KÜLTÜR SANAT - 19 Eylül 2014 Cuma 09:43

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

A
A
A
'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

Sinemalarda bu hafta 8 yeni film vizyonda.

LABİRENT: ÖLÜMCÜL KAÇIŞ
Thomas bir anda uyanır ve yukarı doğru hareket halindeki bir asansörde olduğunu fark eder. Asansörün kapıları açılır ve karşısında kendi yaşlarında bir grup genci görür. Koloni gibi görünen bu grup onu bir kayranda karşılamıştır. Devasa büyüklükteki duvarlarla çevrelenen bu geniş alanda Thomas ne kendisini, ne ailesini ne de geçmişini hatırlayamaz. Dahası karşısındaki “Kayranlılar” da tıpkı kendisi gibi buraya nasıl ve neden getirildiklerini bilmemektedirler. Tek bildikleri şey ise her sabah labirente gidilen dev bir kapının açıldığıdır. Güneş batarken ise her akşam kapı kapanır.

Üstelik her 30 günde bir asansörle gruba yeni bir genç gelmektedir. Thomas’ın ardındansa beklenmedik bir şekilde, bir hafta sonra asansör labirente Teresa adında bir genç kızı bırakır. Thomas şimdi hem kayran sakinlerinin hem de geçmişte bir yerlerden hatırladığı bu labirentin sırrını çözmeye çalışacaktır… Yönetmenliğini ve senaristliğini görsel efekt alanındaki deneyimi ile tanınan Wes Ball’un üstlendiği filmin genç oyuncu kadrosu ise Dylan O'Brien, Aml Ameen, Will Poulter, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee, Jacob Latimore, Blake Cooper gibi pek çok isim yer alıyor.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

EĞER YAŞARSAM
Başarılı bir müzisyen olma hayalleri kuran Mia Hall, müzikal kariyerine Juilliard Konservatuarı’nda devam etmek ile hayatının aşkı Adam’ın yanında olmak arasında bir karar vermek zorunda kalır. Fakat tam bu karar aşamasındayken ailesinde yaşanan önemli bir olay Mia’nın tüm dengelerini alt üst edecektir. Şimdi vereceği karara hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi belirleyecek ve sadece geleceğini değil tüm kaderini etkileyecektir.

Televizyon ekranlarında yapımcı ve yönetmen kimliği ile tanınan R.J. Cutler’ın sinemada dişe dokunur ilk uzun metrajlı işi olan yapım, Gayle Forman’ın romanından Shauna Cross tarafından senaryolaştırıldı. Filmin başrolünde yükselen genç yıldız Chloë Grace Moretz yer alırken ona kadroda Mireille Enos, Liana Liberato Stacy Keach, Jamie Blackley gibi isimler eşlik ediyor.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

ÇİLEK
Çilek yaşadığı kasabanın en güzel kızıdır; Kaan ise çocukluk yıllarından beri ona platonik olarak aşıktır. Güzel Çilek’in en büyük hayali ise büyük şehir İstanbul’a gidip şarkıcı olabilmektir. Kaan ise yıllardır peşinde sessiz sedasız takip ettiği Çilek’e duygularını açmayı umar. Fakat Çilek’in Hayri adında bir sevgilisi vardır ve onun barında şarkı söylemektedir.

Kaan, Çilek’in karşısına çıkar hayallerini gerçekleştirmeyi vaad eder, Çilek ise ansızın gelen bu teklife karşılık Kaan'a aşkını sunar. Hayri’nin ortalarda olmadığı bir zamanı kollayan ikili, soluğu yollarda alırlar. İstanbul’a varmayı hedeflerler ama artık peşlerinde Hayri ve adamları ve hatta emniyet güçleri de vardır! Yönetmenliğini Emrah Sönmez'in üstlendiği suç türündeki filmin başrolünde güzel oyuncu Azra Akın yer alırken, ona kadroda Kadir Özdal, Bülent Şakrak ve Selen Öztürk eşlik ediyor. Filmin yapımcı firması ise Film Fabrikası.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

KANUNSUZLAR
İso ve Cengo macerasever iki arkadaştır. Bir gün 1965 model kırmızı renkli Mustang araba ile yolculuğa çıkarlar. Fakat şeytanın işi yoktur ve yolcuklarında başlarına bela olacak çoraplar örer! Dahası önce Cengo'yu sonra da İso'yu yoldan çıkarır. Biri hayatı ve insanları sorgulama kafasına girerken, İmam'ın bagakdaki emanetleri de tehlikededir!

