GÜNDEM - 28 Mart 2016 Pazartesi 10:00

Dedesinin böbreğiyle yeniden hayata tutundu

A
A
A
Dedesinin böbreğiyle yeniden hayata tutundu

Doğuştan böbreği olmadığı için 5 yaşına kadar diyaliz tedavisi gören 8 yaşındaki Ömer Balkan’ın yardımına 73 yaşındaki dedesi Mehmet Balkan koştu. Dedesinin verdiği böbrekle hayata tutunan ve doğuştan görme problemi de yaşayan 2'nci sınıf öğrencisi Ömer Balkan öğretmeni tarafından özel olarak yaptırılan tablet tutacağı ile tabletin kamerasını açarak, tahtada yazılanları okuyabiliyor.

Bayrampaşa'da yaşayan Nehir ve Kerem Balkan çiftinin ikinci çocukları Ömer Balkan'ın doğuştan böbreği bulunmuyor. Doğuştan böbreği olmadığı için 5 yıl boyunca diyaliz tedavisi görerek yaşama tutunmaya çalışan 8 yaşındaki Ömer'e dedesi 73 yaşındaki Mehmet Balkan böbreğini verdi. Dedesinin verdiği böbrekle hayata yeniden başlayan 8 yaşındaki Ömer, ayrıca doğuştan görme problemi de yaşıyor.

Ahmet Haşim İlkokulu'nda eğitim gören 2'nci sınıf öğrencisi Ömer Balkan, öğretmeni tarafından özel olarak yaptırılan tablet tutacağı ile tabletin kamerasını açarak, tahtada yazılanları okuyabiliyor. Uzun süre kullandığı tabletinin bozulması üzerine Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ise 8 yaşındaki Ömer'e tablet hediye etti. Başkan Aydıner, Ömer'i okulunda ziyaret ederek, yakından ilgilendi. Öğretmeni ve arkadaşlarının desteğiyle uyum problemini aşan Ömer, derslerine büyük bir azimle çalışıyor.

“HEM HÜZÜNLENDİM HEM DE ÖMER’İN DEDESİNİ TAKDİR ETTİM”
Twitter aracılığı ile Ömer Balkan ile tanışan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, “Derslerini tabletten takip ettiğini biliyorum. Bu tabletin arızalı olduğu bilgisi ulaştı bana. Görme ile ilgili bir problemi olması münasebeti ile ona uygun bir tableti alıp kendisine takdim ettim. Dedesi tarafından kendisine böreğin verildiğini duyunca hem hüzünlendim hem de dedeyi takdir ettim” diye konuştu.

“ZATEN ONUNLA İKİMİZ BİR CANIZ”
Vatandaşların organ nakli konusunda duyarlı olmaları gerektiğini söyleyen dede Mehmet Balkan, “Zaten onunla ikimiz bir canız, ayrılmaz bir bütünüz biz. Bir insanı sevinç ile hayata bağlamak çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bundan daha değerli bir şey olamaz. Bu duygu para ile ölçülebilecek bir şey değildir. Biz torunumla birlikte ikimiz bir insanız, onu görmeden bir gün bile duramam. Bir insanın hayatını yaşamasını kolaylaştırdığım için çok sevinçli ve mutluyum. Böbreğimi verdikten sonra daha canlı ve gururluyum. Zaten doğduğu zaman ben ona böbreğimi vermeyi kafama koymuştum” ifadelerini kullandı.

"ARTIK BÖBREĞİM VAR, İSTEDİĞİM KADAR YİYEBİLİYORUM"
Kendisine böbreğini veren dedesi Mehmet Balkan’ı çok sevdiğini ifade eden Ömer Balkan ise, “Ben patates kızartmasını çok seviyorum. Hatta bir keresinde ağabeyim okula giderken annemle birlikte doktorlardan gizli bir kere yedirmişti. Ben de o zaman çok sevinmiştim. Artık böbreğim var istediğim kadar yiyebiliyorum. Patates kızartmasından başka pizzayı da yemeyi çok seviyorum. Tableti hediye ettiği için teşekkür ediyorum. Bundan dolayı çok mutlu oldum. Benim eski tabletim sürekli kapanıyordu” dedi.

“TAHTAYI TABLETİYLE BERABER İZLEYEBİLİYOR”
Öğretmeni Semih Demirel, okula başladığı zamanlarda Ömer Balkan'ın ilk zamanlar derslere uyum konusunda zorlandığını söyledi.

Arkadaşları arasında Ömer'in çok sevildiğini belirten Sınıf Öğretmeni Semih Demirel, “Sınıf ortamında geldiği ilk gün uyum aşamasında bayağı bir sıkıntı yaşadık. Görme kusuru olduğundan dolayı biz özel çalışmalar ve tablet aracılığıyla bunu gidermeye çalışıyoruz. Tahtayı tableti ile beraber izleyebiliyor. Ders kitaplarımızı tarayıp tabletine atıyoruz. Önemli olan dersleri tabletine video olarak kayıt ediyor” ifadelerini kullandı. 

Dedesinin böbreğiyle yeniden hayata tutundu

AHMET FARUK SARIKOÇ - SELİM BAYRAKTAR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale 3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu Çanakkale’de, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuştu. Çanakkale’de yaşayan Turan Cinislioğlu (41) 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Diyalize girmeye başlayan Cinislioğlu, nakil için sıra bekledi. Cinislioğlu’na, Bursa’da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir kadının ailesi tarafından bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde nakledildi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Cinislioğlu’nun diyalize girme ihtiyacı kalmadı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Turan Cinislioğlu’nun 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tablosuyla hastanelerine başvurduğunu ve diyalize alındığını belirterek, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl önce merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa’da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığından gelen listede de Turan Bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan Bey’in uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyatın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şu an itibarıyla Turan Bey’in artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" dedi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Turan Cinislioğlu, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim bir gün böbreğim alınmıştı. Cabir Hoca’yı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezine başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hoca’ya her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.