ÇEVRE - 20 Şubat 2022 Pazar 14:22

Denizden balık yerine çamaşır leğeni çıktı

A
A
A
Denizden balık yerine çamaşır leğeni çıktı

Bebek sahilinde bir araya gelen Geri Dönüşümcüler Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) ve Derinlere Saygı Topluluğu gönüllüleri, farkındalık oluşturmak için Marmara Denizi'ne açılarak plastik atık topladı. Denizden çıkan pek çok plastik atığın yanı sıra üç adet çamaşır leğeni sahilde sergilendi.

GEKADER ve Derinlere Saygı Topluluğu gönüllüleri, Türkiye’nin 50 yıllık ilk resmi belgeli ticari balıkçısı Necla Yazıcı ile birlikte denizdeki atık plastiklere dikkat çekmek amacıyla Bebek sahilinden denize açıldı. Grup, sabah tekne ile denize atılmış olan plastikleri topladı. Denizden pek çok plastik atık, pet şişe, kullanılmış ağlar ve boş kutuların yanı sıra üç adet de çamaşır leğeni çıktı. Denizden çıkarılan plastik atıklar, temizliğin sona ermesiyle İskele Meydanı’nda sergilendi.

Denizden balık yerine çamaşır leğeni çıktı

“Topladığım atıkları teknemde biriktiriyorum”

Topladığı atıkları kendi teknesinde biriktirdiğini söyleyen 50 yıllık balıkçı Necla Yazıcı, “50 yıldır denizin içindeyim, balıkçılık yapıyorum. Bugün bir farkındalık oluşturmak için GEKADER’in öncülüğünde plastik geri dönüşüm işini yapacağız. Denize atılmış olan plastikleri toplayacağız. Zaten sürekli topladığım attıkları teknemde biriktiriyorum. Geri dönüşüm olarak belediyeye veriyorum plastikleri. Ben denize aşık, tutkun biri olarak yıllardır bu işi gerçekleştiriyorum zaten. Bugün de farkındalık oluşturmak için birlikte hareket ettik. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Denizden balık yerine çamaşır leğeni çıktı

“Ambalaj atıklarının hayatımızda yeri var ama doğada yeri yok”

GEKADER Başkanı Fatih Eren ise, “Burada bir farkındalık oluşturmak istedik. Ambalaj atıkları çöp değil. Dolayısıyla bunların denize atılmaması gerekli. Plastiği hayatımızın birçok yerinde kullanıyoruz. Bizim için önemli. Bir süt aldığımızda bunun şişesi olmadan almıyoruz. Bir peynir aldığınızda bunun ambalajı olmadan istemiyoruz. Ancak ambalajlar bizim için geri dönüştürülebilir ürünlerdir. Dolayısıyla ambalajların denizde yeri yok. Ambalaj atıklarının hayatımızda yeri var ama doğada yeri yok. Biz böyle bir farkındalık oluşturmak istedik. Bu ambalaj atıklarının hepsi çöp değil, geri dönüştürülebilir ürünler. Sadece toplum bilincini arttırmamız lazım. Doğru ayrıştırıldığı zaman her biri geri dönüştürülebilir ürünler. 25 pet şişeden bir gömlek elde ediliyor. Çuvallar arabamızın tamponu haline geliyor. Ambalaj atıkları çöp değil” dedi.

Gülşah Kahveci
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Emlak Konut GYO İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşüm projesi kapsamında bin 615 bağımsız bölümü 11 milyar liraya satın aldı Emlak Konut GYO Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında bin 615 bağımsız bölümün 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk Lirasına satın alındığını bildirdi. Emlak Konut GYO, İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşüm projesi kapsamında satın alma işleminin dün KAP’a bildirildiğini açıkladı. Emlak Konut GYO’dan yapılan yazılı açıklamada, “Emlak Konut GYO olarak kurulduğumuz ilk günden itibaren medeniyetimizin izlerini taşıyan, zamanın ruhuna uygun, çevre dostu konut ve ticari alanlar üretmeye devam ediyoruz. Yaptığımız her bir projede milletimizin talep ve isteklerini göz önünde bulunduruyor, vizyoner çalışmalarla şehirlerimize değer katıyoruz. Bir gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğümüz; şehirlerimizin geleceğine yön verecek her türlü projeye de bu anlayışla ortaklık yapmakta veya katkıda bulunmaktadır. Emlak Konut GYO olarak; 14 Mayıs 2024 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu’na, Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında bin 615 bağımsız bölümün 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk Lirasına satın alma işlemini gerçekleştirdiğimizi bildirdik” ifadelerine yer verildi. Satın alma işleminin ekspertiz değerine göre gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olarak yürüteceğimiz bu süreç içerisinde proje geliştirme maliyetleri de Bakanlığımız tarafından karşılanacaktır. Satın alma işlemi ekspertiz değerine göre gerçekleştirilmiş olup, Bakanlığımız tarafından elde edilen finansman geliri ile projenin daha hızlı tamamlanarak İstanbullulara sunulması hedeflenmektedir. Kısa ve uzun vadede İstanbul’un konut ihtiyacına cevap verecek olan bu adımın aynı zamanda yatırımcı olarak Emlak Konut GYO’yu tercih eden vatandaşlarımıza/hissedarlarımıza da kâr sağlayacağı aşikardır. Gerçekleştirdiğimiz bu satın alma süreci tüm hukuki şartları haiz ve Genel Müdürlüğümüzün sürdürülebilir kârlılık hedefine uygun bir bakış açısıyla gerçekleştirilmiştir. Emlak Konut GYO olarak; vatandaşlarımızın güvenli, enerji verimli, çevre dostu, sosyal donatılara sahip ve Sıfır Atık uyumlu hayat alanlarına kavuşması için dün olduğu gibi bugün ve yarın da kararlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.