POLİTİKA - 06 Mart 2015 Cuma 15:33

Bülent Arınç: Merkez Bankası'nı tehdit etmek doğru değildi

A
A
A
Bülent Arınç: Merkez Bankası'nı tehdit etmek doğru değildi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Merkez Bankası'na bu noktadan sonra bir şey söylenmemesi gerektiğini belirterek, "Merkez Bankası'nı tehdit etmek doğru değildi" dedi.

Arınç. NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Abdullah Gül'ün olası adaylığı ile ilgili, ''İsabetli olur, güzel olur'' sözlerini değerlendiren Arınç, ''Abdullah Gül ile dava arkadaşıyız çok başarılı bir siyasetçidir. Cumhurbaşkanlığında çok başarılı bir performans sergiledi. Görevi büyük bir şerefle arkadaşına devretti ve İstanbul'a gitti. Şu ana kadar adaylık söz konusu değildi. Cumhurbaşkanımızın sözleri bir ümittir ışıktır. Kendileri bu konuda bir görüşme yaparlar siyasete devam etmek isterlerse biz sevinç duyarız. Cumhurbaşkanlığı başbakanlık yapmış olması 6 bin adaydan biri gibi karşılanmamalıdır. Gönülden arzu ediliyorsa şık olanı kendisinin bizzat davet edilmesidir. Henüz o noktada olmadığımızı düşünüyorum" dedi.

Arınç, 'Partideki dengeler açısında meselenin boyutları ne olabilir?' sorusuna, "Bizim partimizde her şey fedakarlık üzerine kurulmuştur. Abdullah Gül için gönlümden geçen Meclis Başkanlığıdır. Meclis Başkanı olursa Türkiye de kazanır Meclis de kazanır. Seçimi kim kazanırsa Başbakan o olur. 7 Haziran'dan sonra Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'dur" cevabını verdi.

Doların yükselişi konusunda Arınç, "2002'den bu yana iç kaynaklı ekonomik kriz yaşamadık. Merkez Bankası bağımsız bir kuruluş, dikkatli gidiyor ve üzerine düşeni yapıyor. Merkez Bankası'na bu noktadan sonra bir şey söylenmemesi gerekir. Merkez Bankası'nı tehdit etmek doğru değildi. Cumhurbaşkanı belki sadece yol göstermekle kalmalı. Cumhurbaşkanı'nın sözleri farklı anlaşılabilir. Batı mentalitesi tartışmadan endişeleniyor" dedi.

CHP'nin katapılacağına dair iddiaların sorulması üzerine Arınç, "Çok yanlış bir şey. Bunların hiçbirisi ciddi değil, iddialar deli saçması. Twitter'daki o şahsın (Fuat Avni) söyledikleri üzerinden yorum yapmak yanlış bir şey. Bazen doğru çıkabilir bazen de zarf atabilirler. Kılıçdaroğlu adeta istihbaratçı kimliği ile konuştu" dedi.
Çözüm süreci ile ilgili görüşlerini de açıklayan Arınç, "Çözüm sürecini destekleyenlerin başında gelirim. Eski, yeni siyasetçilerle aram iyidir. Sayın Demirtaş'ın 'Çözüm sürecinin önündeki en büyük engel Arınç'tır' sözüne üzüldüm. Bu noktaya kolay gelinmedi, önemlidir. Sözlerin tutulmasından örgüt sorumludur. Çözüm süreci silahlı kişilerle yürütülemez. Demirtaş siyasette olabilecek bir kişidir.

Sen partnerine bu işi beraber götürdüğün hükümete güvenmiyorsun öyle mi? Güvenmediğin için de çözüm sürecini baltalamaya çalışıyorsun. Sen bana güvenmeye mecbursun. HDP ben sana güvenmek mecburiyetindeyim. HDP'nin İmralı heyetine sürecin iyi çalıştığına biz inanıyoruz güveniyorum. Demirtaş ile bu atışmamızı burada sonlandırmış olalım. Burada barış çubuğunu şimdi tüttürüyorum. Bundan sonra mecbur kalmadıkça hiçbir zaman Demirtaş'ın şahsı ile ilgili söz söylememeye çalışacağım" diye konuştu
Arınç, İç Güvenlik Paketi'nin değişip değişmeyeceği sorusuna ise "Maddelerin yeniden görüşülmesi şu anda düşünülmüyor" dedi.