Komedi türündeki yol filminin proje tasarımı ve yapımcılığı Orçun Benli'ye ait. Bu sefer yönetmen koltuğundaysa Barış Erçetin oturuyor. Filmin başrollerini başrolde yer alan Bülent Çolak ve Orhan Eşkin paylaşırken onlara Umut Temizaş, Fatih Koyunoğlu, Levent İnanır, Rıza Sönmez ve İhsan Gedik gibi isimler eşlik ediyor.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

MONAKO PRENSESİ GRACE
Hollywood'un Altın Çağı'nın en büyük yıldızlarından biri olan Grace Kelly, kariyeriyle ilgili her şeyin yolunda gittiği bir dönemde aşık olur ve Monako prensi, Prens 3. Rainier ile yaşadığı aşk, onu çok sevdiği mesleğine son vermek zorunda bırakır.

İkili, Yüzyılın Düğünü olarak adlandırılan görkemli bir düğünle evlendikten sonra ünlü aktris resmi olarak Monako prensesi olur. Saray hayatına ve bu çevrenin kurallarına uyum sağlamaya çalışan 'Monako Prensesi'nin karşılaştığı tek güçlük bu olmaz. Bu dönemde meydana gelen ve Fransa ile Monako arasında patlak veren politik krizler genç krallığı günden güne daha fazla yıpratmaya başlar.
Filmin yönetmenliğini La vie en rose filmiyle tanınan Olivier Dahan üstlenirken başrollerini Nicole Kidman ve Tim Roth paylaşıyor.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

TERSİNE
Kadınlar erkeklerin bilindik rolleri yer değiştirdiği komedi filminde “tersine dönmüş” bir dünya seyircinin karşısına çıkacak. Küçük yaşta para için evlendirilen, evden kaçan ve hatta tecavüze uğrayan erkeklerin “normal” karşılandığı bir dünyayı beyazperdeye taşıyacak olan filmin yönetmenliğini Faik Ahmet Akıncı üstlenirken, kadroda Şenol İpek, Senem Hakkı, Cumhur Sarı, Nuray Kanal gibi isimler yer alıyor.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda


BÖCEK
Çocukluk arkadaşı olan Uğur ve Barış, Barış'ın dayısı Engin'in açtığı DVD dükkanında birlikte çalışmaktadırlar. Engin'in kız kardeşi Leyla'ya aşık olan Uğur, Leyla ile evlenmeyi istese de henüz kendi düzenini kurabilmiş değildir. Öte yandan, aynı zamanda Barış'ın kuzeni olan Leyla da bir an evvel Uğur ile yeni bir hayata başlamanın hayalini kurmaktadır. Ancak aradaki engeller ikisini de zor durumda bırakır ve gizli gizli buluşmanın ötesine geçemezler. Bu aşamada Barış'ın önerdiği bir planla yola çıkıp Leyla ve Uğur'un başrolünde yer aldığı bir film çekmeye karar verirler.

Yardıma ihtiyaç duyarlar ve uzun süredir sinemaya küsmüş olan yönetmen Bora ve senarist Haluk ile bir araya gelirler. Bora, sektörün acımasızlığından nasibini almış ve mesleğine küsüp kendini resim yapmaya vermiştir. Haluk ise geçirdiği kazanın etkileri yüzünden senaristlikten soğumuştur ve bu nedenle ailesini geçindiremez hale gelmiştir. Oluşan ekibin her bir üyesi farklı sorunlar yaşıyor olsa da Uğur'un hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıkacaklardır. Ancak film çekmenin düşündükleri kadar kolay bir şey olmadığını, çekimler başladıktan sonra kavrarlar. Bu sırada Leyla'nın başka biriyle evlendirileceği haberi ise işleri daha da zor bir duruma sokar. Zamana karşı verdikleri yarışta Bora ve Haluk bir şekilde Engin'i ikna edip Leyla ve Uğur'un filmini mutlu sonla noktalama görevini üstlenirler.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda

DÜNYADA 20.000 GÜN
Görsel sanatçılar Iain Forsyth ve Jane Pollard ikilisinin ilk uzun metrajlı filmini izliyoruz. Jazz'dan rock'a, balladlarından grubu Bad Seeds'e ve solo çalışmalarına müzik kariyeri haricinde yazarlık da yapan Nick Cave'i daha yakından tanımaya ne dersiniz? Müzisyen kimliğinin yanında senaristlik yönü de bulunan ve sanatın pek çok dalında aynı anda var olabilen sanatçının dünya üzerinde yaşadığı 20.000. güne tanık oluyoruz.

