GÜNDEM - 11 Mayıs 2016 Çarşamba 12:36

'Cezaevinde öldüren dayak' davasında karar

A
A
A
'Cezaevinde öldüren dayak' davasında karar

Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’ne kaldığı koğuşta arkadaşları tarafından dövülerek öldürülen 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüne ilişkin görülen davada, karar açıklandı. Sanıklardan 18 yaşındaki Can B. 10 yıl 10 ay, 20 yaşındaki Mehmet Ö. , 12 yıl 6 ay hapis cezasına, aynı davada ‘kasten yaralama’ suçuyla yargılanan Taner D. ise bin 320 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’ne kaldığı koğuşta arkadaşları tarafından dövülerek öldürülen 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüne ilişkin görülen davada, karar açıklandı. Sanıklardan 18 yaşındaki Can B. 10 yıl 10 ay, 20 yaşındaki Mehmet Ö. , 12 yıl 6 ay hapis cezasına, aynı davada ‘kasten yaralama’ suçuyla yargılanan Taner D. ise bin 320 lira adli para cezasına çarptırıldı.
Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’ne kaldığı koğuşta dövülerek öldürülen 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüyle ilgili görülen davada karar açıklandı. Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Mehmet Ö. ile başka suçtan hükümlü Taner D. ( ve taraf avukatları katıldı. İzmir 1. No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan sanık Can B. ise video konferans ile duruşmada savunmasını yaptı.

"TANIKLAR SENARYO YAZARAK SUÇU ÜZERİMİZE YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Tutuklu sanık Mehmet Ö. son savunmasında, “Ben arkadaşıma bahçede vurdum, kabul ediyorum ama ben arkadaşımı öldüreyim ya da canını alayım düşüncesiyle hareket etmedim. Cinayet gibi yargılanmak istemiyorum. Tanıklar senaryo yazarak suçu üzerimize yıkmaya çalışıyorlar. Koğuşla husumetimiz ve düşmanlığımız yoktur. Öldürme kastımız yoktur. Yaralamadan ceza alabilirim ama cinayetten beraat etmek istiyorum. Kimseye öldürmek için vurmadım” dedi.
Diğer sanık Taner D. İse, kasten vurmadığını iddia ederek, “Oyun amacıyla vurdum. Mağdur da bana iki kez vurdu. Onu yaralama kastım yoktu. Beraatimi istiyorum” diye konuştu.

"SİMİT OYUNUNDA BANA VURULAN GİBİ VURDUM "
Video konferans ile duruşmaya bağlanan sanık Can B. de, “Ölen ile aramda herhangi bir problem, husumet yoktu. Simit oyununda bana vurulan gibi vurdum. Kamera kayıtları incelendiğinde ve bilirkişi raporuna bakıldığında rahmetlinin aşağıya indirildiği zaman odamda olduğum açıkça görülmektedir. Tanıklar sizlere yalan söylemişlerdir. Tanık beyanları yalanlardan ibarettir” şeklinde konuştu.

