SAĞLIK - 13 Aralık 2009 Pazar 13:42

Çocuklarda işitme kaybına dikkat

A
A
A
Çocuklarda işitme kaybına dikkat

Akraba evlilikleri'nin çocuklarda orta ve ileri derecede işitme kaybı riskini artırdığına dikkat çeken uzmanlar işitme taramaları ve erken teşhis ile sorunun çözülebileceğini belirttiler.


Türkiye'de doğumsal işitme kayıpları oranının yüzde 0,1 - 0,3 oranında görüldüğü belirten uzmanlar, "Özellikle de akraba evlilikleri, çocuklarda orta ve ileri derecede işitme kaybı bulunan çocukların doğma riskini artırıyor" dediler.
 
İşitme cihazları ve özel işitsel eğitim ile özürlü doğan çocukları özürsüz hale getirmeyi amaçladıklarını belirten uzmanlar, işitme kaybı olan çocuğun, konuşmayı öğrenemeyeceği ve çevresiyle iletişimi büyük oranda sekteye uğratacağını kaydettiler.

Uzmanlar, çocuklarda işitme kaybı ile şu uyarılarda bulundular: "Çocuğunuzu doğduğu ilk günden itibaren dikkatlice gözlemlemeli ve işitme kaybından şüphelendiğiniz anda yetkili bir hekime başvurmalısınız. İşitme kaybı korkulacak bir durum değildir. Özellikle doğumdan hemen sonra ve erken yaşlarda fark edilen, işitme cihazı kullanan çocuklar işitme yetersizliğini büyük ölçüde yenebilmektedirler. Doğumdan önce risk faktörleri; Annenin gebelik sırasında kızıl, soğuk algınlığı veya viral bir enfeksiyon geçirmesi, gebelik sırasında alkollü içkiler tüketmesi, ailede bir yada birden fazla kişide, erken dönemlerde kalıcı işitme kaybı görülmesi, bebeğin bin 500 gramın altında doğması, bebekte doğuştan sarılık olması yada bebeğe kan değişimi uygulanması.
 
Doğumdan sonra; bebeğin yüzünde normal olmayan görünüm, bebeğin 5 günden fazla yoğun bakım ünitesinde kalması, bebeğe damardan antibiyotik verilmesi, bebeğin menenjit geçirmesi, bebekte nörolojik bozukluklar görülmesi, bebeğin 9 günlükten 2 yaşına kadar ağır bir kafatası kırığı geçirmesi, bebeğin kulağından sıvı gelmesine sebep olan, 3 aydan fazla süren ve tekrar eden kulak enfeksiyonu geçirmesi. 

Eğer çocuğunuz, doğumdan 6 aylığa kadar beklenmedik yüksek bir sese karşı hareket ederek, ağlayarak yada herhangi bir şekilde tepki vermiyorsa, gürültüde uyanmıyorsa, sesleri serbest olarak taklit etmiyorsa, sadece ses ile teskin edilemiyorsa, kafasını sizin sesinizin geldiği yöne çevirmiyorsa, 6 – 12 ay arasında: Sorulduğu zaman tanıdık bir nesneyi veya kimseyi gösteremiyorsa, saçma sapan sesleri hiç çıkarmadıysa, 12 aylıkken “el salla” veya “ellerini çırp” gibi basit ifadeleri anlamıyorsa, 18 ay – 2 yaş arasında: Yumuşak bir sesin geldiği yöne ilk çağırışta bakmıyorsa, Çevredeki seslere karşı tepki göstermiyorsa, İlk çağrıya cevap vermiyorsa, sese cevap vermiyorsa ve sesin nereden geldiğini bulamıyorsa, tanıdık kişiler veya nesneler için basit kelimeler kullanmaya başlamadıysa, kendi yaşıtlarının kullandığı sesleri veya dili kullanamıyorsa, televizyonu anormal sesle dinlemiyorsa, normalden daha fazla olarak işitme kaybı görülme riski vardır. 

