ÇEVRE - 04 Ekim 2017 Çarşamba 12:06

Bu da nar yetiştiren Eko Dede

A
A
A
Bu da nar yetiştiren Eko Dede

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Eko Dede lakaplı bir çiftçi, yaklaşık 20 yıldır herhangi bir zirai ilaç kullanmadan narların nasıl yetişebileceğini deniyor.

Suruç ilçesi Aybastı Mahallesi'nde kendisine ait arazide yaklaşık 20 yıldır nar yetiştiren 65 yaşındaki emekli öğretmen İbrahim Halil Akkuş, yetiştirdiği narları misafirlerine ikram ediyor. Yıllardır “Eko Park” ismini verdiği iki dönümlük arazide meyveleri doğal yollarla nasıl yetiştirebileceğini araştıran Akkuş, bunun için çeşitli yollar deniyor. İbrahim Halil Akkuş, büyüyen meyvelerini son dönemlerde dalındayken poşet geçirerek korumaya çalışıyor. Elde ettiği narları ise satmayarak sadece kendisini ziyarete gelenlere ikram eden Akkuş, vatandaşlara meyve fidanı da hediye ediyor.

20 yıldır kendi çapında araştırma yapıyor

Eko Dede lakaplı İbrahim Halil Akkuş, yaklaşık 20 yıldır doğal ürünün nasıl yetiştirilebileceğini araştırıyor. 2 dönümlük arazisinde uygulamalar yapan Akkuş, “Ben Eko Dede. Her bölgenin insanı kendi marifetiyle anılır. 20 yıldır iki dönümlük bu eko parkımda araştırma amaçlı meyve ve diğer bitkiler üzerine çalışma yapıyorum. Buradaki amacım insanlara doğal meyveleri tadıyla yedirmek. İnsanlara fidan da veriyorum. Yani insanlığa bir hizmettir. Bu çalışmaları yaparken içerisinde olduğumuz nar hasadı günleri önemlidir. Asıl hedefim, narı Allah’ın verdiği doğal tadıyla, fizyolojisiyle yetiştirip hasadını yapmak. Satışını yamıyorum. Buradaki kazancım yeni dostlar ediniyorum” dedi.

“Nar üreticileri kimyasal ilaç kullanıyor”

Üreticilerin kimyasal ilaç kullandığını dile getiren Akkuş, “Şimdi herkes nar hasadında, narı alıyor pazara götürüyor. Kimyasal ilaçlar kullanıyor. Ben ise hasat zamanı buzdolabı poşetlerini alıyorum. Narın üstünü koruyacak şekilde poşeti geçiriyorum. Poşeti de sapıyla birlikte bir iple bağlıyorum. Narın hava alabilmesi için poşetin al kısmını kesiyorum. Böylelikle nar yağmur sularından korunmuş oluyor. Geçici sera görevini gören bu poşet sayesinde nar hasadı 15 gün geciktirilebilir ve oluşabilecek çatlakların da önüne geçilmiş olunur. Ayrıca bu yöntem ile nar doğal olarak şurup alıyor, olgunlaşıyor. Bu şekilde nar tam yenilecek kıvama ulaşıyor. Kimyasal ilaçların kullanıldığı narlar ile benim bahçemde yetişen narları tarttığımızda, bu narlar daha ağır, bir kilogram geliyor ve daha uzun süre dayanabiliyor” şeklinde konuştu. 

Erhan Subaşı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale’de karı-kocayı öldüren cinayet şüphelisi yakalandı Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde tartışma yaşadığı karı kocayı öldürüp firar eden cinayet şüphelisi R.Ş. (46) yakalandı. Olay dün saat 23.30 sıralarında Ayvacık ilçesi Fatih mahallesi Edremit caddesi üzerinde bulunan bir iş yerinin bahçesinde meydana geldi. Ayvacık ilçesinde Yediemin Otoparkı’nda henüz belirlenemeyen R.Ş. ile Barış Tekebaş arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine R.Ş. silahla Barış Tekebaş ile Tekebaş’ın boşanma aşamasında olduğu eşi Duygu Tekebaş’ı vurdu. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalenin ardından Barış Tekebaş ile Duygu Tekebaş’ın hayatını kaybettikleri tespit edildi. Firar eden cinayet şüphelisi R.Ş. Ahmetçe köyü yakınlarında bir barakada polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Konuyla Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, "22 Aralık 2025 günü saat 23.30 sıralarında Ayvacık İlçesi Fatih Mahallesi Edremit Caddesi üzerinde bulunan bir iş yerinin bahçesinde, B.T. (2002) ve D.T. (2002) isimli şahıslar ateşli silahla vurulmuş halde ölü olarak bulunmuştur. Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar neticesinde; Olayı gerçekleştirerek firar eden şüpheli şahsın R.Ş. (1979) olduğu tespit edilmiş ve Ahmetçe Köyü kırsalında bulunan bir barakada kısa sürede suç aleti ile birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.