TEKNOLOJİ - 29 Haziran 2018 Cuma 10:51

Diplomalar artık ‘Blockchain’ ile verilecek

A
A
A
Diplomalar artık ‘Blockchain’ ile verilecek

Eğitim, sağlık, finans gibi bir çok alana yenilik getirecek olan Blockchain teknolojisi sayesinde diplomalar artık elektronik ortamda verilecek. Diploma, sertifika ve transkript gibi belgelere zaman kaybetmeden ulaşmayı sağlayacak sistemin alt yapı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

İş başvuru süreçlerinden, bürokrasideki yavaşlığa kadar her türlü soruna çözüm sunan Blockchain teknolojisinin temelleri Bahçeşehir Üniversitesi’nde (BAU) atılıyor. Blockchain teknolojisi sayesinde yetkililerin imzaları ile basılan sertifikalar, mezuniyet bilgileri, diploma eki ve transkriptler mezunlar tarafından çok hızlı bir şekilde edinilip, istenilen yer ile güvenli ve onaylı şekilde paylaşılabilecek. Bilgi paylaşımının güvenliğine dikkat çeken BAU Dr. Öğretim Üyesi Bora Erdamar, kurum ve kişi arasında iş başvuru süreçlerinin daha sağlıklı yürütülebileceğini söyledi.
“Blockchain ile alınan diplomalar, güvenli bir şekilde paylaşılabilecek”
Blockchain teknolojisi sayesinde diplomanın elektronik ortamda saklanması ve istenilen kurum ile paylaşılmasının güvenli olacağını belirten Erdamar: “Blockchain, çok önemli kriterlere sahip bir veri tabanı teknolojisi. Verilerin saklanması konusunda güvenliği sağlarken, hem tek bir merkezden manipüle edebilme ihtimalini ortadan kaldırıyor hem de verilerin hızlı bir şekilde aktarımına izin veriyor. Bu yapısıyla şifreli, anonim, şeffaf ve merkezi olmayan yani ağ yapısında bir veri tabanıdır. En önemli konulardan bir tanesi de bizim aslında kimliğimizin bir parçası olan eğitim datamızın saklanması. Bu eğitim datasının içerisinde bizim devamsızlık durumumuzdan tutun da aldığınız derslerin transkripti, sertifikalar, önemli belgelerde yer almakta. Bu belgelerin Blockchain sistemine taşınması üniversitelerin işini çok kolaylaştıracak ve herhangi bir şekilde bu datanın çalınması mümkün olmayacak” dedi.
“Sektörle üniversiteler arasındaki bürokratik yavaşlığı ortadan kaldıracak”
Sistemin mezunların işini kolaylaştıracağını söyleyen Erdamar, sözlerine şöyle devam etti: “Bürokraside yavaşlığı ortadan kaldıracak. Örneğin; kaybettiğiniz diplomanıza acil ihtiyacınız var. Bunu şu anda üniversitenizden almanız 1 haftayı bulabilir. Bizzat orada değilseniz o diplomayı elden alma hakkınız da yok. Sizin yerinize başkasının alması için de noterden kefil gerekiyor. İşte Blockchain teknolojisi bu işi kolaylaştırıyor. Bürokratik zorlukları, vakit kaybını ortadan kaldırıyor, dünyadaki tüm üniversitelerin birbirleriyle bilgi paylaşımını kolaylaştırıyor. Türkiye’de ya da yurtdışından herhangi bir üniversiteden aldığınız belgelerin aktarımını ve onaylanmasını çok daha hızlı sağlayabiliyorsunuz. Belgelerinizin sahte mi yoksa gerçek mi olup olmadığını ispat yükümlülüğünüz ortadan kalkıyor, blockchain uygulamaları bunu sizin için yapıyor. Aynı şekilde iş başvurusunda bulunurken, dilediğiniz şirketler, sizin izniniz ve kontrolünüz dahilinde bütün belgelerinize hızla ve kolaylıkla erişebiliyor. Dolayısıyla iş başvurularında da Blockchain Teknolojisi prosedürleri çok hızlandırarak sektörle üniversiteler arasındaki bürokratik yavaşlığı ortadan kaldıracak.”
“Bu sistem hacklenemeyecek”
