EKONOMİ - 29 Ağustos 2021 Pazar 14:24

Denizlerde av sezonu başlıyor

A
A
A
Denizlerde av sezonu başlıyor

Denizlerdeki av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle ‘Vira Bismillah’ diyecek olan balıkçılar son hazırlıklarını yapıyor. Balıkçılar, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdiler.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi limanında 1 Eylül’de av yasağının kalkacak olmasından dolayı hareketlilik arttı. Teknelerin bakımlarını yaparak, ağlarını onaran balıkçılar, sezona her zamanki gibi bol balık olacakmış gibi hazırlanıyor. Deniz sıcaklığının yüksek olduğunu belirten balıkçı Ahmet Keskin, “Bu zamana kadar palamut olması lazım

dı, balık azaldı. Tekneleri boyadık denize attık. Ağlarımızı yapıyoruz, ağlarımızı teknelerimize alacağız. Nasip olursa 1 Eylül’de başlayacağız” dedi.

Denizlerde av sezonu başlıyor

Genel olarak palamut, çinakop, lüfer avladıklarını ifade eden Keskin, “Geçen sene fazla palamut olmadı. Bu sene olur diyoruz, bu sene de şu anki görüntü iyi değil. Deniz bugünlerde çok sıcak. Denizin soğuması lazım. Soğuması ile balık sahile iner, o zaman belki bir şeyler olur. Ağımızı yiyen hep yunuslar. Ben her sene 10 tane ağ ile mezgiti bitirirdim. 3-4 senedir 20, 30 ağ yetmiyor. Yunus hem balığı alıyor, hem ağı parçalıyor. Çok şikayetimiz var” dedi.

7 yaşından beri balıkçılıkla uğraşan Saffet Andiç, 1 Eylül’ün herkese hayırlı olmasını diledi. Bol bir balık sezonu olmasını dileyen Andiç, “Vatandaşların balıktan faydalanması için biz balıkçılar olarak çok iş düşüyor. Deniz kirliliği, bilinçli avcılık. Sezon açılsa da bu yunus olayı olduktan sonra ben kaç aydır ağ tamiri yapıyorum. Yunuslar bizi katlediyor, balıkla beraber ağları yiyor. Mezgite ağ atıyoruz, istavrite ağ atıyoruz. Her çeşit balığımız var Karadeniz’de. Sezon inşallah bol olur da nasip olan herkes sebeplenir. Önce bilinçli avlanmamız lazım. Geçen sene palamut çok güzeldi. Mevsimler şu anda geçen seneye rağmen 1 ay daha geriye gitti. Şu anda temmuz olması gerekirdi. Denizde lüfer ve çinakop aşırı derecede var. Sezona balıkçılar olarak her zamanki gibi bol olacak şekilde hazırlanacağız. Biz de vatandaşımıza taze balığı ikram edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Denizlerde av sezonu başlıyor

Deniz kirliliğine dikkat çekti

Deniz kirliliğinin avlanmada en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden Saffet Andiç, şunları söyledi:
“Deniz kirliliğine fabrikaların, bizlerin herkesten çok duyarlı olmamız lazım. Çünkü kir olan ağda balık olmaz. Karadeniz’de olmayan balık yok. 10 gün evvel denizde soğuk su meydana geldi. Soğuk su olduğu vakit, açıktaki balık komple sahile iner. Sahillerde hamsi olmayan yer olmadı. Hamsi her sene olur, ancak diğer balıkların fazla olacağından dolayı hamsi biraz az olabilir. Hamsi Karadeniz’de göç eden bir balıktır. Balıkçı arkadaşlarımız her şeyden önce bilinçli avlansınlar. Yasaklar faydalı bir şey balıkçılar için. Yasaklar yarın benim önüme velinimet olarak gelecek.”

İsmail Yasin Akçın
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arda Güler boş geçmedi, Real Madrid farklı kazandı İspanya La Liga şampiyonu Real Madrid, konuk ettiği Alaves’i 5-0 mağlup ederken, maça sonradan giren Arda Güler de 1 gole imza attı. La Liga’nın 36. haftasında Real Madrid, sahasında Alaves ile karşılaştı. Santiago Bernabeu’da oynanan müsakada ev sahibi 10. dakikada 1-0 öne geçti. Toni Kroos’un ortasında Jude Bellingham’ın arka direkten içeriye çevirdiği top doğrudan kaleye giderek filelerle buluştu. Eflatun-beyazlılar, ataklarını sıklaştırırken, 27. dakikada Camavinga ceza sahası içerisinde son çizgiye inerek çevirdiği meşin yuvarlağı Vinicius Junior tek dokunuşla topu ağlara gönderdi. Jude Bellingham’ın pasında ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Valverde sert şutunda gole imza attı ve ev sahibi bu golle soyunma odasına 3-0 önde girdi. 70. dakikada Vinicius Junior, Bellingham’ın pasında dar açıdan yaptığı vuruşta farkı 4’e çıkardı. Arda Güler’den ligde 4. gol Alaves karşısında 62. dakikada oyuna giren milli futbolcu Arda Güler, 81. dakikada fileleri havalandırdı. Sol kanattan topla ilerleyen Rodrygo, ceza sahasına girer girmez yaptığı vuruşta savunmadan seken topa düzgün bir vuruş yapan Arda, takımının 5. golünü attı. 19 yaşındaki futbolcu, 9 kez forma giydiği ligde 4. kez gol sevinci yaşadı. Real Madrid, üst üste 9. maçını kazanırken son 4 maçta kalesini gole kapattı. Carlo Ancelotti’nin öğrencileri puanını 93’e yükseltti. Bellingham 19, Vinicius 15. golüne ulaştı Real Madrid’in şampiyonluğunda önemli paya sahip olan Jude Bellingham, oynadığı son 3 lig maçında da fileleri havalandırdı. 20 yaşındaki orta saha, 27. maçında 19. golüne ulaştı. İngiliz futbolcu bu maçta 2 de asiste imza atarak 3 gole doğrudan katkı sağladı. Takımın en önemli hücum oyuncularından Vinicius Junior ise ligde 15. kez gol sevinci yaşadı. Brezilyalı futbolcu La Liga’da 25 karşılaşmada görev yaptı.