EKONOMİ - 04 Şubat 2015 Çarşamba 16:13

Dev markalar Beyoğlu Sosyal Market’te

A
A
A
Dev markalar Beyoğlu Sosyal Market’te

Ülkemizde, giyimden gıdaya ve perakendeye kadar birçok markanın ürünleri, Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market’in reyonlarında yardıma muhtaç insanların hizmetine sunuldu.

Beyoğlu Belediyesi’nin yardıma muhtaç insanlar için 2010 yılında kurduğu Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market, Türkiye’nin dev markalarının ürünlerinin reyonda yer bulmasıyla adeta lüks bir süpermarket görünümüne kavuştu. Sosyal Market'in reyonlarında çok sayıda ünlü markanın ürünleri yardıma muhtaç insanlara sunuluyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın direktifleriyle kurulan ve teknolojik altyapısı ile uluslararası ödül alan “Sosyal Market ve Gıda Bankacılığı” ihtiyaç sahibi insanlara yardım alanında yeni bir model oluşturdu. 25 bin ihtiyaç sahibi vatandaşa verilen kartlara yüklenen krediyle, bedava alışveriş yaptığı marketin reyonlarında giyimden gıdaya ve perakendeye kadar birçok farklı sektörün öncü markaların ürünleri yer alıyor. Beyoğlu Sosyal Market’te yer alan büyük firmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Sosyal Markete büyük firmaların ilgisinin altında 5035 sayılı Gıda Bankacılığı Yasa’sının getirdiği fırsat yatıyor. Yasayla, şirketler üretim fazlası ve pazarlama şansı bulunamayan uygun saklama koşullarında muhafaza edilmiş sağlığa uygun ürünleri faturalandırarak tamamını gider olarak gösterebiliyor. Böylece, ekonomik ömrü tamamlanmaya yakın ürünler ekonomiye dahil edilirken diğer yandan da ihtiyaç sahipleriyle buluşuyor.

SOSYAL MARKET VAKFI ÇALIŞMANIN TAŞIYICI AYAĞI
2010 yılında kurulan Sosyal Market çalışmalarını kendi adını taşıyan Sosyal Market Vakfı'yla yürütüyor. Beyoğlu’nda yaşayan ihtiyaç sahipleri için Gıda Bankacılığı yapabilen Sosyal Market Vakfı, kurumların bağışladığı ürünlere ayni bağış makbuzu düzenleyerek, ürünlerin maliyetinin tamamının vergiden indirilmesini sağlıyor. Bu vesileyle son kullanma tarihi yaklaşan ürünler başta olmak üzere, çeşitli sebeplerle piyasaya sürülemeyen ürünler ekonomiye kazandırılmış oluyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sarıyer’de toprak kayması sonucu 6 binaya tahliye kararı verildi: Bina sakinleri belediyeye isyan etti Sarıyer’de bulunan bir binanın bahçe kısmında yoğun yağışlar sonrası toprak kayması gerçekleşti. Yaklaşık 20 metre aşağıda bulunan evlerin üzerine topraklar düştü. Sarıyer Belediyesi personelleri sokakta 6 binayı riskli görerek anlık tahliye kararı verdi. Bina sakinleri belediye personellerine isyan ederek, gidecek yerlerinin olmadığını bu sorun uzun süredir var olduğunu belirtti. Olay, saat 19:00 sıralarında Sarıyer ilçesi Ayazağa Mahallesi 108. Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, yoğun yağışlar sonrası sokakta bulunan bir binanın bahçesinde toprak kayması meydana geldi. Kayan topraklar yaklaşık 20 metre aşağıda bulunan evlerin üstüne düştü. Ev sakinleri durumu Sarıyer Belediyesi’ne şikayet etti. Ev sakinleri durumun ciddiye alınmadığını görerek, bu seferde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi şikayeti dikkate alarak, bölgeye Sarıyer Belediyesi personelleri, çok sayıda polis ve AFAD ekipleri yönlendirdi. AFAD, toprak kayması yaşanan binanın bahçesinde inceleme yaptı. Durumu riskli değerlendiren ekipler, toplamda 6 binaya tahliye kararı verip mühürledi. Bina sakinleri belediye personellerinin anlık tahliye kararına tepki göstererek, gidecek yerlerinin olmadığını bu durumun birçok kez belediyeye bildirdiklerini ciddiye alınmadığını söyleyerek tepkiler gösterdi. Bina Sakini Elmas Yalkın, tepki yaşanan duruma tepki göstererek, "Bu sokağın çoğu uçurumun üzerine kurulmuş bir sokak. Sokakta 20 yıldır Şişli Belediyesi ve şimdiki Sarıyer Belediyesi’ne bağlı olan bu sokak 20 yıldır istinat duvarı yapılması için baskı yapılıyordu belediyelere. Bu yoğun yağmur sonucunda da burada toprak kayması oldu. Belediyeyi bilgilendirdik buraya istinat duvarı yapılmalı diye. Belediye geldi her şey bir gün içerisinde oldu. Belediye geldi evde ocakta yemeğim varken, kapımı çaldı evimi boşaltmam gerektiğini söyledi. Riskli bölge olduğunu evi boşaltmam gerektiğini söyledi. Bende şöyle dedim biz burada yaşıyoruz hemen nasıl gidebiliriz. Şuanda sokaktayız. Belirli yerlere bant çektiler. Yapılması gereken istinat duvarı ile ilgili dönüş alamıyoruz, yaşanan olaydan sonra da alamıyoruz" dedi. "Herhangi bir rapor yok" Yalkın, durumla alakalı bir raporun olmadığını belirterek, "Herhangi bir rapor yok bir zemin etüdü yok bize gönderilen. Bizim kapımız çalındı evinizi boşaltın dendi" ifadelerini kullandı.