GÜNDEM - 28 Ocak 2018 Pazar 00:16

Coğrafi işaret alan 'yumurta tatlısı' rağbet görüyor

A
A
A
Coğrafi işaret alan 'yumurta tatlısı' rağbet görüyor

Coğrafi işaretler kapsamında Çankırı’ya tescillenen yumurta tatlısı büyük rağbet görüyor. İşletmeler de tatlıyı müşterilerine sunmaya başladı.

Çankırı'nın yöresel tatlarından olan "yumurta tatlısı" coğrafi işaretler kapsamında tescillendi. Çankırı'da bir restoranda vatandaşlara sunulan yöresel lezzet oldukça rağbet görüyor. Yumurta tatlısı hakkında işletme sahiplerinden Hasan Körhüseyin, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çankırımıza tescillenen yumurta tatlımızı işletmemizde yaptık halkımızla, müşterilerimizle buluşturduk bu tadı tatmaları için. Herkesin hoşuna gitti memnun kaldılar. Biz de bu tatlıyı menümüze ekledik. Bayağı rağbet görüyor. Bu şekilde devam edeceğiz" dedi.
Yumurta tatlısının yapımını anlatan aşçı Azime Kalecik, "17 yumurta, 8 yemek kaşığı un, 1,5 yemek kaşığı irmik kullanarak yapıyoruz. İlk önce yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayırdık daha sonra beyazının içerisine bir fiske tuz atarak köpürene kadar karıştırdık. Kabımızı ters çevirdiğimizde oynamayacak hale gelene kadar yaklaşık 10 dakika boyunca karıştırıyoruz. Sonra sarısını çırpıyoruz beyazını ilave ediyoruz. Daha sonra ununu irmiğini eleyerek ekliyoruz. Bunları çırptıktan sonra tepsimizi tereyağıyla yağlıyoruz. 250 derecede önceden ısınmış olan fırına tatlımızı sürüyoruz. Daha sonra kabarıp üzeri çatladıktan sonra ısıyı 200 dereceye indirerek pişiriyoruz. Piştikten sonra hemen fırından çıkartmıyoruz. En az yarım saat fırında bekliyoruz. Daha öncesinden hazırlamış olduğumuz şerbeti tatlımız soğuduğunda ve şerbetini de soğuk bir şekilde buluşturuyoruz" bilgilerini verdi. 

Yumurta tatlısının tadına bakan müşterilerden Arif Hikmet Tosyalıoğlu, tatlının Çankırı’ya has olduğunu ifade ederek, "Çankırımıza has tatlı olan yumurta tatlımızın tescillendiğini öğrendik. Tescili de onama bizlere nasip oldu. Tatlımızın Çankırı’ya has olduğunu kendi çevremizde yakınlarımıza şehir dışındaki arkadaşlarımıza duyurmuş olmakla gurur duyuyoruz. Yumurta tatlımızın lezzetini bulunduğunuz ilde değil, asıl tatmanız gereken yer Çankırı’daki sofralardır" diye konuştu.  

Hilmi Çelikel
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.