"TOPLAM 23 YIL HAPİS CEZASI"
Mahkeme Heyeti, sanıklar Can B. ve Mehmet Ö.’yü, bulundukları koğuşta hakimiyet sağlayarak, Onur Önal’ı, kendilerini idareye ‘ispiyon’ ettiği gerekçesiyle birlikte hareket ederek dövmek suretiyle beyin kanamasına sebebiyet vererek öldürdükleri anlaşıldığından, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezasına çarptırdı. Sanıkların, 15-18 yaş grubu arasında bulunduklarından ve suçun işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olmaları nedeniyle Can B.’nin cezasını 13 yıla, Mehmet Ö’nün ise 15 yıla indiren mahkeme heyeti, sanıkların duruşmadaki iyi halleri nedeniyle Can B.’yi 10 yıl 10 ay, Mehmet Ö.’yü ise 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Başka bir suçtan hükümlü diğer sanık Taner D. ise, ‘kasten yaralama’ suçunu işlediği anlaşıldığından 66 gün karşılığı bin 320 lira adli para cezasına çarptırdı.
Öte yandan, üye hakim Mecit Özgül, sanık Can B.’nin eyleminin insan öldürme değil, kasten yaralama olduğu Can B.’yi adam öldürme suçundan sorumlu tutmanın, adalet ve hakka uygun olmayacağı bu nedenle kasten yaralama suçundan cezalandırılması düşüncesinde olduğu gerekçesiyle karara muhalif kaldı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da yaban hayatına merhamet eli Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde kurulan Yabani Hayvanlar İlk Yardım Ünitesi, yaralı ve hasta yaban hayvanları için umut olmaya devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren merkezde tedavi edilen birçok canlı, yeniden sağlığına kavuşarak doğal yaşam alanlarına dönüyor. Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti içerisinde faaliyet gösteren Büyükşehir Belediyesi Yabani Hayvanlar İlk Yardım Ünitesi, yaban hayatının korunmasına önemli katkılar sunuyor. Son olarak bölgede balıkçılar tarafından bitkin ve hasta halde bulunan bir kuğu, ilk yardım ünitesine teslim edilerek tedavi altına alındı. Yapılan kontrollerde vücudunda yoğun enfeksiyon tespit edilen kuğu, yaklaşık üç hafta süren titiz bir tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu ve doğal yaşam alanına bırakıldı. Turnalar getirildi Öte yandan Trabzon’da yaralı halde bulunan yavru turna da Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait rehabilitasyon alanına getirildi. Güçten düşmüş olduğu ve vücudunun çeşitli bölgelerinde yaralar bulunduğu belirlenen yavru turnanın tedavisi, uzman ekipler tarafından sürdürülüyor. Turnanın tamamen iyileşmesinin ardından doğal ortamına salınması planlanıyor. Birçok tür şifa buluyor Yabani Hayvanlar İlk Yardım Ünitesi’nde yalnızca kuğu ve turnalar değil; ördek, leylek ve yılan kartalı gibi farklı türlerdeki yabani hayvanların da tedavileri başarıyla gerçekleştiriliyor. Hayvan popülasyonunun yoğun olduğu Kuş Cenneti’nde yaralanan ya da hastalanan canlılar, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından büyük bir hassasiyetle koruma altına alınıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, yürüttüğü bu çalışmalarla yalnızca yaralı hayvanları tedavi etmekle kalmayarak, doğal dengenin korunmasına ve ekosistemin sürdürülebilirliğine de katkı sağlamayı hedefliyor.
Erzurum Filistin ve Sudan için el ele: "Bir Alışveriş, Bir Umut" Türk Kızılay Erzurum İl Merkezi, dünyanın gözü önünde büyük bir insanlık dramının yaşandığı Filistin-Gazze ve iç çatışmaların gölgesinde açlıkla mücadele eden Sudan’daki insanlar için anlamlı bir yardım seferberliği başlatıyor. Türk Kızılay Erzurum İl Merkezi "İyilik Hayır Çarşısı", 27-28 Aralık 2025 tarihleri arasında MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi kapılarını açtı. Türk Kızılay Erzurum İl Merkezi tarafından konu ilgili yapılan açıklamada, "İnsanlık Onuru İçin Bir Aradayız Son yılların en büyük insani krizlerinin yaşandığı Gazze ve Sudan’da; gıda, temiz su ve tıbbi malzemeye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu sessiz çığlığa kulak vermek amacıyla düzenlenen hayır çarşısı elde edilecek gelirin tamamı, bölgedeki mazlum halklara ulaştırılmak üzere ilgili yardım kanallarına aktarılacak. Zengin İçerik ve Gönüllü Seferberliği İki gün sürecek olan hayır ç arşısında; Kızılay Kadın, Genç Kızılay gönüllülerimizin hazırladığı yöresel ev yemekleri, el emeği göz nuru ürünler, tekstil, kitap ve hediyelik eşya stantları yer alacak. Sadece bir alışveriş alanı değil, aynı zamanda bir dayanışma platformu olması hedeflenen etkinlikte, Filistin ve Sudan’daki durum hakkında farkındalık oluşturacak görsel sunumlar da gerçekleştirilecek" denildi. "Bir Alışveriş, Bir Umut " Organizasyonu adına açıklama yapan Kızılay İl Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez şunları kaydetti: "Sınırların ötesindeki acıları dindirmek, açlıkla ve imkânsızlıkla mücadele eden kardeşlerimize "Yalnız Değilsiniz" demek için bu yola çıktık. 27-28 Aralık tarihlerinde tüm halkımızı bu hayır çarşısına, elden ele büyüyen bu iyilik zincirine katılmaya davet ediyoruz."
Trabzon Trabzon’da belediye ekipleri hasta vatandaşın imdadına yetişti Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yüksek kesimlerde karla mücadeleyi sürdürürken, acil durumlarda da teyakkuza geçiyor. Sağlık ekiplerinin hasta bir vatandaşa ulaşabilmesi için kar nedeniyle kapalı olan Maçka ilçesi Güzelyayla Mahallesi yolu ivedilikle ulaşıma açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan mahalle yollarında karla mücadeleyi sürdürüyor. Ekipler, Çaykara ilçesinde Arpaözü, Demirkapı, Çayıroba ve Yaylaönü, Araklı ilçesinde Yeşilyurt, Erikli, Sulakyurt ve Bahçecik mahalleleri ile Köprübaşı ilçesi Arpalı Mahallesi’nde yol açma çalışmalarına devam ediyor. Maçka’nın Güzelyayla Mahallesi’ndeki hasta bir vatandaşa, yol kar nedeniyle kapandığı için ulaşamayan sağlık görevlileri, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden yardım istedi. Harekete geçen ekipler, yolu ksa sürede açarak hasta vatandaşın imdadına yetişti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışının zaman zaman etkisini artırdığı belirtilerek, "Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için ekiplerimiz 24 saat esasına göre görev başındadır. Acil durumlarda gelen ihbarlara öncelik verilmektedir. Yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın tedbirli olmalarını ve zorunlu olmadıkça yayla yollarını kullanmamalarını önemle rica ediyoruz" denildi.