GÜNDEM - 20 Şubat 2020 Perşembe 16:23

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açıldı

A
A
A
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açıldı

Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan, “İstiyoruz ki, gençlerimiz, araştırmacılarımız milyonlarca kitabın bulunduğu rafların arasında dolaşsın. Cihannüma adını verdiğimiz kubbelerin altında ilmin denizinde yüzsün. İbn-i Sina ile insan bedenine, Farabi ile insan ruhuna insin. Aristo ile düşüncenin koridorlarında gezsin, Gazali ile hikmete kulak versin” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde hizmete giren Millet Kütüphanesi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Almanya’nın Hanau kentinde yaşanan ırkçı saldırıya değinerek başladı. Erdoğan, "Menfur saldırıda hayatını kaybeden gurbetçi vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabır niyaz ediyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Başta büyükelçiliğimiz görevlileri olmak üzere ilgili tüm birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor, vatandaşlarımıza gereken desteği sunuyorlar. Alman makamlarının saldırıyı tüm boyutları ile aydınlatmak için gereken her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum” dedi.

Erdoğan, Millet Kütüphanesi'nin açılışını Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev birlikte yaparak ortak medeniyet konusunda tüm dünyaya çok önemli bir mesaj verdiklerini söyledi.

“İlim ve kültür merkezi olarak tasavvur ettik”

Her kitabın bir alim olduğunu belirten ve “Eğer yüzlerce kitabınız varsa yüzlerce alimin dostusunuz ve onların ilminden faydalanıyorsunuz demektir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun da bir nevi dünyada cennet hayatı yaşamak gibi olduğunu belirtti. Erdoğan, “Ecdadımız duvarları kitaplarla dolu bir kütüphaneyi en kıymetli hazineden daha üstün tutmuştur. Hangi şehrimize giderseniz gidin orada bir kandil gibi etrafını aydınlatırken asırlara meydan okuyan kütüphaneler görürsünüz. O kütüphanelerden kimi Sivas’taki Ziyabey Kütüphanesi gibi şirin, kimi de İstanbul’daki Beyazıt Kütüphanesi gibi heybetlidir” diye konuştu.

Tarih boyunca nerede soykırım, savaş, medeniyet yıkımı varsa ilk hedefin kütüphaneler olduğunu belirterek tarihten örnekler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, günümüzde de kültür katliamlarının yine kütüphaneleri hedef alarak devam ettiğini söyledi. Erdoğan, ”DEAŞ ve diğer terör örgütleri Irak’ta, Suriye’de binlerce nadide eserin bulunduğu kütüphaneleri bombalayarak, İslam kültür ve medeniyetinin en önemli eserlerini yerle bir etmiştir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açıldı

Avrupa’nın Ortaçağ karanlığına mahkum olduğu yıllarda Bağdat, Kahire, Şam, Kurtuba, Buhara, Merv, Semerkand, Konya, Mardin, Erzurum gibi İslam şehirleri medreseleri ve kütüphaneleri ile dünyaya ışık saçtığını belirten Erdoğan, “800’lü yılların başında kurulan Beyt’ül Hikme’nin karşısına Dar’ül Hikme inşa edilerek çıkılıyordu. Kaynağı Hind’den Eski Yunan’a kadar uzanan binlerce cilt eseri bu kütüphaneler muhafaza etmiş, sonraki nesillere ulaştırmıştır. Daha sonra, insanların vahşice katledildiği, şehirlerin yerle bir edildiği kara günlerde kütüphanelerimiz ve kitaplarımız da yakılarak, ırmaklara atılarak adeta soykırıma uğratılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bugün açılışı yapılan kütüphane ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin tamama erdirildiğini belirten Erdoğan, “Kütüphanemiz daha inşa aşamasında yurt içinden ve yurt dışından 134 farklı dilde kitap akışı ile zenginleşmiş, çok farklı disiplinlerden 4 milyon adet basılı esere kavuşmuştur. Ayrıca 120 milyon makale ve rapor yanında, 550 bin e-kitap ile gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmıştır. İnşallah bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, en kısa sürede 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız” dedi.

Bu kütüphanelerle tarihe uzanan köprüler kurulduğunu, coğrafyalar arasında kavşaklar inşa edildiğini kaydeden Erdoğan, “İstiyoruz ki, gençlerimiz, araştırmacılarımız milyonlarca kitabın bulunduğu rafların arasında dolaşsın. Cihannüma adını verdiğimiz kubbelerin altında ilmin denizinde yüzsün. İbn-i Sina ile insan bedenine, Farabi ile insan ruhuna insin. Aristo ile düşüncenin koridorlarında gezsin, Gazali ile hikmete kulak versin” diye konuştu.

