POLİTİKA - 22 Şubat 2022 Salı 07:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz'

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

İki yıllık bir aradan sonra Dakar’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu benim Senegal’e beşinci gelişim. Muhterem kardeşime ve Senegal halkına, şahsıma heyetime gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür ediyorum. Şubat ayı itibariyle Afrika Birliği Dönem Başkanlığını devralmış olan dost ve kardeş ülke Senegal’e başarılar diliyorum” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz'

İstanbul’da düzenlenen 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde kabul edilen bildiri, eylem planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika’yla ilişkiler bakımından bir yol haritası belirlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz. Kıymetli kardeşimle yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Senegal ilişkilerini tüm veçheleriyle ele aldık. İş birliğimizi derinleştirmek hususunda aynı kararlılığı paylaştığımızı bir kez daha ifade ettik” açıklamasında bulundu.

“Ziyaretim vesilesiyle, Dakar Olimpik Stadyumu’nun açılış törenine yarın değerli kardeşimle birlikte iştirak edecek olmaktan memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Senegal’in sportif başarılarına başarı katacak yeni stadyumun bir Türk firması tarafından inşa edilmiş olmasıyla da ayrıca iftihar ediyorum. Senegal Millî Takımı’nın Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyon olarak yakaladığı büyük başarıdan dolayı tebrik ediyorum” dedi.

"Senegal ile ikili ticaret hacmimiz 540 milyon dolara ulaştı"

Senegal ile ikili ilişkilerde, son dönemde düzenlenen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin önemli bir ivme yakalanmasını sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü görüşmelerde de ekonomi, yatırımlar, savunma sanayi ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkileri nasıl daha ileri bir düzeye taşıyabiliriz bunları etraflıca görüşme fırsatımız oldu. Ziyaretim vesilesiyle, Dakar Büyükelçiliğimizin yeni Kançılarya Binası’nın resmî açılışını da yarın gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgına rağmen 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 artarak 540 milyon doları aştı” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Firmalarımızın ‘Yükselen Senegal Planı’ kapsamındaki katkıları Senegal halkının da desteğiyle devam edecektir. Senegal’deki firmalarımız ayrıca enerji, çelik üretimi, sağlık, gıda sanayii, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında karşılıklı menfaat temelinde faaliyetlerde bulunuyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kalkınma alanında da yakın iş birliği içerisindeyiz. 2007 yılından bu yana Senegal’de toplam 12 milyon dolar değerinde 186 projeyi hayata geçiren TİKA, faaliyetlerini sürdürmekte kararlıdır. Türkiye Maarif Vakfımız ise Senegal’de 13 okulda toplam 857 öğrenciye eğitim veriyor. 1992 yılından bu yana Türkiye burslarından yararlanan Senegalli öğrenci kardeşlerimizin sayısı 187’ye ulaşmıştır. Senegal makamlarının FETÖ terör örgütüyle mücadelemizde sağladıkları destek için de teşekkür ediyoruz. Bu destek ve dayanışmanın devam edeceğinden eminiz. Bu düşüncelerle aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Macky Sall’e ev sahipliği için tekrar teşekkür ediyor, ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalyalı gençler, 19 Mayıs’ı Burak Yeter ile kutladı Antalya Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Konyaaltı Beach Park’ta dünyaca ünlü DJ Burak Yeter’i Antalyalılarla buluşturdu. Milli Mücadelenin ve Kurtuluşun ilk adımının 105. yılı,19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı heyecanı tüm Antalya’da coşkuyla kutlanıyor . Etkinlikler kapsamında Konyaaltı Beach Park’ta gerçekleşen DJ Burak Yeter konseri, eşsiz anlara sahne oldu. Sahnenin 360 derece dönmesi sayesinde DJ Yeter, Beach Park’ı dolduran binlerce Antalyalı önünde sahne şovunu sergiledi. Beach Park’ın her yerinden izlenebilen konser, Antalyalılara unutulmaz anlar yaşattı. Işıkların, alevlerin ve DJ Yeter’in müzikleriyle Antalyalı gençler eğlendi. Başkan Böcek’ten bayram mesajı Başkan Muhittin Böcek, Beach Park’ı dolduran binlerce vatandaşın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı. Böcek konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Kuruluşun ve kurtuluşun günü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün meşalesinin yakıldığı bu 105. yılda, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyor ve önlerinde saygıyla eğiliyorum. Sevgili gençler, Atamız Gençliğe Hitabesi’nde ’Ey Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, sizler onu yücelteceksiniz ve yaşatacaksınız’ demişti. İşte Cumhuriyetin yüzüncü yılından bugüne kadar, Mavi Gözlü Dev’in devrimlerine inanarak yürümeye hep birlikte ant içiyor muyuz? Bayramımız kutlu olsun.” ’One day in space’ projesi tanıtımı Kısa süre içinde kapsül ve helyum balonla 55 bin fite, stratosfere kadar çıkarak iki yıldır hazırlandığı ’One Day in Space’ adlı projesiyle bir saatlik canlı performans sergilemeye hazırlanan DJ Yeter’in, bu projenin tanıtımı için yaptırdığı 15 metrelik astronot heykeli de konserde ilgiyle izlendi. Burak Yeter’in menajeri ve aynı zamanda kuzeni olan Erdinç Atilla, Başkan Böcek için yaptırılan astronot ceketini Başkan Böcek’e takdim etti. Başkan Böcek de Burak Yeter’e çiçek ve plaket takdim ederek teşekkürlerini iletti.
Çanakkale Çanakkale’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Çanakkale’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümü tören ve etkinliklerle coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümü töreni, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başladı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Valisi Yardımcısı Hakkı Uzun, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Erkek, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, daire amirleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, "Bugün Milli Mücadele’nin başkomutanı, Cumhuriyet’imizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105’inci yıl dönümünün sevincini ve coşkusunu yaşıyoruz. Bugün Samsun’da tutuşturulan kurtuluş mücadelesinin meşalesinin Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaştırılarak Çanakkale ruhunun yeniden yeşertildiği gündür. Sevgili gençler 19 Mayıs, Türk milletinin emperyalist güçlere karşı birlik ve beraberlik içinde, zulme boyun eğmeyeceğini haykırarak tarihin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından birinin yazılmaya başlandığı gündür. Ecdadımızın istiklali ve istikbali uğruna sergilediği kahramanlıkları gelecek nesillere en canlı şekilde aktarmak başta gelen vazifemizdir. Bu anlayışla bir asır önceki ruhla eşyalarımızdan teslim aldığımız kutlu emanetlere sahip çıkıyor. Ülkemizin geleceğinin hedefi olan Türkiye yüzyılını inşa ediyoruz” dedi. Konuşmanın ardından Cumhuriyet Meydanı, İnönü Caddesi, Ziveriye Sokak ve Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinden Çağlar Kaynak basketbol sahasına kadar bayrak yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşte ön sırada, Türk bayrağı ile Atatürk portresinin taşındığı yürüyüşe katılanlar, ellerindeki Türk bayrakları ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105’inci yıl dönümünü coşkuyla kutladı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Gençlik Festivali kapsamından kordon boyunda gün boyu çeşitli etkinliklerle kutlanacak.