Sanatçının 24 saatini, sanatsal yaratımların nasıl bir süreçten geçtiğini incelerken bir yandan da biz izleyenlere zamanı kullanma şeklimizle ilgili de sorular sorduruyor film. Ayrıca birlikte çalıştığı Kylie Minogue, Warren Ellis ve Ray Winstone gibi isimlerle vakit geçirirken yaşadıklarına tanıklık etme fırsatı buluyoruz.

'Çilek' ve 7 yeni film vizyonda
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te güneş enerjisiyle sulama sistemi kuruldu Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde güneş enerjisiyle sulama sistemi kuruldu. Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde, Osmaneli Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) ve Muhtarlık iş birliğiyle hayata geçirilen tarımsal sulama amaçlı "Güneş Enerji Sistemi"(GES) projesi yerinde incelendi. Osmaneli Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, proje kapsamında kurulan sistemi sahada inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Proje kapsamında, kaynak sularının açık biriktirme havuzunda toplanarak Avdan Göleti’ne basılmasını sağlamak amacıyla araziye 30 adet güneş panelinden oluşan 15 kW Off-Grid Güneş Enerji Sistemi kuruldu. Kurulan sistemle 15 kW’lık su pompasının enerji ihtiyacı karşılanırken, toplanan suyun Avdan Göleti’ne kesintisiz şekilde deşarjı sağlandı. Uygulama sayesinde tarımsal sulamada enerji maliyetleri düşürülürken, suyun daha verimli kullanılmasıyla üretimde süreklilik hedeflendi. Projenin, bölgedeki çiftçilere önemli katkı sağlaması bekleniyor. Osmaneli Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, "30 adet güneş panelinden oluşan 15 kW Off-Grid Güneş Enerji Sistemi ile su pompasının enerji ihtiyacı karşılanmış, toplanan suyun Avdan Göleti’ne kesintisiz şekilde aktarılması sağlanmıştır. Bu çalışma ile tarımsal sulamada verimlilik artırılmıştır. Bu vesileyle tüm çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyoruz" dedi.
Mersin Tarsus Üniversitesi öğrencileri Mercan Bilim Merkezi’nde bilimle buluştu Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret eden Tarsus Üniversitesi öğrencileri, seminerler ve planetaryum gösterimiyle iklim, çevre ve uzay temalı bilim dolu bir gün yaşadı. Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, öğrenci gruplarını ağırlamaya devam ediyor. Tarsus Üniversitesi’nin değişik bölümlerinden 120 öğrenci Mercan Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Öğrenciler, merkezde yer alan deney düzeneklerini inceleyerek iklim, çevre ve bilim temalı uygulamalar hakkında bilgi aldı. Program kapsamında 2 farklı başlıkta seminer de düzenlendi. Mercan Bilim Merkezi Coğrafya Öğretmeni Sercan Tekin, ‘Isınan Dünya: Küresel İklim Değişikliğinin Nedenleri ve Sonuçları’ başlıklı sunumunda, küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla iklim değişikliğinin güncel etkileri ve çözüm yollarını ele aldı. Seminerde ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi verildi. Düzenlenen bir diğer seminerde ise Astronom Merve Oylum, ‘Multidisipliner Bir Alan: Uzay’ başlıklı sunumuyla öğrencilerle buluştu. Oylum, uzay çalışmalarının birçok farklı disiplinin iş birliğiyle yürütüldüğüne dikkat çekerek, öğrencilerin kendi bölümleri ile astronomi arasında bağ kurmalarını sağladı. Seminerde uzay teknolojilerine yönelik farkındalık artırılırken, farklı disiplinlerin ortak çalışmasının önemi vurgulandı. Program kapsamında son olarak öğrenciler, planetaryum gösterimiyle uzay ve evren konularında görsel bir deneyim yaşadı. "Anaokulundan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrenciyi bekliyoruz" Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şefi Duygu Ezici, tematik bir bilim merkezi olarak öğrencilere çeşitli deneyimler yaşattıklarını belirterek, "Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim merkezi olarak kendi bünyemizde ve öğretmenlerimizle yaptığımız ilk seminerimizdi. Öğrencilere hem iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarından hem de dünyaya etkilerinden bahsettik. Daha sonra astronominin aslında onların bölümüne uzak olmadığını, kendi bölümleriyle ilişkili olduğunu anlattık. Akabinde de planetaryumumuzda bir film gösterimine aldık" dedi. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin, anaokulundan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrencilerin ziyaretleriyle çok yoğun bir programa sahip olduğunu sözlerine ekleyen Ezici, "Son zamanlarda lise ve üniversitelerden yoğun talep almaya başladık. Biz bu taleplerden oldukça memnunuz. Tüm öğrencilerimizi Mercan Bilim Merkezi’ne bekliyoruz" diye konuştu.