Eğer çocuğunuzda bunlardan biri veya birkaçı varsa mutlaka bir kulak muayenesi ve işitme testi yaptırmalısınız. Bu test her yaşta, hatta doğumdan hemen sonra bile mümkündür. Bunların hiçbirisi çocuğunuzda söz konusu değilse ancak yine de şüpheleniyorsanız, bir odyoloğa başvurup işitme testi yaptırabilirsiniz yada bir konuşma uzmanına başvurup çocuğunuzun konuşmasını ve dil gelişimini inceletebilirsiniz. Eğer çocuğunuzda işitme kaybı yoksa, test yaptırmakla hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz. Ancak çocuğunuzda işitme kaybı varsa, teşhisin gecikmesi konuşma ve dil gelişimini etkileyeceğinden çocuğunuzda ömür boyu sürecek bir etki bırakacaktır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak Valisi Atay, selin vurduğu Cizre’de incelemelerde bulundu Selden zarar gören Şırnak’ın Cizre ilçesinde hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, 1’i ağır hasarlı olmak üzere 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Şırnak Valisi Cevdet Atay, Cizre’de dün yaşanan sel felaketi sonrası yapılan hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyip, yaraların sarılması, zararların kısa sürede ödenmesi için gerekli talimatları verdi. Vali Cevdet Atay, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ile birlikte selden zarar gören mahallelerde incelemelerde bulunup vatandaşların sorun, talep ve dileklerini dinledi. Cizre’de dün öğleden sonra aniden bastıran sağanak yağış ilçeyi su altında bırakırken çok sayıda ev, iş yeri ve araç su altında kaldı. İlçe genelinde büyük çapta maddi hasar oluştu. Yaşanan sel felaketi sonrası Cizre’deki hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Vali Atay, "Sel nedeni ile mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı, evlerden su tahliyesi yapıldı ve kısmen de temizlik çalışmaları yapılıyor. Arkadaşlarımız sahada zarar tespit çalışmalarını yapıyorlar” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Cizre ile yakından ilgilendiğini vatandaşların yaralarının sarılması ve çalışmaların hızlandırılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması hususunda gerekli talimatları kendisine verdiğini ifade eden Atay, "Sahadaki arkadaşlarımız ile her türlü gayreti gösteriyoruz. Devletin tüm kurumları ile Cizre’de seferber olmuş durumdayız. Kurumlarımız ve ekiplerimiz bu olayın atlatılması ve vatandaşlarımızın yaşamlarını tekrar rahat bir şekilde sürdürmesi konusunda elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Bugün itibari ile hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz ve zararların giderilmesi, yaraların sarılması hususunda ödemelerimizi yapmaya başlayacağız” diye konuştu. "70 ev, 7 iş yeri ve 6 araç zarar gördü" Cizre’de yaşanan sel felaketinde 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü ifade eden Vali Atay, "1 ağır hasarlı olmak üzere 70 evi su bastı ve eşya zararları oldu. Bazı evlerde sıva boya bazılarında ise bahçe duvarları çöktü. Altyapısal anlamda bazı yerlerde sıkıntılar olduğu tespit edildi. Bununla ilgili planlarımızı yaptık ve hızlı bir şekilde ödemelerimizi alarak insanlarımızın bu yarasını saracağız” şeklinde konuştu.
Antalya Antalya’da fırtına ve dolu tarım alanlarını vurdu Antalya’da gece yarısı başlayan fırtına ve dolu yüzünden yüzlerce dönümlük tarım arazileri zarar gördü. Manavgat’ta dün Saraçlı, Belenobası, Evrenseki, Kalemler, Çolaklı ve Gebece mahallelerinde yaşanan dolu yağışı ve fırtına, yüzlerce dönümlük bir alanda açıkta yetiştirilen tarım ürünlerine zarar verdi. Yağışın ardından Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, belediye başkan yardımcıları, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri zarar gören mahallelerde inceleme başlattı. Bölgede yapılan ilk