Millet Kütüphanesi'nin tam bir külliye olarak hizmet vereceğini belirten Erdoğan, “Burası sadece kitap raflarının dizili olduğu bir mekan değil, aynı zamanda ilim erbabını buluşturan bir ilim ve kültür merkezi olarak tasavvur ettik. Kitap kültürü etrafından çalışmaların icra edileceği, ilim meclislerinin toplanacağı bir mekan inşa ettik. Araştırmak, okumak, yazmak, ders çalışmak için buraya gelen tüm misafirlerimize günün 24 saati çay, kahve, simit, kek gibi tüm hizmetler ücretsiz olarak sunulacak. Kütüphanemize yeni kimlik kartları sistemi okutularak doğrudan giriş yapılacak. Gençlerimiz teknoloji alanındaki gelişmelere katkı sağlamak üzere kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyelerinden biri de kütüphanemizde faaliyet gösterecek. Burası İstanbul’u kıskandıracak bir kütüphane olacak. İstanbullularda kıskanmasın Rami Kışlasına inşa ettiğimiz muhteşem kütüphaneyi de milletimizin hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açıldı

“Azim Ankara’ya Türkiye’nin tacı dersek, bu kütüphane taca yerleştirilmiş en parlak, en güzel mücevherlerden biri olmuştur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde tesis edilen Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılışına davet edildiği için mutluluğunu dile getiren Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise, “Dünyanın herhangi bir devleti ve milleti ilk sırada fikri potansiyeli ve yüksek maneviyatı ile güçlüdür. Böylesi kayıpsız güç kaynağı ise ilk önce insanoğlu idrakinin büyük keşfi kitap ve kütüphanelerdedir dersek yanılmamış oluruz. Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimi ve önderliğinde tesis edilen Türkiye Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi hepinize kutlu olsun. Kadim ve çağdaş mimari geleneklerini, mühendis sanatının son başarılarını Türk halkının büyük geçmişi, yapıcılık potansiyeli, zengin manevi alemini kendine bariz olarak sindirmiş bu görkemli yapı her türlü yüksek takdire sahiptir. Azim Ankara’ya Türkiye’nin tacı dersek, bu kütüphane taca yerleştirilmiş en parlak, en güzel mücevherlerden biri olmuştur” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk sıralarda tanıdığını hatırlatan Mirziyoyev, “Güzel ülkeniz birçok açıdan büyük potansiyele sahip olan büyük devlet olarak dünyada giderek gelişiyor. Çağımızın büyük devlet ve siyaset erkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Türkiye halkının elde ettiği tüm başarıların kökünde; insan etkenine ve bilim marifetine büyük önem olduğunu çok iyi biliyoruz. Sizlerin bu konudaki ender tecrübenizi her zaman öğrenme peşindeyiz. Son senelerde iki ülke liderlerinin siyasi iradesi ve halklarımızın desteğiyle dostluk ve iş birliği tarihimizde yepyeni bir sayfa açılmıştır. Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin dün gerçekleştirdiğimiz ilk toplantısı bu yoldaki yeni reel adımdır. Özbekistan, Türkçe Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’ne üye olmuştur. Üye ülkeler sırasında biz de Türkiye’yle ilişkilerimizi yeni aşamaya yükseltmek uğruna faal çalışıyoruz” dedi.

Bilim, marifet ve kitapseverliğin kültüre olan katkılarından bahseden Mirziyoyev, “Ülkemizde 2020 yılının bilim, marifet ve dijital ekonominin geliştirilmesi yılı olarak oluşturduğumuz milli ihyadan milli yükselişe doğru ulu gayemize tam olarak uymaktadır. Tarih sayfalarına bakarsak; halklarımız arasındaki iş birliğinin çok daha uzak dönemlerde başladığının tanığı oluyoruz. Karşılıklı kültürel iş birliğini konuşurken büyük şair ve bilgin Ali Şir Nevai’nin bu süreçte çok önemli yer aldığını vurgulamak lazım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılmasını düğün olarak nitelendiren Mirziyoyev, kültürlerinde düğüne hediyeyle gidildiğini aktardı. Mirziyoyev, kütüphaneye 350’nin üzerinde kitap hediye ettiklerini de açıkladı. Mirziyoyev, “Bugün Türkiye’de büyük şenlik düğünü yapılmaktadır. Bizim halkımız ‘düğüne hediyeyle gidilmektedir’ diyor. Buna uyarak biz, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ne 350’den fazla çeşitli konularda kitaplar getirdik. Dünyada pek ender olan Özbekistan Müslümanları İdaresi Kütüphanesi’nde Osman Mushaf’ın eseri de getirdiğimiz kitaplar arasında yer almaktadır. Tüm İslam aleminin gururu olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi eserinin el yazısının tıpkıbasımını sizlere sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılış törenine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziroat Mirziyoyev, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve çok sayıda davetli katıldı. Törende Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti.

