KÜLTÜR SANAT - 02 Aralık 2016 Cuma 09:16

Çini sanatı da UNESCO listesinde

A
A
A
Çini sanatı da UNESCO listesinde

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlendi.

Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından hazırlanan somut olmayan kültürel miraslarımıza dair dosyalar, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine girebilmek için UNESCO'ya sunuluyor.

Azerbaycan’ın moderatörlüğünde Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından sunulan ‘’İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” dosyası, önceki gün gerçekleştirilen toplantıda kabul edilmiş ve böylece somut olmayan kültürel miraslarımızdan ‘Lavaş-Yufka" Türkiye adına da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydettirilmişti.
Dün yapılan oturumlarda ise Türkiye olarak sunduğumuz "Geleneksel Çini Ustalığı" listeye dâhil edildi ve ülkemiz adına tescillenmiş oldu.

Yüzyıllardır sadece bir bezeme olarak değil aynı zamanda bir sağaltma aracı olarak da kullanılan ve bu nedenle kamusal ve dinî yapıları süsleyen çini sanatı da artık UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’nde Türkiye adına tescilli.
Geçmişle bugün arasındaki kültürel bağların güçlenmesine, kültürel kimliğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunan çini sanatı da saygının, olgunluk ve hoşgörünün en yoğun hissedildiği sanatlarımızdan biri olarak insanlığın ruhuna hitap eden yeni bir dünya mirası oldu.
Beş binden fazla ustasıyla günümüze taşınan geleneksel çini sanatı alanındaki derin bilgileri ve üstün becerileri göz önünde bulundurulan Sıtkı Olçar ile Mehmet Gürsoy ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2010 yılında ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ilan edilmişti. Sıtkı Olçar Çini Müzesinin geçici açılışını geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Kütahya'da gerçekleştirmişti.
Uluslararası Tanıtımları UNESCO Yapacak
Halkın gelenekleri ve devletin kültür politikaları vasıtasıyla korunan unsurlarımız kayıt ettirildikleri temsili liste ile UNESCO’nun da korumasına alındı.
Uluslararası tanıtımı UNESCO tarafından yapılan, ülkelerin kültürel diplomasilerine ve kültür endüstrilerine güç sağlayan temsilî listeye ülkemizin kaydettirdiği önceki unsurlar ise şunlar:
Meddahlık Geleneği (2008), Mevlevî Sema Törenleri (2008), Âşıklık Geleneği (2009), Karagöz (2009), Nevruz (Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya-2009), Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri ve diğer-2010), Alevî-Bektaşî Ritüeli Semah (2010), Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali (2010), Geleneksel Tören Keşkeği (2011), Mesir Macunu Festivali (2012), Türk Kahvesi ve Geleneği (2013) ile Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı (2014).
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İsdemir saat ücretli işe alım yapacak İsdemir, büyüme stratejisi ve işletmelerinin ihtiyaçları doğrultusunda saat ücretli statüsünde görev yapmak üzere işe alım yapacak. Şirkette iş başı yapmak isteyen adaylar, 13 Mayıs’tan itibaren iki hafta boyunca Pazartesi’den Cuma’ya kadar başvurularını yapabilecek. Türkiye’nin küresel çelik güçlerinden İsdemir, ihtiyaçları doğrultusunda saat ücretli statüsünde istihdam edilen pozisyonlar için işe alım yapacak. Oluşturduğu istihdamla bölgenin önde gelen işverenlerinden biri olan şirket, Payas ve İskenderun’un ekonomik ve sosyal kalkınmasına 54 yıldır katkı sağlamaya devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre, şirketin 2024 yılında saat ücretli statüsü işe alımları için başvuru süreci 13 Mayıs tarihinde başlayacak. Adaylar, Pazartesi’den Cuma’ya, iki hafta boyunca 13-24 Mayıs tarihleri arasında saat 08.00’den 16.00’ya kadar İsdemir Cumhuriyet Kapı’dan giriş yaparak Kapalı Spor Salonu’nda başvurularını yapabilecekler. Adaylarda; meslek liselerinin Elektrik-Elektronik/Enerji, Endüstriyel Otomasyon, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Metalürji Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve/veya