incelemede, dolu ve fırtınanın ekili arazilerde büyük oranda zarar verdiği tespit edildi. İncelemelerde, karpuzların saplarından koptuğu; buğday, arpa, zeytin ve narenciye ürünlerin tanelerinin döküldüğü; arı kovanlarının da yerle bir olduğu görüldü. Dolu ve fırtına nedeniyle bölgedeki tarım alanları beyaza büründü. “Zarar gören bölge, doğal afet kapsamına sokulmalı” Afet bölgelerinde incelemelerde bulunan Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, “Dün akşam üzeri haberi aldık. Kısa bir sürede yoğun ve büyük taneleri olan bir doluyla beraber bütün tarım alanlarının çok kötü olduğunu gördük. Sabah erkenden çalışmalara başladık. Saraçlı bölgesinden başladık, Belenobası’ndayız. Burası daha öncede yangın afeti geçiren bir bölge. Bu kez de dolu ile bir savaş veriyoruz. Arılarımız perişan olmuş. Karpuzlarımız, sebzelerimizi yok olmuş durumda. Bölgede ciddi bir sorun var. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerimiz, Ziraat Odası Başkanımız Rasim Metin, belediye başkan yardımcılarımız burada. Sahayı görüyoruz. Hem İlçe Tarım Müdürlüğüne, hem Kaymakamımız hem de Sayın Valimize durum hakkından bilgi vereceğiz. Bu bölgenin tarım açısından sigortalanması da çok zor. Doğal afet kapsamına sokularak bu insanlara yardım etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Şırnak Şırnak Valisi Atay, selin vurduğu Cizre’de incelemelerde bulundu Selden zarar gören Şırnak’ın Cizre ilçesinde hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, 1’i ağır hasarlı olmak üzere 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Şırnak Valisi Cevdet Atay, Cizre’de dün yaşanan sel felaketi sonrası yapılan hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyip, yaraların sarılması, zararların kısa sürede ödenmesi için gerekli talimatları verdi. Vali Cevdet Atay, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ile birlikte selden zarar gören mahallelerde incelemelerde bulunup vatandaşların sorun, talep ve dileklerini dinledi. Cizre’de dün öğleden sonra aniden bastıran sağanak yağış ilçeyi su altında bırakırken çok sayıda ev, iş yeri ve araç su altında kaldı. İlçe genelinde büyük çapta maddi hasar oluştu. Yaşanan sel felaketi sonrası Cizre’deki hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Vali Atay, "Sel nedeni ile mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı, evlerden su tahliyesi yapıldı ve kısmen de temizlik çalışmaları yapılıyor. Arkadaşlarımız sahada zarar tespit çalışmalarını yapıyorlar” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Cizre ile yakından ilgilendiğini vatandaşların yaralarının sarılması ve çalışmaların hızlandırılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması hususunda gerekli talimatları kendisine verdiğini ifade eden Atay, "Sahadaki arkadaşlarımız ile her türlü gayreti gösteriyoruz. Devletin tüm kurumları ile Cizre’de seferber olmuş durumdayız. Kurumlarımız ve ekiplerimiz bu olayın atlatılması ve vatandaşlarımızın yaşamlarını tekrar rahat bir şekilde sürdürmesi konusunda elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Bugün itibari ile hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz ve zararların giderilmesi, yaraların sarılması hususunda ödemelerimizi yapmaya başlayacağız” diye konuştu. "70 ev, 7 iş yeri ve 6 araç zarar gördü" Cizre’de yaşanan sel felaketinde 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü ifade eden Vali Atay; "1 ağır hasarlı olmak üzere 70 evi su bastı ve eşya zararları oldu. Bazı evlerde sıva boya bazılarında ise bahçe duvarları çöktü. Altyapısal anlamda bazı yerlerde sıkıntılar olduğu tespit edildi. Bununla ilgili planlarımızı yaptık ve hızlı bir şekilde ödemelerimizi alarak insanlarımızın bu yarasını saracağız” şeklinde konuştu.