GÜNDEM - 26 Şubat 2020 Çarşamba 14:37

Depremde enkaz altından kurtarılanlar o anları anlattı

A
A
A
Depremde enkaz altından kurtarılanlar o anları anlattı

İran'ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin yıkıma yol açtığı Van'ın Başkale ilçesinde enkaz altından yaralı olarak kurtulanlar, o anları anlattı.

İran'ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Van’ın birçok ilçesinde hissedilirken, Başkale ilçesinde ise can ve mal kaybına yol açtı. 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 54 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı depremde; 255 konut ve 400 ahır yıkılırken, 600'ün üzerinde konut ise ağır hasar aldı. Depremde en büyük yıkım 8 kişinin hayatını kaybettiği Özpınar Mahallesi'nde yaşanırken, enkaz altından kurtarılanlar ise Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi süren Gıyasettin Arslan isimli vatandaş, Güvenlik Mahallesi'nde ahırda koyunlarına baktığı sırada depreme yakalandığını ifade ederek, “Ben ahırda koyunlara ot veriyordum. Birden bire yer sallandı. Ağaçlar ve toprak üzerime düştü. Ben ve koyunlarım enkaz altında kaldık. Yarım saat sonra annem, babam ve komşuların yardımıyla çıkarıldım. Sonra hastaneye getirildim. Koyun ve kuzularım ise telef oldular. Çok korktum” dedi.

Depremde enkaz altından kurtarılanlar o anları anlattı

Deprem olduğu sırada dışarı çıktığını, sonra çocukları için tekrar içeri girdiği sırada yıkılan bir duvarın altında kaldığını belirten Fadime Acar isimli vatandaş ise Kürtçe yaptığı konuşmasında, “Deprem sırasında öyle bir toz ve duman etrafı sardı ki, çok kötüydü. Ben dışarı kaçtım. Sonra çocuklarım için tekrar içeriye girdiğim sırada duvar üzerime yıkıldı. Eşim beni çıkardı” ifadelerini kullandı.

Aziz Teker isimli vatandaş da eşi, oğlu ve geliniyle birlikte ahırda koyunlara baktıkları sırada depreme yakalandıklarını belirterek, “Koyunlara bakıyorduk. O anda deprem oldu. Ahır üzerimize yıkıldı. Ben eşim, oğlum ve gelinim enkaz altında kaldık. Komşuların yardımıyla çıkarıldık. Bilincim yerindeydi. Çıkmaya çalışıyordum ama sağ kolum ile sağ bacağımın üzerinde ağaç ve toprak vardı, çıkamıyordum” diye konuştu.

Depremde enkaz altından kurtarılanlar o anları anlattı

Gelenler Mahallesi'nde depreme yakalanan Metin Aslan, "Hayvanlara yem veriyorduk. Deprem oldu, dışarı kaçmaya çalışırken enkaz altında kaldım. Çocuklarım evdeydi. Sol elim ile başım dışardaydı. Bağırdım. Sesimi duyan eşim ve komşular gelip beni çıkardılar. Allah’a şükür ucuz atlattık. O an anlatılmaz. Sanki 100 uçak köyü bombalıyormuş gibi bir duman vardı. Toz, duman, sis ve sesler vardı. Çok kötü bir durumdu” diye konuştu.

Depremde enkaz altından kurtarılanlar o anları anlattı

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, hastaneye yaralı olarak getirilen 19 kişiden 10’unun tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi. Çelik, "Bize gelen 19 yaralıdan 2'sinin durumu ağırdı. Ağır olanları yoğun bakıma aldık. Geriye kalan 17 yaralıyı da serviste tedavi altına alındı.

Yaralılarımızı peyderpey taburcu ettik. Şu anda serviste yatan 8 hastamız yatıyor. Diğer bir hastamız da depremle ilişkisi olmayan depremin verdiği üzüntüden dolayı kalp krizi geçiren hastamızı da hastaneye kabul ettik. Doktorlarımız hemen hastamıza müdahale edip anjiyosunu yaptılar ve kalbindeki damara stent takıldı. Bu deprem sonrası duygusal strese bağlı düşündüğümüz bir kalp kriziydi. Hastamızın şuan durumu iyi ve servise alınıyor” dedi.

Atilla İdiz

 


 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.