Derya Yetim - İlker Turak - Emin Kuvat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kentin 7 farklı bölgesinde emekli vatandaşlara yönelik 22 bin 647 başvurunun yapıldığı toplam 2 bin 543 adet hobi bahçesi kura çekimi başladı. Vatandaşlar, kura çekimini heyecanla takip ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Altınoluk Hobi Bahçesi’nde 230 adet, Beştepeler Hobi Bahçesi’nde 204 adet, Karpuzatan Hobi Bahçesi’nde 703 adet, Cırgalan Hobi Bahçesi’nde 462 adet, Selçuklu Hobi Bahçesi’nde 569 adet ve Şeker Hobi Bahçesi’nde birinci kısım 144 adet ve ikinci kısım 231 adet olmak üzere toplam 2 bin 543 adet hobi bahçesini hayata geçirdi. Hobi bahçesi için kuraya hak kazanan vatandaşlar, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi, Basketbol Sahası’nda kura çekimine katıldı. Büyük salonda, dev ekranda, noter tarafından dijital olarak çekilen kurayı izlemek isteyen vatandaşlar, kura çekimini yerinden takip ediyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Türkmen, çekiliş öncesi yaptığı açıklamada, “Çekilişimiz 8’inci noter yeminli kâtip kontrolünde yapılacak. Her bir hobi bahçesi için önce tüm katılımcılar ekrana yansıyacak, daha sonra şehit yakınları, gazi ve engellilerimiz asil ve yedekleri çekilecek. Aynı hobi bahçesi için emeklilerimizin çekilişine geçilecek” dedi. Hobi bahçelerin tamamının çekilişinin yapıldığını hatırlatan Türkmen, meclis kararı ile bu çekilişin yapıldığını belirterek, hayırlı, uğurlu olmasını ifade etti. 22 bin 647 başvuru sahibinin katıldığı kura çekimi, 8’inci noter huzurunda daha disiplinli, daha huzurlu fayda sağlayacağı alfabetik sırayla hobi bahçeleri adına Altınoluk Hobi Bahçesi çekilişlerinin yapılmasıyla başladı. Çekilişler, tamamen objektif olurken, çekilişin yapılmasını sağlayan program ve algoritmalar her türlü inceleme ve kontrole açık olarak hazırlandı. Saat 10.00 ile 10.40 arası Altınoluk Hobi bahçesi çekilişi ile başlayan kura çekim töreni, saat 10.40-11.20 arası Beştepeler Hobi bahçesi çekilişi, saat 11.30-12.50 arası Cırgalan Hobi bahçesi çekilişi, saat 13.20-15.20 arası Karpuzatan Hobi bahçesi çekilişi, saat 15.30-17.10 arası Selçuklu Hobi bahçesi çekilişi, saat 17.10-17.35 arası Şeker Hobi bahçesi 1. Kısım çekilişi ve saat 17.35-18.15 arası Şeker Hobi bahçesi 2. Kısım çekilişi ile devam ediyor. Kura çekimi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Youtube kanalından da canlı olarak yayınlanıyor.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özel’i ziyaret etti TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Anayasa milletin Anayasasıdır. Parlamento’da oluşabilecek en yüksek konsensüsle mümkünse 400’ün üzerinde bir ittifakla, ulusal mutabakat metni olarak Türkiye’nin yeni Anayasası ortay çıksın” dedi. Kurtulmuş, Anayasa çalışmaları kapsamında CHP Genel Başkanı Özel ile CHP Genel Başkanı makamında görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra ikili kameraların karşısına geçerek, açıklama yaptılar. Kurtulmuş, Türkiye Anayasa görüşlerini almak için siyasi parti gruplarını ziyaret ettiğini belirterek, “Yapılacak işin usulleri tespit edilmesi ve onun sonucu olarak da doğru bir istikamette müzakerelerin sürdürülmesidir. Bu çerçevede başka temel kural ise partilerin Anayasaları olmaz. Anayasa milletin anayasasıdır. Parlamento’da oluşabilecek en yüksek konsensüsle mümkünse 400’ün üzerinde bir ittifakla, ulusal mutabakat metni olarak Türkiye’nin yeni Anayasası ortaya çıksın” dedi. Özel, siyaset halkın gündemine duyarsız olamayacağının altını çizerek, “Yoksulluk, açlık, işsizlik, üst düzeyde beklentileri varken yeni bir anayasa beklentisi toplumun taleplerinin neresindedir onu tartmak lazım. Partinin yetkili kurullarında bir konuyu değerlendirmeden doğrudan cevap vermeyi Cumhuriyet Halk Partisi’nin olmazsa olmaz parti içi demokrasiye ve yönetim anlayışına uygun görmeyiz” ifadelerini kullandı.
