DİĞER SPORLAR - 03 Ocak 2017 Salı 13:48

Dakar’da motorlar çalıştı

A
A
A
Dakar’da motorlar çalıştı

Dünyanın en zorlu ve tehlikeli yarışı olarak kabul edilen Dakar Rallisi’nde ilk gün 39 kilometrelik özel etapla sona erdi.

Otomobil kategorisinde Red Bull sporcusu Nasser Al-Attiyah birinciliği elde ederken, motosiklet kategorisinde Xavier de Soultrait kariyerindeki ilk Dakar Rallisi etap birinciliğine ulaştı. Quad kategorisinde ilk sırayı Brezilyalı Marcelo Medeiros alırken, kamyon kategorisinde ise Martin Kolomy finişe en önde ulaştı.

Dakar Rallisi’nde ilk gün Paraguay’ın başkenti Asuncion’daki 39 kilometrelik özel etap 318 aracın katılımıyla tamamlandı. Güney Amerika kıtasının üst üste dokuzuncu kez ev sahipliği yaptığı rallinin ilk gününde otomobil kategorisinde Nasser Al-Attiyah birinciliği elde etti. Dokuz kez Dünya Ralli Şampiyonu Sebastian Loeb ise otomobil kategorisinde ilk günü altıncı sırada bitirdi. Motosiklet kategorisinde ise sürpriz bir isim zirveye çıktı. Xavier de Soultrait kariyerinin ilk birinciliğini alırken, quad kategorisinde Marccelo Medeiros birinci sırayı aldı. Kamyonda ise Martin Kolomy rakiplerini geride bırakarak, finiş çizgisine ilk sırada ulaştı.

İlk günü tamamlanan Dakar Rallisi’nde otomobil, motosiklet, kamyon ve quad olmak üzere dört ayrı kategorideki katılımcılar 9 bin kilometrenin üzerinde sürüş deneyimi yaşayacak.

