ASAYİŞ - 13 Ocak 2018 Cumartesi 10:30

Deveye el koyup, ölünün üzerine şirket açmışlar

A
A
A
Deveye el koyup, ölünün üzerine şirket açmışlar

Adana’da tefecilik ve yağma için çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları ileri sürülerek gözaltına alınan 1’i kadın 13 kişinin, borç alan veterinerin faizi ödemediği için devesine el koyduğu, 2000 yılında ölen bir kişinin üzerine de şirket kurdukları ortaya çıktı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine "tefecilik ve yağma için çıkar amaçlı suç örgütü" kurulduğu ihbarı geldi. Polis, ihbar üzerine Cumhuriyet Savcılığından alınan izinle örgütü teknik ve fiziki olarak takibe başladı. Yapılan 3 aylık takibin sonucunda polis 11 Ocak günü şafak vakti 17 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 1’i kadın 13 kişi gözaltına alındı. Zanlılar emniyete getirilerek sorguya alındı.

"DEVEYE BİLE ZORLA EL KOYDULAR"

Polis, yaptığı teknik ve fiziki takipte çetenin liderliğini yapan Aziz Yaşar B.’nin tefecilik yöntemiyle çiftçilere para verdiğini, çok yüksek faiz uygulandığı için borçluların sadece faizleri ödeyebildiği, ödeyemenlere de tehdit ve zorla senet imzalattıkları ileri sürüldü. Bir olayda çeteden 70 bin lira para alan veteriner B.K.’nin paranın faizini bile ödeyemediği bu nedenle veterinerin devesine çetenin zorla el koyduğu iddia edildi. Polis yapılan operasyonda veterinerin söylediği yerde deveyi buldu. Deveye el koyan polis yediemine teslim etti.

"ÖLÜ ÜZERİNE ŞİRKET AÇTILAR"

Ayrıca polis, çetenin 2000 yılında Van’ın Bahçesaray ilçesinde hayatını kaybeden Cebir Hazır isimli vatandaş adına 2005 yılında temizlik şirketi kurulduğunu tespit etti. Hazır’ın öldüğünü belirleyen çete, O.K.’yi Hazır gibi gösterip SGK’ya şirket açmak için başvuru yapılığını belirledi. Kabul olan başvurunun ardından 2008 yılında kurulan şirket 2012 yılına kadar faaliyetine devam ediyor. Bir süre sonra Hazır’ın ailesi bu durumu fark edip 2012 yılında Van’da mahkemeye başvurdu. Yapılan başvuru üzerine görülen mahkemede, Hazır’ın öldüğü ortaya çıktı.

Polis yaptığı çalışmada çetenin O.K.’yi Hazır gibi gösterip, bu şahsın da bir başkasına vekalet vererek şirket açtığını tespit etti. Polis, gözaltına aldığı çete lideriyle birlikte 13 kişiyi emniyette sorgulamaya devam ediyor.

Fatih Keçe - Süleyman Cenk İdaye

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.