GÜNDEM - 13 Eylül 2018 Perşembe 15:12

Devlet desteği ile 2 milyon TL'lik kayısı tesisi kurdu

A
A
A
Devlet desteği ile 2 milyon TL'lik kayısı tesisi kurdu

Elazığ’ın Baskil ilçesinde yaşayan Ahmet Yeli, devletten yüzde 65 hibe desteği alarak 2 milyon 200 bin değerinde kayısı işleme ve paketleme tesisi kurdu.

Elazığ’ın Baskil ilçesinde kayısı üreticilerinin yüzünü güldürecek ve ilçede üretilen kayısının hak ettiği pazar payına kavuşmasını sağlayacak Kayısı İşleme ve Paketleme Tesisi kuruldu. Ahmet Yeli tarafından bin 500 metrekare alan üzerine kurulan tesis, ilk etapta 25 kişiye iş olanağı sağladı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü’nden yaklaşık yüzde 65 hibe ile kurulan tesis, toplamda 2 milyon 200 bin TL’ye mal oldu. Tesis düzenlenen törenin ardından hizmete girdi.

Baskil kayısının hak ettiği değere TKDK vasıtasıyla kavuşacağını belirten İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz, “Yaklaşık bin 500 metrekare alan içerisinde kuruldu. İlk aşamada 20-25 kişi ile başlayacak ve istihdam sağlayacak. Hedefler büyük. Bu yatırım daha da büyüyecek. Bu yapının inşaatında yine Elazığlı ustalar çalıştılar. Makinaların tedarikçileri bir kısmı il dışından ama büyük çoğunluğu Elazığ’da tedarikçi firmalar tarafından sağlandı. İstihdama sadece burada direk işi olan bakmamak gerekiyor. Bir de bu işten dolaylı olarak istihdam sağlayan insanlar var. TKDK olarak buralara da çok ciddi dokunduğumuzu görebiliyoruz. Bu yatırımımızın diğer kayısı üreticilerimize örnek olmasını diliyorum“ dedi.

Elazığ’a has olan Baskil kayısının yıllık 60 bin ton civarında üretildiğini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “Elazığ genelinde 100 bin dekar alanda ekimi bulunan kayısımızın yaklaşık 77 bin dekarını Baskil ilçemizde bulunduruyoruz. 1 milyon adet ağaçta üretimini yapıyoruz. Üretimle birlikte bundan sonra gerçek değerinin alabilmesi için ilk ve tek olan ancak son olmayacak olan tesis kuruldu. Katma değeri yüksek ürün haline getirerek hem yurt içinde hem de yurt dışındaki piyasalarda yerini alabilmesi için bir ateşleme görevi gördüğüne inanıyorum. İlçemiz ve ilimiz için çok önemli olan bu entegre tesisimizin başta işletme sahibine, Baskil ilçesine, Elazığ ilinin tarım ve hayvancılığına, ülke ekonomisine bereketler getirmesini diliyorum“ şeklinde konuştu.

Devletin imkanlarıyla güzel bir proje hazırladıklarını dile getiren işletme sahibi Ahmet Yeli, “TKDK ve kurumlara danışarak, Baskil’e kuru kayısı işleme ve paketleme tesisi kurmayı istediğimizi belirttik. Tüm kurumlar projemizi çok beğendi ve destek çıktılar. Yıllardır yapılmayan bir yatırım olduğunu, Baskil bölgesi kayısısının Malatya’ya kaçtığını ve böyle bir yatırımın bölgeye çok faydalı olacağını belirttiler. Biz de şirket olarak aynı fikirdeydik. Bu noktaya gelene kadar kurum olarak bizi çok desteklediler. Sonuç olarak projemiz, yüksek bir puan ile değerlendirmeyi geçti ve teşvik almaya hak kazandı“ ifadelerini kullandı.

Tesisin açılışı, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mazhar Ayaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz ve ilçe protokolünün katılımıyla yapıldı.  

Rıdvan Yeşilırmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.
Adana Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi Adana’da ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen bisiklet turunda il protokolü ve bisikletçiler Merkez Park’ta toplandı. Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’ın da bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet sürdüğü etkinlik 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Merkez Park’ta start verilen bisiklet turu, yaklaşık 10 kilometrelik güzergahın tamamlanmasının ardından bisikletlilerin yeniden Merkez Park’ta bir araya gelmesiyle sona erdi. 750 bisikletli bir araya geldi Etkinliğin farkındalık oluşturmaya yönelik olarak 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım, "’Sağlığın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla başlayan etkinliğimize yoğun bir katılım var. Şu an kontrol ettiğimizde katılım kayıtlarında 500’ün üzerinde bir katılım olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı bisikletlilerle birlikte 750’yi bulacağız. Bugün burası bir renk cümbüşü, bir bayram havası. Bütün bisikletlileri ağırladığımız ve bu güzergahta sağlığın keyfini birlikte süreceğimiz bir etkinlik. Kazasız belasız olmasını temenni ediyoruz" dedi. Bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet süren Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu da "Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Yeşilay iş birliğinde yapılan 11.Yeşilay Bisiklet Turu vesilesiyle bir aradayız. ’Sağlığın keyfini birlikte sürüyoruz’ sloganıyla bugün buradayız. Biz de Yüreğir Kaymakamlığı olarak arkadaşlarımızla ilçemizi burada temsil ediyoruz. Katılım çok güzel, umarım bir farkındalık oluşturma noktasında önemli bir katkı sunar" temennisinde bulundu. "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi" Etkinliğin önemli bir sosyal mesaj verdiğine dikkat çeken bisiklet tutkunu Onur Navruz ise, "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi. Etkinliğin güzel yönü tüm bisiklet gruplarını bir araya getirmesi. Böyle bir etkinliğin farkındalık amacıyla insanlara duyurulması güzel. Biz de mutluyuz, isteriz ki devamlılığı getirilsin. Hem sağlık, hem ulaşım açısından gayet güzel şeyler, biz de bununla alakalı bu farkındalık turundayız. Umarım devamı gelir" ifadelerini kullandı.