SAĞLIK - 03 Mart 2018 Cumartesi 16:14

Çağımızın önemli sağlık sorunlarından 'çocuklarda obezite'

A
A
A
Çağımızın önemli sağlık sorunlarından 'çocuklarda obezite'

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Küçük, çocuklarda obezite hakkında bilgiler paylaştı.

"Obezite, ihtiyacımız olandan fazla enerjinin, gıdalarla alındıktan sonra yağ dokusuna dönüştürülerek vücutta birikmesiyle oluşuyor. Ancak yağ dokusu sadece enerji deposu değil, aynı zamanda hormon salgılayan, metabolizmada oldukça etkin bir organ. Obezite basit bir kilo fazlalığı değil, hayatı derinden etkileyen kronik bir sağlık sorundur" diyen Medicana International İstanbul Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Küçük, çocuklarda obezite sorunları hakkında bilgiler paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı; bedenen ruhen ve psikolojik yönden tam bir iyilik hali olarak tanımladığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim Küçük, ''Buradan hareketle obezitenin; başta fiziksel görüntüyü etkileyerek, kişinin aile ve sosyal hayatında açtığı olumsuz etkileri, neden olduğu tansiyon kalp ve damar hastalıkları ve uzun dönem sağlık sorunları yüzünden psikolojik etkileri de düşünülünce, basit bir kilo fazlalığından çok, hayatı derinden etkileyen bir kronik sağlık sorunu olduğu söylenebilir'' dedi.

''Çocukluk çağında görülen obezite ileriki yaşlarda da görülmektedir'' 

"Anne karnından itibaren oluşabildiği bilinen obezite gerçekte kronik bir hastalıktır" diyen Yrd. Doç. Dr. Küçük, ''Yağ depolayan hücreler belli bir yaşa dek sayıca çoğalırken, sonraki yıllarda sayısı artmaz. Ancak hacim itibariyle büyümeye başlar. Öyleyse sayıca arttığı dönemde önlem alınırsa bireyin ileriki hayatında kontrol edilemez kilolar almasının önüne geçilebilir. Çocukluk çağı obezitelerinin hemen hemen yüzde 90'ı erişkin hayata taşınmaktadır'' şeklinde konuştu.

''Obezite çocukluk çağından itibaren tedavi edilmelidir'' 

Obezitenin çocukluk çağından itibaren tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Küçük, ''Kötü beslenme, aktivite yetersizliği (hareketsizlik), oyun kültürünün değişmesi, anne sütünün çalışma hayatı ve doğum şeklinin değişmesi gibi nedenlerle beslenmede daha az kullanılması, formül mama tercih ediliyor olması gibi sebepler ile çocukluk çağında obezite görülme sıklığı artmış ve çağımızın en önemli halk sağlığı sorunu haline gelmesine neden olmuştur.Çocuklarımızın daha aktif geleneksel oyunlara park ve bahçelere yönlendirilmesi, fabrika ürünü hazır gıdalardan çok ev yapımı ve organik şekerlerle lifli besinlerle beslenmesi, toplu ulaşım araçları servis asansör yerine mahallemizde yürüyerek gidebilecekleri okullarda öğrenim görmeleri, her gün düzenli terleyebilecekleri sporlar yaparak obeziteden kurtulmaları mümkündür. Onların bu yönde hayat tarzını benimsemeleri için özendirilmesi en önemli sağlık politikası olmalıdır. Önlenemeyen obezitenin tedavisi için harcanacak enerji ve para hiç de azımsanmayacak düzeylerdedir. Ancak daha önemlisi çocuklarımızın sosyal olarak toplumda kendilerine yer bulmaları arkadaş çevresi edinmeleri, sağlıklı bir bedene sahip olmaları her şeyden daha önemlidir'' diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.