ÇEVRE - 10 Temmuz 2017 Pazartesi 12:23

Caretta Caretta yuva yapmak için karaya çıktı

A
A
A
Caretta Caretta yuva yapmak için karaya çıktı

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası yuva yapmak için karaya çıktı.

Kuşadası’nda Nazilli sitesinin bulunduğu plajda bir deniz kaplumbağası gören vatandaşlar hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne ihbarda bulundu. Kuşadası Kadı Kalesi kazı çalışmalarında görevli sanat tarihçisi Ersin Çiçek adlı vatandaş gece 23.00 sıralarında bir kaplumbağanın plaja çıktığını fark ederek yetkililere haber verdi. Doğa Koruma ve Milli Park yetkilileri Caretta caretta cinsi kaplumbağnın olduğu bölgeye gelerek vatandaşları kaplumbağanın yanından uzaklaştırdı. Yuva yapmak ve yumurtalarını bırakmak için karaya çıktığı belirlenen deniz kaplumbağası bölgenin taşlık alan olmasından dolayı, yetkilililer tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklara ait TR-Y2820 numaralı marka takılıp denize ulaşması sağlandı.

Yetkililer, muhtemelen sert ve taşlık bir zemin olması nedeniyle kaplumbağanın yumurtalarını bırakmaktan vazgeçtiği, yine yakın kıyılarda kendine daha uygun bir yuva arayıp bıraktığını tahmin ettiklerini belirttiler.
Duyarlı vatandaşların ihbarı sayesinde, yuva alanı bilinmeyen yuvadan çıkarak dağılan ve ulaşamayan birçok yavrunun denize ulaştırılması sağlandığını ifade eden yetkililer, yine aynı durumun olmasının muhtemel olduğunu, Kuşadası sahil sitelerinde oturan vatandaşların dikkatleri ve duyarlılıkları sayesinde, bu nadir canlıların hayatını kurtaracağı belirtildi. 

Onur Durmuş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.