GÜNDEM - 03 Temmuz 2017 Pazartesi 14:38

Çiftçinin bulduğu 1600 yıllık mozaik gün yüzüne çıkıyor

A
A
A
Çiftçinin bulduğu 1600 yıllık mozaik gün yüzüne çıkıyor

Adıyaman’da çiftçiler tarafından tarlada çalışırken bulunan Roma Dönemi'ne ait 1600 yıllık mozaiğin gün yüzüne çıkartılması için arkeologlar çalışma başlattı.

Haziran ayı içerisinde Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi Harmanlı beldesi Çakmak Mahallesi'nde bulunan tarlalarında çalışan Mehmet ve Kemal Aldanmış kardeşler tarlanın çevre düzenlemesini yaparken mozaik bulmuştu.
Çiftçiler tarafından bulunan ve M.S. 5. Yüzyıl'da Roma Dönemine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 100 metrekarelik mozaik üzerinde çeşitli hayvan figürleri bulunuyor. Dağ keçisi, kurt, at, geyik başta olmak üzere çeşitli hayvan ve bitki figürlerinin olduğu mozaik, renk ve desen olarak bugüne kadar çıkartılmış mozaiklerden çok farklı bir yapıya sahip.

Üzeri kapatılan mozaikli alanda Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan başkanlığında arkeologlar çalışma başlattı. Üzerine bez parçası serildikten sonra toprak ile kapatılan mozaiğin üzeri yeniden açıldı. Güvenlik güçleri tarafından 24 saat boyunca korunun mozaik yine güvenlik güçlerinin nezaretinde açılıyor. Ekipler mozaiğin üzerini açtı. Mozaiğin uzantısının daha büyük olacağı ihtimaline karşı kazı yapılacak. Mozaiğin yerinde mi korunacağı, yoksa müzeye mi taşınacağına Koruma Kurulunun karar vereceği öğrenildi.

Tarlasında bulduğu mozaik ile ilgili açıklamada bulunan Kemal Aldanmış, arazi düzenlemesi yaparken mozaiği fark ettiklerini belirterek, “Burası bizim tapulu arazimiz. Burada teras yapmak için kepçe ile düzenleme yapıyorduk. Buraya ceviz ağacı dikecektik. Bahçemizin zaten yüzde 80'i cevizdir. Arazide düzenleme yaparken taşları gördük. Kazdıkça renkli taşları gördük. Kazdıkça bu alanın büyüdüğünü gördük. Bunun üzerine yetkililere bilgi verdik. Buralarda ören yeri çok ama ilk kez böyle bir şey ile karşılaşıyoruz" dedi.
Harmanlı Belediye Başkanı Ahmet Değirmenci, mozaiğin yerinde korunması gerektiğini kaydederek, muhtarlarla görüşerek imza toplayacaklarını ifade etti. 

Ahmet Arslantaş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda asfalt sezonuna Erdemli’den başladı Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda sathi asfalt sezonunu Erdemli ilçesinden başlattı. Yaylacıların ve üreticilerin ürünlerini sebze ve meyve haline ulaştırırken kullandığı yol, hem kaliteli, hem de konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Kent merkezinde gerçekleştirdiği yol yapım, bakım, onarım ve iyileştirme faaliyetlerini ilçelere taşıyan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl kırsal sathi kaplama sezonuna Erdemli ilçesinden başladı. Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi ekipleri, ilçeye bağlı İlemin Mahallesi’nde geçen yıl başlattığı 9,5 kilometrelik yol genişletme ve zemin iyileştirme faaliyetlerini tamamlayarak, sathi kaplama çalışması gerçekleştirdi. İlçede, İlemin, Karahıdırlı ve Çiftepınarı birbirine bağlayan grup yolunda bozuk ve yıpranmış zemini iyileştiren ekipler, yolun kullanım ve dayanıklılık ömrünü artırdı. Özellikle yazın yaylacıların ve üreticilerin bölgeye has ürünlerini sebze ve meyve haline ulaştırırken sık kullandığı yol, ekiplerin yoğun çalışması sonucu hem kaliteli, hem de konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Muhtar Uzlar: "Ürünleri, sebze ve meyve haline götürmek için gelen tır köye giremiyordu" Erdemi İlçesi Yol Asfalt Sorumlusu Emrah Erdoğan, İlemin Mahallesinde geçen başlattıkları 9,5 kilometrelik yol genişletme çalışmalarının yanı sıra İlemin ile Karahıdırlı mahalleleri arasında 3 bin 300 metrelik yol ağında zemin güçlendirmesi yaptıklarını belirtti. Yolda sathi kaplama çalışmalarını da tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, "İlemin, Karahıdırlı ve Çiftepınar köylerini birbirine bağlıyoruz. Daha önce bu yol çok dar ve çok bozuktu. Bütün iyileştirmeleri yaparak yolu genişlettik. Üreticilerimizin ürünlerini daha sağlıklı şekilde sebze ve meyve haline ulaştırabilmeleri için güzel bir zemin hazırladık" dedi. İlemin Mahallesi Muhtarı Eray Uzlar da daha önce mahallenin yolunun bozuk ve dar olduğunu belirterek, "Bizim burası hem narenciye bölgesi hem de domates, şeftali gibi ürünler yetişir. Ürünleri, sebze ve meyve haline götürmek için gelen tır köye giremiyordu. Köylülerimiz böyle bir yol yapılacağını hiç ummuyordu. Hem vatandaşın hem de üreticinin yüzü güldü. Yayla yolu olarak da bilinen bu yolun çevre mahallelere, Elvanlı, Karahıdırlı ve Çiftepınar’a da faydası oldu" diye konuştu.