Arınç, Hakan Fidan'ın adaylığıyla ilgili de "Sayın Cumhurbaşkanımızın duygusal yönü çok güçlü. Duygusal planda olaya bakmamak lazım. Ben şahsen yaptığın iş çok önemli iş sana koruma zırhı da getirdik o zaman bu işine devam etmen lazım sen şu anda 100 milletvekilinin yapacağı işi yapıyorsun dedim. Milletvekili olmak bu görevlerden daha üstün değil. Eğer bakan olmayı düşünüyorsan da bir MİT Müsteşarından her bakan olmaz. Aday olursa siyasi ayrışma demeyeceğiz buna. Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarı da olması kolay olmadı birilerine rağmen. Aday adayı olmakta özgür, iyi bir şey yapmıştır. Rica ediyorum gazeteciler de bu soruyu bir daha sormasınlar. Hakan Fidan, AK Parti'nin milletvekili aday adayıdır." dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mauro Icardi’den taraftarlara imzalı krampon Galatasaray’ın Arjantinli golcüsü Mauro Icardi, Galatasaray Fan Token sahibi taraftarlara 2023-2024 sezonunun hatırası olarak imzalı krampon hediye edecek. Galatasaray forması ile görev aldığı maçlardaki üstün performansı ile değil, toplumsal konulardaki duyarlılığı ve sempatik karakteri ile Süper Lig’in en sevilen ismi olan Arjantinli futbolcu Mauro Icardi, taraftarlara imzalı krampon hediye verecek. Icardi, Galatasaray Spor Kulübü’nün Resmi Fan Token Partneri Socios.com uygulaması üzerinden sadece Türkiye’deki değil, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan ve Galatasaray’a gönül vermiş Galatasaray Fan Token sahibi taraftarlara 2023-2024 sezonunun hatırası olarak imzalı krampon hediye verecek. Sadece Galatasaraylı taraftarlar"ın değil, farklı takımların taraftarların da gözdesi Dünyanın en büyük taraftar etkileşim ve ödüllendirme platformu olan Socios.com uygulamasını indirerek, Galatasaray’ın bazı kararlarında söz sahibi olmak isteyen taraftarlar, dünyanın her yerinden takımlarına destek veriyor. Uygulama içerisinde, Türkiye dışından 100’e yakın ülkeden binlerce Galatasaray taraftarı, sarı-kırmızılı kulüple ilgili oylamalar ve anketlerde en aktif olan taraftarlar aynı zamanda. Galatasaray’ın Belçikalı futbolcusu Dries Mertens’in forma numarasını da taraftarlar belirlemişlerdi. Socios.com uygulaması üzerinden yapılan ve Mertens’in giyeceği forma numarasını taraftarlara sunan anket sadece 24 saat sürmüş, Türkiye dışından 76 ülkeden binlerce Galatasaraylı taraftar ankete dahil olmuştu. Uygulama içerisinde yer alan Galatasaray maç biletlerine, Galatasaray lisanslı ürünlerine sadece Türkiye’den değil, dünyanın birçok yerindeki taraftarlar ilgi gösteriyor. Icardi imzalı formalar, Icardi’nin gol sevincinin yer aldığı özel olarak tasarlanan GS Store atkıları, İspanya’dan İtalya’ya, Portekiz’den Arjantin’e kadar dünyanın birçok bölgesinden farklı takımların taraftarlarının en çok ilgi gösterdiği ürünlerin başında geliyor.