Mersin AYKOME’nin 2025 yılı 2. Genel Kurulu gerçekleştirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi AYKOME’nin 2025 yılı 2. Genel Kurulu’nda, altyapı çalışmalarının değerlendirilmesi, 2026 yılı yatırım programları ve kent genelinde hayata geçirilmesi planlanan önemli ulaşım projeleri ele alındı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü’nün (AYKOME), 2025 yılı 2. Genel Kurulu gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Ahmet Serkan Ataman’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, ilgili şube müdürleri, ilçe belediyelerinin ilgili personeli ile altyapı kurum ve kuruluşların temsilcileri katılım sağladı. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na bağlı AYKOME Şube Müdürü Gül Gök, toplantı maddelerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. AYKOME’nin 2025 yılı 2. Genel Kurulu’nda; ‘2025 yılı altyapı çalışmalarının genel değerlendirilmesi, 2026 yılı yatırım programları, 2026 yılı ücret tarifesi, kazı yasağı, Mezitli Kuyuluk Katlı Kavşak Projesi ile ilgili gelişmeler ve yapılması planlanan Yenişehir Beşyol Kavşağı Tüp Geçit Projesi’ ile ilgili konular görüşüldü. "Vatandaşlarımızın ve şehrimizin konfor alanını artırmak üzere toplandık" Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Ahmet Serkan Ataman, gerek altyapı ile ilgili kurum ve kuruluşlar, gerekse de belediye iştirakleri ile bir araya gelerek kentin yararına kararlar alınması adına bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktardı. Ataman, "Toplantıda aldığımız kararların, vatandaşlarımızın ve şehrimizin rahatlık alanını artıracağını düşünüyoruz. Bu anlamda 2026’nın, geçmiş yıllardan daha konforlu bir yıl olmasını diliyorum" dedi. Toplantının ana maddeleri üzerinden yapılan değerlendirme ve fikir alışverişlerinin ardından; 2026 yılı yatırımları noktasında, kurum ve kuruluşlarla iş birliğinin önemine vurgu yapıldı. Altyapı çalışmaları esnasında hem vatandaşlar, hem de kurumlar açısından iş ve işlemlerin daha hızlı ve güvenli yapılabilmesi hususunda fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantı, önerilerin aktarılması ile sona erdi.
Erzincan Erzincan beyaza büründü: Geçitlerde karla mücadele seferberliği Erzincan’da gece saatlerinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı, kent merkezini ve yüksek kesimleri beyaza bürüdü. Şehirde kartpostallık görüntüler oluşurken, ulaşımda aksama yaşanmaması için ekipler teyakkuza geçti. Erzincan’da beklenen kar yağışı, şehir merkezi ve yüksek rakımlı bölgelerde etkili olmaya başladı. "Beyaz gelinliğini" giyen kentte kar kalınlığı yer yer yükselirken, güne karla uyanan vatandaşlar araçlarının üzerinde biriken karları fırçalarla temizleyerek mesailerine başladı. Çocukların neşesi, büyüklerin çilesi oldu Park ve bahçelerde biriken kar, görsel bir şölen sunarken çocukların eğlence kaynağı oldu. Karın tadını çıkaran çocukların aksine, sürücüler ve işe gitmeye çalışan vatandaşlar zor anlar yaşadı. Belediye ve Karayolları ekipleri, ulaşımın etkilenmemesi için ana arterlerde ve kaldırımlarda temizlik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kritik geçitlerde aralıksız çalışma Kar yağışının en yoğun hissedildiği noktalar ise Erzincan’ı komşu illere bağlayan yüksek rakımlı geçitler oldu. Sakaltutan Geçidi: Erzincan-Sivas kara yolundaki 2 bin 160 rakımlı geçitte kar ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Ahmediye Geçidi: Erzincan-Gümüşhane kara yolundaki 2 bin 120 rakımlı bölgede ekipler küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Karayolları 164. Şube Şefliğine bağlı iş makineleri, geçitleri ulaşıma açık tutmak için 24 saat esasına göre çalışırken, bölge trafik ekipleri de zincirsiz ve hazırlıksız araçların geçişine izin vermiyor. Meteorolojiden "dikkatli olun" uyarısı Meteoroloji yetkilileri, yağışların yüksek kesimlerde devam edeceğini bildirerek buzlanma ve don olaylarına karşı uyarılarda bulundu. Özellikle şehirlerarası yola çıkacak sürücülerin; kış lastiği, zincir ve çekme halatı gibi ekipmanlarını yanlarında bulundurmaları noktasında dikkatli olmaları istendi.