/Karakova Başkarcı Stadı Saat 11.00 Akhan - Yenişehir Saat 13.00 Sümer - 1200 Evler
Manisa Eğitim-Bir-Sen’den öğretmenlere yapılan saldırılara tepki Eğitim-Bir-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Halil Kallat, İstanbul ve Ankara’da eğitimcilere karşı yapılan saldırıların artık sabırları taşırma noktasına getirdiğine dikkat çekerek, "Öğretmenlerimizin şiddete karşı yasal güvence altında olmaları ve şiddetin kökünün kurutulması için acilen caydırıcı önlemlerin alınması kaçınılmazdır." dedi. İstanbul Sarıyer ve Ankara Pursaklar’da öğretmen ve müdür yardımcısına yönelik gerçekleştirilen saldırılan kabul edilemez olduğunu kaydeden Eğitim-Bir-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Halil Kallat, "Toplumun inşası ve ihyası için var gücüyle çalışan, iyiliğin ve doğruluğun mimarı öğretmenlerin okullarda öğrencilerin gözü önünde şiddete maruz kalması eğitim camiası başta olmak üzere toplum vicdanını ciddi bir şekilde yaralamıştır. Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda görev yapan bir meslektaşımızın en basit tabiri ile kendini bilmez bir veli tarafından darp edilmesi ve Pursaklar/Borsa İstanbul MTAL’de müdür yardımcısı olarak görev yapan Sadettin Dinçer Öğretmenimizin öğrencisi tarafından yapılan bıçaklı saldırıda yaralanması artık sabırları taşırma seviyesine getirmiştir." diye konuştu. Açıklamasında öğretmenlerin şiddete karşı yasal güvence altında olmaları ve şiddetin kökünün kurutulması için acilen caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Kallat şunları söyledi: "Hayatı boyunca pedagoji ve psikoloji hakkında tek cümle kuracak kadar bilgisi olmayanların öğretmenlere parmak sallayarak işini öğretmeye çalışmaları, hak arama adı altında her türlü edepsizliğin öğretmene reva görülmesi, özgürlük ve özgüven kisvesi altında öğrencilerin her türlü davranışına göz yumulması eğitimin mutfağında olan öğretmenlerin görev yaptıkları kuruma ve hatta mesleklerine karşı aidiyet duygularını zayıflatmaktadır. Öğretmenlerimizin şiddete karşı yasal güvence altında olmaları ve şiddetin kökünün kurutulması için acilen caydırıcı önlemlerin alınması kaçınılmazdır. Meslektaşlarımıza karşı yapılan bu saldırıları kınıyor, yalnız olmadıklarını belirterek kendilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Öğretmenlere karşı yapılan bu zorbalıklar, yapanların yanına kar kalmayacaktır."