Sivas Süt kuzuları anneleriyle buluştu Sivas’ın eşsiz coğrafyasında baharın gelmesiyle birlikte güzel doğa olaylarından biri daha yaşandı. Baharın müjdecisi olarak görülen kuzuların, anneleri ile buluştuğu anlar renkli görüntüler oluşturdu. Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait ahırlardan çıkan yüzlerce kuzu anneleriyle buluşması havadan görüntülendi. Baharın müjdecisi olarak kabul edilen kuzular, annelerinin yanına dönmelerinin sevincini yaşadılar. Dağların zirvelerinden çıkan serin rüzgârlarla coşan doğa, bu buluşmalara şahitlik etti. Koyun sürülerinin kuzularıyla buluşması, yeşilin bin bir tonuyla buluşarak göz kamaştıran bir tablo oluşturdu. Kokularından annelerini tanıyorlar Koyunların çok duygusal hayvanlar olduğunu belirten Ulaş TİGEM Müdürü Hasan Keskin, “Bu sürüde 600 koyun 950 kuzumuz var. Anne doğurduğu kuzunun kokusunu alıyor. Bu kadar kuzunun içerisinden kendi yavrusunu seçerek buluyor ve ona sütünü veriyor. Başka bir kuzu onu emmeye geldiğinde o sütü salgılamıyor. Kendi yavrusunun geldiğini anladığı zaman anne o sütü salgılıyor. Daha sağlıklı doyuruyor bu da kuzunun erken yetişmesini sağlıyor. Biz kuzuyu bir ay annesinin yanından hiç ayırmayız. Bir ay sonra akşam ayırır sabah tekrar birleştiririz. Böylelikle yem tüketimine de alışmasını sağlarız. Kuzu annenin yanında olduğu zaman sürekli annesini oyalar ve annenin zamanını kaybettirir. Koyun sütten kesilerek gelecek çiftleşmeye kendini hazırlar. Koyun ve kuzularımızı koruyu hekim eşliğinde sürekli kontrol ve takip ederiz. Kuzular annelerini bir ay boyunca emer. Daha sonra yaklaşık 2 ayda besleriz ve kuzular yetişmiş büyümüş olurlar. Akkaraman koyununun sütü yağlı olduğu için diğer ırklara göre kuzular daha hızlı yetişir” şeklinde konuştu.
Yozgat Bozkır’da “sarı pas” hastalığı alarmı Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, henüz yeterince yağış olmamasına rağmen ekinlerde görülen “sarı pas” hastalığının çiftçiyi tedirgin ettiğini söyleyerek hastalığa karşı ilaçlama önerisinde bulundu. İç Anadolu Bölgesi’nin önemli tarım merkezlerinden olan Yozgat’ta, tarlalara büyük ölçüde zarar vermesiyle bilinen ve genelde yağış fazlalığı nedeniyle meydana gelen sarı pas hastalığı, ekinlerde görülmeye başlandı. Yağışların henüz başlamamasına rağmen ekinlerde görülen sarı pas hastalığı, çiftçiyi tedirgin etti. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, sarı pas hastalığının önemli ölçüde ürün kaybına neden olacağını söyleyerek çiftçilere ilaçlama önerisinde bulundu. Yozgat’ta nisan ve mayıs aylarında yeterince yağışın olmadığını ve kuraklık endişesinin yaşandığını da söyleyen Açıkgöz, ekinlerin boyunun kısa kaldığını ve şu an ekinlerde yüzde 70 oranında kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade etti. Pas hastalığıyla mücadele edilmediği sürece üründe yüzde 40’a varan verim kaybının yaşanabileceğini belirten Açıkgöz, “Yağmur olmamasına rağmen ekinlerin üzerine çiğ düştüğü için pas hastalığı görülmeye başlandı. Güneş ışınları yeterli olmadığı için bu çiğ buğdayların üzerinden kalkmadı ve pas hastalığı oluştu. Bu hastalıkla çiftçilerimiz birebir mücadele edecek ve pas ilacını atacaklar. Pas ile mücadele edilmediğinde üründe yüzde 40’a yakın verim kaybı olacak. Pas olduğu zaman danenin içi dolmaz, dane nişastasını yapmaz ve onun için de verim düşer, buğday da yemliğe düşer. Çiftçinin bu duruma düşmemesi için bu pas ile mücadelemizi her sene yapmalıyız.” dedi. Açıkgöz ayrıca yeterince yağış olmadığı için tarlalarda ekinlerin sıkıştığını ve bu nedenle ekinlerin arasında yaban çavdarlarının oluştuğunu da söyledi. Yaban çavdarlarıyla mücadele edemediklerini belirten Açıkgöz, yüzde 80 oranda tarlalarda yaban çavdarının oluştuğunu belirtti.