DÜNYA - 13 Şubat 2019 Çarşamba 16:27

DEAŞ son sığınağını kaybederken Avrupalı kadınlar ülkelerine geri dönmek istiyor

A
A
A
DEAŞ son sığınağını kaybederken Avrupalı kadınlar ülkelerine geri dönmek istiyor

Suriye'de terör örgütü PYD/YPG kontrolündeki ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) DEAŞ’ın son sığınağı Deyri Zor’a saldırmaya hazırlanırken, DEAŞ içindeki Avrupa ülkesi vatandaşı kadınlar ülkelerine geri dönmek istiyor.

ABD destekli terör örgütü PYD/YPG kontrolündeki SDG mensuplarının DEAŞ’ın son sığınağına saldırısı öncesi bir gecede 600 kadar sivil ve 200 kadar DEAŞ mensubunun bölgeden kaçtığı bildirildi. Gözlemciler, SDG’nin saldırılarının DEAŞ’ın karşı saldırısı ile etkisiz hale getirildiğini söyledi. Bir savaş gözlemcisi, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin saldırısında bölgeden kaçmaya çalışan aralarında 7 çocuğun da bulunduğu 16 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Koalisyon güçlerinin yaptığı bombardımanın seslerinin kilometrelerce uzaktan duyulduğu kaydedildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdurrahman, DEAŞ’ı teslime zorlamak için yoğun saldırı ve çatışmaların devam ettiğini söyledi. Abdurrahman, çatışmalarda Suriye Demokratik Güçleri'nden 12, DEAŞ’tan ise 19 militanın öldüğünü söyledi. DEAŞ’ın çok sayıda SDG'li militanı rehin aldığı da kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada koalisyon güçlerinin gelecek günlerde DEAŞ’in tamamen yenildiğini ilan edeceğini söylemişti. Trump, El Paso’daki bir mitingde, "Kahraman savaşçılarımızın DEAŞ’ın Irak’ta ve Suriye’deki topraklarının yüzde yüzünü kurtardıkları yakında, belki de gelecek hafta, belki de daha erken açıklanacak” demişti.

On binlerce DEAŞ mensubu Deyri Zor’u terk etti

SDG mensupları, koalisyon güçlerinin hava saldırıları desteğinde DEAŞ güçlerini çıkarmak için Deyri Zor’u Eylül ayından beri bombalamaya devam ediyor. Aralık ayından itibaren on binlerce DEAŞ mensubu bölgeyi terk etti. Koalisyon güçleri, Cumartesi günü DEAŞ’in son sığındığı 4 kilometrekarelik alanda 600 savaşçının ve yüzlerce sivilin kaldığını açıkladı.

Savaş bölgesinden kaçmaya çalışan iki Fransız kadın ise, Baguz’dan kaçmak için insan kaçakçılarına para verdiklerini ancak Iraklı DEAŞ mensuplarının buna izin vermediğini, insan kaçakçılarının sadece Iraklı ve Suriyeli savaşçıları kaçırdıklarını söylediklerini belirtti.

Planlı geri çekilme

ABD ordusu, bu ay yayımladığı bir raporda baskının sürdürülmemesi halinde DEAŞ’in 6 ya da 12 ay içinde Suriye’de tekrar ortaya çıkabileceğini yazdı. ABD’nin Suriye’den çekilmesinin otonom bir devlet kurma hayalindeki PYD ve YPG’nin rüyalarını sona erdireceği kaydedildi. ABD’nin bölgeden çekilmesiyle Kürtlerin özerk yönetim kurmasına karşı olan Şam rejimiyle ilişkilerini yeniden geliştirmesinin beklendiği kaydedildi.
Suriye Demokratik Güçleri'nin DEAŞ'a karşı geçen Eylül ayında başlayan saldırılarında bin 200 DEAŞ militanı, 670 kadar SDG militanı ve 400 sivil hayatını kaybetti. Muhasara altındaki bölgeden 37 bin kişi kaçarken, bunlardan 3 bin 400’ünün DEAŞ'lı olduğu kaydedildi.

DEAŞ’e katılan Avrupalı kadınlar ülkelerine geri dönmek istiyor

Öte yandan, DEAŞ içindeki Avrupalı kadınlar ülkelerine geri dönmek istiyor. Kocası DEAŞ mensubu olan Alman vatandaşı 19 yaşındaki Lenora Lemke, Suriye'ye 15 yaşında geldiğini söyledi. En son 20 gün önce küçük kızı Mariya’yı doğurduğu zaman yıkandığını belirten Lemke, diğer kızının da 16 aylık olduğunu anlattı. Lemke, "Onların iyi bir geleceği olmasını çok istiyorum. Özellikle Maria için. Onun ne gerçek bir evi, ne oyuncakları ne de yiyecek ekmeği ve sütü oldu. Onun bombasız, normal ve mutlu bir çocukluk hayatı olmasınıçok istiyorum” dedi. 

Kocası Martin Lemke'nin de Alman vatandaşı olduğunu söyleyen Lenora Lemke, DEAŞ’ın şehirleri kaybetmesinden sonra ailelerin ekmek ve su için dilenecek hale düştüğünü, insanların iki günde ancak bir ekmek yiyebildiğini, çocukların açlıktan yürüyemediğini, vitamin alamadıkları için dişlerinin çıkmadığını söyledi. Ülkesine geri dönmek istediğini dile getiren Lenora Lemke, kocası Martin’in DEAŞ saflarında savaşmadığını, yalnızca bilgisayar tamirciliği yaptığını söyledi.

Binlerce DEAŞ mensubu kadın Amerikan koruması altında

Pentagon tarafından yayımlanan yeni bir raporda ise, ABD yönetiminin Suriye’de DEAŞ’a karışmış yabancıların ülkelerine geri döndürülmesi için diğer hükümetleri çalışmalarını hızlandırmaları konusunda cesaretlendirdiği belirtildi. Almanya’nın da diğer bazı Avrupa ülkeleri gibi DEAŞ mensuplarının ülkeye dönmeleri konusunda isteksiz olduğu belirtildi. Yalnızca Rusya, Endonezya, Lübnan, Sudan’ın DEAŞ mensuplarının ülkelerine geri dönmesine müsaade ettikleri kaydedildi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta 850 adet avcı böcek doğaya salındı Türkiye’nin önemli kestane üretim yerlerinden olan Sinop’ta gal arısıyla mücadele çalışmaları kapsamında biyolojik mücadele laboratuvarında üretilen 850 adet ‘Torymus Sinensis’ isimli avcı böcek, Erfelek ilçesine bağlı Kirazlık köyünde doğaya salındı. Programda konuşan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, “Sinop’ta kurduğumuz laboratuvarda 2022 ve 2023 yılları içerisinde Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerine toplamda 5 bin 746 adet avcı böcek üretilmiş ve doğaya salınmıştır. 2022 ve 2023 yıllarında toplam 268,98 hektarlık alanda avcı böcek salımı yaptık. 2024 yılı içinde avcı böcek üretimimiz yaklaşık 5 bin adet olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Gal arısı ile mücadele kapsamında büyük emek gösteren Orman Bölge Müdürlüğümüze, İl Tarım Müdürlüğümüze, Biyolojik Mücadele Laboratuvarlarımızda çalışan uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Vali Özarslan’ın konuşmasının ardından 850 adet avcı böcek kestane ormanlarına salındı. Programa Gerze Kaymakamı ve Erfelek Kaymakam Vekili Mehmet Deniz Arabacı, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, İl Genel Meclis Üyesi Ziya Dilsiz, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Kirazlık Köyü Muhtarı Bülent Koca, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve üreticiler katıldı.