meslek yüksekokullarının Elektrik-Elektronik/Enerji, Endüstriyel Otomasyon, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Metalürji Teknolojisi, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik alanlarından mezun olma şartı aranıyor. Başvuru tarihi itibari ile 18-26 yaş aralığında (18.05.1997 ve sonrası, 12.05.2006 ve öncesi doğmuş) olma şartı aranan adaylarda; tercihen askerlik görevini tamamlamış olma, sağlık muayenesinde çok tehlikeli iş sınıflarında çalışabilmeye uygun olma ve görevlerini yapmaya engel olabilecek herhangi bir bedensel veya ruhsal rahatsızlığı bulunmama şartları da aranıyor. Fiziksel başvuruda bulunacak adaylar kimlik belgeleri ile başvuru yapabilecekken, fiziksel başvuruda bulunamayacak adayların birinci derece yakınlarının (eş ve kardeşler dahil) nüfus kayıt örneğiyle birlikte yapacakları başvurular da geçerli sayılacak. Fiziksel başvuru esnasında verilecek bağlantı adresi üzerinden başvuru süreci online olarak devam edecek. Sınav ve değerlendirmelerin ardından başarılı olan adayların saat ücretli statüsündeki tüm pozisyonlarda yıl boyunca işe alımları gerçekleştirilecek.
İstanbul Salt’ın yeni sergisi “Havaya Dair” açıldı Garanti BBVA’nın kurucusu olduğu Salt’ın yeni sergisi “Havaya Dair” açıldı. Garanti BBVA’nın desteğiyle gerçekleşen Salt’ın yeni sergisi Havaya Dair, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik boyutlarını maddi, işitsel ve görsel deneyler aracılığıyla somutlaştırmayı amaçlıyor. Milano merkezli disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanı için tasarlanan enstalasyon 18 Ağustos’a kadar ücretsiz gezilebilecek. “Hava kirliliğini ele aldık” Sergi ve Garanti BBVA’nın konuya bakışıyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Kurumsal Marka Yönetimi ve Pazarlama İletişimi Direktörü Elif Güvenen, “Salt güncel konulara dair yürüttüğü araştırma ve sergiler alanındaki öncü konumuyla, kurulduğu günden beri hepimizin gündeminde önemli yere sahip olan iklim krizine odaklı programları büyük başarıyla gerçekleştiriyor. Oluşturduğu programlarla, kültür sanat faaliyetlerini bir adım öteye taşıyarak sürdürülebilirliğin farklı boyutlarını ele almaya devam ediyor. Konusu itibarıyla Havaya Dair sergisini de yalnızca sanatsal bir enstalasyon olarak değerlendirmemek gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu sergi hava kirliliğinin hem sosyal hem de çevresel boyutları üzerine düşündürerek bizleri farklı bir yolculuğa çıkarıyor. Her şeyin birbirine bağlı olduğu dünyamıza iyi bakmamız gerektiğinin altını çiziyor. Sanatın dönüştürücü ve iyileştirici gücüne inanan bir kurumun temsilcisi olarak dünyanın ihtiyaçlarını gözeten içeriklerin artmasını diliyorum. Havaya Dair sergisini tasarlayan 2050+ tasarım stüdyosuna ve Salt ekibine katkılarından ötürü teşekkür ediyorum.” dedi. “Soluduğumuz havaya ilişkin anlayışımızı geliştirmeliyiz” Salt Genel Müdürü Deniz Ova ise sergiye dair şunları aktardı: “Salt, farklı disiplinler arasındaki kesişim ve etkileşimleri araştırırken günümüzün kritik meselelerini anlamayı ve özgün yaklaşımlarla yorumlamayı önemsiyor. Türkiye ve yakın coğrafyasında sanat, mimarlık, tasarım pratikleriyle kent, toplum ve ekonomi tarihi odaklı araştırmalarının yanı sıra ekolojik kriz, iklim değişikliği gibi aciliyet teşkil eden güncel sorunlara dair projeler de geliştiriyor. Bu bağlamda yeni bir iş birliği yapmak üzere Salt’ın disiplinlerarası pratiğine yakın olan; görsel kültür, teknoloji ve ekoloji alanındaki çalışmalarıyla yenilikçi sergi deneyimleri geliştiren 2050+ tasarım stüdyosunu davet ettik. Kent odaklı araştırma sürecinde hava kirliliği kritik bir mesele olarak karşımıza çıktı ve bu konuya eğilmeye karar verdik. Havaya Dair, soluduğumuz havaya ilişkin anlayışımızı genişletmeye yönelik bir davet. Serginin gündeme getirdiği konuları paralel konuşma ve gösterim programlarıyla da irdelemeye devam edeceğiz.”