SAĞLIK - 03 Ekim 2017 Salı 12:02

Bu besinler anne sütünü artırıyor

A
A
A
Bu besinler anne sütünü artırıyor

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, emzirme süresince 4 yapraklı yonca modeli olarak tanımlanan et, süt, sebze, meyve ve tahılları içeren dengeli bir beslenme programı uygulamanın yeterli olduğunu belirtti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kadınlar için hayatının en özel dönemlerinden biri olan hamilelik sürecinin mutlu sonla tamamlanmasının ardından sağlıklı bir insan yetiştirmenin sorumluluğu başladığını kaydederek, “Bunun ilk aşaması da beslenme ihtiyacının karşılanması oluyor. Daha önce bu deneyimi yaşamış bile olsa tüm anneler için doğumun hemen ardından gelen en belirgin kaygı ‘çocuğum yeterince besleniyor mu?’ oluyor. Konuyla ilgili çevredeki hemen herkesin ayrı bir fikrinin olması da kafaların iyice karışmasına neden olabiliyor.

Ancak bu noktada bilinmesi gereken en önemli unsur, çocuğun sağlıklı beslenebilmesi için öncelikle annenin sağlıklı olması gerektiği. Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte alınan kiloların geri verilme isteğiyle emzirme döneminde hızlı kilo vermeyi vaat eden şok diyetler uygulamak ise yapılmaması gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alıyor” dedi. Çisem Gündüz, annenin yeterli ve dengeli beslenmesinin kilo kontrolünü sağlayacağına da işaret ederek anne sütünü artıracak beslenme önerileri sıraladı.

A vitamininden zengin gıdalar tüketin

Gündüz, sütün kalitesini yükseltmek ve süt salınımını artırmak için, A vitamininden zengin yumurta, havuç, yeşil yapraklı sebzeler ve kayısıya beslenme programda yer ayrılması gerektiğini ifade ederek, özellikle havuç ve yeşil yapraklı sebzeler kolay bir atıştırmalık olabildiği için kilo kontrolüne de yardım ettiğini söyledi.

Süt ve yoğurdu ihmal etmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, hem hamilelik hem de emzirme sürecinde kaybedilen kalsiyumunun yerine konabilmesi gerektiğini belirterek, “Bunun için, süt, yoğurt, kefir, ayran gibi kalsiyumdan zengin besinleri her gün tüketmeye özen gösterin. Vitamin ve mineraller açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin süt salınımını da artırıcı özelliği bulunuyor. Aynı zamanda yüksek posa içeriği ile doğum sonrası kabızlık probleminin önüne geçilmesine de yardımcı oluyor. Dolayısıyla her öğününüzde yeşil yaprakları sebzelerin olmasına özen gösterin” dedi.

Mutlaka günde 3 litre su için

Günlük 3 litre su tüketiminin altına düşmemek gerektiğini kaydeden Gündüz, “Sıvı tüketimini arttırmak için taze veya kuru meyvelerden hoşaf veya kompostolar yapılabilir. Bunun yanında ayran, az şekerli limonatalar da tercih edilebilir. Ancak hiçbir sıvının suyun yerine geçmediğini de bilin” diye konuştu.

Rezene, ısırgan otu çayı tercih edin

Diyet Uzmanı Gündüz, prolaktin ve östrojen hormonlarının özelliğini yükselterek anne sütünün miktarının artmasına yardımcı olan rezene, ısırgan otu ve çemen otu gibi bitkilerinin çayını demleyip günde 2-3 fincan içilmesini önererek, “Ihlamur, melisa, papatya çayları da anne ve bebeği rahatlatarak uyku probleminin azalmasına yardımcı oluyor. Yine de anneler doktorlarına sormadan herhangi bir bitki çayı yada karışım tüketmemeye dikkat etsinler” dedi.

Kahve ve çaydan uzak durun

Çisem Gündüz, kafeinin hem anne, hem de bebekte huzursuzluk oluşturarak kaliteli bir uyku geçirmesine mani olduğunu söyledi. Bu nedenle kahve, çay gibi kafein içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Gündüz, şunları kaydetti:

"Ancak çok isteniyorsa günlük 2 bardak açık çay veya 1 fincan Türk kahvesi içebilirsiniz. Emziren annelerin ‘sütüm yetiyor mu?’ endişesine kapılmamaları için emzirme süresince et, süt, sebze, meyve ve tahılları içeren dengeli bir beslenme programı uygulamaları yeterli. Bununla birlikte anne sütünü arttıran en önemli faktörlerden biri emzirebilmek olduğu için bebeğiniz her istediğinde emzirmeniz gerekiyor. Bu dönemde annelerin ekstra vitamin veya mineral takviyesini doktorlarına sormadan kullanmamaları gerekir.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.