GÜNDEM - 24 Ekim 2014 Cuma 14:34

Dijital gençlik gazete okumuyor

A
A
A
Dijital gençlik gazete okumuyor

Üniversite öğrencilerinin medya kullanım alışkanlıkları incelendi, ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Serra İnci Çelebi tarafından gerçekleştirilen anket araştırmasında, 18-21 yaş aralığındaki gençlerin magazin dünyasını, Türkiye ve dünya gündeminden daha çok takip ettikleri tespit edildi.

Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi çeşitli bölümlerde öğrenim gören İzmirli 258 üniversite öğrencisi ile anket araştırması gerçekleştirdi. Dijital teknolojilerin bilgi edinmede kullanımı, gündelik haber ve bilgi edinmede cinsiyetler arası fark, geleneksel ve dijital medya tercihleri gibi konularda tespitlerde bulunan Çelebi, kız ve erkek öğrencilerin tercihleri arasındaki önemli farklılıklara dikkat çekti.

GAZETE OKUMUYOR EŞE-DOSTA SORUYOR

Gençlerin gündelik bilgi ve haber edinmede en çok interneti tercih ettiklerini belirten Doç.Dr. Çelebi, “Gençler arasında televizyon, internet, gazete, dergi ve radyonun bulunduğu beş ana medyanın kullanım oranlarının yanı sıra gençlerin kendi aile ve arkadaşlarından da hangi oranda bilgi edindikleri araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin gündelik haber ve bilgi edinmelerinde en sık kullandıkları medya internetken, aile ve arkadaşlarından bilgi edinmeleri ikinci sırada yer aldı. Bunları sırasıyla televizyon, gazete, dergi ve son olarak da radyo izledi” dedi.

KIZLAR AKILLI TELEFONLARDAN DAHA FAZLA YARARLANIYOR

Ankette, içerisinde sağlık, hava durumu, finans, alışverişin de dahil olduğu 14 haber kategorisinin katılımcılara sunulduğunu belirten Çelebi, şu bilgileri verdi:

“Medya kullanımında ve içeriğinin tüketiminde, kız ve erkek öğrenciler arasında çeşitli farklılıklar ortaya çıktı. Kızların erkeklere oranla hem medyadan gündelik haber edinmede çeşitli medyaları daha fazla kullandıkları hem de medyanın sunduğu çeşitli haber kategorilerini daha fazla tükettikleri görüldü. Ayrıca, gençlerin akıllı telefon kullanımları kıyaslandığında, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla akıllı telefon kullanarak internete bağlanma eğiliminde oldukları görüldü. Kızların yüzde 77,8’i internete bağlanırken mobil teknolojileri tercih ederken, bu oran erkeklerde yüzde 22,2 oranında kaldı.”