Eskişehir ESOGÜ 2023 Yılı Ödülleri sahiplerini buldu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) 2023 Yılı Ödülleri ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen takdim töreni ile sahiplerini buldu. Tören ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emine Gümüşsoy, Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman ve Prof. Dr. Hakan Demiral ile diğer üniversite yöneticileri ve akademisyenlerin katılımlarıyla gerçekleştirildi. ESOGÜ Ödülleri her yıl, ESOGÜ öğretim elemanları ile öğrencilerinin akademik çalışmalarında göstermiş oldukları başarı ve performansın değerlendirilmesi, çalışmalarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla veriliyor. 2023 yılı akademik performans ödülleri, genç bilim insanı ödülleri, bilimsel araştırma projesi ödülleri ve yılın doktora ve yüksek lisans tezi ödülleri kapsamında düzenlenen ESOGÜ 2023 Yılı Ödülleri takdim töreni, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak’ın açılış konuşması ile başladı. "Son dönemde üniversitemizde nitelikli çalışmalarda bir ivme yakaladığımızı gözlemliyoruz" Çolak, konuşmasının bir bölümünde, "Bilgi ve inovasyon çağında üniversitelerin bilgi devrimin lokomotifi olması beklenmektedir. Tüm güç dengelerinin bilgi merkezli şekillendiği bu yapıda üniversitelerin etkinliği ve niteliği milli kalkınmanın da en başat belirleyicisi haline dönüşmüştür. Bu yüzdendir ki tüm akademik gayretleriniz yalnızca sizlerin veya üniversitemizin kalkınmasına katkı sunmakla kalmayıp ülkemizin muasır medeniyet yolundaki ilerleyişinin birer adımı olacaktır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ülkemizin milli teknoloji hamlesinde üzerine düşen vazifeyi layıkıyla yerine getirmeye çalışmakta, uluslararası düzeyde tanınır bir Ar-Ge, inovasyon ve kültür merkezi olmayı hedeflemektedir. Bunu adım adım ilerleyerek hep birlikte başaracağımıza inancımız tamdır. Bunun için Ar-Ge çalışmalarının somut akademik çıktıları olan makale, kitap, bildiri, patent/faydalı model çalışmalarını hem nitelik hem de nicelik bakımından geliştirmek, ileriye taşımak hepimizin vazifesidir. Yaptığınız her çalışmanın üniversitemizi de temsil ettiğini, başarılarınızla Eskişehir Osmangazi Üniversitesini de ulusal ve uluslararası mecralarda bir adım yukarı taşıdığınızı biliyor, tüm gayretlerinizi yakinen, takdirle izliyor ve destekliyoruz. Son dönemde üniversitemizde nitelikli çalışmalarda bir ivme yakaladığımızı gözlemliyoruz" dedi. Konuşmanın ardından ödüllerin takdimine geçildi. Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak’ın sahiplerine takdim ettiği ESOGÜ 2023 Yılı Ödülleri kapsamında; Sağlık ve Yaşam Bilimleri Alanı Akademik Performans Ödüllerine Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir ve Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Döndü Üsküdar Cansu layık bulundu. Fen ve Mühendislik Alanı Akademik Performans Ödüllerine Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Demiral, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlyas Atalar layık bulundu. Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanı Akademik Performans Ödüllerine Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Altınsoy, Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Kılıç ve Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Seçilmiş layık bulundu. Törende ayrıca Genç Bilim İnsanı Ödülleri, Bilimsel Araştırma Projesi Ödülleri, Yılın Doktora ve Yüksek Lisans Tezi Ödülleri de sahiplerini buldu.