Sistemin güvenliği hakkında bilgi veren Erdamar: “Bu sistem, verilerin merkezi olmayan bir ağ yapısında saklanmasını sağladığı için hacklenmesi mümkün olmayan bir teknoloji sunuyor. Siz izin vermedikçe bilgileriniz görüntülemeyecek, izin verdiğinizde de çok hızlı bir şekilde bu bilgilere erişilebilecek. Günümüz global ve hızlı dünyasına yakışır şekilde iş ile eğitim olanaklarını hemen değerlendirebilmemizi sağlayan bir teknoloji. Bahçeşehir Üniversitesi olarak öğrencilerin eğitimlerine ait bütün dökümanları Blokchain sistemine taşıdığımızda, öğrencilerin verilerini dilediği kurum ve kişi ile paylaşabilecekleri bir link olacak. Bu linkteki bilgiler, firmalar tarafından kolayca teyit edilebilecek. Dolayısıyla sisteme ne kadar çok firma, üniversite ve kurum dahil olursa bu sistem daha güvenilir ve kullanışlı hale gelecek. Biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak Blockchain teknolojisinin eğitim alanındaki uygulamalarına öncü oluyoruz. Diğer bütün kurumlarında bir arada bu bilgiyi güvenle paylaşabileceği bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Memduh Büyükkılıç: "Üretenin yanında yer almaya özen gösteriyoruz" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, büyükşehir belediyesi tarafından arıcılıkta üretimi destekleme adına 750 üreticiye 2’şer kovan arı desteğinin verildiğini söyleyerek, "Üretenin yanında yer almaya özen gösteriyoruz" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, arıcılıkta üretimi destekleme adına 750 üreticiye 2’şer kovan arı desteğinde bulundu. Belediye tarafından toplam bin 500 kovan arının dağıtıldığı destek programına Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da katıldı. 3 bin başvurunun arasında kura ile seçilen 750 üreticiye arılar teslim edildi. Kadir Has Kongre Merkezi otoparkında düzenlenen dağıtıma vatandaşlar erken saatlerde gelerek, sıra aldı. Otoparkın neredeyse tamamı arı desteği almak için alana gelen üreticilerin araçlarıyla doldu. Belediye personelinin de yardımıyla sırası gelen vatandaş arılarını alarak, alandan ayrıldı. Üreticilerin araçlarıyla dolan otopark havadan dronla görüntülendi. Alana gelerek, vatandaşlarla konuşan ve üretimlerinde bereket dileyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Bugün görüldüğü gibi sabahın erken saatlerin de arılar uyanmadan, güneş doğmadan dağıtımını sağlamak amacıyla vatandaşlarımızın araçlarına yüklemek suretiyle çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu yıl 750 vatandaşımıza arıcılık desteğini vermek üzerine çabamızı sürdürdük. Destekten faydalanacak vatandaşlarımızın, ya sertifikası olacak ya Tarım İl Müdürlüğü’nde kaydı olacak ya da bu işin yüksekokulunda mezun olmuş olacak. Önüne gelene arıları dağıtma mantığında bir yaklaşım söz konusu değil. Amacımız üretenin hizmetkarı olmak. Üretenin yanında yer almak. Şükürler olsun, tarım ve hayvancılığa en çok destek veren büyükşehir olarak arıcılıkla ilgili çalışmalarımızı da sürdürmeye devam ediyoruz. Vatandaşımız biraz önce söyledi. ‘Arıcılıkta bu hizmeti tek yapan bir belediyeden bahsediyoruz’ diyor. Tarım ve hayvancılıkta ön plana çıkan bir il olmaya başladık. Kayseri denince ticaret ve sanayi akla gelir ama artık tarım ve hayvancılıkta bizde varız mantığı ve anlayışı içerisinde şehrimizi iyi bir noktaya taşımaya özen gösteriyoruz. Üretenin yanında yer almaya özen gösteriyoruz. Yapılan çalışmalar hayırlı ve uğurlu olsun" ifadelerinde bulundu. Üreticiler de büyükşehir belediyesinin yapmış olduğu üretim desteğinde ötürü ilgililere teşekkür etti.