YAŞ İLERLEDİKÇE MAGAZİNDEN UZAKLAŞIYORLAR

18-21 yaş arasındaki gençlerin çoğunun medyadan edindikleri haber ve bilgilerin daha ‘eğlence dünyasında neler oluyora’ yönelik olduğunu ifade eden Doç.Dr. Çelebi, “Gençlerin, özellikle yeni dijital teknolojileri bilgi edinme konusunda nasıl kullandıkları sorusuna da yanıt aranan bu çalışmada, gençler arasındaki yaş farkının onların kullanım şekillerini etkilediği sonucu ortaya çıktı. 18-21 yaş aralığındaki gençlerin çoğunun medyadan edindikleri haber ve bilgilerin daha çok eğlence dünyasında neler oluyora yönelikken, bu oranın ‘22 yaş ve üzerindeki’ gençler arasında azaldığı görüldü. 18-21 yaş aralığındaki gençler, medyadan eğlence alanında bilgi edinirim sorusuna yüzde 71,4 oranında kesinlikle katılıyorum cevabı verirken, bu oran 22 yaş ve üzerindekiler için yüzde 28.6 oranında kaldı” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bilimin ve sanatın da merkezi olmasına yönelik büyük gayret gösterirken, yeni dönemde Gezici Bilim Otobüsü, Bilim Şenlikleri ve Bilişim Akademisi gibi önemli projeleri gençlerle buluşturacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bilimin merkezi olmasına yönelik yatırım ve hizmetlerin yeni 5 yılda da süreceğini kaydetti. Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli Bilim Merkezi’nden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi’nin ziyaretçilerine bilimin sırlarına yönelik hizmetler verirken, bilimsel bilgilerin öğretildiği adeta bir okul olarak da görev üstlendiğini vurguladı. Gezici bilim otobüsü, kapı kapı bilimi anlatacak Yeni dönemde de ‘Bilim Merkezi Kapınızda’ sloganı ile Gezici Bilim Otobüsü Projesi’ni hayata geçireceklerini duyuran Büyükkılıç, “Gezici Bilim Otobüsü projemiz başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm yaş guruplarına hitap edecek. Kapı kapı gezecek olan Bilim Otobüsü, özellikle öğrencilere deneyler yaptırarak bilime ilgilerini çekmeye çalışacak” diye konuştu. Bilim şenlikleri gerçekleştirilecek Başkan Büyükkılıç, Millet Bahçesi’nde büyük bilim şenlikleri de düzenleyeceklerini vurgulayarak, “Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde TÜBİTAK ile koordineli bilim şenlikleri gerçekleştireceğiz” dedi. Bilişim Akademisi kurulacak Bilişim Akademisi de kuracaklarını hatırlatan Büyükkılıç, “Yine ilimizdeki öğrencilerden başarılı ve ilgili olanlar sınavla seçilerek, bu öğrencilerden oluşan bir bilim akademisi kurulacaktır. Oluşturulacak bilim akademisine, bilim heyeti ile metodolojik çalışmalar yaptırılacaktır” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak, farklı uygarlıkların beşiği olan Kayseri’de, sanayiye, turizme, sağlığa, eğitime ve gastronomi ile bilime de özel önem vereceklerini, bilime ve bilim severlere katkı sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Sivas Bebeklerde kulaktaki şekil bozukluğunu ameliyatsız yöntemle gidermek mümkün Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki şekil bozukluğunun ameliyatsız yöntemle düzelebileceğini söyledi. Geleneksel olarak, kulak şekillendirme işlemleri cerrahi müdahale gerektirirken, artık geliştirilen cerrahi olmayan yöntemlerle bebeklerin kulakları şekillendirilebiliyor. Bu yöntemler genellikle bebeklerin ilk aylarında uygulanabiliyor ve bebeklerin kulaklarının doğal şeklini almasına yardımcı oluyor. Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocuklar, ileriki yaşlarında sosyal yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşayabiliyorlar. Sivas Medicana Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi işlem içermeyen kulak şekillendirme tedavisi ile yeni doğan 1-2 aylık bebeklerin kulaklarının şekillendirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Kıkırdak dokuyu istenen şekle sokmak mümkün Kulak şekillendirme tedavisinde yeni doğan bebeklerin kulağına özel bir silikon kalıp ve bantlarla şekil verildiğini söyleyen Çetinkaya, "Bu bant birkaç hafta boyunca takılı kalır. Böylece kulağın kıkırdak dokusu istenen şekle girer. Bebeklerin birinci ayında esnek kulak kıkırdak dokusu henüz sertleşmemişken tedaviye başlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Cerrahi yöntem, kulak kıkırdağının kesilerek veya dikilerek yeniden şekillendirildiği bir ameliyattır. Genellikle 5 yaşından büyük çocuklarda yapılır. Cerrahi yöntemin avantajı çoğu zaman kalıcı sonuç sağlamasıdır. Dezavantajları ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalması ve sonucun beklentiyi karşılamamasıdır. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kıkırdağına basınç uygulayarak yeniden şekillendirildiği bir yöntemdir. Yeni doğan bebeklerde ilk 1-2 ay içinde yapılır. Cerrahi olmayan yöntemin avantajı ağrısız, güvenli olması ve iz bırakmamasıdır. Dezavantajıysa işlemin erken dönemde yapılması gerekliliğidir. Bebeklerde kulak kıkırdağı doğumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapıdadır. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde şekillendirilebilir. Daha sonra kıkırdak sertleşir ve şekillendirme zorlaşır" açıklamalarında bulundu. Özel tasarlanan kapak, 4-6 hafta kulakta kalıyor Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, "Cihaz, kulak kıkırdağını istenen şekle getirmek için özel tasarlanmış plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapıştırıcıdan oluşur. Bebeklerin kulağına uygulanır ve 4-6 hafta boyunca orada kalır. Bu süre içinde kulak kıkırdağı şekillenir. Cihaz çıkarıldığında yeni şeklini korur" dedi.