Dakar Rallisi’nde zorluklar ilk günden yaşanmaya da başladı. Otomobil kategorisinde birinci etabı zaferle kapatan ve etap sonrası aracı alev alan Nasser Al-Attiyah, “İlk etabı kazanmak bizim için oldukça önemliydi. Fakat etabı bitirdikten sonra araçtan dumanlar çıktığını fark ettik. Araç kısa sürede alev aldı ama hemen müdahale ederek yangını kısa sürede söndürdük. Otomobilde büyük bir hasar yok ama aracı çalıştırmaya korktuk çünkü daha büyük bir problem çıkabilirdi. Teknik ekibimiz çalışmalara başladı, yarın tekrar yolda olacağız” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Büyükşehir’den Türkiye’ye örnek ’yargı simülasyonu’ Trabzon Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen "Yargı Simülasyonu" etkinliğinde hukuk öğrencileri, ilk kez gerçek adliye salonunda hakim, savcı ve avukat rolleriyle uygulamalı deneyim yaşadı. Program, hukuk eğitimini teoriyle pratiği bir araya getirerek Türkiye’ye örnek bir organizasyon oldu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Hukuk Komisyonu öncülüğünde, Trabzon Üniversitesi Hukuk Kulübü ve Hukuk Klinikleri Kulübü paydaşlığında düzenlenen "Yargı Simülasyonu" etkinliği, hukuk eğitimi alanında Türkiye’de örnek gösterilecek bir organizasyona sahne oldu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin gençlerin mesleki ve akademik gelişimine yönelik destekleriyle hayata geçirilen program kapsamında öğrenciler, ilk kez gerçek bir adliye salonunda uygulamalı yargı simülasyonu deneyimi yaşadı. Gerçeğe en yakın şekilde kurgulanan etkinlikte öğrenciler; hakim, savcı, davacı ve davalı rollerini üstlenerek mahkeme sürecini birebir canlandırdı. Teorik bilgileri pratiğe dökme imkanı buldular Trabzon Adliyesi’nde bulunan 2. Asliye Mahkemesi ve 1. Aile Mahkemesi salonlarında gerçekleştirilen simülasyon programı, hukuk öğrencilerine teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı sundu. Alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirilen öğrenciler, duruşma yönetimi, savunma teknikleri, hitabet ve hukuki analiz konularında performans sergiledi. Yoğun katılım ve büyük ilgi gören programın ardından dereceye giren öğrencilere ödüllerinin, bu hafta içerisinde düzenlenecek törenle takdim edilmesi planlanıyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Abdurrahman Can Aydın, "Gençlerimizin mesleklerini daha öğrencilik yıllarında yaşayarak tecrübe ettiklerini görmek bizleri ziyadesiyle memnun etti. Hukuk Komisyonumuzun gayretleri ve Gençlik Meclisimiz bünyesinde yer alan avukat arkadaşlarımızın destekleriyle Trabzon’da hukuk alanında çok daha büyük ve kapsamlı organizasyonlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Gençlik çalışmaları noktasında Türkiye’ye örnek olacak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç’in gençliğe verdiği güçlü destek sayesinde artık ‘Bu faaliyetleri nasıl gerçekleştirebiliriz?’ sorusundan ziyade, ‘Gençlerimiz için daha neler yapabiliriz?’ anlayışıyla hareket ediyoruz" dedi.
Şanlıurfa Şanlıurfa’da tarlalar kırmızıya boyandı Baharın gelmesiyle birlikte Şanlıurfa’da tarlalar açan gelincik ve kandamlası çiçekleri nedeniyle kırmızıya boyandı. Baharın habercisi olan gelincik ve kandamlası çiçekleri Şanlıurfa’nın Suruç ve Siverek ilçelerinde görsel bir şölen oluşturdu. Kırmızıya boyanan arazileri gören vatandaşlar, çiçeklerin arasında dolaşarak demet demet topladı. Bazı vatandaşlar ise fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi. Gelincik çiçeğinin bir çok faydasının olduğunu söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe, "Gelincik çiçeğimizi tıpta özellikle uyku düzensizlikleri yaşayan vatandaşlar kullanıyor. Şerbetini yapıp çayı içildiğinde uyku düzensizliklerini gideriyor. Ayrıca boğaz iltihabını da iyileştiriyor. Biz bundan şerbet yapıyoruz, salatalarda kullanıp tüketiyoruz" dedi. Yoldan geçenler durup çiçekleri topluyor Araçla Bingöl’e giderken Siverek ilçesindeki bir tarlada kandamlası çiçeklerini gören Günay Kodaz, "Yoldan geçerken kıpkırmızı çiçekleri görünce durmak ve görmek istedim. İlkbahar çok güzel ve Siverek’in hemen yanında böyle bir manzaranın olması çok keyifli. Bence herkesin görmesi gereken bir güzellik. Ben de ilk defa kandamlası çiçeğini görüyorum. Gelincik ile karıştırarak durdum ama kan damlasıymış. Dikkat ederseniz yaprakları biraz daha koyu renkli ve daha parlak, daha canlı, daha da dayanıklı görünüyor" ifadelerini kullandı.
Sakarya Şoför sürdü, sağlık çalışanı müdahale etti: Otobüsteki panik anları kamerada Sakarya’da belediye otobüsünde bir yolcu aniden fenalaştı. Saniyelerle yarışan şoför, güzergahından saparak yolcuyu hastaneye yetiştirirken, otobüste bulunan hemşire de ilk müdahaleyi yaptı. O anlar araç içi kamerasına saniye saniye yansıdı. Olay, dün 26 numaralı belediye otobüsünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Demokrasi Meydanı’ndan Kampüs istikametine seyir halinde olan otobüste yolculuk yapan bir vatandaş aniden rahatsızlandı. Durumu fark eden diğer yolcular hemen şoför Onur Çelik’e bilgi verdi. Bu sırada araçta bulunan hemşire Vildan Karakaya da, fenalaşan yolcuya ilk müdahaleyi yaptı. Şoför Onur Çelik, otobüsün rotasını değiştirerek en yakın hastaneye doğru sürmeye başladı. Saniyelerle yarışan şoför, diğer yolcuların ve trafikteki duyarlı şoförlerin de desteğiyle rahatsızlanan vatandaşı acil servise yetiştirdi. Rahatsızlanan yolcu hastanede tedavi altına alındı. Zamana karşı yarış kameraya yansıdı Araç içi kameralarına yansıyan görüntülerde, yolcunun fenalaşma anı, hemşirenin müdahalesi ve şoförün otobüsü hızla hastaneye ulaşmak için trafikte verdiği çaba anları yer aldı. Başkan Alemdar tebrik etti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak şoföre ve duyarlı hemşireye teşekkür etti. Alemdar paylaşımında, "Dün Demokrasi Meydanı-Kampüs seferini yapan 26 numaralı otobüsümüz seyir halindeyken rahatsızlanan hemşehrimize ilk müdahaleyi yapan Tıp Merkezi çalışanımız Vildan Hanım’a, hiç düşünmeden rotasını hastaneye çeviren kaptanımız Onur’a teşekkür ediyorum. Gösterdikleri örnek davranış için tebriklerimi paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.